Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Kripto Kışı Devam Ettikçe Kripto Platformlarının İşlem Hacimleri Küçülüyor, Peki Sırada Ne Var?

Kripto kışından etkilenen firmalar azalan işlem hacimlerine paralel olarak çalışan sayılarını ve giderlerini azaltıyor.

7 Temmuz 2022 13:57

Güncellenme: 26 Temmuz 2022 15:03

Elbruz Yılmaz

Teknoloji yatırımları, girişim, büyüme ve strateji alanında 20 yıldan fazla süredir yönetici olarak görev alan Elbruz Yılmaz; özellikle Girişim Sermayeleri, Web3, Blockchain Teknolojileri, Kripto ve FinTech alanında son yıllarda unicorn olmuş şirketlerde yönetici ve danışman olarak görev almaktadır. Son yıllarda Avrupa'nın önde gelen girişim sermaye fonlarından 3TS Capital Partners'da Yatırım Partneri olarak görev yapan Elbruz Yılmaz, daha sonra Avusturya'lı kripto borsası Bitpanda'da EMEA bölgesinden sorumlu Genel Müdürü olarak görev yapmıştır. Elbruz Yılmaz, 2022 yılı Nisan ayından itibaren Paysafe isimli İngiliz ödeme sistemleri devinin Kriptodan Sorumlu Global Yardımcı Başkanı olarak görev yapmaktadır. Bugüne kadar ABD, Avrupa ve Orta Doğu'da, teknoloji alanında faaliyet gösteren bir çok şirkete ve kuruma danışmanlık veren Yılmaz; Galata Business Angels, Endeavor gibi kurumlarda mentorluk yapmış ve startup/scaleuplarla yakın çalışmıştır. Eğitimini Ege Üniversitesi'nde Ekonomi bölümü sonrası Amerika Birleşik Devletleri Pittsburg State University'de MBA yaparak tamamlamıştır. Teknoloji, motor sporları ve seyahat tutkunu Elbruz Yılmaz, ailesiyle birlikte Viyana'da yaşamaktadır.

Twitter'da Takip Et:

@elbruzyilmaz

Kripto para ayı piyasası, sektörün işgücü piyasasına ciddi bir darbe vurdu. 2 Temmuz itibariyle kripto sektöründe pazarlama, insan kaynakları, teknik destek ve programlama gibi alanlarında yer alan en az 3,500 çalışan işten çıkarıldı.

 

Birçok şirket tarafından işten çıkarmalar yapıldığı açıklandı. Birçoğu, yöneticilerin işgücünün azaltmaya karar vermesinin ana nedeni olarak kripto kışını ve değişken piyasaları suçluyor. Ancak farklı bir görüş, işten çıkarmaların bazılarının önlenebileceğini gösteriyor.

 

Kripto işten çıkarmaları şu ana kadar:

 

Crypto.com: %5

BitOasis: %5

Robinhood: %9

Bitso: %10

Gemini: %10

Coinbase: %18

BlockFi: %20

BitMex: %25

BitPanda: %27


Son 2 yılda kripto platformlarının çoğu, boğa piyasası koşuları ve artan miktarda girişim sermayesi fonu ile birlikte hızlı bir büyüme kaydetti.

 

2021 yılında, girişim sermayesi fonları kripto ve blockchain girişimlerine 33 milyar doların üzerinde yatırım yaptı.



Sektör verileri kripto ve blockchain dikeylerindeki girişim sermayesi aktivitesinin kripto para birimlerindeki fiyat gelişmeleri ile birlikte hareket ettiğini gösteriyor. 

 

2021 yılında, girişim sermayesi faaliyeti, BTCUSD fiyat değerlemesinin yanı sıra, dijital varlık piyasalarıyla neredeyse mükemmel bir şekilde korelasyon gösterdi ve yatırım hacmi ciddi artış gösterdi.




Geçen yılki büyümenin ardından, birçok kripto şirketi daha fazla personel işe alarak, pazarlama bütçelerini artırarak büyümenin sürdürülebileceği beklentisiyle yeni ürün ve hizmetler geliştirerek yeni pazarlara açıldı.

 

Bunun da en iyi göstergesi muhtemelen Super Bowl reklamlarındaki kripto platformlarının hakimiyeti ve yüz milyonlarca dolarlık spor sponsorluğu anlaşmaları olduğunu söyleyebiliriz.

 

Geçen yıldan bu yana Crypto.com, FTX ve Coinbase gibi kripto borsaları, önde gelen spor ligleri ve takımlarıyla anlaşmalar yaptılar.

 

Örnek verecek olursak Crypto.com, Kasım ayında Los Angeles'taki Staples Center'ın isim haklarını devralmak için 700 milyon dolar değerinde 20 yıllık bir anlaşma imzaladı. Şirket ayrıca UFC ile 10 yıl sürecek olan, 175 milyon dolarlık bir anlaşma yaptı ve ayrıca Formula 1 ile geçen yıl, 100 milyon dolar değerinde beş yıllık bir ortaklık anlaşması yaptı.

 

FTX, Mart 2021'de Miami Heat'in arenasının isim hakları için 135 milyon dolar değerinde 19 yıl sürecek olan bir anlaşmaya imza attı.

 

Geçtiğimiz ekim ayında ise Coinbase, NBA, WNBA ve NBA G ligine özel kripto borsası olmak için uzun süreli bir anlaşma imzaladı.

 

2022'nin başından bu yana kripto para piyasası 2021’de kazandığı değer artışının çoğunu kaybetti ve geçen yılın ocak ayından bu yana ilk kez toplam piyasa değeri 1 trilyon doların altına düştü.

 

 

Aslında bu aşağı yönlü değişimler DeFi (Luna, 3AC, Celcius…) alanındaki çalkantılardan ve düşüşlerden önce kendilerini hissettirmeye başlamıştı. 

2021, önde gelen platformlar tarafından etkinleştirilen rekor sayıda yeni kripto kullanıcısı gördüğümüz aykırı bir yıldı, halka açık bir şirket olan Coinbase’in verileri ile bunu çok net bir şekilde destekliyor. Ayrıca veriler şirketin çalışan sayısı ve OPEX harcamalarındaki artışla nasıl ölçeklendiğini de gösteriyor. 


Aslında bu aşağı yönlü değişimler DeFi (Luna, 3AC, Celcius…) alanındaki çalkantılardan ve düşüşlerden önce kendilerini hissettirmeye başlamıştı. 

2021, önde gelen platformlar tarafından etkinleştirilen rekor sayıda yeni kripto kullanıcısı gördüğümüz aykırı bir yıldı, halka açık bir şirket olan Coinbase’in verileri ile bunu çok net bir şekilde destekliyor. Ayrıca veriler şirketin çalışan sayısı ve OPEX harcamalarındaki artışla nasıl ölçeklendiğini de gösteriyor. 



Şimdi ayı piyasası koşullarında, borsa hacimlerindeki düşüşle birlikte daha yavaş yeni kullanıcı büyümesi ve daha düşük işlem hacimleri görüyoruz. Kripto yatırımcıları boğa piyasaları sırasında çok daha aktif işlem yapma eğiliminde oluyorlar. 

 

Birim ekonomisine odaklanan ve piyasanın gerilemesine finansal ve operasyonel olarak daha hazırlıklı olan bazı platformlar, kârlı olmaya ve zor durumda olan bazı şirketleri satın almaya devam çalışacak gibi görünüyorlar. FTX ve Binance'in satın alma ve finansman planları hakkındaki son açıklamaları aslında bunun kanıtıdır. 

 

Birçok kripto platformu hayatta kalmak için mücadele ederken, M&A aktivitesi yoluyla sektörde artan konsolidasyon bekleyebiliriz. Birçok küresel borsa, negatif büyüme yılından geçen bölgesel veya yerel borsalarla ortaklıklara giderek genişlemelerini hızlandırmaya çalışacaktır. Geçtiğimiz yıl Coinbase'in Brezilya ve Türkiye'deki olası bazı satın almalar için görüşmelerde bulundukları söylentilerini de duymuştuk. 

 

Girişim sermayesi yatırımları 2022'nin 1. çeyreğinde güçlü kaldı fakat ilk veriler 2. çeyrek yatırım seviyelerinin beklenenden çok daha düşük olduğunu gösteriyor. Birçok şirketin en son finansman turlarına kıyasla çok daha düşük değerlemelerle yeni yatırım turları yaptıklarını görüyoruz.

 

Bu nedenle, girişim sermayesi fonlarının finanse ettiği büyümenin yokluğunda, birçok platform operasyonel giderlerini ve pazarlama bütçelerini azaltarak hayatta kalmaya çalışacaktır. Piyasanın yılın başlarında yavaşlama sinyalleri göstermesi nedeniyle bunun için bazı şirketlerin geç kaldığı söylenebilir.

 

Geçen yıl öngörülen büyüme planlarının bir parçası olarak gördüğümüz operasyonel giderlerin ve işe alımların biraz erken yapıldığını söyleyebiliriz. Çoğu fintech ve kripto platformu yöneticileri, piyasanın bu şekilde yavaşlamasını beklemediklerini aynı zamanda da işe alım kararlarında ve yatırımlarının artış hızında yanıldıklarını açıkça söylüyor.

 

2021'de gerçekleşen hacimli girişim sermayesi yatırımlarının çoğunun sektörde yeni olmayan, deneyimli yatırımcılar tarafından oldukça yeni kurulan girişimlere gittiğini görmek de oldukça ilginçti. Kısacası ne yatırımcılar ne de girişimciler ani kripto döngülerinde deneyimli değillerdi ve şimdi kripto pazarının birkaç ay içinde nasıl daralabileceği ve genişleyebileceği konusunda zor bir tecrübe ediniyorlar.

 

Daralma tabii ki herhangi bir endüstri dikeyinde gerçekleşebilir ve kolay bir süreç değildir. Ancak işten çıkarma duyurularının ani ve beklenmedik olması bu gibi durumlar daha iyi yönetilebilir miydi sorusunu akıllar getiriyor . Bunun girişim sermayesi destekli şirketlerin yatırımcılarının, girişimcilere, daralan nakit seviyelerinden ötürü, çalışan sayılarını ve giderlerini hızlı bir şekilde azaltmaları için baskı yapmaları ile ilgili olduğuna inanıyorum.

 

İleride kripto piyasasının toparlanmasını ve daha da güçlü bir şekilde geri dönmesini bekliyorum. Rekabet ortamı, büyük olasılıkla bazı M&A faaliyetleri göreceğimiz için oldukça farklı olacaktır. Birçok borsa büyük pazarlama kampanyalarını durdurdu ve giderlerini azalttı. Açıkçası piyasa duyarlılığı iyileşmezse bazılarının daha fazla işten çıkarma yapmasını bekliyorum. Sonuç olarak daha önceki yıllarda da örneğin 2000’lerin başındaki internet girişim balonunda olduğu gibi şirketlerin girişim sermayesi desteğiyle hızla büyüyüp daha sonra benzer zorlu süreçlerden geçtiğini görmüştük. O zaman da olduğu gibi hayatta kalan şirketlerin çoğunun tek farkı kurucu ekiplerinin becerisi ve tecrübesiydi. O günlerde de yatırımcıların sıkça sorduğu bir soruyu yinelemek istiyorum. Yatırım yaptığımız girişimciler bundan önceki krizi hatırlayacak kadar tecrübeliler mi?  




Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Teknoloji yatırımları, girişim, büyüme ve strateji alanında 20 yıldan fazla süredir yönetici olarak görev alan Elbruz Yılmaz; özellikle Girişim Sermayeleri, Web3, Blockchain Teknolojileri, Kripto ve FinTech alanında son yıllarda unicorn olmuş şirketlerde yönetici ve danışman olarak görev almaktadır. Son yıllarda Avrupa'nın önde gelen girişim sermaye fonlarından 3TS Capital Partners'da Yatırım Partneri olarak görev yapan Elbruz Yılmaz, daha sonra Avusturya'lı kripto borsası Bitpanda'da EMEA bölgesinden sorumlu Genel Müdürü olarak görev yapmıştır. Elbruz Yılmaz, 2022 yılı Nisan ayından itibaren Paysafe isimli İngiliz ödeme sistemleri devinin Kriptodan Sorumlu Global Yardımcı Başkanı olarak görev yapmaktadır. Bugüne kadar ABD, Avrupa ve Orta Doğu'da, teknoloji alanında faaliyet gösteren bir çok şirkete ve kuruma danışmanlık veren Yılmaz; Galata Business Angels, Endeavor gibi kurumlarda mentorluk yapmış ve startup/scaleuplarla yakın çalışmıştır. Eğitimini Ege Üniversitesi'nde Ekonomi bölümü sonrası Amerika Birleşik Devletleri Pittsburg State University'de MBA yaparak tamamlamıştır. Teknoloji, motor sporları ve seyahat tutkunu Elbruz Yılmaz, ailesiyle birlikte Viyana'da yaşamaktadır.

Twitter'da Takip Et:

@elbruzyilmaz

Teknoloji yatırımları, girişim, büyüme ve strateji alanında 20 yıldan fazla süredir yönetici olarak görev alan Elbruz Yılmaz; özellikle Girişim Sermayeleri, Web3, Blockchain Teknolojileri, Kripto ve FinTech alanında son yıllarda unicorn olmuş şirketlerde yönetici ve danışman olarak görev almaktadır. Son yıllarda Avrupa'nın önde gelen girişim sermaye fonlarından 3TS Capital Partners'da Yatırım Partneri olarak görev yapan Elbruz Yılmaz, daha sonra Avusturya'lı kripto borsası Bitpanda'da EMEA bölgesinden sorumlu Genel Müdürü olarak görev yapmıştır. Elbruz Yılmaz, 2022 yılı Nisan ayından itibaren Paysafe isimli İngiliz ödeme sistemleri devinin Kriptodan Sorumlu Global Yardımcı Başkanı olarak görev yapmaktadır. Bugüne kadar ABD, Avrupa ve Orta Doğu'da, teknoloji alanında faaliyet gösteren bir çok şirkete ve kuruma danışmanlık veren Yılmaz; Galata Business Angels, Endeavor gibi kurumlarda mentorluk yapmış ve startup/scaleuplarla yakın çalışmıştır. Eğitimini Ege Üniversitesi'nde Ekonomi bölümü sonrası Amerika Birleşik Devletleri Pittsburg State University'de MBA yaparak tamamlamıştır. Teknoloji, motor sporları ve seyahat tutkunu Elbruz Yılmaz, ailesiyle birlikte Viyana'da yaşamaktadır.

Twitter'da Takip Et:

@elbruzyilmaz

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin, ABD Enflasyon Verileri Öncesinde 62 Bin Doların Altında

14 Mayıs 2024 19:12

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk