Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Ryder Ripps, Bored Apes ve NFT'ye 'Sahip Olma'

NFT çağında adil kullanım ve telif hakkı üzerine bir tartışma başladı.

20 Mayıs 2022 17:56

Güncellenme: 26 Mayıs 2022 12:10

Daniel Kuhn

Daniel Kuhn, CoinDesk Layer 2 için haber muhabiri ve yardımcı yazarlar editörüdür. Ayrıca The Node haber bülteni için günlük haber özeti ve haftada iki kez köşe yazarlığı yapmaktadır. Gazetecilikten önce, lisans öğrencisi olarak felsefe, lisansüstü okulda İngiliz edebiyatı ve bir NYU profesyonel programında işletme ve ekonomi muhabirliği okudu. Onunla Twitter ve Telegram @danielgkuhn üzerinden bağlantı kurabilir veya onu Urbit'te ~dorrys-lonreb olarak bulabilirsiniz. BTC ve ETH'nin sahibidir.

Twitter'da Takip Et:

@DanielGKuhn

Y kuşağı/Millenyum çağı/yeni bin yılın markaları için hiciv, reklam kampanyaları ve tasarım çalışmalarıyla tanınan çağdaş sanatçı Ryder Ripps, piyasada son derece etkili olan Bored Ape Yacht Club (BAYC) ile alay eden bir NFT serisi mintlemeye başladı.


Ripps geçtiğimiz Pazartesi gününden bu yana, yaklaşık 550 token'in "elle" mintlendiğini söyledi. Her bir token, Bored Apes kurgusal dünyasında halihazırda var olan benzersiz bir siminan/maymun karakterine sahip. Kısacası, Ripps maymunları taklit ediyor.


Bu makale, CoinDesk'in blockchain ve kripto haberlerinde yer alan en önemli hikayelerin günlük özeti durumundaki The Node'dan alınmıştır. Haber bülteninin tamamına ulaşmak için buradan abone olabilirsiniz.

Bir NFT pazarı olan Foundation, bir Dijital Milenyum Telif Hakkı Yasası talebinin ardından, hafta başında birkaç görüntünün ticaretini askıya almıştı. Paylaştığı bir belgeyle Ripps, çalışmalarının Bored Apes markasının kurumsal temsilcisi konumundaki Yuga Labs'ın fikri mülkiyet haklarını ihlal ettiğini açıkladı. Ripps, daha önce de diğer sanatsal intihal eylemlerini savunmak için yaptığı gibi, DMCA ile savaşmayı amaçlamış olsa da, çizimlerini yine hayata geçirdi ve bu durum NFT piyasasında tartışmalara yol açıyor.


Ripps, dün saat 11:00 sularında özel bir mesajda "Ben uyumadım" dedi ve ekledi:

 “bizzat kendi elimle mintliyorum hehe.”


Ripps adının kısaltması olan “RR/BAYC” isimli tokenlerinin alıcıları, bu eylemi bir “performans sanatı” eseri olarak görüyor. Ripps, Yuga Labs'ın telif hakkı olan materyalini alıyor ve farklı bir non-fungible blok zinciri imzası ekleyerek yeni bir içeriğe koyuyor. Ripp'e göre, her ne kadar anlamı farklı olsa da, imgeler aynı olabilir.


NFT, ticareti yapılabilir bir varlığı PDF, GIF veya MP3 gibi başka bir dijital veri parçasına eklemek için kullanılan bir tür blok zinciri tabanlı teknoloji. Destekçikleri NFT'lerin, verilerin kaynağını geliştirmek ve sonsuz tekrarlanabilir dosyalara bir tür benzersiz kimlik vermek için kullanıldıklarını düşünüyorlar.


NFT'ler ayrıca, bazen yerleşik menkul kıymet yasalarına aykırı görünen şekillerde, fon toplamak için kullanılabiliyor. İnovasyon ve sanatsal üretim için bir cazibe merkezi olarak görülen sektör, telif hakkı yasası ve dijital bir dosyaya sahip olmanın ne anlama geldiğiyle ilgili sorunları da gündeme getiriyor.


The Bored Ape Yacht Club, token sahiplerinin, merkezi olmayan marka oluşturma olarak adlandırılabilecek bir çabayla NFT'lerinden ve ilişkili karakterlerinden para kazanmalarına izin veriyor. BAYC NFT'si sahipleri tema restoranları açtılar, BAYC ürünleri sattılar ve fan art ile kulübün öğretisini genişlettiler.


Ripps'in görüntülerinin ilk olarak neden veya nasıl yayından kaldırıldığı belli değil. Ripps, otomatikleştirilmiş ya da Foundation'a geri yüklenen bir işlem olabilecek bu olayın doğrudan Yuga Labs'dan gelen bir eylem olduğunu düşünüyor.


Ripps bir telefon görüşmesinde, "Bu isteği iptal etmek için çizgilerinden saparlarsa, bu piyasa için büyük bir mesaj olacaktır" dedi. Yuga Labs'in temsilcisi ise yorum taleplerine yanıt vermedi.


Ripps, sahte maymunlarını şu anda yaklaşık0.1 ETH'ye (200 dolar) satıyor. @VardCrypto adlı bir Twitter kullanıcısına, Ripps'e bu şakadan zevk aldığını, ancak fiyatı karşılayamayacağını söyledikten bir RR/BAYC token'i hediye edildi.


CoinDesk'e konuşan Vard, "Kavramsal sanat, NFT alanında her gün gördüğünüz bir şey değil" dedi ve ekledi, "[ Ripps'in] bir NFT'yi kopyalayamayacağınızı kanıtlamak için temel URI'Yİ [çevrimiçi verileri adreslemek için kullanılan tekdüze kaynak tanımlayıcısı] kullanmasını seviyorum ."


Bu, Ripps'in NFT'ler hakkında sanatsal bir açıklama yaptığı veya başarılı "profil resmi" projelerini eleştirdiği ilk sefer değil. PFP olarak da adlandırılan bu projeler, alıcıların çevrimiçi avatar olarak kullandıkları Lazy Lions, Pudgy Penguins ve MiLadies gibi çoğunlukla karikatürize hayvan figürlerinden oluşan bir NFT sektörünü ifade ediyor.


Geçen yılın Temmuz ayında Ripps, bir punk dosyasını kopyala/yapıştır yöntemiyle kendi token'ini mintledi ve Twitter dahil sosyal medya platformlarında bunu profil resmi olarak kullandı. NFT piyasasının en eski serilerinden ve son derece değerli koleksiyon parçalarında oluşan CryptoPunks, Ripps tarafından "punk"landı/"keklendi". Ripps'in Punk 3100 sürümü, ilk kez 2017 'de Larva Labs tarafından mintlenen CryptoPunk NFT'si ile tıpatıp aynı.


O dönem CoinDesk' konuşan Ripss göre, Larva Labs sözde sanatını Ethereum ağıyla birleştirerek, kripto para biriminin kendi kendini yöneten ideallerine inanmalı. Ripps yorumuna şu sözlerle devam etti, "Larva Labs'ın amaçlarını, sanat anlayışını, 'punk' anlayışını ve kripto para birimi/NFT anlayışını sorguluyorum."


Geçen yıl boyunca Ripps, Bored Ape Yacht Club'da bulunan sözde ırkçı mecazlara da dikkat çekmeye çalıştı. Ripps, Gordon Goner adlı bir web sitesine ev sahipliği yapıyor ve Yuga Labs'ın bir zamanlar adı sanı duyulmamış kurucularından birine atıfta bulunarak, BAYC NFT serisinde "köpek düdüğü" ve "Nazi imgeleri" olarak adlandırdığı şeyi detaylandırıyor.


Ripps, bulduğu bazı belirsiz referanslara veya "BAYC üyelerinin kendi iç şakalarına" atıfta bulunarak, "Eğer 4chan kullanıyorsanız, bu sadece klasik trollemedir" diyor. Ripps's göre, "Bu kadar ileri gitmeleri şaşırtıcı ."


Yuga Labs ise Ripps'in suçlamalarını reddediyor. Diğer dış gözlemciler de Ripps'in bazı iddialarını yüzeysel, sahte veya tesadüfi olarak nitelendiriyorlar.


Krystall.eth olarak bilinen NFT koleksiyoncusu CoinDesk'e verdiği demeçte, "[Bir RR/BAYC] satın aldım çünkü onun çalışmalarını yıllardır takip ediyorum ve tasarımıyla tanınmasına rağmen hicvi benim favorim ve ortaya koydukları arasında en etkilisi. "Yuga Labs'in herhangi bir türünü satın almayı ise asla düşünmem" diyor.


Diğerleri boykota katılsa da, BAYC markası büyümeye devam ediyor. Justin Beiber, Jimmy Fallon ve Snoop Dogg gibi ünlülerin hepsi "yat kulübüne" katıldı. BAYC “metaverse”sinde yakın zamanda yapılan bir sanal arazi satışı, 285 milyon doları aştı. Bu satış ile aynı zamana denk gelen dördüncü en yüksek işlem haftasını gören Ethereum ağında işlem ücretleri (talebe bağlı olarak artan) arttı. Yuga Labs, önde gelen girişim firması Andreessen Horowitz liderliğindeki 450 milyon dolarlık bir fon turunu geçtiğimiz günlerde kapattı.


Planlanan bir film serisi ve bir APE token'i var. Ayrıca Yuga, Ethereum dışında blok zinciri "iş geliştirme ekipleri" ile flört halinde. 


Ripps'in mevcut BAYC projesi, önde gelen NFT fenomenlerinden j1mmy.eth ile tartıştıktan sonra başladı. Ripps, bir tokenin sahibine bir görüntü üzerinde benzersiz bir hak iddiası verdiği savını püskürmek amacıyla j1mmy'nin Bored Ape profil resminin bir versiyonunu mintledi.


Ripps'e göre, "PFP'lerini salladığınız için bir Ape size gelirse 'Pekala, önemli değil, aynı NFT değil!' diyebilir. Sizin de buna "Kesinlikle, bir NFT'yi kopyalayamazsınız, bu nedenle yeni bağlam/anlamı olan orijinal bir çalışmadır, tıpkı Punk'lar gibi' demeniz gerekir.


Sahte CryptoPunks ile ilk denemesine yönelik Larva Labs'ın başarısız bir telif hakkı talebinin ardından Ripps'in OpenSea'de ticarete devam etmesine izin verilmiş olsa da, bazı hukuk uzmanları neşeli şakacının bu sefer yasal bir sorunla karşılaşabileceğini düşünüyor.


Bir avukat, aynı zamanda da kavramsal sanatçı olan Brian Frye, CoinDesk' yaptığı açıklamada, "BAYC çizimleri başka bir hikaye. Telif haklarına tabi olduklarına ve RR'nin bunları kullanmasının ilk bakışta hak ihlalinde bulunduğuna dair gerçek bir soru yok" diyor. 


Frye'e göre sorun, çizimlerle ilişkili NFT'leri [Yuga Labs] ile ‘aynı’ pazara satıyor olması.


Frye, Ripps'in yaptığı şeyin görüntülerin "adil kullanımı" kapsamına gireceğini, bunun eğitim amaçlı yasal bir telif hakkı muafiyeti anlamına geldiğini söylüyor. Tıpkı bir haberde Bored Ape çizimini kullanarak nasıl göründüklerini gösteren bir haber kuruluşu gibi.


"Ancak satılmaya hazır bir NFT'yi göstermek için bir BAYC çizimi kullanmak, telif hakkı sahibinin eserden para kazanmak için yaptığı şeyle aynı şeydir" diyen Frye' göre, bu sebeple mahkemelerin bunu adil bir kullanım olarak görmesi olası değil.


Ripps, NFT'lerin yaratılmasının ve satılmasının başlı başına bir sanat olduğunu ve çalışma alanı göz önüne alındığında daha geniş bir adil kullanım anlayışının geçerli olacağını savunuyor. Frye ayrıca, Ripps'in ırkçılıkla ilgili eleştirilerine dikkat çekebileceği ya da "onları bunun bir aracı gibi gösterebileceği" yönünden Yuga'nın suçlamada bulunabileceğinden kuşkulanıyor.


Ripps'in projesi Twitter'da karışık tepkiler alıyor. Egirl Capital'in ortağı @ DegenSpartan, “[Vakıfta] neler oluyor?” diye sordu ve son karmaşa (brouhaha) hakkında yorum yaparak bunu "herkes için ücretsiz" olarak adlandırdı.


Ripps'in etkili bir projeyi eleştirme ve bu proje hakkında yorum yapma konusunda anayasal hakkı olsa da çalışmalarının Bored Ape'in markasını değerini azalttığı ve potansiyel olarak NFT pazarlarında kafa karışıklığı yarattığı söylenebilir. Yine de Ripps'in aksiyonlarının kanun nezdinde o kadar da önemli olmayabileceğini hatırlamakta fayda var.


Telif haklarının tüketicileri umursamadığını belirten Frye'ya göre, "Aslında, telif hakkının tüm amacı, telif hakkı sahiplerine fayda yaratmak için tüketicilerin daha fazla ödemesini sağlamak."




Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Daniel Kuhn, CoinDesk Layer 2 için haber muhabiri ve yardımcı yazarlar editörüdür. Ayrıca The Node haber bülteni için günlük haber özeti ve haftada iki kez köşe yazarlığı yapmaktadır. Gazetecilikten önce, lisans öğrencisi olarak felsefe, lisansüstü okulda İngiliz edebiyatı ve bir NYU profesyonel programında işletme ve ekonomi muhabirliği okudu. Onunla Twitter ve Telegram @danielgkuhn üzerinden bağlantı kurabilir veya onu Urbit'te ~dorrys-lonreb olarak bulabilirsiniz. BTC ve ETH'nin sahibidir.

Twitter'da Takip Et:

@DanielGKuhn

Daniel Kuhn, CoinDesk Layer 2 için haber muhabiri ve yardımcı yazarlar editörüdür. Ayrıca The Node haber bülteni için günlük haber özeti ve haftada iki kez köşe yazarlığı yapmaktadır. Gazetecilikten önce, lisans öğrencisi olarak felsefe, lisansüstü okulda İngiliz edebiyatı ve bir NYU profesyonel programında işletme ve ekonomi muhabirliği okudu. Onunla Twitter ve Telegram @danielgkuhn üzerinden bağlantı kurabilir veya onu Urbit'te ~dorrys-lonreb olarak bulabilirsiniz. BTC ve ETH'nin sahibidir.

Twitter'da Takip Et:

@DanielGKuhn

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
"Yasanın Asıl Kapsamı SPK’nın Getireceği İkincil Düzenlemeler Sonrasında Görülecek"

19 Temmuz 2024 16:59

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk