Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Sabırlı Olun; Sam Bankman - Fried Çok Uzun Süre Hapiste Kalabilir

ABD federal ceza hukukuna göre eski harika çocuğun ömür boyu parmaklıklar ardında kalma ihtimali var.

10 Aralık 2022 16:00

Güncellenme: 10 Aralık 2022 20:26

David Z. Morris

David Z. Morris, CoinDesk'in Baş Insights Köşe Yazarıdır. Fortune, Slate ve Aeon için 2013'ten beri kripto hakkında yazıyor. Bitcoin'in sosyal dinamiklerine bir giriş olan "Bitcoin Sihirlidir" kitabının yazarıdır. O, Iowa Üniversitesi'nden Medya Çalışmaları alanında doktora derecesine sahip eski bir akademik teknoloji sosyoloğudur.

Twitter'da Takip Et:

@davidzmorris

CoinDesk'in, Sam Bankman - Fried'e ait FTX borsasının insanlık tarihinin en büyük ve en kötü dolandırıcılıklarından biri olabileceğini ortaya çıkaran raporunun yayımlanmasının üzerinden bir aydan fazla zaman geçti. Ne var ki, canlı yayında bir seri katilin bodrumundan kazılarak çıkarılan kurbanları gibi, hala sürekli biçimde korkunç ifşaata şahit oluyoruz. İyi tarafından bakarsak, Bankman - Fried ve işbirlikçilerinin karşı karşıya kalabilecekleri ciddi sonuçlara dair yeni bir sezgiye de sahibiz.


Özellikle kripto tipler arasında, Bankman - Fried'in ne zaman adalete teslim edileceği veya teslim edilip edilmeyeceği konusunda büyük endişe var. Dolandırıcılık yapıldığına dair net belirtiler olmasına rağmen, emniyet görevlileri tarafından gözaltına alınmadığı anlaşılıyor. Bahamalar'da kalıyor, yaptıklarını örtbas etmek ve açığa çıkan korkunç finansal gerçeklere yönelen dikkatleri dağıtmak için röportajlar veriyor. Coinbase CEO'su Brian Armstrong, bu durumu "kafa karıştırıcı" olarak nitelerken yalnız değil.


En paranoyak gözlemciler ve görünüşe bakılırsa hayal dünyasında yaşayan Bankman - Fried'in kendisi de muhtemelen, bu değerlendirmenin, ABD'li liderlere yıllarca yaltaklanmasından dolayı hafif kaçtığını düşünüyordur. Ancak CNBC'nin acar muhabiri MacKenzie Sigalos'un konuyu hukuki açıdan derinlemesine irdeleyen yeni haberine göre, gecikme daha çok, yavaş işleyen yasal süreçten kaynaklanmış gibi görünüyor. ABD Adalet Bakanlığı davayla ilgili bağımsız bir soruşturma talep etti, eski federal savcı Renato Mariotti ise CNBC'ye verdiği demeçte "Burada kesinlikle adli süreç gerektiren bir dolandırıcılık vakası var" dedi.


Bankman - Fried'in çarptırılması muhtemel ceza önemsiz görülecek bir şey değil. CNBC'ye konuşan Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu eski dava avukatı Braden Perry, Fried'in müebbet hapis cezasına mahkum olabileceğini söylüyor. Perry bu tahmini, kurbanların sayısı ile FTX ve yakından ilişkili ticaret şirketi Alameda Research'te ortaya çıkan dolandırıcılığın boyutunu ABD ceza kanunlarına göre değerlendirerek yapıyor. 


CNBC'nin haberi, Bankman - Fried'in tam olarak neyle suçlanabileceği ve suçlamaların ne kadar ağır olduğu hususlarında tatmin edici ayrıntılar veriyor.


Kötü haber şu ki, kanunlar, beyaz yakalı suçlulara daha hafif cezalar vermek için genellikle "eğilip bükülüyor". Bu durum, ABD yargılama sistemindeki, mali dolandırıcılık ve zimmete para geçirme gibi eylemlerin "gerçek" suçlar olmadığına ilişkin yaygın zımni inanca dayanıyor. Bankman - Fried'in gençliği, kendisini beceriksiz bir soytarı olarak lanse etmek için sürdürdüğü planıyla birleştiğinde, bir mahkemenin haksız merhametine de yol açabilir. Bankman - Fried'in başına gelecekleri anlaması için gerçek ve sürekli bir kamuoyu ve politika baskısı gerekecek. 


Tetikleyici uyarı: Finansal kavga

Fried'in başına gelecek kesinlikle bu; soruşturmacılar cesetleri toplamaya devam ediyor. Son günlerde, FTX dolandırıcılığının bilinenden daha kötü olduğunu gösteren en az iki haber ortaya çıktı.


Bitcoin.com vasıtasıyla paylaşılan veriler, Alameda Research CEO'su Caroline Ellison'ın kişisel FTX kredili menkul alım satım hesabında Mayıs 2022 itibarıyla 1,3 milyar dolarlık şok edici bir açık olduğunu gösteriyor. Hem FTX hem Alameda'daki muhasebe işlemleri, kurumsal hedeflere (yani hırsızlık) net şekilde engel olarak kabul edildi. Ancak, doğruysa bu açık, Alameda'nın FTX'te izin verilen akıl almaz kayıplarına ek olacaktır.


Şu ifade edilmeli ki, bu açıklar, FTX'te Caroline Ellison veya Alameda'nın muhtemelen çokça yaşanan suistimallerinden daha fazla dolandırıcılık yapıldığına işaret ediyor. 


Bankman - Fried'in stratejisinin bir kısmının, Alameda'yı fonları kaybettiği için suçlayarak sorumluluğu Ellison'ın üzerinde bırakmak olduğu giderek daha berrak hale geliyor. Bu, salı günü The Block'ta Frank Chaparro'nun yayımladığı bir röportajla birlikte tamamen açığa çıktı. Ancak burada asıl suç Alameda'nın ticarette berbat olması değildi, FTX'in, Alameda, Ellison ve belki de diğer müttefikleri için adil tasfiye kurallarını uygulamadaki hatasıydı. Gerçek olan şu ki, onları marj kontrollerinden muaf tutarak spekülatif faaliyetler için FTX müşteri fonlarını kullanmalarına yol açtı. 


Bankman - Fried'in, eski bir romantik partneri olduğu söylenen Ellison'ı arkadan bıçaklaması, her şeyden önce, özenle kurgulanmış fedakar kişiliğine rağmen, sadece ne kadar karaktersiz olduğunun bir göstergesi olarak anlaşılmalı.


Darbeler gelmeye devam ediyor. Financial Times, FTX'in risk sermayesi (VC) birimi FTX Ventures'ın yatırım varlıklarına ilişkin sızdırılmış bir belgeye ulaştı. Burada bir rakam çok önem arz ediyor; Financial Times tarafından hesaplanan yatırım çıkışlarının toplamı 5,4 milyar dolardan fazla.


Mesele şu ki, FTX'in diğer büyük harcamalarıyla birlikte bu yatırımları sadece üç yıllık faaliyet geliri ve 1,8 milyar dolarlık kendi risk sermayesi girişlerinden karşılaması imkansız görünüyor. Belki de FTX Ventures hissedarlarından bazıları FTT gibi sahte FTX parası kullanmıştır, bundan dolayı, yapılacak daha çok iş var. Ancak çok basit bir aritmetik ciddi şekilde, FTX'in sadece müşteri fonlarını tırtıkladığını değil, aynı zamanda FTX'i yöneten insanların bu gerçeği bilmemelerinin mümkün olmadığını da gösteriyor.


Suç teşkil edip etmemesi bir yana, FTX Ventures belgelerinden bir başka ayrıntı ise açık şekilde iğrençlik barındırıyor. FTX Ventures'tan para alan kuruluşlar arasında, Sequoia Capital ve Skybridge Capital de dahil olmak üzere başlangıçta FTX'e yatırım yapan fonlar da vardı. Neden yatırımcılarına yatırım yapıyorlardı? Özellikle Skybridge anlaşmasında, eylül ayında ilan edildiğinde bile bir tuhaflık seziliyordu. FTX Ventures fonu, Anthony Scaramucci tarafından işletilen girişim şirketine kripto para satın almak için tahsis edildi.


İddia edildiği üzere bu muhtemelen, FTX'in diğer anlaşmalarına da koyduğu şart bağlamında kendi aracılığıyla kripto para satın alma ve saklama anlamına geliyordu. Bu nedenle Skybridge diğerleriyle birlikte FTX'e daha fazla kullanıcı çekmek için ilk önce para verdi. FTX daha sonra, bu kullanıcı fonlarını etkin şekilde Skybridge'e ve diğerlerine geri gönderdi. Skybridge parayı FTX'e aktarırken, bu durum kullanıcıları hayali bakiyelerle baş başa bıraktı. Bu durum için “cehennem kadar karanlık” teknik terimi kullanılabilir.


Şimdi ise cesaretimizi toplayıp gerçek bodruma inelim. Gördüğümüz alabildiğine şok edici, korkunç ve iğrenç önerme ise şu olabilir; ancak kanlı eğlenceleri seven en kuvvetli mideye sahip finansal kişilikler onu eğlendirmeye cesaret etmiş olmalı.


Skybridge duyurusu, fonun FTX Ventures'a ait parayla hangi kripto stratejilerini izleyeceğini belirtmiyor. Skybridge'in veya FTX'ten on milyonlarca dolar alan diğer fonların, FTX tarafından yaratılan borsa token'ı FTT'yi satın almak için yeniden ipotek edilen FTX'teki kullanıcı fonlarından bazılarını kullanması en korkunç insan kırkayak filmi senaryosu olacaktır. 


Detaylı olarak açıkladığım üzere, FTT'e çeşitli kredilerde teminat olarak biçilen rol tamamen oyun kartlarından yapılmış bir evin anahtarına benziyordu. FTT'yi satın alma veya tutmada kullanmak üzere dış fon bularak kullanıcı fonlarını her defasında yeniden ipotek etmek, yaratıcı muhasebe için daha fazla kaldıraç sağlayacaktı. Bu gaddarlığın ve Makyavelistliğin ötesinde bir olasılık.


Belki de şimdilik sineye çekmek için kendimize sormamız gereken tek şey budur. Biraz hafif bir eğlencenin, bizi gerçek dünyadaki insan ahlaksızlığının derinliklerinden uzaklaştıracak bir şeyin tadını çıkarma zamanı. Mesela, "Teksas Katliamı" gibi hafif bir boğuşma filmi öneririm.



Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

David Z. Morris, CoinDesk'in Baş Insights Köşe Yazarıdır. Fortune, Slate ve Aeon için 2013'ten beri kripto hakkında yazıyor. Bitcoin'in sosyal dinamiklerine bir giriş olan "Bitcoin Sihirlidir" kitabının yazarıdır. O, Iowa Üniversitesi'nden Medya Çalışmaları alanında doktora derecesine sahip eski bir akademik teknoloji sosyoloğudur.

Twitter'da Takip Et:

@davidzmorris

David Z. Morris, CoinDesk'in Baş Insights Köşe Yazarıdır. Fortune, Slate ve Aeon için 2013'ten beri kripto hakkında yazıyor. Bitcoin'in sosyal dinamiklerine bir giriş olan "Bitcoin Sihirlidir" kitabının yazarıdır. O, Iowa Üniversitesi'nden Medya Çalışmaları alanında doktora derecesine sahip eski bir akademik teknoloji sosyoloğudur.

Twitter'da Takip Et:

@davidzmorris

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin Yarılanması Kapıda, Fiyatlar Yükseliyor

19 Nisan 2024 16:57

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk