Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Ripple Kararı Yaptırım Temelli Düzenlemelerin Sonunu Getirir mi?

XRP token satışlarına dair bölge mahkemesinin verdiği karar, ABD’de partiler üstü bir düzenleme çerçevesi oluşturulmasına ve kriptoyu destekleyen kongre üyelerinin elinin kuvvetlenmesine neden olabilir.

30 Temmuz 2023 08:39

Güncellenme: 30 Temmuz 2023 15:18

John Rizzo

John Rizzo Clyde Group'un kıdemli başkan yardımcısıdır. Rizzo geleneksel finans müşterilerinin yanı sıra dijital varlıklar ve fintech gibi alanlardaki müşterilere de hizmet vermektedir. Rizzo, ABD Hazine Bakanlığı sözcülüğünü yapmıştır.

Twitter'da Takip Et:

@johnrizzo1986

ABD Sermaye Piyasaları Kurumu (SEC) bölge mahkemesi yargıcının Ripple’ın XRP token’ı konusunda SEC’in aksiyonlarına dair verdiği karar nedeniyle kötü günler yaşıyor.


Kabadayı bir üslupla yazılmış ve Donald Trump’ı bile göndermeden önce bir kez daha düşünmeye sevk edebilecek kadar gerçeklikten kopuk bir açıklama yayınlayan SEC kriptoya karşı yaklaşımının federal mahkemelerde nasıl karşılık gördüğünü çok iyi biliyor. Karar bozulmazsa SEC Başkanı Gary Gensler’ın kripto varlıklarına yönelik yaptırımlar aracılığıyla düzenleme oluşturma yaklaşımının sonunun gelmeye başladığını ve kriptoya karşı çıkanlar için zor günlerin gelmekte olduğunu söyleyebiliriz. 


Peki işlerin buraya gideceği öngörülebilir miydi? Elbette ki Washington’da oturan ve “tüm token’lar menkul kıymettir” inancına körü körüne bağlı olan az sayıdaki bir grup dışında hemen hemen herkes böylesi bir durumu tahmin edebiliyordu. SEC, bölge mahkemesinin kararını temyize götürecek olsa da bu süreçler aylar sürüyor. Ayrıca bu konunun ABD Kongresi’nde kripto varlıklara yönelik bir düzenleme çerçevesi oluşturulması konusundaki tartışmaların üzerine gelmesi de zamanlama açısından kıymetli. 


Politika tartışmalarının neden değiştiğini ve token’ların ne tür kurallara uymak durumunda kalacağını anlamak için kriptoya dair politika çerçevesinin geldiği uzun ve zahmetli yolculuğun tarihçesine bakmak gerekir. 


Kripto varlıkları bir düzenleme alanına çekmek Washington’da Cumhuriyetçilerin ve Demokratların uzun zamandır destekledikleri bir yaklaşım. ABD Hazine Bakanlığı’nda sözcülük ve onun öncesinde Kongre’deki idari görevlerim sırasında gördüğüm kadarıyla temel görüş şu: Kriptoyu ister sevin ister sevmeyin kripto kalıcı olacak ve müşterilere yönelik yolsuzluklar, kanun dışı finansman ve ekonomiyi bozacak hareketler gibi risklerden kaçınmak için bir düzenleme yapısı oluşturulması gerekli.


Kriptoyu yasaklamaktansa düzenlemeye dair gerçekçi strateji çabaları bir yana DC’deki bazı kişiler için kriptonun kökünü kazımak bir tutkuya dönüşmüş durumda. Bu kişiler kripto varlıkların aslında menkul kıymetten başka bir şey olmadığını ve buradaki oyuncuların kanundan kaçmaya çalıştığını vurgulayarak adete bu alanda düzgün bir düzenleme çalışması yapılması süreçlerini ellerinden geldiğince sabote etmekten çekinmiyorlar. “Birçok token aslında menkul kıymet” yaklaşımı SEC’in önünü de açan bir söylem.


SEC’in yaptırımlar üzerinden düzenleme gerçekleştirme yaklaşımı 2023’ün başına kadar mahkemelerce engellenmedi. Kriptoyu ABD’de boğmak isteyenler partiler üstü bir anlaşma peşinde olan Demokratları, bu tür bir düzenlemenin gereksiz ve zararlı olduğu yönünde ikna etmeye çalışıyorlar. 


Sap döner hesap döner

İronik olarak, mahkemenin kararı sonrası SEC’in ve kripto karşıtı topluluğun stratejisinde önemli bir gedik açıldı ve kripto karşıtları eskiye kısayla çok daha kriptoya izin veren bir kanuni yapıyı kabullenmek zorunda kalabilirler.


Demokratlar da kendilerince kaleme alınan ve kendi kontrollerinde olan bir kripto çerçevesi yerine Cumhuriyetçilerce oluşturulan bir taslağa evet demek durumunda kalabilirler. SEC ve kripto karşıtı demokratlar hukuki dayanaklarını kaybettikçe kripto varlılara dair partiler üstü anlaşmayla oluşturulacak bir çerçeveye dair ihtimaller de artıyor.


SEC ve onun yaklaşımını destekleyenler için zor ve kötü günler geliyor. Ripple davasına benzer başka davaların da kaybedilmesi durumunda kripto karşıyı Demokratların direnci de azalacak. Yani kaybederlerse büyük kaybedecekler ve karşı taraf da müzakere güçlerinin azaldığının farkında.


SEC ABD’de kriptoyu yok etmeyi başaramasa da kriptonun önünü kesmeye yönelik yaptıkları kriptoyu ekonomiye daha derinden entegre etmeye imkân veren daha partiler üstü bir çerçevenin oluşmasına zemin hazırlayabilir. Yani ABD’de kriptoyu yok etmeye heveslenenler için pek de iyi günler gelmiyor. 




Daha Fazla Oku

    XRPRippleSECDüzenlemelerkripto

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

John Rizzo Clyde Group'un kıdemli başkan yardımcısıdır. Rizzo geleneksel finans müşterilerinin yanı sıra dijital varlıklar ve fintech gibi alanlardaki müşterilere de hizmet vermektedir. Rizzo, ABD Hazine Bakanlığı sözcülüğünü yapmıştır.

Twitter'da Takip Et:

@johnrizzo1986

John Rizzo Clyde Group'un kıdemli başkan yardımcısıdır. Rizzo geleneksel finans müşterilerinin yanı sıra dijital varlıklar ve fintech gibi alanlardaki müşterilere de hizmet vermektedir. Rizzo, ABD Hazine Bakanlığı sözcülüğünü yapmıştır.

Twitter'da Takip Et:

@johnrizzo1986

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin'in Ani Düşüşü

25 Temmuz 2024 17:48

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk