Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Kripto Dünyası Elon Musk’ı Hâlâ Önemsiyor mu?

Geçmişte Tesla’nın BTC alması iki yıl süren bir çıkış dönemini tetiklemişti. Ancak şirket portföyünü boşalttığında piyasalar tepki vermedi.

23 Temmuz 2022 14:15

Güncellenme: 24 Temmuz 2022 12:36

David Z. Morris

David Z. Morris, CoinDesk'in Baş Insights Köşe Yazarıdır. Fortune, Slate ve Aeon için 2013'ten beri kripto hakkında yazıyor. Bitcoin'in sosyal dinamiklerine bir giriş olan "Bitcoin Sihirlidir" kitabının yazarıdır. O, Iowa Üniversitesi'nden Medya Çalışmaları alanında doktora derecesine sahip eski bir akademik teknoloji sosyoloğudur.

Twitter'da Takip Et:

@davidzmorris

Tesla, geçtiğimiz Perşembe açıkladığı finansal raporunda elindeki bitcoin’in (BTC) yüzde 75’ini sattığını belirtti. Şirket ilk kez 2021’in başında alıma başladığı BTC’den küçük bir kâr etmiş görünüyor.


Tesla’nın 1,5 milyar dolarlık bitcoin alımı o zaman büyük bir haber olmuştu ve BTC fiyatı bu açıklamadan sonra bir ayda yüzde 60 artmıştı. Ancak Tesla’nın elindeki BTC varlıkları satması haberi BTC fiyatına ve piyasanın ruh haline negatif yansımış gibi görünmüyor. Aslında bitcoin Tesla’nın açıklamasından sonra az da olsa değer kazanıyor. 


Bu durumun nedenlerinden biri Tesla’nın BTC satışına dair yaptığı açıklamanın çerçevesi olabilir. Musk, geçen seferki finansal sonuç açıklama toplantısında şirketin bitcoin satmasının bu varlıkla ilgili bir yargıya varması olarak değerlendirilmemesi gerektiğini, buradaki niyetin olası bir ekonomik sıkıntıya karşı dolara dönüp nakit kalmak olduğunu vurgulamıştı. 


Ancak bir gazeteci olarak itiraf etmek acı olsa da birçok insan haberlerin başlığı dışında gerisini okumaya üşeniyor ve çoğu haberde de başlık” Tesla bitcoin satıyor” şeklinde atılıyor. Peki bu haberin piyasada ilgi oluşturmaması BTC, Musk veya Tesla açısından ne anlama geliyor? 


Şu net ki Tesla’nın ilk açıklaması balonun şişmeyi sürdürdüğü ve kripto para alanındaki yeni yatırımcıların milyarder Musk tarafından kolaylıkla ekarte edilebildiği bir dönemde gelmişti.


Büyük kripto balonunun patlamasıyla birlikte bitcoin fiyatı yüzde 60’a yakın düştü. Geride kalanlar bitcoin’in temel yaklaşımına yürekten inanan ve zengin milyarderin tercihlerinden daha az etkilenen bir kitleydi. 


Şu da bir gerçek ki son bir yıldır düşüşte olmalarına rağmen bitcoin de kripto piyasaları da 18 ay önceki noktadan çok daha ilerideler. İki yıl süren kripto çılgınlığı bazı dolandırıcılıklara ve çöp projelere zemin hazırlamış olsa da geliştirme, farkındalık ve adaptasyon anlamında da önemli gelişmeleri tetikledi. Örneğin El Salvador’un sıkıntılı ama önemli bitcoin deneyi… Her ne kadar garanti olmasa da piyasanın geçici bir dip bulduğu görülüyor. Yani Tesla’nın satış açıklaması yeni filizlenen bir boğa söylemiyle karşılanıyor. 


Diğer bir önemli faktör de Elon Musk ve Tesla’nın genel imajının 18 ay içinde değişmiş olması. Ve bu değişimler genelde olumsuz yönde…


Musk yıllardır ani çıkışlar yapması ve kararlar almasıyla bilinir. 2018 yılında bir kurtarma dalgıcını çocuk tacizcisi olarak nitelemişti. Ayrıca Tesla’yı hisse başına 420 dolar vererek borsadan çıkaracağına dair tweetleri nedeniyle de SEC’den ceza yemiş ve ödemeyi kabul etmişti. 


Ancak Musk, 2018’de Silikon Vadisi kahramanından küresel bir figür olmaya dair bir geçiş yaşıyordu. Tesla’nın hisseleri 2020’de patlama yaşadı ve Musk bir araştırmaya göre Ocak 2021 itibariyle dünyanın en zengin insanı konumuna geldi. 


Son 18 ay içinde yaşananlar ise Musk’ın 2018’deki hezeyanlarının ötesinde bir etki oluşturdu. Genele yansıyan hatalı aksiyonları sıralasak uzun bir liste olur. Ancak bir SpaceX çalışanına cinsel tacizde bulunma ve başka şirkette çalışan birinden olan ikizlerini gizleme gibi konular büyük ses getirmişti. 


Kripto cephesinden bakıldığında Musk yıllarca dogecoin (DOGE) hakkında tweetler attı. Bu yıl DOGE çakılırken Musk aleyhine 285 milyon dolarlık bir dava açıldı.


Hepsinin üzerine tüy diken durum ise Twitter’ı almak için cesur hamle yapıp sonra bundan vaz geçmek için bahaneler uydurarak çekilmesi oldu. 


Bu arada. Musk’ın şirketlerine ve yaptığı işlere yakından ilgi gösterenler, Tesla’nın tamamen sürücüsüz araç ve elektrikli kamyon Cybertruck konularında vaatlerini yerine getirmediğini görüyorlardır. Tesla’nın hisseleri, piyasanın geneline paralel olarak ciddi kayıplar yaşadı ve 2020’deki kazanımların çoğu geri verildi. 


Tüm bunlarla birlikte Musk, Tesla hisselerine sahip kişilerin ve yeşil teknoloji fanatiklerinin gözünde hâlâ bir kahraman gibi görülebilir. Ancak diğer birçok kişi için balonlar oluşturma heveslisi bir kapitalist, kendisini zengin eden topluma karşı hesap vermeyen bir figür ve kendisinin şikayetçi olduğu kişilerden farklı olmayan birisi…


Kripto uzmanları için ise Musk’ın dogecoin’e yönelik absürt ve yıkıcı yaklaşımı ya bitcoin’i hiç anlamadığının ya da çok fazla önemsemediğinin bir göstergesi.


Nakde dönmeye yönelik tüm açıklamalara rağmen Tesla’nın bitcoin satması hepimizin bildiği bir şeyi doğruluyor: Elon Musk, kripto paraların geleceğinin şekillenmesinde yönlendirici olmasını isteyeceğimiz biri değil. Ses çıkaran, atarlı ve güvenilmez bir takipçi sadece…



Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

David Z. Morris, CoinDesk'in Baş Insights Köşe Yazarıdır. Fortune, Slate ve Aeon için 2013'ten beri kripto hakkında yazıyor. Bitcoin'in sosyal dinamiklerine bir giriş olan "Bitcoin Sihirlidir" kitabının yazarıdır. O, Iowa Üniversitesi'nden Medya Çalışmaları alanında doktora derecesine sahip eski bir akademik teknoloji sosyoloğudur.

Twitter'da Takip Et:

@davidzmorris

David Z. Morris, CoinDesk'in Baş Insights Köşe Yazarıdır. Fortune, Slate ve Aeon için 2013'ten beri kripto hakkında yazıyor. Bitcoin'in sosyal dinamiklerine bir giriş olan "Bitcoin Sihirlidir" kitabının yazarıdır. O, Iowa Üniversitesi'nden Medya Çalışmaları alanında doktora derecesine sahip eski bir akademik teknoloji sosyoloğudur.

Twitter'da Takip Et:

@davidzmorris

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Jack Dorsey'nin Kurduğu Block, Bir Bitcoin Madencilik Sistemi İnşa Ediyor

24 Nisan 2024 18:36

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk