Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Kripto Piyasasının Durgunluk Dönemindeki Yönü Nasdaq'a Bağlı Olabilir

Analistler, durgunluk baş gösterdiğinde tıpkı borsalar gibi Bitcoin'in de çakıldığını ifade ediyorlar.

27 Nisan 2022 13:01

Güncellenme: 26 Mayıs 2022 11:28

Helene Braun

Helene, CoinDesk'te ABD piyasa muhabiridir. Çalışma alanları, ABD ekonomisi, Fed ve bitcoin'i kapsar. New York Üniversitesi işletme ve ekonomi raporlama programından yeni mezun oldu.

Twitter'da Takip Et:

@HeleneBraunn


Enflasyonun aydan aya yeni zirvelere ulaşması ve ABD Merkez Bankası'nın giderek daha sert bir tutum sergilemesi sonucu ülke ekonomisi yaklaşmakta olan bir durgunluk riskiyle karşı karşıya.


Bununla birlikte, ABD'deki en son Şubat 2020 'de başlayan ve o yılın Nisan ayına kadar süren COVID -19 resesyonunun kripto para birimleri üzerinde olumlu bir etkisi oldu. Öyle ki bu etki, Bitcoin'i (BTC) 28 bin doları da geçerek tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkardı ve daha da önemlisi yatırımcıların ve Wall Street firmalarının piyasa değerine göre en büyük olan kripto para birimini ciddiye almaya başlamalarını sağladı.


Ancak analistler haklıysa ve ABD ekonomisi gelecek yıl gibi erken bir dönemde başka bir resesyona girecek olursa, kripto para piyasası bu defa çok farklı bir sonuç görebilir.


Bazı analistlere göre, Bitcoin'in –Nasdaq Bileşik Endeksi'nden Standard & Poor's 500'e, teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100'e kadar– ABD borsalarıyla son zamanlardaki güçlü korelasyonu nedeniyle, en büyük kripto para biriminin performansı büyük olasılıkla daha geniş pazarların ne yaptığına bağlı olacak.


Path Trading Partners'ın baş stratejisti ve Stock Think Tank'ın ortak portföy yöneticisi Bob Iaccino, "Bitcoin, korelasyon açısından gerçekten Nasdaq'a bağlı ve Fed faiz oranlarını artırmaya devam ederse ve piyasa faiz oranlarının artacağına inanıyorsa, durgunluk olsun ya da olmasın, Nasdaq kısa vadede zarar görür" diyor ve ekliyor: "Ve bu korelasyon devam ederse, kripto da zarar görür."


Bitcoin ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 endeksi arasındaki 90 günlük korelasyon, 2020 'den bu yana yükselişini sürdürüyor ve son zamanlarda aşağıdaki grafikte gösterildiği gibi yeni bir zirveye ulaştı.


Prosper Trading Academy'den kripto para eğitmeni Howard Greenberg, uzun süreli bir durgunluk sırasında, BTC'de pozitif fiyat hareketi göreceğimizi düşünüyor. Ancak Greenberg'e göre, yatırımcılar riskten kaçınmaya devam ettikçe ve daha sert bir kredi piyasasında fon bulmakta zorlandıkça kripto piyasasının geri kalanı ters rüzgarlarla karşı karşıya kalabilir.


Sadece bitcoin için değil, ether (ETH) gibi diğer bazı büyük kripto varlıklar için de geçerli olan bu güçlü pozitif korelasyon, kripto para birimi getirilerinin muhtemel bir durgunluktan zarar görebileceği anlamına geliyor.


Bir kripto ticaret platformu olan XBTO'nun Pazardan Sorumlu Yöneticisi Joe Haggenmiller kripto paralara ilişkin olarak, "Son birkaç yılda, hisse senedi piyasalarıyla ve daha yakın zamanda tahvil piyasasıyla daha da ilişkili hale geldiler.


Durgunluğa girersek bu eğilim devam edebilir. Büyük kripto para birimlerinin piyasayı kısa ve orta vadede, yukarı ve aşağı yönlü olarak takip etmesini bekliyoruz." diyor.


Bu, kripto piyasalarının COVID -19 resesyonu sırasında şahit olduklarından çok daha farklı bir senaryo olabilir. Bitcoin 2020'de %50'nin üzerinde artış göstererek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken, hisse senedi piyasaları Ocak ve Mart 2020 arasındaki dönemde ciddi kayıplar yaşadı. Ancak Fed yeni basılan paralarla geleneksel piyasaları canlandırdığı için borsalar normal seviyelere geri döndü.


Hisse senedi fiyatlarını aşağı çeken bir durgunluk, Fed'i şahin duruşunu tersine çevirmeye ve daha uyumlu bir duruşa geri dönmeye itebilir. Iaccino'ya göre bu da bitcoin ve kripto para birimleri için iyi bir şey olabilir.


Bir durgunluk döneminde bitcoin'e ne olabilir?

Greenberg bu soruyu şöyle yanıtlıyor: "Uzun süreli bir durgunluk sırasında, BTC'de pozitif fiyat hareketi göreceğimizi düşünüyorum. Ancak, yatırımcılar riskten kaçınmaya devam ettikçe ve daha sert bir kredi piyasasında fon bulmakta zorlandıkça kripto piyasasının geri kalanı ters rüzgarlarla karşı karşıya kalabilir."


Kripto ve hisse senedi piyasası arasındaki korelasyonun güçlenmesinin bir nedeni, yatırımcıların tıpkı bitcoin gibi hisse senetlerini enflasyona karşı bir koruma aracı olarak görmeye başlamaları olabilir.


Bloomberg'e konuşan PRSPCTV Capital LLC fon yöneticisi Lawrence Creatura'a göre, "Enflasyonist ortamlarda, hisse senetlerinin tahvillere göre belirgin bir avantajı var– fiyatlandırmayı ayarlayabilen şirketlerle bağlantılılar–oysa tahviller pek öyle sayılmaz."


Arca'nın yatırım müdürü Jeff Dorman 28 Mart'ta yayımladığı bir raporda, dijital varlıkların kısa vadede fiyatlarda bir düşüş görebileceğini yazdı. Ancak dijital varlıklar, varlıklar üzerinde bir iddiayı temsil eden öz kaynak ve borcun aksine, ağ büyümesi ve marka sadakati yoluyla değer yaratıyorlar.


Dorman'a göre, "Bu arka plan dikkate alındığında, bir durgunluğun olumsuz etkilemeyeceği tek varlık sınıfı dijital varlıklar olabilir."





Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Helene, CoinDesk'te ABD piyasa muhabiridir. Çalışma alanları, ABD ekonomisi, Fed ve bitcoin'i kapsar. New York Üniversitesi işletme ve ekonomi raporlama programından yeni mezun oldu.

Twitter'da Takip Et:

@HeleneBraunn

Helene, CoinDesk'te ABD piyasa muhabiridir. Çalışma alanları, ABD ekonomisi, Fed ve bitcoin'i kapsar. New York Üniversitesi işletme ve ekonomi raporlama programından yeni mezun oldu.

Twitter'da Takip Et:

@HeleneBraunn

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
ABD Başkan Adayı RFK Jr., Bitcoin'e ‘Sadık’ Olduğunu Söyledi

26 Temmuz 2024 12:57

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk