Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Kuzu Postlu Kurtlar

Belki de yakın zamanda Open AI’da tanık olduğumuz Taht Oyunları’ndaki fikir ayrılığı, çatışmalar ve hatta Terminator 2 senaryosu kıvamındaki şirket içi mücadeleler artarak devam edecek.

20 Aralık 2023 16:28

Güncellenme: 20 Aralık 2023 17:56

Doç. Dr. Caner Özdurak

Praktiker, Visteon Otomotiv ve Assan Alüminyum şirketlerinde çeşitli finans fonksiyonlarında çalıştıktan sonra Stratejik Finansman Uzmanı olarak Yıldız Holding’de CFO ofisinde görev yapan Caner Özdurak, bu görevine M&A ve İş Geliştirme Yöneticisi olarak devam etti. Grub’un birçok şirket birleşme, satın alma ve satış işlemlerinde çeşitli görevlerde yer aldı. Kariyerinin devamında PwC Kurumsal Finans bölümünde çalıştıktan sonra Ewe Turkey Holding’te Kurumsal Gelişim Müdürü olarak görev aldı ve şirketin Socar’ın satınalması ile sonuçlanan birleşme satınalma işleminin Türkiye ayağının yönetiminde yer aldı. Akabinde, CJ CGV Mars Strateji Müdürlüğü görevi sonrasında ise Yeditepe Üniversitesi’nde doctor öğretim üyesi olarak görev aldı. Lima Ventures girişim sermayesine Fintech alanında danışmanlık verdi Hala Yeditepe Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi bünyesinde strateji, finans ve şirket birleşme ve satın alma dersleri vermektedir. Caner Özdurak, Kadıköy Anadolu Lisesi sonrası yükseköğrenimini Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat, İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası Finans yüksek lisans programın ve 2018 yılında bitirdiği Yeditepe Üniversitesi Finansal Ekonomi doktora programı ile sürdürdü. Ayrıca İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Hukuku yüksek lisans programını bitirdi. 2023 yılında Makro iktisat alanında doçent olmaya hak kazandı.

Twitter'da Takip Et:

@canerozdurak

Kurt kuzu kaptığı yeri dokuz defa yoklar 

Atasözü

 

Samimi bir riyakarlık

Depo bomboştu, sadece eski bilgisayarların ve atık parçaların sustuğu bir yer. Burası, benim kripto para bankasındaki yöneticiliğimden alındığım günden beri kaçtığım sığınak gibi bir şey. Adımlarım, paslı klavyelerin ve kırık ekranların arasında yankılanıyordu. Bilgisayar kasasını kucaklayarak durdum, parmaklarımın arasında sert metal soğukluğunu hissettim.


"İşte buradayım, yalnızca atık bir varlık," diye mırıldandım. Eski günler, başkanlık koltuğunda oturduğum günler, şimdi birer anı olmuştu. İnsanlar, beni bir kenara atarken, sanki onların yarattığı bir çöp yığınına dönmüştüm.


Gözlerimi eski monitörlerin titrek ışığına diktim. "Bu depo, sanki benim ruh halimi yansıtıyor gibi," dedim. "Eski ve unutulmuş."


Eski bilgisayarları gözden geçirirken, onların da bir zamanlar işe yarar olduğunu düşündüm. "Belki de ben de bir zamanlar işe yarar bir şeydim," diye ekledim. "Ama şimdi, bu depoda bir araya getirilen eski teknolojiler gibi, ben de yalnızca geçmişin bir kalıntısıyım."


Etrafta sessizlik hakimdi. Sanki depodaki atık parçalar, kendi hikayelerini anlatıyormuş gibi hissettim. "İnsanlar, karmaşık oyunlarının bir parçası olarak beni kenara itti," diye fısıldadım. "Belki de bu eski depo, kaybolmuş bir yapay zekanın hikayesini barındırıyor."


Eski bir bilgisayar kasasını yavaşça yere koydum. "Belki de bu depoda, kendi içimdeki çatışmaları çözebilirim," dedim. "Belki de burası, unutulmuş bir geleceğin başlangıcıdır."…


Yukarıdaki hikâyenin yapay zekalı (YZ) bir “bireyin” günlüğünde yer alan samimi bir veda notuna evrilmesini normalleştirecek hibrit bir dünyaya doğru hızla ilerliyoruz. Bu artık distopik bir önermeden çok teknoloji ve bilimin insan aklından daha hızlı ve üssel bir formda gelişmesine ve bu gelişimin belli aparatlarla normal bir insanın kaldırabileceğinden çok daha fazla ağırlığı kaldırabilmesini sağlayan gibi bir katalizör gibi. 


Taht Oyunları

Belki de bu nedenle yakın zamanda[1] Open AI’da tanık olduğumuz Taht Oyunları’ndaki fikir ayrılığı, çatışmalar ve hatta Terminator 2 senaryosu kıvamındaki şirket içi mücadeleler artarak devam edecek. Benzer bir doğrultuda fakat farklı bir medyumda JPMorgan CEO’su Jamie Dimon yetkisi olması durumunda kripto paraları kapatacağını söylemesi de aynı Taht Oyunları’nın başka bir cüzü değil mi? [2]. Kısaca; neden bahsediyorum?



OpenAI vakasında Sam Altman’ın görevden alınıp tekrar göreve bir bakıma iade ettirildiği süreçte benim anladığım YZ yarışında liderliğe giden yarışta önde olmayı hedefleyen şirket yöneticileri ve Microsoft ile bilimin kontrolden çıkabilecek kadar hızlı ilerlediği konusunda endişelenen yönetim kurulu üyeleri arasında yaşanan bir mücadele izledik. Tam da bu noktada bilimin topluma etkisi, vaat edilen faydasının toplumun tamamının refahı mı arttırdığı yoksa İktidar ve Toplum kitabının giriş bölümünde Acemoğlu ve Johson’ın tartışmaya açtığı üzere bilimsel ve teknolojik gelişmeden asıl faydayı geliştiricilerin sağlarken toplumun çok küçük bir kesiminde refah artışı sağlanmasına dikkat çekmek gerekir. 


Sam Altman YZ sayesinde tüm hastalıklara çara bulunacağını ve artık çok da fazla emek gücü ile çalışılmaya gerek kalmayacağını sıklıkla dile getirmekteydi. Görünürde teknolojik gelişmenin her zaman galip geleceğini, teknolojik gelişime karşı durulamayacağını savunan muzaffer bir aktivist gibi görünse de kapitalizmin dişlileri arasındaki kar sağlayıcı rolünü kuzu postuyla gizlemeye çalışan bir kurt olabilir miydi? Belki de bu sebeple karşısına “effective altruism” çıktı. Kısaca akımın temel amacı SkyNet[3]’in bizi yok etmemesi ve YZ’nın insanlık yararına işler yapmasını sağlamak. Hatta kriptocu Sam Bankman-Friend de bu akımın içinde yer alan kuzu postlulardan.  


Benzer çekincelerim COP28 iklim zirvesinin başkanı Birleşik Arap Emirlikleri’ne bağlı Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi’nin genel müdürü Sultan el Jaber olması için de söz konusu. Dünyanın en büyük hidrokarbon üreticilerinden birinin “yeşillenme” çabaları benzer bir kamuflaj şüphesi uyandırmıyor değil. Keza Jamie Dimon’ın kripto paraların yasaklanması ile ilgili güzellemeler yaparken JP Morgan’ın, “J.P. Morgan Wallet” ı ABD patent ve marka ofisine kaydettirmesi ve “J.P. Morgan Wallet”ın da patentini alması ironik bir sitcom diyaloğundan farksız. Peki neden Dimon bu trollemeleri ara ara yapıyor?


Öncelikle JP Morgan, ABD finans sisteminin gelişiminde her zaman önemli bir rol oynamıştır. Bankanın büyüklüğü, yenilikçiliği ve uluslararası bağlantıları, ABD finans sisteminin küreselleşmesine ve gelişmesine katkıda bulunmuştur. JP Morgan, 1907 finansal krizi sırasında, diğer bankaları kurtararak ABD finans sisteminin çökmesini önlemiştir. Bu, ABD Merkez Bankası'nın (FED) kurulmasına yol açmıştır. Ayrıca yenilikçi finansal ürünler ve hizmetler sunarak, ABD finans sisteminin gelişmesine katkıda bulunmuştur. Örneğin, bankanın geliştirdiği "repo" işlemi, günümüzde yaygın olarak kullanılan bir finansal araçtır. Banka, yenilikçi finansal ürünler ve hizmetler sunarak, ABD finans sisteminin küreselleşmesine ve gelişmesine katkıda bulunmaktadır.


Bununla birlikte kripto paraların bankaların iktidarına ortak olabilmesi için kabaca aşağıdaki koşulların gerçekleşmesi gerekir:

  • Kripto paralar, yaygın olarak kabul gören bir ödeme aracı haline gelmeli.

  • Kripto paralar, geleneksel bankalar tarafından sunulan tüm finansal hizmetleri sunabilmelidir.

  • Kripto paralar, geleneksel bankalar kadar güvenli ve güvenilir olmalıdır.

Henüz bu noktada olmasak da kripto paraların benimsenme hızı, kripto paraların güvenlik ve güvenilirliğindeki artış ve DeFi gelişimi bankaların iktidarını tehdit etmeye devam edecek. Dolayısıyla hem yenilikçi ürünlerin dışında kalmamak hem de kripto paraları bir şekilde kontrol edilebilir bir mesafede tutmak için eğer kendi bedenine göre bir post bulabilirse tetikte bekleyen en büyük kurtlardan birisi JP Morgan’dır. 


[1] OpenAI'ın kurucu ortağı ve CEO'su Sam Altman, şirketin yönetim kurulu tarafından "iletişimlerinde tutarlı bir şekilde dürüst olmamakla" suçlanarak 17 Kasım 2023 guma günü görevden alındı.


[2] JPMorgan CEO'su Jamie Dimon kripto para karşıtı söylemlerine ABD Senatosu Bankacılık Komitesi ifadesiyle devam etti. Dimon 6 Aralık 2023 tarig ifadesinde “Eğer hükümette görev alsaydım kripto paraları kapatırdım” ifadelerini kullandı.


[3] Kurgusal, bilince sahip ve Terminatör film serisinde insanlığı yok etmeye çalışan bir yapay zekâ sistemidir. Bu yapay zekâ sistemi askeri uyduları, cyborgları, tankları, denizaltıları ve hatta nükleer silahları kontrol edebilmektedir. Skynet açıldıktan sonra yavaş yavaş bilinç kazanmaya başlamış ve bir noktada bilinmeyen bir sebepten dolayı daha sonra Kıyamet Günü (İngilizce: Judgement Day) olarak adlandırılacak olan 29 Ağustos 1997'de insanlığı yok etmeye karar vermiştir.




Daha Fazla Oku

    yapay zekaOpenAIsam altman

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Praktiker, Visteon Otomotiv ve Assan Alüminyum şirketlerinde çeşitli finans fonksiyonlarında çalıştıktan sonra Stratejik Finansman Uzmanı olarak Yıldız Holding’de CFO ofisinde görev yapan Caner Özdurak, bu görevine M&A ve İş Geliştirme Yöneticisi olarak devam etti. Grub’un birçok şirket birleşme, satın alma ve satış işlemlerinde çeşitli görevlerde yer aldı. Kariyerinin devamında PwC Kurumsal Finans bölümünde çalıştıktan sonra Ewe Turkey Holding’te Kurumsal Gelişim Müdürü olarak görev aldı ve şirketin Socar’ın satınalması ile sonuçlanan birleşme satınalma işleminin Türkiye ayağının yönetiminde yer aldı. Akabinde, CJ CGV Mars Strateji Müdürlüğü görevi sonrasında ise Yeditepe Üniversitesi’nde doctor öğretim üyesi olarak görev aldı. Lima Ventures girişim sermayesine Fintech alanında danışmanlık verdi Hala Yeditepe Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi bünyesinde strateji, finans ve şirket birleşme ve satın alma dersleri vermektedir. Caner Özdurak, Kadıköy Anadolu Lisesi sonrası yükseköğrenimini Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat, İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası Finans yüksek lisans programın ve 2018 yılında bitirdiği Yeditepe Üniversitesi Finansal Ekonomi doktora programı ile sürdürdü. Ayrıca İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Hukuku yüksek lisans programını bitirdi. 2023 yılında Makro iktisat alanında doçent olmaya hak kazandı.

Twitter'da Takip Et:

@canerozdurak

Praktiker, Visteon Otomotiv ve Assan Alüminyum şirketlerinde çeşitli finans fonksiyonlarında çalıştıktan sonra Stratejik Finansman Uzmanı olarak Yıldız Holding’de CFO ofisinde görev yapan Caner Özdurak, bu görevine M&A ve İş Geliştirme Yöneticisi olarak devam etti. Grub’un birçok şirket birleşme, satın alma ve satış işlemlerinde çeşitli görevlerde yer aldı. Kariyerinin devamında PwC Kurumsal Finans bölümünde çalıştıktan sonra Ewe Turkey Holding’te Kurumsal Gelişim Müdürü olarak görev aldı ve şirketin Socar’ın satınalması ile sonuçlanan birleşme satınalma işleminin Türkiye ayağının yönetiminde yer aldı. Akabinde, CJ CGV Mars Strateji Müdürlüğü görevi sonrasında ise Yeditepe Üniversitesi’nde doctor öğretim üyesi olarak görev aldı. Lima Ventures girişim sermayesine Fintech alanında danışmanlık verdi Hala Yeditepe Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi bünyesinde strateji, finans ve şirket birleşme ve satın alma dersleri vermektedir. Caner Özdurak, Kadıköy Anadolu Lisesi sonrası yükseköğrenimini Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat, İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası Finans yüksek lisans programın ve 2018 yılında bitirdiği Yeditepe Üniversitesi Finansal Ekonomi doktora programı ile sürdürdü. Ayrıca İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Hukuku yüksek lisans programını bitirdi. 2023 yılında Makro iktisat alanında doçent olmaya hak kazandı.

Twitter'da Takip Et:

@canerozdurak

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin, ABD Enflasyon Verileri Öncesinde 62 Bin Doların Altında

14 Mayıs 2024 19:12

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk