Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Yazılımcıların Web3'e Katılma Motivasyonları

Dünyanın pek çok farklı ülkesinden 26,913 yazılımcı, web3’le neden ilgilendiklerini bir ankette cevapladı.

12 Şubat 2024 09:43

Güncellenme: 12 Şubat 2024 19:00

Gülcan Yayla

Rise In ve Patika.dev'in CEO & Kurucu Ortağı

Twitter'da Takip Et:

@gulcan_yayla

Eylül 2023’te Patika.dev olarak Rise In markasını hayata geçirdik. Amacımız, yazılımcılar için blockchain eğitimlerini tüm dünyaya açmak ve Türkiye dışından gelen öğrencilerimize, blockchain ve web3 teknolojilerini öğrenecekleri bir platform oluşturmaktı.


O günden bu güne 100’dan fazla ülkeden yazılımcı web3 odaklı eğitimlerimize katıldı. Özellikle Hindistan’a yatırım yaptık ve Hindistan’da kurduğumuz ekiple burada 40 binden fazla yazılımcıyı topluluğumuza kattık. Ayrıca Amerika’da BlockBeam’i satın aldık ve burada da lider üniversite blockchain kulüpleriyle büyümeye başladık.

Bugün Rise In’e kayıtlı 90 binden fazla kullanıcı var. Bu kullanıcılar şu an sayısı 14 olan ve giderek artırdığımız online dersleri alıyor veya bootcamp, hackathon gibi programlarımıza katılıyor. Dolayısıyla yazılımcıların web3 yaklaşımı ve ilerlemesiyle ilgili pek çok veriye ulaşabiliyoruz. 


Bu verilerle oluşturduğumuz ilk rapor, yazılımcıların web3 alanına girmesinin arkasındaki motivasyonlarla ilgili oldu. 


26,913 yazılımcıyla bir anket yaptık

Dünyanın pek çok farklı ülkesinden 26,913 yazılımcı, web3’le neden ilgilendiklerini bir ankette cevapladı. Veriler, 2023 Ağustos'undan 2024 Ocak'ına kadar toplandı. Buradan çıkan sonuçların tüm sektöre faydalı olmasını umuyoruz. 


Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


Yazılımcıların ana motivasyonu, bir şirket kurmak veya hibe / ‘bounty’ başvurusu yapmaktan ziyade web3’te bir kariyer inşa etmek

Aşağıdaki grafikte görüldüğü gibi, yazılımcıları web3 teknolojilerini öğrenmede ana motivasyonu, web3 geliştirme becerilerini geliştirmek ve kariyerlerini inşa etmek (yani iş fırsatları bulmak). İlginç bir şekilde, sadece %7'si sertifika almayı olarak bir motivasyon faktörü olarak seçti. Yazılımcıların yalnızca %6'sı kendi şirketlerini kurma veya hibe / ‘bounty’ fırsatlarına başvurma konusunda motive görünüyor - bu da web3’te yazılımcıları çekmeye yönelik programların çoğunun sağladığı motivasyonların, aslında kullanıcıların istediklerini sunmadığını gösteriyor. 



Ülke, iş deneyimi ve yaş kırılımlarına göre anlamlı farklılıklar görünmüyor

Farklı ülkeleri karşılaştırdığımızda, aralarında önemli farklar bulamadık. Çoğu ülkenin sonuçları benzer olduğu için, aşağıda en büyük üç geliştirici topluluğumuzdan üçünü (Türkiye, Hindistan ve ABD) görebilirsiniz:



Farklı deneyim seviyelerine sahip yazılımcılar da   benzer motivasyonlara sahip görünüyor. Tek fark, en deneyimli yazılımcılar bir start-up kurmaya biraz daha fazla ilgi gösteriyor:



Son olarak, daha genç yazılımcılar kariyerlerini web3'te kurma konusunda daha fazla motive olurken, daha deneyimli yazılımcılar yeni teknolojilerle ayak uydurma ilgilerinden dolayı web3'ü öğrenmekle ilgileniyorlar. Polkadot Substrate Geliştirme Bootcamp öğrencilerimizden biri olan Mutlu, 10 yıldan fazla çalışma deneyimine sahip bir sistem mühendisiydi. Kendisinin şu sözleri, neden deneyimli mühendislerin ve yazılımcıların web3 teknolojilerini öğrenmeye ilgi duyduğunu özetleyebilir: "Bu teknolojinin yakın geleceğimizi etkilemeyebileceğini biliyorum. Ancak, 5-10 yıl sonra etkileyecek olursa, ben buna hazırlıklı olmak istiyorum."



Bu sonuçların bize düşündürdükleri:

  • Şu anda web3 endüstrisinin yazılımcılara sunduğu fırsalarla yazılımcıların amaçları arasında bir uyumsuzluk mevcut. Çoğu web3 eğitim programı veya hackathon, yeni projeler ve start-up’lar kurup büyütebilecek girişimcileri bulmayı hedefliyor. Bunun için yüksek miktarlarda hackathon ödülleri veya hibe ve ‘bounty’ programları sunuyorlar. Oysaki, yazılımcıların sadece %10’undan daha azı bunlarla ilgili görünüyor.

  • Yazılımcılar için web3'te iş fırsatları bulmak en büyük öncelik gibi görünüyor, fakat web3 endüstrisinin iş fırsatları sunması zaman alabilir. Web3’ün büyük kitleleri çektiği ülkeler, genelde gelişmekte olan, ekonomik istikrarsızlığı olan ve yüksek enflasyon sorunu yaşayan ülkeler. Bu sorunlar, genellikle gençlik işsizliği ile el ele gidiyor. Dolayısıyla kripto geliştirici ekosistemine katılan kişiler, uzun vadeli istihdam çözümleri bulmayı bekliyor. Umuyoruz ki web3 endüstrisi kullanım alanı geniş ürünler geliştirip bu kişilere istihdam sağlayabilir.

  • Deneyimli yazılımcıların web3’ü geleceklerine yatırım olarak öğrenme ilgisi, web3 ekosistemi için iyi bir fırsat olabilir. Bu geliştiricilere ilginç gelecek ve hatta öğrendiklerini günlük işlerine entegre etme şansı verecek programlar, web3'te deneyimli yazılımcıları daha çok görmemizi sağlayabilir.

Yazılımcıların aradığı iş fırsatlarını sunmanın bazı yolları ve önerilerimiz:

Yaptığımız programlarda, yazılımcıları iş fırsatlarına ulaştırmak için pek çok yol deniyoruz. Bunlardan en işe yaradığını gördüklerimiz aşağıda:

  • Birebir kariyer desteği: Dila, Polkadot Substrate Geliştirme programımızı başarıyla tamamlayan öğrencilerimizden. Yetenek destek ekibimiz, kendisiyle tanıştığında ve içerik üretme ve başkalarına yardım etme tutkusunu keşfettiğinde, Rise In olarak kendisini içerik ve eğitim stajyeri olarak işe aldık.

  • Eğitim programlarına işe alım yapabilecek ekipleri davet etmek: Anıl, Move on Sui bootcampimize katıldı ve kariyer atölyelerimizden birinde Embedr Finance ekibi ile tanıştı. Şu anda Embedr Finance ekibinde akıllı sözleşme stajyeri olarak çalışıyor.

  • Eğitim programları sırasında yüz yüze ağ kurma fırsatları sunmak: Emrecan, Solana programlarımıza katılarak ve Solana İstanbul HackerHouse'ta farklı ekiplerle tanışarak, sonunda burada tanıştığı bir Solana NFT projesinde yazılım geliştirici olarak iş buldu.


Umuyoruz ki bu sonuçlar, yazılımcılara ulaşmak isteyen web3 ekosistemleri için faydalı olur. Ekosisteme katkısı olacağını düşündüğümüz sonuçları paylaşmaya devam edeceğiz.




Daha Fazla Oku

    rise inyazılımweb3patika

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Rise In ve Patika.dev'in CEO & Kurucu Ortağı

Twitter'da Takip Et:

@gulcan_yayla

Rise In ve Patika.dev'in CEO & Kurucu Ortağı

Twitter'da Takip Et:

@gulcan_yayla

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Stabil Para İşlem Hacminin %10'dan Azı Gerçek Kullanıcılardan Oluşuyor

6 Mayıs 2024 11:40

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk