Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Kriptoda Her Şey Alev Alsa da Şükredilmesi Gereken Bazı Şeyler Var

Bu sene, kripto için genel anlamda kötü bir yıl oldu, ancak bazı olumlu şeyler de var.

3 Aralık 2022 17:00

Güncellenme: 3 Aralık 2022 17:00

George Kaloudis

George Kaloudis, CoinDesk'te araştırma analistidir. Bitcoin konusuna odaklı çalışıyor. CoinDesk'e katılmadan önce beş yıl yatırım bankacılığı yaptı. Varlık temelli borçlanma satın alamlar ve devralmalar ve sağlık teknolojilerinde uzman. Emeklilik hesabında GBTC tutuyor.

Twitter'da Takip Et:

@gckaloudis

FTX'in çöküşü nedeniyle Kasım ayında kriptoda genel bir karışıklık yaşandı.


Yeter bu kadar kötü haber merakı. Benim ve sizin kriptoyla ilgili şükretmemiz gereken hususları burada paylaşıyorum.


Şükredecek o kadar çok şey var ki.


Bitcoin hala çalıştığı için şükrediyorum

Bunu bir şekilde Bitcoin'le ilgili bir mesele haline getirmeyi bir bitcoin maksimalistine bırakın. Ama bu doğru. Tüm bu kargaşadan sonra Bitcoin'in yoluna devam etmesinden dolayı şükrediyorum. Bloklar hala kazılıyor ve ağda en ufak bir aksaklık yok.


Sadece Bitcoin değil, aynı zamanda Bitcoin kullanıcıları da çalışıyor. Hem bireysel gözetim ve borsadan yaşanan çıkışlarda tarihi rekorlar gelmesi, hem de geliştiricilerin yeni kullanışlı araçlar geliştirmeleri ve eski bir fikrin duyurusunun tekrar yapılmasına ilişkin anlamlı tartışmalara şahit oluyoruz.


Dahası, bitcoin 16 bin dolar civarında işlem görüyor. Mücadelesini sürdüren kamuya açık bitcoin madencileriyle birlikte, Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) net varlık değerinden rekor bir indirimle işlem yapıyor, Genesis Global Capital kayıpları açıkladıktan ve ödemeleri askıya aldıktan sonra mali danışman işe alıyor ve çoğu kişi bitcoin'lerini zarara rağmen tutuyor, bitcoin'in yaklaşık 16 bin dolar seviyesinde istikrar kazanması ise fazlasıyla dikkat çekiyor.


(Grayscale ve Genesis Global Capital, CoinDesk'in de sahibi olan Digital Currency Group'a ait.)


Tik tak, sonraki blok.


Neden şükretmelisiniz? Çünkü, zor zamanlarda, insanlar size kim olduklarını gösterirler; kripto protokolleri de öyle. Zor zamanlardayız ve yatırımcılar ile taraftarlar ve benzerleri, Bitcoin'in bir lağım faresi olduğu ve bundan daha güçlü çıkacağı gerçeğiyle teselli bulmalı.


Bu çöküşte, gerçekten DeFi'ın kabahati olmadığı için şükrediyorum.

Tabii ki, bir bitcoin maksimalisti olarak, kriptonun merkeziyetsiz finans (DeFi) alt sektörüne yönelik asıl eleştirim, temelde spekülasyon için dairesel ve kapalı devre bir model olarak kullanılmasına yönelikti. Verim çiftçiliği, oyna-kazan, likidite havuzları ve benzerlerinin bazı faydaları olabilir, ancak bunların çoğu sadece, kripto sektöründeki farklı spekülasyon türleri gibi görünüyor.


Bununla birlikte, bu ay yaşanan finansal ızdırap DeFi'ın kusuru değildi. FTX'in başarısızlığı, güvenilir üçüncü tarafların ve kişilerin başarısızlığıydı.


Neden şükretmelisiniz?  Çünkü, spekülasyon DeFi ve kripto için kullanım senaryosu olsa bile, FTX'in çöküşünde protokollerin bozulmamasına ilişkin dile getirilecek bir husus var. Şirketlerin ve kurumların kripto etrafında toplanması gerektiğini düşünüyorsanız, bu, teknoloji, hareket veya her neyse, etrafında inşa edilecek hiçbir şey olmadığını ilan etmekten ziyade, daha iyi şirketler ve kurumlar inşa etmeye yönelik temel bir ders niteliğinde.


Bu çöküş bir ayı piyasasında yaşandığı için şükrediyorum.

Gerçekten.


Geçen hafta FTX kaynaklı bulaşıcı kriz hakkında, "Kripto sektörü, ekonominin geneli üzerinde ciddi etkiye sahip olacak kadar büyük değil" diye yazmıştım. Mayıs ayında 40 milyar dolarlık kayba yol açan Terra'nın iflasının hemen ardından benzer şekilde, "Bir dahaki sefere eksik teminatlandırılmış, algoritmik bir stabilcoin çökerse, kayıp 40 milyar dolarda kalmayacak. 400 milyar dolar da olabilir. Bir felaket yaşanabilir." ifadelerini kullanmıştım. 


Kripto piyasası şu anda küçük, dolayısıyla ulaştığı dallar da küçük. Bu “bulaşıcı kriz” kripto dışı ekonomiye değmeden geçecek.


Neden şükretmelisiniz? Çünkü, FTX'in çöküşü nedeniyle kriptoda ne yok olduysa, çok geniş kapsamlı etki bırakmadan yok oldu.


Borsalar rezerv kanıtlarını göz önünde bulundurduğu için şükrediyorum.

FTX'in iflas başvurusunun hemen ardından, sektördeki profesyoneller borsalara, rezerv kanıtlarını yerine getirmeleri için çağrıda bulunmuşlardı.


 Rezerv kanıtlarının, müşterilere borsaların aslında fonlarını ellerinde tuttuklarına dair bir güvence sağlaması gerekiyor. Bu konuya burada daha önce de değinmiştim. Rezerv kanıtlarının daha fazla dile getirilmesi gereken, ancak az dile getirilen bir yönü de kripto borsalarının sahip olduklarını söyledikleri dolaşımdaki toplam bitcoin miktarıyla ilgili bir sorunla bizi baş başa bırakma ihtimali.


Neden şükretmelisiniz?  Çünkü, kendi coin'lerinizi elinizde tutabilmeniz, çoğu kripto para biriminin değer önermesinin bir parçası. Bitcoin sisteminin değer önermelerden birisi ise, sınırlı ve kanıtlanabilir sayıda bitcoin'in olması. Borsaların ihraç edilen bitcoin'den fazlasını dolaşıma soktukları tespit edilirse, yani, gerçek bitcoin yerine kâğıt, sahte bitcoin satarlarsa, sektördeki kötü niyetli aktörleri devre dışı bırakabilir, "gerçek, asıl" bitcoin'e talebin hızlıca artması sonucu bazı çılgın fiyat hareketleri görebiliriz.


CoinDesk'te editoryal bağımsızlığa sahip olduğumuz için şükrediyorum.

Son olarak, işverenim ve meslektaşlarım için arsız bir tanıtım ve doğaçlama bir reklamdan bahsedeyim. CoinDesk'ten Ian Allison, FTX iflas başvurusuna yol açan sürecin ilk domino taşını deviren muhabirdi. Başından beri haberleri en hızlı ve genellikle ilk olarak biz veriyorduk. 


Haberlerimiz, bazı kardeş şirketlerimiz (Grayscale, Genesis) ve buna bağlı olarak ana şirketimiz DCG için piyasa hareketlerine ve nihayetinde belirsizliğe yol açtı.


Şüpheciler, kardeş şirketlerimizle bağlantımıza hala makul bir şüphecilikle ("Güvenmeyin, Doğrulayın" demeleri beklenir) yaklaşırken, en azından ihtiyaç duyulduğunda haber yapmaktan korkmadığımızı kanıtladık.


Neden şükretmelisiniz?  Çünkü, herkesin tam zamanında doğru habere ulaşma hakkı var. Bu hakka CoinDesk'le erişebilirsiniz. İster risk modelinizi senkronize etmek amacıyla hızlıca haberlere bakmak, ister en yeni kripto trendi hakkında bilgi edinmek veya David Morris'in Mark Zuckerberg'e ne kadar kızgın olduğuna dair bir şeyler okumak isteyin, CoinDesk sizin için var.


Ayrıca, sevgili okuyucu, her hafta yazımı okuduğunuz için, en azından umarım öyledir, size çok minnettarım.



Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

George Kaloudis, CoinDesk'te araştırma analistidir. Bitcoin konusuna odaklı çalışıyor. CoinDesk'e katılmadan önce beş yıl yatırım bankacılığı yaptı. Varlık temelli borçlanma satın alamlar ve devralmalar ve sağlık teknolojilerinde uzman. Emeklilik hesabında GBTC tutuyor.

Twitter'da Takip Et:

@gckaloudis

George Kaloudis, CoinDesk'te araştırma analistidir. Bitcoin konusuna odaklı çalışıyor. CoinDesk'e katılmadan önce beş yıl yatırım bankacılığı yaptı. Varlık temelli borçlanma satın alamlar ve devralmalar ve sağlık teknolojilerinde uzman. Emeklilik hesabında GBTC tutuyor.

Twitter'da Takip Et:

@gckaloudis

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Jack Dorsey'nin Kurduğu Block, Bir Bitcoin Madencilik Sistemi İnşa Ediyor

24 Nisan 2024 18:36

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk