Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

AMC ve Wall Street Kriptodan Yanlış Yönde Etkileniyor

Şaka (meme) hisseler bir realite olsa da pek hayra alamet değiller.

27 Ağustos 2022 08:58

Güncellenme: 28 Ağustos 2022 13:21

David Z. Morris

David Z. Morris, CoinDesk'in Baş Insights Köşe Yazarıdır. Fortune, Slate ve Aeon için 2013'ten beri kripto hakkında yazıyor. Bitcoin'in sosyal dinamiklerine bir giriş olan "Bitcoin Sihirlidir" kitabının yazarıdır. O, Iowa Üniversitesi'nden Medya Çalışmaları alanında doktora derecesine sahip eski bir akademik teknoloji sosyoloğudur.

Twitter'da Takip Et:

@davidzmorris

Spekülasyon ve kumar hep benzer kavramlar gibi görülmüştür. 19. yüzyılın başında ve 20. yüzyılın ilk dönemlerinde nakit parası olmayanlar veya bir hisse senedi alacak bağlantıları bulunmayalar bugünkü "ganyan bayisi” tarzındaki yerlerde takılırlardı. Buralarda değeri arttıkça getiri sağlayan hisselere yönelik “pozisyon” alırlar ve bunu yaparken o hisseye gerçek anlamda sahip olmazlardı.


1920’lerin başında bu tür ganyan dükkanları yasaklandı ve 1929’da ABD’deki piyasaların çökmesiyle birlikte birçok yatırımcı korkarak bu alandan uzaklaştı. Ancak son yıllarda bu tür spekülatif yaklaşımların çoğunlukla eğlence amaçlı da olsa yeniden hayata geçmekte olduğunu görüyoruz. Yalnız bugünkü fark şu: Ganyan bayilerindeki kuponlar yerine gerçek varlıkların ticareti yapılıyor.


Söz konusu dalga dot.com balonunun şişmesiyle başlasa da asıl dalga kripto ile tetiklendi. Kripto 2015’ten başlayarak spekülatörlerin küçük hacimli ve genelde anlamsız blok zinciri varlıkları üzerinden işlem yapmasıyla genişledi. Bunun patlamasında blok zinciri varlıklarının kimseden izin almadan işlem görmesi gerçeğinin yanı sıra sıfır komisyon mantığı ile çalışan ve herkese açık Robin Hood gibi hizmetlerin de etkisi oldu.


Daha sonra 2021’in başında bu yaklaşım WallStreetBets ve GameStop (GME) gibi yapılardaki kısa pozisyon sıkışmaları ile kendini gösterdi. Bu dönemdeki gelişmeler küçük yatırımcıların dev şirketler ile savaşı gibi görüldü. Spencer Jakop’ın, en son kitabı “The Revolution That Wasn’t”ta belirttiği gibi aslında hikâye tam da böyle değil. Bazı hedge yapanlar bu süreçten kazançlı ayrılsa da GME’yi destekleyen çoğunluk olan küçük yatırımcıların önemli bir kısmı hissenin “şaka gibi” olan 80 dolarlık değer seviyesinden düşüş göstermesiyle zarara girdiler.


İnanması zor olsa da GameStop hisseleri bugün 30 dolar seviyesinde işlem görüyor ki bu WSB seviyelerinin on katı civarında. GameStop bu olay sonucunda önemli ölçüde sermaye elde etti. Diğer bir deyişle bu şaka olayı GameStop’un geleceğe dair projeksiyonlarını tamamen değiştirdi.


Şimdilerde büyük, kurumsal şirketlerdeki yöneticiler de şöyle düşünmeye başladılar: Madem bu şaka olayları şirkete nakit girişi sağlıyor biz neden yapmayalım? Bu konuda en öne çıkan örneklerden biri de AMC Entertainment Holdings (AMC). AMC de 2021’in başında GameStop’a benzer bir pompalama hareketi sonucunda sermaye girişme şahit oldu ama bunun miktarı GME kadar yüksek olmadı. 


AMC, bu hafta tuhaf bir hisse senedi ayrışması yoluna giderek bu şaka hisseler konusuna doğrudan girmeye yönelik bir adım attı. AMC, şirket sözleşmesi gereği mevcut hisse miktarını artıramıyor ve bu yöndeki bir talep de yatırımcıları tarafından reddedildi. Şirket ise bunun etrafından dolaşmanın yolunu bulmuş görünüyor: Bu hafta alınan bir karar ile her bir AMC hissesi karşılığında yeni bir hisse türü verilecek ve bu hisse şirket sözleşmesindeki sınıra takılmayacak.


Bu hisse arklı bir kısaltma ile işlem görecek. O kısaltma da (tabii ki) APE.


Sadece AMC grafiklerine bakarsanız hissenin bu hafta ciddi düşüş gösterdiğini görürsünüz çünkü AMC bir gecede şirketin değerini göstermekten şirketin değerinin yarısını yansıtmaya başladı. 


APE kısaltmalı yeni bir hisse biçimi oluşturup sunmak, “lütfen hissemizi Reddit’te pompalamaya başlayın” demekle aynı şey. Bu birçok halka açık şirketin yatırımcıları korkutmak ve piyasada kafa karışıklığı yaratmak gibi riskler nedeniyle atmayacağı bir adım. Ayrıca hissenin kârlılık gibi temel göstergelerle bağı da zayıflıyor.


(Ayrıca bir finans gazetecisi için de bu durum bir kâbus. İki farklı hisseyle uğraşmak zorunda kalan gazeteciler çoğu zaman hata yapacak.)


Ancak AMC bunu çok da umursamıyor çünkü sinema işi streaming hizmetleri nedeniyle geri dönülmez bir düşüşe geçmiş durumda. Diğer bir deyişle bu alan artık heyecan verici bir vaat üretemez noktada, bu nedenle “ne olursa olsun, insan dünyaya bir kere gelir arkadaş” mantığıyla APE isimli bir hisseden medet ummak çok da şaşırtıcı değil. 


Şaka hisseler çılgınlığı ilk görüldüğünde bunun korona pandemisi sonrası biteceği düşünüldü zira pandemi döneminde birçok kişi evde oturup sıkıldığından dolayı bu tür işlere girişti. Bu sorunun yanıtı hâlâ net değil ancak bazı uzmanlara göre bu şaka yaklaşımı piyasalarda kalıcı bir yöntem olacak.


Bu da piyasaların asıl görevi olan şirketlerin ekonomik performanslarının değerlendirilmesi ve bu performanslara göre yatırım kaynaklarının dağıtılması felsefesine uygun değil. Bu durum işin özünden uzaklaştıran yanı sıra dalgalanmaları da artıran bir etki oluşturabilir.


Hangi piyasada olduğunuzun farkına varmak önemlidir. Dalgalanmalardan çok para kazananların hikâyeleri tıklama tuzağı tarzındaki haberlerde sıkça görülür ama bu kazananların elde ettikleri kazancın diğer insanların kaybı olduğuna pek değinilmez. 


Eğer piyasalarda cambazlık yapacak kadar akıllı olduğunuza inanıyorsanız, buyurun istediğinizi yapın. Ancak aklınızı başınıza toplayın, şaka olayının arkasında bir şirketin olduğunu ve aslında bu yapının kâr elde edip etmediğinin önemli olduğunu unutmayın. Şair ve yazar Alexander Pope’un dediği gibi şaka yapmak insanidir. Ancak yatırım yapma işi ahlakidir. 



Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

David Z. Morris, CoinDesk'in Baş Insights Köşe Yazarıdır. Fortune, Slate ve Aeon için 2013'ten beri kripto hakkında yazıyor. Bitcoin'in sosyal dinamiklerine bir giriş olan "Bitcoin Sihirlidir" kitabının yazarıdır. O, Iowa Üniversitesi'nden Medya Çalışmaları alanında doktora derecesine sahip eski bir akademik teknoloji sosyoloğudur.

Twitter'da Takip Et:

@davidzmorris

David Z. Morris, CoinDesk'in Baş Insights Köşe Yazarıdır. Fortune, Slate ve Aeon için 2013'ten beri kripto hakkında yazıyor. Bitcoin'in sosyal dinamiklerine bir giriş olan "Bitcoin Sihirlidir" kitabının yazarıdır. O, Iowa Üniversitesi'nden Medya Çalışmaları alanında doktora derecesine sahip eski bir akademik teknoloji sosyoloğudur.

Twitter'da Takip Et:

@davidzmorris

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Polyhedra Network, Google Cloud Destekli Proof Cloud ile ZK Kanıtlarını Ölçeklendiriyor

24 Nisan 2024 11:39

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk