Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Kripto Kışı Geldi. Zayıflar Ölecek ve Güçlüler de Kendi Cebinden Yiyecek

Kripto piyasası çok sert sulara giriyor. Ancak sektör ve onun yaratıcı enerjileri burada kalmaya devam edecek.

17 Haziran 2022 07:14

Güncellenme: 17 Haziran 2022 12:05

David Z. Morris

David Z. Morris, CoinDesk'in Baş Insights Köşe Yazarıdır. Fortune, Slate ve Aeon için 2013'ten beri kripto hakkında yazıyor. Bitcoin'in sosyal dinamiklerine bir giriş olan "Bitcoin Sihirlidir" kitabının yazarıdır. O, Iowa Üniversitesi'nden Medya Çalışmaları alanında doktora derecesine sahip eski bir akademik teknoloji sosyoloğudur.

Twitter'da Takip Et:

@davidzmorris

CoinDesk'te bizim için son bir hafta tam bir şok oldu. Öte yandan, Pazar günü sona eren Consensus 2022 ile kurum olarak büyük bir zafere elde ettik. Konferans, kriptoya ilginin ne kadar yoğun ve geniş olduğunu kanıtlayan, çılgın bir dört gündü. Aynı zamanda, bu vesileyle müsaadenizle CoinDesk'teki arkadaşlarımı tebrik etmeme ve sektörün tam merkezindeki yer alan bir medya kuruluşu olduğumuzu bir kez daha kanıtladığımızı ifade etmeme izin verin.


Bu makale, CoinDesk'in blokzincir ve kripto haberlerinde yer alan günün en önemli hikayelerin derlendiği The Node'dan alınmıştır. Haber bülteninin tamamına erişmek için buradan abone olabilirsiniz.


Öte yandan, Consensus sona erdikten sadece iki gün sonra, kripto piyasasında inanılmaz bir düşüş gördük, hem Bitcoin (BTC) hem de Ether (ETH) yaklaşık %20 değer kaybetti.


Şimdi, merkezi borç verme platformu Celsius Network'ta bir likidite sıkışıklığı ve hatta belki de iflasın işaretleri görülmekte - muhtemelen bu, LUNA/UST'dan sonra gerçekleşmesi beklenen son etap.. Celsius'taki sorun, yatırımcıları Ethereum 2.0 birleşimiyle ilgili önemli bir tahvil benzeri token olan stETH hakkında endişelendirdi. Ayrıca görünüşe göre Three Arrows Capital'da bir likidite sorunu var ve hepsinden önemlisi de, kripto para borsası Coinbase yakın zamanda 1.100 kişiyi işten çıkardı.


Şu an hakkında söylenecek o kadar çok şey var. Biz CoinDesk olarak önümüzdeki haftalarda ve aylarda kripto krizini yönetmenize yardımcı olacak her şeyi söyleyeceğiz. Ancak domino taşları büyük ölçekte devrilmeden önce, bu makalenin Consensus'ın inanılmazlığı hakkında olmasını planlıyordum. Ve hâlâ bunun önemli olduğunu düşünüyorum, çünkü geçen hafta sonu Austin, Teksas'ta sergilenen vizyon ve tutku, bu karmaşadan tam anlamıyla çıkış yolumuzu bulmamızı sağlıyor.


Büyük Çaplı Bir Buluşma


Her şeyden önce, Consensus büyük çaplı bir buluşma oldu. Hem kelimenin tam anlamıyla hem de mecazi olarak, devasaydı. Konferansa 17.000 katılımcı çektik ve bunun haricinde 3.000 katılımcı da yan etkinliklere katıldı. Bir anlamda kripto para piyasasının South by Southwest'iydi, Disclosure ve Big Boi konserleriyle tamama erdi. Ve seneye de böyle olacak.


Daha da önemlisi, programlamanın ve bakış açılarının genişliği akıllara durgunluk veriyordu. Örneğin, bir paneli yönetmeye gidiyordum ve zaman öldürecek birkaç dakikam vardı, bu yüzden rastgele bir salona girdim – veri toplama konusunda ortak endişeleri paylaştığım ve bu konular haricinde kripto dünyasına pek dahil olmayan Facebook muhbiri Frances Haugen vardı. 


Bilim kurgu yazarı Neal Stephenson ve teknoloji uzmanı Jaron Lanier ile CoinDesk katkıcısı Leah Callon-Butler'ın görüşmelerine şahit oldum. Ben de Baylor Üniversitesi bitcoin araştırmacılarından biriyle röportaj yaptım ve ayrıca Chris Gabriel, nam- ı diğer MemeAnalysis ile memetik, Freud, kara büyü ve CIA hakkında keyifli bir şekilde enfes bir sohbet gerçekleştirdim.


Görünen o ki kripto, statükodan kaynaklanan çeşitli memnuniyetsizlikler için bir Schelling noktası haline geliyor. Schelling noktası kısaca, insanları açık bir iletişim veya koordinasyon olmaksızın iş birliği yapmak için bir araya getiren bir sembol, site, teknoloji veya diğer odak noktasıdır. Kripto, toplumun hayal gücünü ele geçirdi ve sonunun nereye vardığına emin olmasak bile dönüştürücü bir değişim alanı haline geldi.


Çöküş?


Ve burada piyasanın çöküşüne geliyoruz. İşini kaybedenler ve önümüzdeki günlerde ve haftalarda kaybedecek olanlar için muazzam bir empati hissediyorum. Aynısını ben de yaşadım – 2018 'deki kripto çöküşünün bir sonucu olarak işimi kaybettim.


Ancak bir kripto çöküşünün muazzam pozitifleri de var. Başarısız ürünler, şişirilmiş, sürdürülemez getiriler nedeniyle baştan beri büyük ölçüde yanıltıcıydı, özellikle Luna ve Celsius. Bu sistemlerde mevduat sahiplerinin elde ettiği "kârların", esasen risk sermayesi parası kullanan bir müzikal oyun olduğu artık açıkça ortaya çıkıyor.


Bu arada Coinbase 2021'de halka açıldığında belirttiğim gibi, borsa piyasasının acımasız döngüsel doğasına rağmen çok hızlı işe alımlar yaparak büyük bir stratejik hata yaptığını kabul etti. Ve son derece etkili bir girişim firması olan Three Arrows, piyasadaki en spekülatif ve riskli projelerden bazılarına büyük yatırım yapmış gibi görünüyor.


Korkunç bir klişe olduğunu biliyorum, ama yine de doğru: Tüm bu katliam aslında iyi bir haber demek.


Dönüş


Önümüzdeki birkaç hafta veya ay içinde kesinlikle daha fazla çözülme, geri çekilmede donmalar ve gizemli sessizlikler görecek olsak da, kötü kararlar veren şirketler ve yatırımcılar için piyasa çöküşü çok zorlu olacaktır. Son iki yıldır kripto genişledikçe ve heyecan oluşturdukça, temelde değersiz projeler çoğaldı, kendi geçici tokenlerini basarak ve bilgisiz perakende tüccarlarını ve yüksek profilli emektar risk korunma fonu yöneticilerini değerli olduklarına ikna oldular.


Bu tür olumsuzluklar her genişleme döngüsü sırasında kriptoya karıştı. Mevcut gerileme, onu ortadan kaldıracak kutsal bir temizlik alevidir, tıpkı yaşlı bir ormanın kendini yenilemek için arada bir iyi bir ateşe ihtiyaç duyması gibi. Heyecan ve kişilik kültü üzerine inşa edilen sahte çöplerden kurtulmak, gelecek yıl için daha az para harcanabileceği anlamına gelirken, bunun çok daha yüksek bir oranı güvenilir projelere gidecektir.


Sermaye hazır


Sağlam bir fikre dayalı bir şey inşa etmek isteyenler bu ortamda yüksek oranda gelişecektir – özellikle de 2018 'den farklı olarak, hâlâ önemli bir risk sermayesi olması muhtemel göründüğü için. Örneğin 2017'de kurulan OpenSea, 2018 ve 2019 yıllarında kendini geliştirerek 2021'de 20 milyar dolarlık NFT satış yapmıştır. Bu, sadece kripto için bir nadas döneminde değildi, çoğu insanın değiştirilemez token terimini duymasından önceydi.


Önümüzdeki Ayı Piyasası sürecinde gelişecek başka OpenSeas, Ethereum Name Services (ENS) ve başka gerçekten faydalı ve kârlı hizmetler veya teknolojiler olacaktır. (Tamam, şimdi artık buna "kripto kışı" demeye hazırım). Hayatta kalmanın veya gelişmenin en iyi yolu, bu binayı yapmak ve bir sonraki büyük dalgalanma sırasında avantajlardan yararlanmak için kendinizi konumlandırmak olacaktır.


Ve unutmayın ki bu gerilemeler göründüğünden her zaman daha kısadır. Şahsen, 2018 'de kripto işimi kaybettikten sonra, iki yıldan az bir süre içerisinde sektöre tekrar geri döndüm ve eskisinden daha fazla eğleniyorum.



Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

David Z. Morris, CoinDesk'in Baş Insights Köşe Yazarıdır. Fortune, Slate ve Aeon için 2013'ten beri kripto hakkında yazıyor. Bitcoin'in sosyal dinamiklerine bir giriş olan "Bitcoin Sihirlidir" kitabının yazarıdır. O, Iowa Üniversitesi'nden Medya Çalışmaları alanında doktora derecesine sahip eski bir akademik teknoloji sosyoloğudur.

Twitter'da Takip Et:

@davidzmorris

David Z. Morris, CoinDesk'in Baş Insights Köşe Yazarıdır. Fortune, Slate ve Aeon için 2013'ten beri kripto hakkında yazıyor. Bitcoin'in sosyal dinamiklerine bir giriş olan "Bitcoin Sihirlidir" kitabının yazarıdır. O, Iowa Üniversitesi'nden Medya Çalışmaları alanında doktora derecesine sahip eski bir akademik teknoloji sosyoloğudur.

Twitter'da Takip Et:

@davidzmorris

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Kaldıraçlı İşlemler BTC'yi 67 Bin Dolara Sıçrattı

22 Ekim 2024 17:04

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk