Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Türkiye Web3 Geleceğinde Önemli Bir Yapı Taşı: Web3 Oyunları

2023 yılı için yatırım tahminleri zorlu bir yönü işaret ederken, Türkiye’de duyurulan ilk yatırımlar yine oyun şirketleri oldu.

7 Ağustos 2023 14:20

Güncellenme: 14 Ağustos 2023 15:49

Ezgi Yaltay Mandal

Ezgi Yaltay Mandal ileri teknoloji eğitim programları ile Türkiye'yi küresel bir teknoloji merkezi haline dönüştürmeyi hedefleyen Patika.dev'de Proje Yöneticisidir. Son iki yıldır ağırlıklı olarak web3 ekosistemleri ile çalışmaktadır ve Solana ekosisteminde değer üreten yetenek ve projeleri destekleyen Superteam Turkey topluluğunun lideridir. Birçok web3 etkinliğinde konuşmacı, moderatör ve organizatör olarak görev alan Ezgi, mühendislik lisans ve yüksek lisans derecelerine sahip. Çalışma alanları arasında yeni nesil teknolojiler, strateji ve iş modelleri, girişim yolculuğu ve topluluk yönetimi alanları ön plana çıkıyor.

Twitter'da Takip Et:

@Jayincrypto

Türkiye, teknoloji dünyasında en çok yatırım alan ve kazanan alanlardan biri olan oyun sektöründe, iki Unicorn şirket (Peak Games ve Dream Games), 522 aktif oyun girişimi, 10 kuluçka merkezi, 13 hızlandırıcı ve aldığı yatırımlar ile potansiyelini dünyaya kanıtlamış durumda.


StartupsWatch raporuna göre, 2022 yılında Türkiye'deki toplam 24 oyun şirketi toplamda 362 milyon dolarlık bir yatırım aldı. Ancak, aynı dönemde Getir'e yapılan önemli 768 milyon dolarlık yatırımı dışarıda bıraktığımızda, 300 şirkete yapılan 825 milyon dolarlık yatırımın neredeyse yarısı sadece oyun şirketlerine gitti. 2023 yılı için yatırım tahminleri zorlu bir yönü işaret ederken, Türkiye’de duyurulan ilk yatırımlar yine oyun şirketleri oldu.


Dünya genelinde Web3 oyun yatırımları geçtiğimiz iki çeyreğe göre anlamlı ölçüde artması ise Web3 ve oyun alanlarının birleşiminin geleceği hakkında oldukça umut vaat eden bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor.



Oyunların perspektifinden Web3

Aslında oyun dünyası Web3’ün çözüm sunduğu kavramlara hiç de yabancı değil. Dijital varlıklar (elmaslar, altınlar, karakter ve item’ler), sahiplik, oyun içi ekonomi ve komünitenin yönlendirdiği gelişim aslında oyunları kaliteli oyunlar yapan dinamikler. Bu nedenle oyun alanı Web3 teknolojilerinin kullanımında doğal bir use case olarak karşımıza çıkıyor.


Web3 kullanımı ise şu yönlerden oyunlar için inovasyon ve değişim fırsatı sunuyor:


  • Sahiplik kavramı: NFT’lerin kullanımı ile gerçek sahiplik ve başkalarına aktarılabilen dijital varlıklar mümkün oluyor.

  • Platformlar arası transferler: Kullanıcıların dijital varlıklarını başka oyunlara aktarımıyla oyunlar arası geçişlere izin veriyor.

  • Merkeziyetsiz yönetişim: Kullanıcılar oyunun geliştirilmesinde söz sahibi olabiliyor. Bu durumun getirdiği aidiyet hissi oldukça değerli.

  • Transparan bir oyun ekonomisi: Kullanıcıların oyun ekonomisindeki varlıkları ve işlemleri şeffaf bir şekilde takip edebilmesi oyuna olan güveni artırıyor.

  • Koleksiyonlar ve nadirlik: NFT’lerin en belirgin kullanım alanlarından biri şüphesiz benzersiz ve az bulunan koleksiyon ögelerini tanımlamak ve bu varlıkların zaman içindeki değerini potansiyel olarak artırmak.

  • Finansman ve para kazanma: Oyun ekonomisinde token ve NFT’lerin çeşitli kullanımları oyunlar için yeni bir kazanç kaynağı olarak karşımıza çıkıyor.

Web3’ün sunduğu bu fırsatlara rağmen bu zamana kadar yapılan bazı yanlış uygulamalar, oyun şirketlerinin ve kullanıcılarının bu alana mesafeli durmalarına neden oldu. Oyun şirketleri Web3’ün sunduğu fırsatlardan yararlanmak ve milyarlarca yeni kullanıcıyı bu alana çekmek istiyorsa yapılan bu hatalı uygulamalardan ders çıkarmalı ve ellerindeki teknolojiyi doğru şekilde kullanmayı öğrenmeli. 


Gelin hep birlikte oyun şirketlerinin web3 geçişlerinde sıklıkla yaptığı hatalara bir göz atalım:


  • Kullanıcıların seveceği, Web2 kalitesinde oyunlar oluşturmamak

  • Stabil olmayan bir oyun ekonomisi kurmak (Özellikle play2earn oyunları o kadar verme üzerine dizayn edildi ki gelir modelleri gider modeline dönüştü ve birçok oyun battı.)

  • Oyun hazır olmadan token ve NFT çıkarmak / Token ve NFT’ye bel bağlayarak proje geliştirmek

  • Kullanıcı deneyimini zorlaştırmak (Wallet bağlama zorunluluğu, NFT almadan oyuna giriş yapamamak vb.)

  • Topluluk ile iletişimi ikinci plana atmak ve doğru iletişim kuramamak

Türkiye’nin ilk blok zinciri Game Jam’i Solana Speedrun’dan öğrenimler

Türkiye’deki oyun sektörü potansiyelinin blok zinciri alanıyla birleşiminde gelecek gören Türkiye oyun ve Web3 ekosisteminin önde gelen isimleri, Türkiye’nin ilk blok zinciri Game Jam’i ile Web3 oyun ekosistemini geliştirmek için elini taşın altına koydu.

GamesUp YTÜ, Game Factory, Habitat Derneği, MultiGroup, NFT Horizon, P-Games, Superteam Turkey, Rise in ve WePlay Ventures’ın stratejik partner olarak rol aldığı etkinliğe Tansel Kaya, Enes Özkan, Barış Büyüktaş, Atlas Space, Altcointurk, Castrum Istanbul, Game Circle, Gamer Arena, Funverse Games, Mixer, One Percent, Studio Billion ve Utilify gibi ekosistemden tanıdığımız çok sayıda değerli partner deneyimleriyle bu alana girmek isteyenlere destek verdi.

Yüzden fazla kişinin başvurduğu bu yolculukta ekiplere Web3 alanında oyun geliştirme stratejileri ve teknik workshop’lar sağlandı. 20 ekibin başladığı geliştirme süreci 8 ekibin final çizgisine ulaşması ile sonuçlandı ve Demo Day’de 5 ekip projelerini yatırımcılara sunma şansı yakaladı. Şimdi ise global sonuçları heyecan ile beklediğimiz bir dönemdeyiz.


Bu etkinlikten aldığımız geleceğe yönelik birkaç oyun değiştiren not şu şekilde:


  • Oyun şirketleri kısa zamanda harika işler çıkarabiliyor, Web3’ün dinamiklerine hızlı uyum sağlayacak kadar üretkenler. Burada gerçekten büyük potansiyel var!

  • Türkiye Web3 ve oyun ekosistemleri, bu alana girmek isteyen ekiplere tam destek!

  • Önce oyun sonra Web3! Oyun şirketleri Web3’e geçerken token ve NFT ekonomisini oyunlarına entegre etmeden önce kullanıcıların oynamak isteyeceği kalitede oyunlar ürettiğinden emin olmalı. Kullanıcıyı yakalamayan hiçbir ürünün bu dünyada tutunabilmesi mümkün değil.

  • Oyun ekipleri için teknik mentörler kadar, onları yatırım sürecine taşıyacak ve vizyonlarını netleştirecek iş hayatı ve ekonomi mentörlerinin olması oldukça önemli.

  • Bu süreçte ekiplerin proje çıkarmalarının önündeki en büyük engellerden birinin Web3 entegrasyonlarının zor olduğuna dair olan önyargıları olduğunu gördük. Birçok API, SDK ve tool bu süreci kolaylaştırmak için burada, bu çözümleri daha çok anlatmalı daha çok görünür kılmalıyız.

  • Bu kolaylaştırıcı API, SDK ve tool’ların sayısı da artmalı, burada açık kaynaklı yazılımlara katkı sunmak isteyen geliştiricileri hibe fırsatlarının beklediğinin farkında olmalıyız.

  • Hackathon sonucunda çıkan demoları ürünleşme yolculuğuna çıkarmak isteyen ekipler yatırımcı önüne çıkmadan önce şunlara dikkat etmeli:

    • Oynanabilir bir demo sahibi olmak

    • Metriklerin gücü (retention, indirim sayısı, aktif kullanıcı sayısı, komünite gücü)

    • Oyunu tanıtan görseli güçlü bir sunuma sahip olmak

    • Finansal dengeyi ve oyun ekonomisini iyi kurgulamak

    • Markete çıkış stratejisini belirlemek (publisher ile çalışma, yatırım turu, launchpad, partnerlikler, komünite yönetimi, dijital pazarlama stratejisi ve daha fazlası)

    • Topluluk ile etkileşim kurmak ve sosyal medyada topluluk desteği alarak görünür olmak

Türkiye, sahip olduğu bu potansiyel ile birlikte ekosistemlerin gözü üzerindeyken çok daha fazlasını yapabilecek potansiyele sahip. Umarım yakın gelecekte daha fazla Türk Web3 oyununun yatırım aldığına tanık olur ve global ölçekte yapılan güzel işlerin arttığını görürüz. 


Eğer bu konu hakkında daha fazla konuşmak ya da deneyim paylaşmak isterseniz ezgi@patika.dev adresine e-posta gönderebilir veya Twitter üzerinden ulaşabilirsiniz.




Daha Fazla Oku

    web3oyungamingyatırım

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Ezgi Yaltay Mandal ileri teknoloji eğitim programları ile Türkiye'yi küresel bir teknoloji merkezi haline dönüştürmeyi hedefleyen Patika.dev'de Proje Yöneticisidir. Son iki yıldır ağırlıklı olarak web3 ekosistemleri ile çalışmaktadır ve Solana ekosisteminde değer üreten yetenek ve projeleri destekleyen Superteam Turkey topluluğunun lideridir. Birçok web3 etkinliğinde konuşmacı, moderatör ve organizatör olarak görev alan Ezgi, mühendislik lisans ve yüksek lisans derecelerine sahip. Çalışma alanları arasında yeni nesil teknolojiler, strateji ve iş modelleri, girişim yolculuğu ve topluluk yönetimi alanları ön plana çıkıyor.

Twitter'da Takip Et:

@Jayincrypto

Ezgi Yaltay Mandal ileri teknoloji eğitim programları ile Türkiye'yi küresel bir teknoloji merkezi haline dönüştürmeyi hedefleyen Patika.dev'de Proje Yöneticisidir. Son iki yıldır ağırlıklı olarak web3 ekosistemleri ile çalışmaktadır ve Solana ekosisteminde değer üreten yetenek ve projeleri destekleyen Superteam Turkey topluluğunun lideridir. Birçok web3 etkinliğinde konuşmacı, moderatör ve organizatör olarak görev alan Ezgi, mühendislik lisans ve yüksek lisans derecelerine sahip. Çalışma alanları arasında yeni nesil teknolojiler, strateji ve iş modelleri, girişim yolculuğu ve topluluk yönetimi alanları ön plana çıkıyor.

Twitter'da Takip Et:

@Jayincrypto

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Bitcoin Geçtiğimiz 2 Ayın En İyi Gününü Yaşıyor

16 Mayıs 2024 10:09

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk