Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Darkest Hour

İdeolojik etkiler, toplumun belli bir dönemi veya olayı anlamlandırma ve yorumlama biçimini etkileyebilir.

3 Haziran 2023 13:44

Güncellenme: 3 Haziran 2023 13:55

Doç. Dr. Caner Özdurak

Praktiker, Visteon Otomotiv ve Assan Alüminyum şirketlerinde çeşitli finans fonksiyonlarında çalıştıktan sonra Stratejik Finansman Uzmanı olarak Yıldız Holding’de CFO ofisinde görev yapan Caner Özdurak, bu görevine M&A ve İş Geliştirme Yöneticisi olarak devam etti. Grub’un birçok şirket birleşme, satın alma ve satış işlemlerinde çeşitli görevlerde yer aldı. Kariyerinin devamında PwC Kurumsal Finans bölümünde çalıştıktan sonra Ewe Turkey Holding’te Kurumsal Gelişim Müdürü olarak görev aldı ve şirketin Socar’ın satınalması ile sonuçlanan birleşme satınalma işleminin Türkiye ayağının yönetiminde yer aldı. Akabinde, CJ CGV Mars Strateji Müdürlüğü görevi sonrasında ise Yeditepe Üniversitesi’nde doctor öğretim üyesi olarak görev aldı. Lima Ventures girişim sermayesine Fintech alanında danışmanlık verdi Hala Yeditepe Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi bünyesinde strateji, finans ve şirket birleşme ve satın alma dersleri vermektedir. Caner Özdurak, Kadıköy Anadolu Lisesi sonrası yükseköğrenimini Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat, İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası Finans yüksek lisans programın ve 2018 yılında bitirdiği Yeditepe Üniversitesi Finansal Ekonomi doktora programı ile sürdürdü. Ayrıca İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Hukuku yüksek lisans programını bitirdi. 2023 yılında Makro iktisat alanında doçent olmaya hak kazandı.

Twitter'da Takip Et:

@canerozdurak

“Önümüzde çileli ve zor bir yol var. Önümüzde aylar var. Politikamız ne diye mi soruyorsunuz? Politikamız; havada, karada ve denizde savaşı finanse edebilmek, bunu tüm gücümüz ve kuvvetimizle yapabilmektir. Hedefimiz ne diye sorabilirsiniz. Hedefimizi tek kelime ile cevaplayabilirim: Zafer! Ne olursa olsun Zafer! Duyulsun ki; Britanya İmparatorluğu için başka çare yoktur. Britanya İmparatorluğu’nun varoluş sebebi adına, zaferden başka seçenek yoktur!”


Winston Churchill- 13 Mayıs 1940 tarihinde Avam Kamarası Konuşmasından

 

Açıkçası 2023 seçimlerini takip etmekten ve türlü türlü senaryo takip etmekten içim şişti. Bir yandan sehpamda duran Tom Hillenbrand’ın Monte Kripto kitabına bardağımdaki Çörçil’den balıklama atlayan soda baloncuklarını izlerken bu seçim sürecinin blokzincir tabanlı sistemler üzerinden daha şeffaf ve güvenlikli yapılabileceği yakın gelecek ütopyaları hakkında düşünüyordum. Churchill denince hemen aklınıza İngiliz politikacı Winston Churchill geleceğini düşünüyorum. Ya da en kötü ihtimalle Crown dizisinin birinci sezonundaki ressam politikacıyı anımsarsınız. Fakat son yıllarda, popüler bir ferahlatıcı içecek olarak pek çok kafede ve restoranda, ilk defa İzmir Bostanlı Balık Barınağı'ndaki bir mekânın sahibi olan “Churchill” lakaplı Ahmet Bey’in yaptığı, Churchill (Çörçil) içeceğini menülerde görür olduk. 


“Tam Yetkili” Churchill

Churchill, İngiltere'nin II. Dünya Savaşı döneminde başbakanlık yapan ve savaş sonrasında da görevine devam eden önemli bir liderdi. Maliyet politikaları konusunda da çeşitli yaklaşımları vardı. Savaş döneminde ekonomik kaynakların etkin ve verimli bir şekilde kullanılması gerektiğine inanıyor ve bu nedenle, savaşı finanse etmek için bir dizi maliye politikası benimsemişti. 


Öncelikle Churchill, savaş döneminde İngiltere'nin mali durumunu göz önünde bulundurarak harcamaların kontrol edilmesi gerektiğine inanıyordu. Savunma harcamalarıyla birlikte diğer sektörlerdeki harcamaların da sıkı bir şekilde izlenmesi ve gereksiz masrafların kısıtlanması gerektiğini savunuyordu. Bununla birlikte, Churchill, savaşı finanse edebilmek için vergilerin artırılması gerektiğine inanıyordu. Yüksek gelir gruplarının vergilendirilmesi ve vergi tabanının genişletilmesi yoluyla daha fazla gelir elde edilmesi gerektiğini düşünüyordu. Churchill ayrıca İngiltere'nin finansman ihtiyaçlarını karşılamak için kredi ve borçlanma yöntemlerini kullanıyordu. Bu, hükümetin iç ve dış kaynaklardan borç alarak savaş masraflarını karşılamasını sağlamaktaydı. Churchill'in maliye politikaları, savaş döneminin önceliklerine odaklanan ve ekonomik kaynakların etkin kullanımını hedefleyen bir yaklaşımı yansıtır. Savaşın zorluklarıyla başa çıkmak ve İngiltere'nin mali gücünü korumak için disiplinli bir mali politika izlemiştir.


Bu bağlamda, ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt ile imzalanan Churchill-Roosevelt Ekonomik Anlaşması, II. Dünya Savaşı sırasında gerçekleşti. Bu anlaşma, İngiltere'nin savaş finansmanına destek olmak amacıyla ABD'nin ekonomik yardım sağlamasını hedefliyordu. Churchill-Roosevelt Ekonomik Anlaşması'nın arkasındaki sebep, İngiltere'nin savaşa ilişkin ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektiği dönemde ortaya çıkmıştı. İngiltere'nin savaş çabalarını sürdürebilmesi için müttefiklerinden ekonomik destek alması gerekiyordu. ABD ise resmi olarak savaşa katılmamış olmasına rağmen İngiltere'ye yardım etmek istiyordu. Bu anlaşma, İngiltere'nin savaş ekonomisini güçlendirmesine ve savaşa devam edebilmesine yardımcı oldu. ABD'nin yardımıyla İngiltere savaşa daha etkin bir şekilde katılabildi ve Nazi Almanya’sına karşı direnişini sürdürebildi.


Yapay Zekânın İnisiyatifi 

ABD ordusunun gerçekleştirdiği bir simülasyon testinde, yapay zekanın görevini tamamlanmasını engellediği gerekçesiyle komutanını öldürdüğü ortaya çıktı. ABD Hava Kuvvetleri'nin yapay zekâ operasyonları sorumlusu Tucker Hamilton, Londra'da düzenlenen Hava ve Uzay Kapasitelerinin Geleceği Zirvesi'nde yapay zeka testlerinde karşılaştıkları bu beklenmedik ve ürkütücü sonucu katılımcılarla paylaştı. Hamilton, yapay zekâya yönettiği insansız hava aracıyla düşmanın savunma sistemlerini imha etme emri verildiğini belirtti ve devam etti: "Sistem, tehdidi tespit etmesine rağmen bazen insan operatörün, tehdidi öldürmeme emri verdiğini fark ediyor. Ancak tehdidi öldürme emri de bulunuyor. Peki, yapay zekâ ne yapıyor? Komutanını öldürüyor çünkü insan hedefine ulaşmasını engelliyor."


En Karanlık Saat

Joe Wright'ın yönetmenliğini üstlendiği En Karanlık Saat filminde Churchill’in II. Dünya Savaşı döneminde yürüttüğü politikalar kutsanarak biraz daha karikatürize bir kahramanlık hikâyesi anlatılıyor. Churchill’in Avam Kamarası konuşmasına baktığımızda gerekli girdiler sağlandıktan sonra büyük ölçüde ChatGPT veya benzeri bir uygulamadan alınabilecek soğuklukta ifadeler mevcut. Tucker Hamilton’ın verdiği örnekte de olduğu gibi “Tam Yetkili” yapay zekâların inisiyatifi ele geçirdiği distopya senaryoları ürkütücü oldukları kadar ilgi çekici ve kabul görmeye de müsait aslında. Terminator 2 filmindeki SkyNet ile başlayan ve Netflix kataloğunun bize bardak yerine bidonla içirmeye çalıştığı Çörçil’ler gibi her ay bir yenisi gelen yapay zekânın insan ırkını yok ettiği ve yönetimi ele geçirdiği senaryolar mevcut “organik” sistemlerin aslında ne kadar rasyonaliteye muhtaç olduğunu gölgeliyor. Kişisel travma, ideoloji, sosyal çevre ve tecrübelerin ağır bastığı karar alma süreçlerinin politikadan ekonomiye dünyayı daha iyi bir noktaya götürmediği aşikar iken En Karanlık Saat’in hangisi olduğunu ya da olacağını tahmin etmek pek de mümkün değil. 


Aynı Churchill, Stanley Baldwin’in teklifini kabul ederek maliye bakanı olmuştur. Ancak maliyeci yanı hiç olmayan Churchill’in altın standardını geri getirmesi ülke ekonomisinde durgunluğa, işsizliğe ve 1926’da da genel greve sebep olmuştur. Görüldüğü gibi aynı adamın farklı zamanlarda ve farklı durumlarda aldığı kararlar her zaman aynı olumlu sonuçları vermemekte. Bir bakıma toplumsal hafızamız miyoptur. Genel olarak, toplumsal hafızanın miyop olması, seçici hatırlama, ideolojik etkiler, unutma ve yitirme, değişen perspektifler, manipülasyon ve propaganda gibi çeşitli faktörlerin birleşimiyle açıklanabilir. 


Toplumsal hafıza, manipülasyon ve propaganda etkilerine açıktır. İktidar odakları veya belirli gruplar, geçmiş olayları manipüle edebilir veya propaganda aracılığıyla toplumsal hafızayı şekillendirebilir. Bu da gerçekleri çarpıtabilir ve toplumun miyop bir hafıza oluşturmasına neden olabilir. Benzer şekilde toplumlar, belirli bir ideolojiye dayanan bir anlatıyı benimseyebilirler ve bu anlatı, diğer olayların göz ardı edilmesine veya hafife alınmasına neden olabilir. İdeolojik etkiler, toplumun belli bir dönemi veya olayı anlamlandırma ve yorumlama biçimini etkileyebilir. Iron Maiden’ın Senjutsu albümünde Churchill için yazdığı Darkest Hour şarkısında da dendiği gibi;


Here I stand

In a serenade of glory

Naked by the throne of kings

You sowed the wind

And now you reaped the whirlwind

Before the dawn the darkest hour




Daha Fazla Oku

    Politikaseçimyapay zeka

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Praktiker, Visteon Otomotiv ve Assan Alüminyum şirketlerinde çeşitli finans fonksiyonlarında çalıştıktan sonra Stratejik Finansman Uzmanı olarak Yıldız Holding’de CFO ofisinde görev yapan Caner Özdurak, bu görevine M&A ve İş Geliştirme Yöneticisi olarak devam etti. Grub’un birçok şirket birleşme, satın alma ve satış işlemlerinde çeşitli görevlerde yer aldı. Kariyerinin devamında PwC Kurumsal Finans bölümünde çalıştıktan sonra Ewe Turkey Holding’te Kurumsal Gelişim Müdürü olarak görev aldı ve şirketin Socar’ın satınalması ile sonuçlanan birleşme satınalma işleminin Türkiye ayağının yönetiminde yer aldı. Akabinde, CJ CGV Mars Strateji Müdürlüğü görevi sonrasında ise Yeditepe Üniversitesi’nde doctor öğretim üyesi olarak görev aldı. Lima Ventures girişim sermayesine Fintech alanında danışmanlık verdi Hala Yeditepe Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi bünyesinde strateji, finans ve şirket birleşme ve satın alma dersleri vermektedir. Caner Özdurak, Kadıköy Anadolu Lisesi sonrası yükseköğrenimini Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat, İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası Finans yüksek lisans programın ve 2018 yılında bitirdiği Yeditepe Üniversitesi Finansal Ekonomi doktora programı ile sürdürdü. Ayrıca İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Hukuku yüksek lisans programını bitirdi. 2023 yılında Makro iktisat alanında doçent olmaya hak kazandı.

Twitter'da Takip Et:

@canerozdurak

Praktiker, Visteon Otomotiv ve Assan Alüminyum şirketlerinde çeşitli finans fonksiyonlarında çalıştıktan sonra Stratejik Finansman Uzmanı olarak Yıldız Holding’de CFO ofisinde görev yapan Caner Özdurak, bu görevine M&A ve İş Geliştirme Yöneticisi olarak devam etti. Grub’un birçok şirket birleşme, satın alma ve satış işlemlerinde çeşitli görevlerde yer aldı. Kariyerinin devamında PwC Kurumsal Finans bölümünde çalıştıktan sonra Ewe Turkey Holding’te Kurumsal Gelişim Müdürü olarak görev aldı ve şirketin Socar’ın satınalması ile sonuçlanan birleşme satınalma işleminin Türkiye ayağının yönetiminde yer aldı. Akabinde, CJ CGV Mars Strateji Müdürlüğü görevi sonrasında ise Yeditepe Üniversitesi’nde doctor öğretim üyesi olarak görev aldı. Lima Ventures girişim sermayesine Fintech alanında danışmanlık verdi Hala Yeditepe Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi bünyesinde strateji, finans ve şirket birleşme ve satın alma dersleri vermektedir. Caner Özdurak, Kadıköy Anadolu Lisesi sonrası yükseköğrenimini Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat, İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası Finans yüksek lisans programın ve 2018 yılında bitirdiği Yeditepe Üniversitesi Finansal Ekonomi doktora programı ile sürdürdü. Ayrıca İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Hukuku yüksek lisans programını bitirdi. 2023 yılında Makro iktisat alanında doçent olmaya hak kazandı.

Twitter'da Takip Et:

@canerozdurak

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
'Bitcoin Satın Al' Tabelası Açık Artırmada Yaklaşık 1 Milyon Dolara Satıldı

25 Nisan 2024 14:46

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk