Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Metaverse Hepimizi Oyuncu Yapacak

"Metaverse" temelde bir oyun. Ancak gerçek sonuçları ve fırsatları olan bir oyun. Bu makale "Metaverse Haftası"nın bir parçasıdır.

24 Mayıs 2022 10:56

Güncellenme: 26 Mayıs 2022 10:13

Janine Yorio

Janine Yorio is the CEO of Everyrealm, a metaverse-focused innovation firm and investment fund. Yorio previously worked in private equity, real estate, hotel development, and was the CEO of fintech real estate app, Compound. She is a graduate of Yale University and is an author and a regular commentator on NFTs, ‘The Metaverse,’ Web3, real estate, fintech, and blockchain technology. She has appeared on CNN, Bloomberg TV, CNBC, and Forbes. Janine Yorio, metaverse odaklı bir inovasyon firması ve yatırım fonu olan Everyrealm'in CEO'sudur. Yorio daha önce özel sermaye, gayrimenkul, otel geliştirme alanlarında çalıştı. Gayrimenkul uygulaması Compound'un CEO'suydu. Yorio Yale Üniversitesi mezunudur ve NFT'ler, 'Metaverse', Web3, emlak, fintech ve blok zinciri teknolojisi konularında yazar. Yorumları CNN, Bloomberg TV, CNBC ve Forbes'ta yer aldı.

Twitter'da Takip Et:

@JanineYorio

Yazar Ernest Cline, ufuk açıcı romanı “Ready Player One”da, insanların zamanlarının çoğunu geçirdiği, ekonomik, sosyal ve politik çekişmelerle hırpalanmış bir gerçeklikten kaçış sunan bir sanal gerçekliği tarif ediyor. 

Bu, dijital para biriminin itibari paradan daha istikrarlı olduğu ve oyuncuların hayal edebilecekleri herhangi bir kimliğe bürünebildikleri bir dünya. Bugün inşa edilen bir dünya. 

Janine Yorio, bireysel yatırımcılar için çevrimiçi bir yatırım platformu olan Republic'in gayrimenkul başkanıdır. Zach Hungate, metaverse inovasyon ve yatırım şirketi Everyrealm'de oyun direktörüdür. Bu makale "Metaverse Haftası"nın bir parçasıdır ve iki bölümlük bir dizinin ilk bölümüdür. 

Birkaç yıl içinde, aynı internet gibi metaverse olmadan nasıl yaşadığımızı da merak edeceğiz. Temelde, Metaverse hayatımızın dijital unsurlarını – video oyunları, sosyal medya, mesajlaşma, e-ticaret – kapsamlı bir deneyimde birleştirecek. Geniş bir şebekeler sistemi aracılığıyla, iki boyutlu web siteleri etkileşimli, sürükleyici ve sosyal 3 boyutlu web alanları haline gelecek. Web sayfalarında gezinmek yerine, birlikte oyun oynamak, alışveriş yapmak, konuşmak ve arama yapmak için bir araya geldiğimizde, aynı içerikle aynı anda ilgilenen diğerlerinin farkında olacaksınız.

Metaverse, daha üretken ve sosyal bir internet oluşturma fırsatına sahip. Metaverse aynı zamanda inanılmaz derecede oyun benzeri ve yaşanabilir dünyalar inşa etme konusunda deneyimli oyun geliştiricileri için gerçek ekonomik fırsatlar sunuyor. 

Toplulukların oluşturduğu gerçek platform veya sanal dünya, web sitelerinin artık AWS veya Google Cloud'da barındırılması gibi, görünmez bir altyapı katmanı haline gelecek. Bunun yerine kullanıcılar, kullanım kolaylığı, teknik yetenekler ve içerik kalitesine göre bir metaverse platformu seçecek. Metaverse içeriği üretiminde ustalaşan yaratıcılar veya ana akım kullanıcıların kendi içeriklerini oluşturmasını ve dağıtmasını kolaylaştıran araçlar geliştiren geliştiriciler, en çok kullanıcıyı çekecek ve bu nedenle en değerli platformları oluşturacak.

Kullanıcılar içerik (etkinlikler, gösteriler ve e-spor) için gelecek, ancak paylaşılan oyun deneyimleri aracılığıyla sağlanan sosyal bağlantılar için kalacak. Bu, fiziksel çevrelerinde kültürel normlar nedeniyle şu anda gerçek kimliklerini gizlemekte zorlanan insanların, bireyselliklerini çevrimiçi olarak geliştirmelerine ve sergilemelerine olanak tanıyacak. Artık hissedilen fiziksel engeller katılımı, ortak bir dilin olmaması iletişimi engellemeyecek.

Fiziksel engellerin kaldırılması, tüm Metaverse’ü ilerletecek olumlu bir geri bildirim döngüsü yaratacak. Topluluklar her zaman inovason merkezleri oldu. Bu ortak dijital alanlarda da geçerli olacak. Kişisel olarak yerine getiriyorsa, meta veri deposu kendi kendini gerçekleştirecek.

Tıpkı internetin boş anlarımızı tükettiği gibi, metaverse de birincil erteleme biçimimiz olacak. Bunu gelişigüzel kullanacağız, fırsat buldukça birkaç dakika gizlice takılacağız, ama aynı zamanda programımız izin verdiğinde (veya belki de izin vermediğinde, gerçek hayatlarımızın ve yükümlülüklerimizin zararına olacak şekilde) daha uzun süreler harcamaya razı olacağız.

Ancak, Metaverse beklediğimizden daha sıradan olabilir. Dünyanın bilimkurgu, fütürist ve distopik versiyonundan ziyade, metaverse gerçek dünyaya çok benziyor. 

Bunu zaten metaverse'de vakit geçiren insanların (IMVU, High Rise Second Life ve Fortnite gibi platformlarda) genellikle sokak kıyafetlerine benzeyen giysiler alması ve oldukça sıradan görünen evler inşa etmesinden biliyoruz. 

Metaverse gerçekliğin fütüristik versiyonlarına izin verse de, insan zihni çoğunlukla zaten en iyi bildiği yeri çağrıştıran bir ortamdaki hayatı tercih edebilir. Hepimiz metaverse'de en iyi hayatımızı yaşayabiliriz. Ancak bu versiyon bize oldukça tanıdık gelebilir.

Metaverse’te Çeşitlilik ve Topluluk Oluşturma 

Metaverse tüm cinsiyetler için eşit derecede çekici olacaktır. Metaverse kültürleri ve coğrafi sınırları aşacak. Metaverse oyun oynamak, müzik yapmak, sosyalleşmek ya da sadece insanları izlemek isteyenler için yuva olacak. Çünkü Metaverse'de herkes için yer var. Metaverse ekonomik bir araç olduğu kadar gelecek nesiller için bir kültür odağı olacak. Büyük ve küçük markalar, ilgili kitlelere ulaşmanın yolunu bulabilir ve dijital kimliklerini geliştirebilir. 

Metaverse'de inşa edilen ve kurulacak olan yeni markalar eşsiz bir fırsata sahip. Hatta bir gün bugünkü küresel markalardan daha başarılı olarak onlarla rekabet edebilir. Şu anda metaverse'deki en tanınmış markalar Bored Ape Yacht Club, RTFKT, Genies ve Zed Run. Bu markalardan bazılarına aşina olmayabilirsiniz ve tam da anlatmaya çalıştığımız şeye işaret ediyor. 

Metaverse ve Web 3, yeni bir iş yapma dalgası başlatıyor. Web 3 topluluğu bir anlamda büyük, kurumsal markaları topluluğa, evanjelistlere ve kâr paylaşımına değer veren kripto değerlerine karşı bir lanet olarak görüyor. Metaverse, özgünlük ve kaliteyi çağrıştıran kendi markalarına sahip. Bu markaların çoğu çok yeni, ancak zaten gerçekten küresel ve kült benzeri hayran kitlelerine sahip. 

Bir şeyleri farklı yapmak için bir fırsat var. Ekonomi bilimi, kriptonun merkezi önermesi olan diğer yoldan ziyade insanlara hizmet etmelidir. 

En değerli markalar büyük olasılıkla metaverse'te doğacak ve metaverse yerlisi olacak. Şirketler bunu biliyor. Örneğin Nike (NKE), metaverse oyununun bir parçası olarak dijital spor ayakkabı şirketi RTFKT'yi satın aldı. Başka bir deyişle, dünyanın en güçlü markalarından biri, mevcut markasıyla metaverse'e girmedi, bunun yerine yeni nesil internette görünebilmek için metaverse yerlisi bir şirketi satın aldı.

Temelde Bir Oyun

Metaverse’te hep birlikte yapacağımız şeylerden biri de bilgisayar oyunları oynamak. Bizi ilk kez oraya götürecek ve sonra tekrar tekrar geri gelmemizi sağlayacak birincil faaliyet bu.

Ve bazı yönlerden, bu gerçekliğin bir versiyonu zaten burada. Dünyanın dört bir yanındaki çocuklar, son on yılı tamamen internetin içinde geçirdi. Oyun oynadıkları, arkadaşlarıyla sosyalleştikleri, küçük işletmeler kurdukları ve bir şeyler alıp sattıkları etkileşimli ortamlarda vakit geçiriyorlar. Özellikle bilgisayar oyunları, asıl sosyalleşme biçimi haline geldi. Bu “Metaverse kuşağı” (bugün 18 yaşına kadar olan çocukları kapsıyor) y kuşağına kıyasla teknolojiden çok farklı beklentilere sahip.

Onlar için Meta'nın Facebook'u gerçekten yaşlılar için. TikTok ilginç ama belki de yeterince etkileşimli değil. Netflix, ailenizle vakit geçirmek istediğinizde yaptığınız bir şey. YouTube'un kısa biçimli, her zaman açık, topluluk tarafından geliştirilen içeriği, planlı televizyon programlarının yerini aldı. Günümüz gençliği, ebeveynleri kadar teknolojiye bağımlı, ancak onu yeni bir şekli ile tüketiyor.

Gelecekte metaverse oyunları sonradan düşünülen veya mini oyunlar değil, direnişin ana parçası olacak. Oyunlar tamamen farklı görünebilir.

Fortnite veya Valorant gibi tüm oyunlar FPS (birinci şahıs nişancı) olmayacak. Bazen Super Mario Brothers veya Pac Man'e benzeyen eski tarz atari oyunları oynayacağız. Diğer zamanlarda Candy Crush gibi daha düşündürmeyen oyunlarla bir şeyleri erteleyeceğiz veya Sims veya Second Life’ta olduğu gibi dünya inşa edeceğiz.

Metaverse’te oynadığımız video oyunları, genellikle AAA oyun stüdyoları tarafından oluşturulmuş, son derece yüksek kalitede olacak ve daha fazlası için geri gelmemizi sağlayacak. Ayrıca blok zinciri üzerine inşa edilebilecekler. Bugün, blok zinciri özellikli oyunlar ve blok zincir oyunları geliştirme aşamasında. Çok az örnek var ve blok zinciri altyapısının kendisi de hala geliştirme aşamasında.

Benzer şekilde, oyun geliştiricilerinin Metaverse’in birincil tasarımcıları olması muhtemel. Çünkü metaverse zaten özünde bir bilgisayar oyunu. Oyun geliştiricileri genellikle bilgisayar bilimi eğitim programlarının en iyi ve en parlak mezunları arasından çıkar. Çünkü bilgisayar oyunu geliştirme oldukça karmaşık bir şeydir. Kodu yazan kişi 3 boyutlu düşünmelidir.

Bir kişi metaverse içinde bir kapı kolunu çevirdiğinde, kapı açılır. Bu sadece üç boyutlu bir mimari model değil, sebep-sonuç ilişkisi olan bir dünyadır. Oyun stüdyoları haricinde çok az programcı bu dünyayı nasıl programlayacağını bilir.

Bu yazılımcılar, HTML geliştiricileri gibi kodlama okullarında hızlı bir şekilde yetiştirilemez. Bu da uzak yerlerden ve gelişmekte olan pazarlardan oyun geliştiricilere daha fazla talep olacağı anlamına gelir. Bu da kendi kendine oyun geliştirmeyi öğrenecek kadar yetenekli olanlar için yeni bir ekonomik fırsata neden olacak. 

Metaverse bazı yönleriyle hızla gelişiyor, ancak diğer yönlerden iyileştirme oranı neredeyse donup kalmış. Bu yeni ortamın sağlam ve son derece özelleştirilebilir bilgisayar oyunu dünyalarından oluştuğunu ve bunların uygun şekilde geliştirilip test edilmesinin uzun zaman aldığını hatırlamak lazım.

Alana yeni girenlerin yarattığı dalga bizi cesaretlendiriyor ve hepimizin umudu Metaverse’ün, önceki teknolojik yeniliklerden çok daha hızlı gelişmesi ve bize ulaşması. 




Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Janine Yorio is the CEO of Everyrealm, a metaverse-focused innovation firm and investment fund. Yorio previously worked in private equity, real estate, hotel development, and was the CEO of fintech real estate app, Compound. She is a graduate of Yale University and is an author and a regular commentator on NFTs, ‘The Metaverse,’ Web3, real estate, fintech, and blockchain technology. She has appeared on CNN, Bloomberg TV, CNBC, and Forbes. Janine Yorio, metaverse odaklı bir inovasyon firması ve yatırım fonu olan Everyrealm'in CEO'sudur. Yorio daha önce özel sermaye, gayrimenkul, otel geliştirme alanlarında çalıştı. Gayrimenkul uygulaması Compound'un CEO'suydu. Yorio Yale Üniversitesi mezunudur ve NFT'ler, 'Metaverse', Web3, emlak, fintech ve blok zinciri teknolojisi konularında yazar. Yorumları CNN, Bloomberg TV, CNBC ve Forbes'ta yer aldı.

Twitter'da Takip Et:

@JanineYorio

Janine Yorio is the CEO of Everyrealm, a metaverse-focused innovation firm and investment fund. Yorio previously worked in private equity, real estate, hotel development, and was the CEO of fintech real estate app, Compound. She is a graduate of Yale University and is an author and a regular commentator on NFTs, ‘The Metaverse,’ Web3, real estate, fintech, and blockchain technology. She has appeared on CNN, Bloomberg TV, CNBC, and Forbes. Janine Yorio, metaverse odaklı bir inovasyon firması ve yatırım fonu olan Everyrealm'in CEO'sudur. Yorio daha önce özel sermaye, gayrimenkul, otel geliştirme alanlarında çalıştı. Gayrimenkul uygulaması Compound'un CEO'suydu. Yorio Yale Üniversitesi mezunudur ve NFT'ler, 'Metaverse', Web3, emlak, fintech ve blok zinciri teknolojisi konularında yazar. Yorumları CNN, Bloomberg TV, CNBC ve Forbes'ta yer aldı.

Twitter'da Takip Et:

@JanineYorio

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Biden'ın Çekilmesi Kripto Boğalarını Kızıştırdı, Bitcoin Kısa Süreliğine 68 Bin Doları Aştı

22 Temmuz 2024 12:08

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk