Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Türkiye, Solana ekosisteminde nasıl sıfırdan başlayıp dünyada 3. ülke konumuna yükseldi

Her blockchain’in en önemli amaçlarından biri daha çok yazılımcıya ulaşmak. Bunu yapmak özellikle içinde bulunduğumuz zor market koşullarında hiç de kolay değil, çünkü çoğu yazılımcı web3’e geçiş konusunda ikna olmuş değil.

7 Temmuz 2023 13:53

Güncellenme: 8 Temmuz 2023 16:21

Ezgi Yaltay Mandal

Ezgi Yaltay Mandal ileri teknoloji eğitim programları ile Türkiye'yi küresel bir teknoloji merkezi haline dönüştürmeyi hedefleyen Patika.dev'de Proje Yöneticisidir. Son iki yıldır ağırlıklı olarak web3 ekosistemleri ile çalışmaktadır ve Solana ekosisteminde değer üreten yetenek ve projeleri destekleyen Superteam Turkey topluluğunun lideridir. Birçok web3 etkinliğinde konuşmacı, moderatör ve organizatör olarak görev alan Ezgi, mühendislik lisans ve yüksek lisans derecelerine sahip. Çalışma alanları arasında yeni nesil teknolojiler, strateji ve iş modelleri, girişim yolculuğu ve topluluk yönetimi alanları ön plana çıkıyor.

Twitter'da Takip Et:

@Jayincrypto

2023’te, Solana’nın pek çok zorluk yaşamasına rağmen Türkiye’deki yazılımcıları çekme konusunda büyük bir başarı yakaladığına şahit olduk. Bu yazıda bunu nasıl yaptığı ve arkasındaki hikayeye bakalım.


Eylül 2022’ye kadar Türkiye odağında özel olarak girişimleri olmayan Solana Foundation, geçtiğimiz yıl yaptığı global Hackathon’da ülkeden yalnızca 6 proje başvurusu almıştı. Bu yıl ise 96 başvuru ile Amerika ve Hindistan’dan sonra Türkiye en çok başvuru alınan 3. ülke oldu! Gelin hep birlikte bu değişimi sağlayan faktörleri inceleyelim:


Ekosistemlerin göz bebeği web3 geliştiriciler

Geliştiriciler, son kullanıcılara değer sunan ve daha fazla müşteri çeken uygulamalar oluşturuyor. 2022 Electric Capital Developer Report’a göre gelişmekte olan platformlarda değer yaratmanın erken ve önde gelen bir göstergesi, geliştirici katılımı. Web3 geliştiricileri dünya genelindeki tüm geliştiricilerin sadece %0.1’ini temsil ediyor olsa da her bir web3 geliştiricisi 12 milyon dolarlık bir değer yaratıyor.


Bu gözle baktığımızda ekosistemlerin daha fazla geliştiriciye kendi teknolojilerini öğretmek ve onları kendi ekosistemlerinde tutmak üzere kaynaklar ayırması oldukça anlaşılır. 

Türkiye, son zamanlarda kripto adaptasyonunda Avrupa’lı komşularını geride bırakarak lider ülkelerden biri konumuna yükselirken, artan geliştirici potansiyeli ve topluluk çalışmaları ile birlikte web3 ekosistemlerinin gündemlerinde üst sıralara yükselmeyi başardı. Devconnect Istanbul, HackJuno, Cosmoverse, Solana Hacker House İstanbul gibi büyük etkinliklerin Türkiye’de olması ve BNB Chain, Polygon, Starknet, Cardano, Sui gibi ekosistemlerin üniversite ve topluluk etkileşimlerine başlaması bu durumun en net göstergeleri.


Araştırmaların çıktılarını destekleyecek şekilde Patika.dev eğitim programlarında partnerlik yaptığımız web3 ekosistemlerinin üç konu üzerinde ortak beklentiye sahip olduklarını gözlemledik:


1. Teknik becerisi yüksek geliştiriciler yetiştirmek,
 

2. Bu kişilerin girişim yolculuğuna başlayabilecekleri ekosistemi besleyen projeler üretmesi ya da var olan projelere dahil olmaları,
 

3. Toplulukta aktifliklerini sürdürmeleri,

Ekosistemler, eğitim programları, etkinlikler ve çeşitli ödül ve hibe programları düzenleyerek geliştiricileri ve projeleri kendilerine çekmek üzere yoğun bir efor sarf ediyorlar.


Solana’nın Türkiye Yolculuğu

Solana Foundation, ilk olarak Eylül 2022’de, Türkiye’de yazılımcıları eğitmek için bir bootcamp başlattı. Sadece 5 ay içerisinde 3000’den fazla geliştirici bu eğitim programına dahil olarak web3, Solana teknolojileri ve Solana ile geliştirme yapma konularında eğitimler aldı. 


Kasım 2022'de ise web3 projelerini ve yeteneklerini düzenli olarak desteklemek üzere Superteam Turkey komünitesini kurdu. Superteam Turkey projelere hibe, mentörlük ve network desteği sağlarken, diğer yandan web3 alanında halihazırda üreten kişilerin kazanç, kariyer ve iş imkanları ile desteklendiği bütüncül bir yaklaşım getirdi. Bu düzenli topluluk yapısı hem projeler hem de yetenekler için web3 alanında görmeye alışık olmadığımız belirsizliği ortadan kaldıran bir rota oluşturdu. 


Şubat 2023’te geliştiricileri odaklayan Solana Hacker House İstanbul ile etkinlik organizasyonu ve topluluk etkileşimi konularında Türkiye’deki diğer etkinliklerden ayrılan bir topluluk buluşması gerçekleştirdi. Binden fazla katılımcıyı ağırlayan etkinlik beş gün sürdü.


Etkinlik içeriğinde güncel konuların yer aldığı paneller, farklı konu başlıkları için düzenlenen teknik workshoplar, Solana ekibi ile birebir görüşmeler, yatırımcı sunumları ve eğlenceli yan etkinlikler bulunuyordu. Solana ekibi etkinlikte misafir gibi bulunmak yerine topluluk ile samimi bir şekilde iç içeydi. Katılımcılar hiçbir zorluk yaşamadan Solana ekibi ile bir araya gelerek projeleri ve web3 kariyerleri hakkında fikir alışverişi yapma şansı buldu.


Yılın beklenen etkinliklerinden biri olan Solana Global Hackathon'un sürpriz duyurusu için de seçilen yer Hacker House Istanbul'du. Etkinlik atmosferinin yarattığı geliştirme heyecanı odaklı bir çalışma yolculuğuna dönüşmüş oldu.


Genellikle etkinliklerin makus kaderi etkinlik sırasında heyecanlanan ve sonrasında kopup giden yüzlerce katılımcıdır. Bu senaryoda lokalde yerleşik olan Superteam Turkey topluluğu, süreçte topluluğa kattıkları yetenek ve projeleri hackathon süreci ve sonrasında birebir iletişim ile takip etmeye devam etti. “Hackathon nedir”i anlatarak başlayan çalışmalar ekipleştirme, fikir geliştirme, mentörlük, geri bildirim verme ve network sağlama ile uçtan uca tüm eksikleri tamamlayan ulaşılabilir bir destek mekanizmasına dönüştü. 


Bu süreç ile birlikte Türkiye Solana Grizzlython’a 96 ile proje katılım sağladı. Bu projelerden 8’i ise girişim yolculuklarına Solana Acceleration programı ve yatırımcı görüşmeleri ile devam ediyor. 


Çıktılar ve geleceğe dair notlar

Bu yolculuk Türkiye ekosistemine yapılan yatırımların hızlı bir geri dönüşü olduğunun en somut örneklerinden biri oldu. Türkiye sahip olduğu bu potansiyel ile birlikte ekosistemlerin gözü üzerindeyken çok daha fazlasını yapabilecek potansiyele sahip. 


Türkiye’de topluluk kurarak büyümek isteyen şirket, komünite ve ekosistemler için öğrenimler:

  • Süreklilik: Yetenekleri çekmek düzenli ve planlı efor gerektirir. Tek seferlik yapılan eğitimler, büyük etkinlik ve organizasyonlar dönemlik heyecan yaratsa da devamına bağlanmayan her çaba size dokunan insanların kaybı ile heba oluyor. Proje, eğitim ve etkinliklere ait yüzlerce ölü Discord ve Telegram kanalı bunun en büyük kanıtı. Düzenlenen her aktivitenin devam adımı hedef kitlenin ihtiyaçarına göre öncesinden planlanmalı ve etkinlikler bu bağlamda gerçekleştirilmeli.

  • Tercih edilmenizi sağlayacak belirli yol haritaları: Çektiğiniz yeteneklerin aktive olması ve size aidiyet duyması için onlara tahmin edilebilir olan ve kısa yollar vaad eden gelecek planları sunmalısınız. Gelişen teknoloji içeriklere ve fırsatlara ulaşmayı kolaylaştırdı. Hedef kitleniz maalesef onlarca rakibinizin de hedef kitlesi ve web3 alanı web2’nin aksine yeteneklere ulaşabilmek için oldukça cömert davranıyor. Hackathonlar, workshoplar, eğitim programları, hibeler, ödüller, airdrop’lar, white listler, eşantiyon ürünler ve daha fazlası bu sektörün rituelleri haline geldi. Siz de gelecek planlarınız kapsamında hedef kitleniz için kendi değer sepetinizi oluşturmalı ve bu değerlerin dağıtımını süreklilik maddesini gözden kaçırmadan yapmalısınız.

  • Mentörlük ve network ihtiyacı: Baştan kabul edilmesi gereken bir gerçek şu ki topluluğunuz onlara sunduğunuz bu yolculukta defalarca takılacak. Eğer onların yaşadığı zorlukları analiz etmez ve onlar için çözümler üretmezseniz büyük bir ihtimalle onları ya da ekosistemdeki üretme potansiyellerini kaybedeceksiniz. Şuan dinlediğiniz ve gelecek görmediğiniz bir projenin pivot sonunda gelebileceği durum sizi bile şaşırtabilir.

  • Kolay ulaşılabilirlik ve etkili iletişim: Toplulukla samimi ve uzak olmayan bir etkileşim içinde olmak gerekiyor. Yeniliklerden ilk haberdar olmak ve sorunları olduğunda dinleneceğini bilmek en temel gereksinimler.

  • Etkileşimde deneyselliğin önemi: Konu topluluk olduğunda ne yazık ki her duruma uyan bir reçete bulunmuyor. Ama güzel haber prensipler her topluluk için aynı, siz de daha önce başka topluluklar tarafından uygulanan yöntemleri listeleyerek, deneyimlemeye başlayabilirsiniz. Bu sırada çalışmayan yöntemlerde çok da ısrar etmemek gerek.

Umarım yakın gelecekte daha fazla ekosistem Türkiye’deki bu potansiyeli fark eder ve global ölçekte yapılan güzel işlerin arttığını görürüz. Henüz web3 treni kalkmamışken elimizde bu trene binmek için bir fırsat var. Bu treni yakalamak isteyen teknik ya da teknik olmayan alanlardan gelen herkes:

  • Web3’ün özünü ve yarattığı fırsatları iyice anlamalı,

  • Bu alandaki eksiklikleri fark edebilmek ve daha iyi fikirler üretmek için daha fazla web3 ürünü deneyimlemeli,

  • Topluluklara ve etkinliklere katılarak gelişmelerden ve trendlerden daha hazırlık aşamasında haberdar olmalı,

  • Becerilerini geliştirerek global birer yetenek olmayı hedeflemeli,

Eğer bu konu hakkında daha fazla konuşmak ya da deneyim paylaşmak isterseniz- ezgi@patika.dev adresine e-posta gönderebilir veya bana Twitter'dan yazabilirsiniz.




Daha Fazla Oku

    SolanapatikayazılımYazılımcı

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Ezgi Yaltay Mandal ileri teknoloji eğitim programları ile Türkiye'yi küresel bir teknoloji merkezi haline dönüştürmeyi hedefleyen Patika.dev'de Proje Yöneticisidir. Son iki yıldır ağırlıklı olarak web3 ekosistemleri ile çalışmaktadır ve Solana ekosisteminde değer üreten yetenek ve projeleri destekleyen Superteam Turkey topluluğunun lideridir. Birçok web3 etkinliğinde konuşmacı, moderatör ve organizatör olarak görev alan Ezgi, mühendislik lisans ve yüksek lisans derecelerine sahip. Çalışma alanları arasında yeni nesil teknolojiler, strateji ve iş modelleri, girişim yolculuğu ve topluluk yönetimi alanları ön plana çıkıyor.

Twitter'da Takip Et:

@Jayincrypto

Ezgi Yaltay Mandal ileri teknoloji eğitim programları ile Türkiye'yi küresel bir teknoloji merkezi haline dönüştürmeyi hedefleyen Patika.dev'de Proje Yöneticisidir. Son iki yıldır ağırlıklı olarak web3 ekosistemleri ile çalışmaktadır ve Solana ekosisteminde değer üreten yetenek ve projeleri destekleyen Superteam Turkey topluluğunun lideridir. Birçok web3 etkinliğinde konuşmacı, moderatör ve organizatör olarak görev alan Ezgi, mühendislik lisans ve yüksek lisans derecelerine sahip. Çalışma alanları arasında yeni nesil teknolojiler, strateji ve iş modelleri, girişim yolculuğu ve topluluk yönetimi alanları ön plana çıkıyor.

Twitter'da Takip Et:

@Jayincrypto

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Coinbase, Avustralya'nın Otonom Emeklilik Fonlarını Hedef Alacak

16 Mayıs 2024 12:04

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk