Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Silicon Valley Bank Mudilerine Kazık Atan Kim?

Suçlu Silicon Valley Bank mi, Merkez Bankası mı, bankacılık sistemi mi, kripto mu yoksa mudilerin kendileri mi?

11 Mart 2023 10:25

Güncellenme: 11 Mart 2023 10:31

George Kaloudis

George Kaloudis, CoinDesk'te araştırma analistidir. Bitcoin konusuna odaklı çalışıyor. CoinDesk'e katılmadan önce beş yıl yatırım bankacılığı yaptı. Varlık temelli borçlanma satın alamlar ve devralmalar ve sağlık teknolojilerinde uzman. Emeklilik hesabında GBTC tutuyor.

Twitter'da Takip Et:

@gckaloudis

Evet.


Nereden başlasak?


Kaliforniya Finansal Koruma ve İnovasyon Kurumu Cuma günü aldığı kararla Silicon Valley Bank’i (SVB) kapattı ve bankayı mevduat sigorta fonuna (FDIC) devretti. SVB, toplam mevduatı 170 milyar dolara ulaşan, 200 milyar dolar değerinde bir bankaydı.


Bu olay 2008’de batan ve varlıkları JP Morgan Chase’e aktarılan Washington Mutual Bank’tan sonra yaşanan en büyük banka batışı olayı. FDIC, SVB olayına dair basın bülteninde mudilerin Pazartesi itibariyle devlet sigortası kapsamındaki hesaplarına erişim sağlayabileceklerini açıkladı. Mudilerin hesaplarının 250.000 dolarlık bölümü doğrudan devlet güvencesi altında. Bunun üzerindeki meblağlar ise bankanın varlıkları diğer finansal şirketlere satılıp likit hale geldiğinde ödenmeye başlanacak. 


“Bir saniye, SVB 200 milyar dolarlık bir banka. O zaman hesaplarda muhtemelen 250.000 doların çok üzerinde paralar tutuluyordur” diyorsanız sizi tebrik ediyorum, durum aynen böyle.


Evet, aynen böyle.


Burada çok konu var ve henüz işin başındayız ancak bu günlerde çok net olan bir konuyu derinlemesine düşünmemiz gerekli.


Burada suçlu kim?


Birilerini suçlayacağım, kimi suçlayayım?

Öncelikle kesinlikle kimi suçlayamayacağımızı söyleyeyim: Mudileri…


Haberlere baktığınızda SVB’nin çökmesinin temel nedeni olarak bankanın VC’lerin desteklediği Silikon Vadisi menşeli teknoloji şirketlerini hedeflemesi gösteriliyor. Bu şirketlerin çoğunluğu sermaye yeterliliği açısından sıkıntılı iken kârlılıkları da çok düşük olabiliyor. 


Evet, SVB teknoloji şirketleri odaklıydı. Her ne kadar özellikle kripto odaklı olmasa da müşterileri arasında Blockchain Capital, Castle Island Ventures, Dragonfly ve Pantera (aman tanrım ve CoinDesk) gibi fonlar ve şirketler bulunuyordu. SVB’nin batmasının nedeni bu şirketler değil.


İlle de VC’leri suçlamak isterseniz Peter Thiel’in kurduğu Founders Fund’ı suçlayabilirsiniz. Bu fon şirketlere “finansal stabilite sıkıntısı nedeniyle paranızı SVB’den çekin” tavsiyesi vermişti. Böylelikle o bildiğimiz “bankaya hücum” hareketine benzin döken bir tavır sergilemişti.


SVB’de bankaya hücum yaşanmasının nedeni mudilerin paralarını geri istemesi olsa da burada mudileri suçlamaktan imtina ediyorum. Neticede onlara herkesin ortak çıkarını düşünmelerini tavsiye edecek “bir bilen” yoktu.


Founders Fund da bir sabah kalkıp “hadi SVB’i batıralım” dememişti. Onun da böyle bir çağrı yapmasının ardından SVB’in son 36 saatte sermaye bulmaya yönelik çabalarının başarısız olması yatıyordu. 


(Bu konuya dair daha uzun bir açıklama için Bloomberg’den Matt Levine’in yazısını okuyabilirsiniz.)


Bu genel açıklamadan tek bir çıkarım yapmanız gerekirse: SVB’nin aldığı ABD tahvilleri Merkez Bankası’nın faiz artırımları nedeniyle değer kaybetti. Eğer mudiler aynı dönemde paralarını geri 

istemeseydi bu durum belki yönetilebilirdi. 


Ancak olan oldu. 


Hafta sonu yapılacak yorumlarda piyasadan anlayan kişilerin bu durumu Hazineden kaynaklanan “vade riski” olarak değerlendirdiğine şahit olacaksınız.


Birini suçlayacaksanız Merkez Bankası’nı ve SVB’yi suçlayın

 Mudileri veya bankaya hücumu körükleyen VC’leri suçlamıyorsanız size diyecek bir sözüm olmaz. O zaman dönüp SVB’ye ve Fed’e bakmanız gerekli.


Öncelikle SVB’nin riski yanlış yönettiği bir gerçek zira yanlış finansal araçları tercih ettiği ortaya çıktı. Ancak bunları almasaydı sermaye bulması da mümkün olmayabilirdi. 


Ancak SVB’yi savunmamız gerekirse de Fed’in faizleri bir yıl öncesine göre çok ciddi biçimde artırmış olması argümanını ortaya atabiliriz. Yani SVB bazı yanlış kararlar almasına karşın bu yanlışın sorumluluğu faizleri çok hızlı artıran Fed’in de omuzlarında.


İronik olan şu: Fed, enflasyonu düşürmek için bir şeyler yapmaya çalışırken Hazine kağıtlarına yoğun biçimde yatırım yapan bankaları zora sokuyor.


Son olarak olabildiğince açık ifade etmeye çalışacağım: kriptonun suçu yok.

 

Burada kriptonun suçu yok çünkü SVB mudilerinin kim olduğundan bağımsız biçimde bu zor druma her şekilde düşecekti. SVB’nin müşteri mevduatlarına yönelik risk yönetimi tercihleri bu mudilerin hangi sektörde olduğundan bağımsız yapılıyor. Ne kriptonun ne de başka bir sektörün bu durumda günahı yok.


Eğer bir günahkâr arıyorsak o da bankacılık sektörü olabilir. 




Daha Fazla Oku

    SVBkriptoDüzenlemeler

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

George Kaloudis, CoinDesk'te araştırma analistidir. Bitcoin konusuna odaklı çalışıyor. CoinDesk'e katılmadan önce beş yıl yatırım bankacılığı yaptı. Varlık temelli borçlanma satın alamlar ve devralmalar ve sağlık teknolojilerinde uzman. Emeklilik hesabında GBTC tutuyor.

Twitter'da Takip Et:

@gckaloudis

George Kaloudis, CoinDesk'te araştırma analistidir. Bitcoin konusuna odaklı çalışıyor. CoinDesk'e katılmadan önce beş yıl yatırım bankacılığı yaptı. Varlık temelli borçlanma satın alamlar ve devralmalar ve sağlık teknolojilerinde uzman. Emeklilik hesabında GBTC tutuyor.

Twitter'da Takip Et:

@gckaloudis

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Bitci, Bodrum’da Bitci Summer ile Yeni Yol Haritasını Paylaştı

24 Temmuz 2024 16:55

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk