Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

'Stablecoin Olimpiyatlarında' Hiçbir Kazanan Hepsini Almayacak

Stablecoin'leri, merkez bankası dijital para birimlerini ve tokenleştirilmiş mevduatları içeren yarışma, birden fazla disiplinde gerçekleşecek. Forefront Advisers'tan Dea Markova, tek bir yarışmacının hepsini kazanamayacağını söylüyor.

4 Mayıs 2023 10:44

Güncellenme: 4 Mayıs 2023 11:12

Dea Markova

Forefront Advisers'ta genel müdür ve dijital varlıklar başkanıdır.

Nisan ayı parayı tokenize etmek için küresel bir yarış fikrini sürdüren stablecoin politikalarıyla doluydu. Bence bu tek bir yarış değil, birkaç disiplini kapsayan bir yarışma. Tek bir kazanan yerine özgürce rekabet etme hakkı için tezahürat yapmalıyız.


Nisan ortasında, ABD Meclis Finansal Hizmetler Komitesi, diğer destek mekanizmalarını kısıtlarken ve Fed'e dijital doları incelemesi talimatını verirken, fiat destekli ödeme sabit paralarını düzenlemek için bir yasa tasarısı önerdi. Cumhuriyetçi başkan adaylarının Çin'den ilham alan bir gözetleme aracı olarak adlandırdıkları dijital dolar fikrine karşı çıktığı geçen haftaya hızlı bir göz atalım.


Dea Markova, Forefront Advisers'ta genel müdür ve dijital varlıklar başkanıdır.


Avrupa'da, Avrupa Merkez Bankası (ECB) dijital euro için siyasi desteğini kaybediyor. Yine de, ECB geçen Pazartesi günü soruşturma aşamasının Ekim son tarihine doğru hızla ilerlediğini açıkladı. ABD ve İngiltere'nin önünde olmak, Avrupa'yı gerçekten zor CBDC sorularından bazılarıyla yüzleşmeye zorladı: Halka açık, tokenize edilmiş bir enstrümanı büyük ölçekte kullanıma sunabilir misiniz? Uygulanabilir ticari model nedir? Kullanım durumları nelerdir? Gizlilik nasıl korunur?


Mahremiyet siyasi bir patates gibi ortalıkta savrulsa da, bence diğer üç soruyu cevaplamak çok daha zor. Şüpheye mahal vermemek için, ECB zaman çizelgesinde sadece birkaç ay kaldı, ikna edici bir şekilde cevaplanmadı.


Yine Nisan ayında Société Generale, KYC kurumsal müşterilerinin kullanımına sunulan ve onlara kilitli teminatlarına doğrudan erişim sağlayan Ethereum üzerinde bir istikrarlı euro para birimini piyasaya sürdü. EUR CoinVertable kredi derecelendirilecektir. Bir gün sonra, kripto geliştirici topluluğu, SocGen'i, müşterilerinin cüzdanlarını boşaltmasına izin veren ve her işlemin merkezi bir doğrulamasını gerektiren - bir bankanın yaptığı gibi - gömdüğü için eleştirdi.


Bu arada, dünyanın dört bir yanındaki bankalar, mevduatlarını bir şekilde KYC gereksinimleriyle uyumlu olacak ve mevduat garantileri için anlamlı olacak şekilde tokenize edecek modeller arıyor. Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), Nisan başında bunu yapmanın en iyi yolunun iki adım olduğunu öne sürdü.


Birinci adım: Taşıyıcı enstrümanlar olarak stablecoin fikrinden vazgeçin. Kim tutarsa sahibi olur mantığı KYC kuralları ile çalışamaz dedi.


İkinci adım: Mevduatları tokenize edin ve toptan bir CBDC aracılığıyla ticari banka takas sistemini çoğaltın. BIS, bu şekilde, örneğin ING coin’i HSBC coin’ine dönüştürme sorunundan kaçınırsınız, dedi.


Bank of England, tokenize edilmiş mevduatların "düzenleyici olarak daha basit" olduğunu (yani iyi bir şey) ve bir bankanın ayrı bir varlıktan stabil coin ihraç etmesinin daha iyi olduğunu düşünüyor. İkincisine dikkat edin.


Bu son gelişmeler, ortaya çıkardığımız çeşitli tokenleştirilmiş para türlerinin güçlü ve zayıf yönlerinin harika örnekleridir. Masada dört güvenilir seçeneğimiz var - USDT ve USDC gibi yasal para destekli, banka dışı ihraç edilmiş stablecoin'ler, EUR CoinVertable gibi yasal para destekli banka tarafından ihraç edilmiş stablecoin'ler, CBDC'ler ve tokenleştirilmiş mevduatlar.


Hepsi pazar payı için rekabet ediyor ve yarış ancak yarışmacılar olgunlaştıkça yoğunlaşacak. Politikacılar genellikle kazananın her şeyi aldığı senaryosundan bahsetme eğilimindedir. ECB için bu kazanan dijital euro.


Bunun bir yarış olmadığını iddia ediyorum. Farklı disiplinlerde yarışmacıların yarıştığı "Stablecoin Olimpiyatları"nı izliyoruz. Hiç kimse hepsini aynı anda kazanacak donanıma sahip değildir.


Disiplinler beş tanedir: güven, kredi riski, birlikte çalışabilirlik, siber risk ve karlılık.


Güven, CBDC'lerin en inandırıcı şekilde kazanabileceği Olimpiyat olayıdır. Gizlilik ve gözetleme ile ilgili endişeler yüksek sesle gündeme gelse de, piyasanın büyük çoğunluğu bir ülkede en çok güvendikleri kurumun merkez bankası olduğu konusunda hemfikir olacaktır. Bu inancın zayıf olduğu milletler nadir bulunmaktadır. Bu nedenle Avrupa'daki bankalar, yapabilseler mevduat sahiplerinin tasarruflarını AMB'de tutmayı tercih edeceklerinden endişe duyuyorlar. Özellikle Avrupa Merkez Bankası, mahremiyetin korunması konusunda da oldukça fazla çaba harcıyor.


Kredi riski yakından alakalı bir disiplindir. Stablecoin'ler, rezerv fonlarının tutulduğu her yerde risk taşır. Ticari bankalar kendi risklerini taşırlar. CBDC'ler devletin riskini taşır. Madalyaları kimin alacağını tahmin etmenin bir yolu olarak bu alanı kredi puanlama için izlerdim.


Birlikte çalışabilirlik yarışı şimdilik özel stabil coin'lere gidiyor. Piyasadaki en likit enstrümanlardır. USDC'nin yayıncısı Circle da bir zincirler arası protokol başlattı. Çoğu kurumsal proje, tanımı gereği erişimi ve birlikte çalışabilirliği sınırlayan izinli defterler kullanır. BIS araştırmasının işaret ettiği gibi, tokenize mevduatlar arasında birlikte çalışabilirlik için önemli tasarım karmaşıklıkları da vardır.


Siber saldırı olayı tahmin edilemeyecek kadar yakın. Açık ya da tescilli, proof-of-work ya da proof-of-stake, büyük bir fark yaratır. Topluluktaki pek çok kişi, güvenlik nihai hedefse, Bitcoin blok zincirinin en güvenli blok zinciri olduğuna itiraz eder. Avrupa Birliği yönetmeliğinde hem stablecoin ihraç eden kuruluşlar hem de bankalar DORA adı verilen bir siber yasaya tabi olacak. Bu nedenle, teknoloji seçimlerine uygulanabilir operasyonel dayanıklılık önlemleri aynı olacaktır.




Daha Fazla Oku

    stabil coin

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Forefront Advisers'ta genel müdür ve dijital varlıklar başkanıdır.

Forefront Advisers'ta genel müdür ve dijital varlıklar başkanıdır.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Tokenize Edilmiş Hazine Bonoları 1 Milyar Dolar Sınırını Aştı

28 Mart 2024 17:26

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk