Yazarlar
Emin Gün Sirer, Ava Labs'in kurucusu ve CEO'su, Avalanche protokolünün geliştiricisidir.
Merkeziyetsiz finans (DeFi) mucizeden başka bir şey değil. Tarihte ilk kez, basit bir internet bağlantısına sahip herkes dijital bir servet inşa edebiliyor. Finansal durumlarına veya konumlarına bakılmaksızın, dünyanın dört bir yanından insanlar daha önce profesyonellerle sınırlı olan bu sektöre girerek hayatlarını değiştiriyorlar. DeFi’ın gelenseksel finans yöntemlerinden daha ucuz ve daha şeffaf olmasından bahsetmiyorum bile.
Eski ABD Merkez Bankası Kurulu Başkanı Paul Volcker, zamanında insanların yaşamlarını iyileştiren tek finansal yeniliğin ATM’ler olduğunu dile getirmişti. Bence bu kısa listeye DeFi da eklenmeli.
Yatırımcılar da yavaş yavaş sektörün faydaarını fark etmeye başladı: Toplam DeFi gelirinin 2027 yılına kadar yılda yaklaşık yüzde 20 oranında artması bekleniyor. Ayrıca DeFi’ın toplam kilitli değeri kabaca 63 milyar dolar ve hatta son boğa piyasasında 200 milyar dolara kadar ulaşmıştı.
Bununla birlikte, her yeni teknoloji gibi DeFi’ın büyümesi ve gelişmesi de şimdilerde birçok katılımcıyı şüpheye düşüren kayıplar yaşadı. Ancak yapay zekadaki (AI) kayda değer ilerleme, DeFi’ın evrimine devam etmesi için önemli bir katalizör olabilir.
Benim düşünceme göre, DeFi’ın daha geniş kitlelerce benimsenmesinin önündeki engellerin çoğu, bir varlığın veya menkul kıymetin piyasa fiyatından nakde dönüştürülebilme kolaylığı olan "likidite" terimi altında toplanabilir. Likidite karmaşık ve çok boyutlu bir konudur ancak temel olarak, alım ve satım işlemlerini bir tıkla halledebilmek isteyen insanlarla ilgilidir.
Yapay zeka DeFi pazarındaki likiditeyi artırabilir. Merkeziyetsiz finans küresel olsa da anlamanın önünde dil ve kodlama akıcılığı gibi birçok engel olduğundan benimsemeyi teşvik etmekten çok daha fazlası yapılabilir. Örneğin, bir DeFi protokolünün dokümantasyonu yalnızca İngilizce olarak yazılmışsa ana dili İngilizce olmayanların teknolojiyle etkileşime geçmesi oldukça zor olacaktır. AI destekli Large Language Models (LLM’ler) burada devreye girer: LLM’ler belgeleri anında farklı dillere çevirebilir ve tüm dünya için “canlı” müşteri desteği sağlamak amacıyla kullanılabilirler. Kısacası bu modeller DeFi’ı tam anlamıyla küresel hale getirebilirler.
LLM’ler DeFi’ın yaşadığı en büyük zorluklardan bir diğeri için de oldukça önemlidirler: mevzuata uygunluk.
Merkeziyetsiz finansa yönelik politikalar ve düzenlemeler ülkeden ülkeye değişir ve tabiri caizse bu kurallar bölük pörçüktür. Evet, DeFi çok yeni ve karmaşık bir alandır ancak sürekli olarak değişen birçok farklı kuralı analiz etmek ve benimsemek, uyum sürecinde büyük aksaklıklar yaratır. Bununla birlikte, insanların ve işletmelerin DeFi faaliyetlerinin ilgili yasalara uygun olduğunu görmeleri, sektöre karşı önyargılarını yenip rahat hissetmeleri adına bir zorunluluk ve ihtiyaç haline gelmektedir.
Şimdiden birçok hükümet, para aktarım yasalarına uymadıkları iddialarıyla çeşitli DeFi varlıklarına ve bunları kullanan bireylere karşı harekete geçmiş durumda. Endüstrinin bütünlüğünü korumak için LLM’lerin politika ve düzenleyici belgeleri işleyebilmesi ise bize çok büyük bir fayda sağlayabilir. Böylece modeller belgelerdeki sorunları tespit edebilir ve düzenleyici süreçler hızlandırılabilir.
AI, DeFi’daki güvenlik sorunlarını da çözebilir. Siber saldırılar ve istismar riski, DeFi konusundaki başlıca endişelerdir ancak insan gücü, sürekli girişime tanık olan bu dünyadaki güvenliği sağlamak için tek başına yeterli değildir. Yapay zeka ise DeFi’ın güvenliğini sağlamak için gereken test süreçleri açısından mükemmel bir araçtır. Örneğin, şahsen LLM’lerin geliştiricilere akıllı sözleşmelerdeki sorunları sohbet edercesine aktarabilmeleri konusunda son derece heyecanlıyım. Bu şekilde sözleşme kodlarında yer alan istismar edilebilir hatalar gözden kaçamazlar.
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak kişisel verileri koruma politikamızı onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Emin Gün Sirer, Ava Labs'in kurucusu ve CEO'su, Avalanche protokolünün geliştiricisidir.
Emin Gün Sirer, Ava Labs'in kurucusu ve CEO'su, Avalanche protokolünün geliştiricisidir.
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele
Kripto Paralar
@2022 CoinDesk