Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Kolay DeFi Kazancı Dönemi Sona Erdi

DeFi'de alfa oldukça nadir rastlanan bir hal almak üzere (hala süper çekici olmasına rağmen). Neyse ki, risk yönetimi er ya da geç çok daha basitleşecek.

6 Temmuz 2022 14:12

Güncellenme: 6 Temmuz 2022 14:17

Jesus Rodriguez

Jesus Rodriguez, bir blockchain ve kripto para piyasası analiz firması olan IntoTheBlock'un CEO'sudur.

DeFi (merkeziyetsiz finans), piyasada sön dönemde yaşanan çöküşten en çok etkilenen kripto alanlarından biri oldu. Terra ağındaki Anchor ve diğer DeFi protokollerinin çöküşünden, LIDO ve stEth'teki sürekli baskı ile farklı protokollerde aktif olan büyük varlık yöneticilerinin iflasına kadar, DeFi'nin tüm değer önermesine meydan okuyan birçok olay meydana geldi.


Beklendiği üzere, DeFi protokollerinde kilitli toplam değer, tüm zamanların ulaşılan en yüksek seviyesinden yaklaşık %70 düşüş göstererek 74 milyar dolara geriledi ve DeFi protokollerindeki yerel getiriler önemli ölçüde azaldı. Son şoklar, DeFi piyasasının bileşenlerini ve DeFi protokollerindeki alfanın (piyasa ortalamasının üstü getiriler) ve riskin doğasını büyük ölçüde değiştirdi. Bu makalede, DeFi piyasasının bir sonraki aşamasında alfa ve risk yönetiminin evriminin ana hatları ortaya konuluyor. 


Jesus Rodriguez, bir blok zinciri analiz sağlayıcısı olan IntoTheBlock'un CEO'su. Bu makale, CoinDesk'in, blockchain ve kripto paralara ilişkin olarak günün en önemli hikayelerini derlediği "The Node"dan alındı. Haber bülteninin tamamına erişmek için buradan abone olabilirsiniz.


Kolay kazançlar, DeFi'nin 2020 -2022 rallisinin ana hikayesiydi. Sabit coinler için aşırı kaldıraçlı bir ortam ve agresif teşvik programları, yatırımcıların sofistike bir finansal akla ihtiyaç duymadan astronomik getiriler elde etmelerini mümkün kıldı. Alfa üretme kolaylığı risk yönetimi mekanizmalarına ilişkin bir özen eksikliğine de sebep oldu. DeFi'nin doğası ve DeFi'deki alfa ve risk arasındaki denge önemli ölçüde değişti.


Geleneksel piyasalarda risk - kazanç dengesi


Geleneksel sermaye piyasalarında yatırım stratejilerinin temel dayanağı kazançlar ve risktir. Finansal kazanç penceresinden bakıldığında çoğu piyasa, 1970'lerde Eugene Fama tarafından önerilen Etkin Piyasalar Hipotezinin bir uyarlamasını kullanacak olursak "etkin verimsiz" (efficiently inefficient) olarak kabul edilebilir. Geleneksel pazarlarda bol miktarda alfa örneğine rastlansa da, onu tespit etmek ve yakalamak için sofistike stratejilere ihtiyaç var. Geleneksel piyasalar, asimetrik risk durumlarını önlemek için aracılara ve güçlü düzenleyici çerçevelere dayanıyor. Risk altındaki değer (VaR) gibi basit ölçevler, bir portföydeki potansiyel kayıpları belirlemenin bir yolu olarak yaygın şekilde kabul görüyor. Geleneksel piyasaların, büyük sistemsel riski önlemeye yetecek kadar sağlam bir altyapının bulunduğu ön kabulü, riski böyle basit bir istatistiksel ölçevle ölçmeyi mümkün kılıyor. Geleneksel sermaye piyasalarında "nadir yüksek kazanç" ve "yönetilebilir risk" piyasa normu haline gelmişken, DeFi'deki tablo oldukça farklı. 


DeFi'de alfa ve riskin evrimi


DeFi, temel yapı taşları veya temelleri geleneksel sermaye piyasalarındaki ürünlere benzeyen yeni ve oldukça verimsiz bir finansal ortam. Sonuç olarak, alfa ve farklı risk boyutlarını yakalayabilmek için birçok fırsat var. Bununla birlikte, piyasanın ilk safhasında, kazançlar çok kolay elde edilirken riskler çok yüksekti. DeFi alanının bileşenlerinde yaşanan değişim, diğer finansal piyasalardakine daha benzer bir şekilde riskler ve kazançlar arasındaki ilişkiyi değiştirmeye başlıyor. Evrimsel bir bakış açısıyla baktığımızda, DeFi'deki risk ve kazançlar arasındaki dinamiklerde üç ana aşama görebiliyoruz.


1. Aşama: Yüksek kazanç bolluğu ve karmaşık risk yönetimi 


DeFi evriminin ilk aşaması, nispeten kolay elde edilen kazançlar ve DeFi protokollerine dair son derece belirsiz riskler ile tanımlanıyordu. DeFi protokollerinde teşvik programlarının yaygınlaşması, sabit coinlerdeki kaldıraç ve artan ticari faaliyetler bu aşamada kolay kazancı standart haline getirdi. Otomatik piyasa yapıcılarındaki (AMM) basit likidite sağlama işlemlerinin veya borç verme protokollerindeki kaldıraçlı borç verme işlemlerinin sürekli olarak %15-%20'nin üzerinde kazanç sağladığı bir ortam, DeFi'nin ilk aşamasının hype döngüsüne katkıda bulunacak şekilde çok sayıda yatırımcı ve spekülatörü cezbetti. 


İlk DeFi akınından elde edilen yüksek kazançlara büyük kırılganlıklar ve maruz kalınan riskler eşlik etti. Birçok DeFi protokolünün karmaşıklığı, hafifletilmesi zor önemli teknik ve ekonomik tehlikelere kapı araladı. DeFi'deki çoğu katılımcı, protokollerde büyük sömürülere yol açan akıllı sözleşme riskine aşina. Bununla birlikte, balina manipülasyonu saldırıları veya geçici kayıplar gibi ekonomik riskler yatırımcılara günlük milyonlarca dolara mal oluyor. Bu riskleri yönetme ve kontrol etme mekanizmaları karmaşık olup, DeFi protokollerinin teknik ve ekonomik davranışlarının derinlemesine anlaşılmasını gerektiriyor. Sonuç olarak, DeFi protokollerindeki işlemlerin büyük çoğunluğu, uygun risk yönetimi rutinleri olmadan yürütülerek çoğu zaman büyük kayıplara dönüşebiliyor.


2. Aşama: Nadiren yüksek kazanç ve karmaşık risk yönetimi


DeFi piyasasındaki son değişim, protokollerin ürettiği birinci dereceden kazançlarda doğrudan bir daralmaya sebep oldu. Basit likidite provizyon işlemlerine dayalı çift haneli kazançlar üreten protokoller bulmak artık zor. Bununla birlikte, piyasa herhangi bir varlık sınıfında en verimsiz ortamlardan biri olmaya devam ettiği için DeFi hala birçok yüksek alfa fırsatı sunuyor. Yüksek kazançlı fırsatların çoğunu tespit etmek, genellikle farklı protokolleri birleştiren karmaşık finansal bir mantık üzerinden piyasaya ilişkin daha sofistike fikirler gerektiriyor. 


DeFi protokollerinde yüksek kazanç elde etmek daha karmaşık hale gelirken, risk yönetimi aynı oranda zorlaşmaya devam ediyor. DeFi alanındaki düzeltme, risk yönetimi süreçlerinin uyarlanması için fazla hızlıydı. Dahası, DeFi stratejilerinin karmaşıklığındaki yoğunlaşma, daha sofistike risk yönetimi modellerine ihtiyaç duyulan daha geniş bir güvenlik açığı yelpazesine dönüşüyor.


Yüksek ekonomik risklerle birlikte kolay yüksek alfa kazançların seyrekliği, DeFi protokollerinin bireysel yatırımcılar yerine daha sofistike kurumsal yatırımcılar ve tacirlere uyarlanmasını sınırlayacak gibi duruyor. 


3. Aşama: Nadiren yüksek kazanç ve daha basit risk yönetimi 


DeFi sonsuza kadar riskli bir ortam olarak kalmayacak. Piyasa geliştikçe, protokollerin, uyarlanmalarını kolaylaştırmak amacıyla yerel risk yönetimi yeteneklerini birleştirmeye başlamaları bekleniyor. Yerleşik ekonomik riski doğal olarak yönetebilen mekanizmalara sahip Bancor, Euler, Maker gibi protokollerle bu alanda halihazırda yeni fikirlerin ortaya çıktığını görüyoruz. Örneğin, geçici kayıplara karşı otomatik olarak sigorta sağlayan yeni nesil bir AMM veya iflaslara karşı daha iyi koruyan bir kredi protokolü hayal edebiliyoruz. Bu ilk yerleşik risk yönetimi modellerinin bazıları stresli piyasa şartlarında zorlansa da, doğal bir protokol yeteneği olarak risk yönetiminin değeri zorlayıcı kalmaya devam ediyor.


DeFi protokolleri, ortak risk şartlarını doğal şekilde yönetmeye başlarsa, sadece daha ayrıntılı risk çeşitlerine odaklanmaları gerekecek. Böylece, risk yönetimini yatırımcılar, tacirler ve diğer piyasa katılımcıları için anlaşılır biçimde basitleştirecek. DeFi piyasasının bu yeni risk-kazanç dengesi, yüksek alfa getirilerinin elde edilmesinin zor olduğu, ancak risk yönetimi mekanizmasının önemli bir kısmının piyasa altyapısına yerleştirildiği geleneksel sermaye piyasalarına daha çok benziyor. 


DeFi'de kolay kazanç dönemi sona erdi.


Piyasada yaşanan son olaylar, DeFi alanındaki yüksek kazançlar ve risk arasındaki dengeyi önemli ölçüde değiştirdi. DeFi geliştikçe, teşvik programlarıyla desteklenen yüksek kazançlar standart olmaktan çıkarak istisna haline gelecek. DeFi'nin asimetrik karakteri büyük getiriler için fırsatlar sağlamaya devam edecek, ancak bunlar sofistike finansal stratejiler şeklinde ortaya çıkacak. Benzer şekilde, DeFi protokolleri ve altyapının diğer bileşenleri bilinen ekonomik risklere karşı lokal koruma sağladığından, risk yönetiminin daha basit hale gelmesi muhtemel.


Bu açıdan bakıldığında, DeFi'deki kolay kazanç döneminin sona erdiği söylenebilir. Ancak, DeFi piyasasının yeni aşamaları daha kuvvetli bir ekonomik yapı ve eşit derecede cazip fırsatlar vaat ediyor.




Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Jesus Rodriguez, bir blockchain ve kripto para piyasası analiz firması olan IntoTheBlock'un CEO'sudur.

Jesus Rodriguez, bir blockchain ve kripto para piyasası analiz firması olan IntoTheBlock'un CEO'sudur.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin Enflasyon Kaynaklı Kayıplarından Kurtuluyor

11 Ekim 2024 22:35

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk