Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

İki Bankanın Hikâyesi: Silvergate ve SVB Neden Battılar?

Kriptonun favori bankalarını bir zamanlar göğe yükseltip sonra da yerin dibine geçiren yapısal konular ABD’deki her banka için geçerli.

11 Mart 2023 11:12

Güncellenme: 11 Mart 2023 11:28

David Z. Morris

David Z. Morris, CoinDesk'in Baş Insights Köşe Yazarıdır. Fortune, Slate ve Aeon için 2013'ten beri kripto hakkında yazıyor. Bitcoin'in sosyal dinamiklerine bir giriş olan "Bitcoin Sihirlidir" kitabının yazarıdır. O, Iowa Üniversitesi'nden Medya Çalışmaları alanında doktora derecesine sahip eski bir akademik teknoloji sosyoloğudur.

Twitter'da Takip Et:

@davidzmorris

Bunlar en güzel zamanlarımız. Neyse ironi yapmaya gerek yok sanırım.


Bunlar bayağı zor zamanlarımız.


Geride bıraktığımız hafta inovasyona ve geleceğe dair teknoloji temelli sektörlere odaklanan finansal kurumlar için ciddi sorunların söz konusu olduğu bir dönemdi. 2016’dan bu yana kripto ekonomisine yoğun biçimde odaklanan Silvergate Bank, Perşembe günü yaptığı açıklamada bankacılık faaliyetlerini durdurduğunu söylüyordu. Uzunca bir süredir girişim sermayedarlarına ve startuplar’a odaklanmış olan Silicon Valley Bank (SVB) da Cuma günü düzenleyiciler tarafından kapatıldı.


Genel açıdan bakıldığında her iki banka da aynı sıkıntıdan faaliyetlerini durdurdu: bankaya hücum. Bankaların kriptoculardan ve startup’çılardan oluşan müşterileri ekonomideki genel sıkıntılar nedeniyle sorunlar yaşıyorlardı. Böylesi bir ortamda mevduat akışı yavaşladı ve bankaların elindeki varlıkların piyasa şartları nedeniyle erimesi de para çekme talebinin canlanmasına neden oldu. 


Silvergate ve SVB, nakit çekim talebinin artmasıyla birlikte ellerindeki varlıkları ciddi zararlara katlanarak satmak zorunda kaldılar. Silvergate geçen yılın son çeyreğinde varlık satışından 1 milyar dolar zarar ettiğini açıklarken bilançosu daha büyük olan SVB varlıkların likidite edilmesinde 1,8 milyar dolar zarar yazdığını belirtiyordu. Her iki vakada da zararın büyük kısmı ABD hazine tahvillerinden kaynaklanıyordu.


(Kasım ayında yaşanan FTX çöküşü birçok ana akım medya şirketi tarafından bankaya hücum vakası olarak gösterilse de bu hatalı bir yorumdu zira asıl bankaya hücum son bir haftada yaşadıklarımızdır. FTX’de yaşananların SVB ve Silvergate likidite krizine benzer bir tarafı yoktu.)


Yaşanan bu sıkıntıların iki temel nedeni var: Piyasaların gerçek döngüsü ve Fed faiz artırımlar. Bu iki unsur birbiriyle de bağlantılı ve olayların kökeni Covid temelli yıkıcı etkilerin yaşandığı döneme uzanıyor. 


SVB’nin ve Silvergate’in batmasındaki en büyük etki Fed’in hızlı faiz artırma politikası. Bu köşeden yaklaşık bir yıldır uyarı yapıyorum: ABD Hazine tahvillerinde getiriyi artırmak teknoloji ve kripto gibi görece riskli görünen sektörlerden yatırımların kaçmasına neden oluyor. 


Faizlerin yükselmesi bankaların stabilitesine dair bir başka riskin de boyutunun artmasına neden oluyor. Wall Street Journal’ın basitçe açıkladığı gibi daha yüksek getirili yeni Hazine tahvilleri çıkarmak faiz artışı öncesi çıkan tahvillerin değerini düşürüyor. Birçok banka düzenlemelerden kaynaklanan gerekliliklerden de dolayı Hazine tahvili tutuyor yani SVB’nin ve Silvergate’in yaşadığı risk her banka için geçerli. Geçtiğimiz günlerde borsada bankacılık hisselerinin düşmesinin ardında da bu gerçek yatıyor. 


Bununla birlikte SVB ve Silvergate diğer bankaları çok fazla etkilemeyecek bazı döngülerden de etkilenebiliyor. Her iki banka da Covid-19’un erken dönemlerinde ciddi biçimde etkilenen teknoloji ve kripto sektörlerine odaklanmışlardı. Her iki sektör de Covid kapanmalarından ciddi avantaj sağlamıştı. Özellikle kripto ABD’de önemli bir yayılım yakalamıştı. 


Yani 2020 ve 2021’de her iki bankaya da ciddi bir kaynak girişi olmuştu. SVB’in bilançosu 2019 sonu ile 2021 başı arasındaki dönemde üç katına çıkmıştı. Silvergate’in varlıkları 2021’de önemli ölçüde büyümüştü.


Her iki banka da bu mevduat büyümesini desteklemek için tahvil alımına gitmişlerdi ve o dönemde bu tahvillerin faizi yüzde 1 civarındaydı. Fed’in faiz artışı sonucunda bugün bu tür tahvillerin faizi yüzde 4’e yakın ve eski tahvillere olan talep git gide azalıyor. İşte tam da bu nedenle müşteriler paralarını geri almak istiyorlar. Silvergate ve SVB de ellerindeki tahvilleri zararına satmak zorunda kalıyorlar. 


Covid ekonomisi hâlâ devam ediyor

Eğer resme kısmi bakacak olursanız bu yaşanan sıkıntılara dair istediğiniz bir tarafı veya yapıyı suçlayabilirsiniz. Ancak gerçek şu ki herke batan Covid-19 gemisinden su alan tek bir filikayla kaçmaya çalışıyor ve bu teknedekiler kimi denize atacaklarına dair kavgaya tutuluyorlar. 


Örneğin bazı bitcoin savunucuları faizleri artıran Fed’i suçlarken bu hamlenin enflasyonu düşürmek için zorunlu olduğunu göz ardı ediyorlar. Bu enflasyon Covid-19’a bağlı fiyat artışlarından ve pandemi döneminde yaşanan parasal genişlemeden ve kurtarma hamlelerinden kaynaklanıyor. Bu politikaların net faydalarının ve zararlarının anlaşılması için daha yıllar geçmesi gerekli ama şu aralar Fed karşıtı olmak için oldukça iyi zamanlar. 


Diğer taraftan bazıları da bu durumda kripto para sektörünü suçlamayı tercih edebilir. Buna dayanak olarak da ilk batan banka olan Silvergate’in “kriptoya odaklı” olduğunu söyleyebilirler. Günler geçtikçe dominonun ilk düşen taşı söylemini sıkça duyabilirsiniz ama aslında bu söylem pek de gerçeği yansıtmıyor. 


Evet, Silvergate kırılgandı çünkü kripto gibi bir alanda uzun vadeli bir yaklaşımla oyun kurmaya çalışıyordu. Ancak bankanın likidite krizine düşmesinde bu yaklaşımın da payı o kadar büyük değildi.


İster kriptocuları fonlasın ister mısır çiftçilerini, ABD’deki her bir banka aynı yapısal sıkıntılar ile karşı karşıya kalıyor. Buradaki temel sıkıntı reel ekonomide yaşanan büyük çaplı yıkıcı etkiler. Altı milyondan fazla kişiyi öldüren bir virüsten bahsediyoruz. Eğer şu anda tek bir ders alamız gerekiyorsa o da gerçek hayatta kaos yaşanırken finansal vanaları açıp kapamanın çok da faydası olmadığıdır. 




Daha Fazla Oku

    SVBDüzenlemeler

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

David Z. Morris, CoinDesk'in Baş Insights Köşe Yazarıdır. Fortune, Slate ve Aeon için 2013'ten beri kripto hakkında yazıyor. Bitcoin'in sosyal dinamiklerine bir giriş olan "Bitcoin Sihirlidir" kitabının yazarıdır. O, Iowa Üniversitesi'nden Medya Çalışmaları alanında doktora derecesine sahip eski bir akademik teknoloji sosyoloğudur.

Twitter'da Takip Et:

@davidzmorris

David Z. Morris, CoinDesk'in Baş Insights Köşe Yazarıdır. Fortune, Slate ve Aeon için 2013'ten beri kripto hakkında yazıyor. Bitcoin'in sosyal dinamiklerine bir giriş olan "Bitcoin Sihirlidir" kitabının yazarıdır. O, Iowa Üniversitesi'nden Medya Çalışmaları alanında doktora derecesine sahip eski bir akademik teknoloji sosyoloğudur.

Twitter'da Takip Et:

@davidzmorris

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Web3 Oyunu XOCIETY, Sui Blok Zincirinde Çalışacak

26 Nisan 2024 16:48

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk