Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

30. Doğum Gününde Vitalik Buterin'i Sevmek için 30 Neden

Ethereum'un kurucu ortağı ve manevi lideri, nispeten kısa ömrü boyunca çoğu kişiden daha fazlasını başardı.

1 Şubat 2024 16:22

Güncellenme: 2 Şubat 2024 13:04

Daniel Kuhn

Daniel Kuhn, CoinDesk Layer 2 için haber muhabiri ve yardımcı yazarlar editörüdür. Ayrıca The Node haber bülteni için günlük haber özeti ve haftada iki kez köşe yazarlığı yapmaktadır. Gazetecilikten önce, lisans öğrencisi olarak felsefe, lisansüstü okulda İngiliz edebiyatı ve bir NYU profesyonel programında işletme ve ekonomi muhabirliği okudu. Onunla Twitter ve Telegram @danielgkuhn üzerinden bağlantı kurabilir veya onu Urbit'te ~dorrys-lonreb olarak bulabilirsiniz. BTC ve ETH'nin sahibidir.

Twitter'da Takip Et:

@DanielGKuhn

Ethereum'un kurucu ortağı ve manevi lideri Vitalik Buterin bugün çocukluğumun sonu dediği 30 yaşına girdi. Buterin şu ana kadar pek çok şey başardı ve başaracak daha çok şeyi var. Anonim kahraman olan Satoshi Nakamoto'yu takip etme işi zordu, ancak Buterin her türlü egodan kaçınarak bu göreve hazırdı. 


CoinDesk, onun birçok başarısının şerefine Buterin'i sevmek için 30 neden sıraladı. Liste elbette yaptıklarının yanında eksik kalacak.

1 - Sözü özü bir: 2017'de, ilk para arzı (ICO) patlamasının zirvesindeyken toplam kripto piyasası değeri yarım trilyon doları aştığında, Buterin "Başardık mı?" diye tweet atmıştı. Zamanın en büyük ICO'larının birçoğunun hiçbir sonuca varmadığını düşünürsek bu oldukça adil bir soruydu.

2 - Kalbi doğru yerde: Vitalik'in Ethereum'u yaratmadaki misyonu, akla gelebilecek her türlü uygulamayı çalıştırabilen bir "dünya bilgisayarı" oluşturmaktı. Kariyeri boyunca sürekli olarak gerçek dünyadaki sorunları çözmeye çalışan projelere odaklandı.

3 - Kendine katılanın karşılığını veriyor: Buterin, Bitcoin'i 17 yaşındayken babasından öğrendi. Şimdi ebeveynlerinin her ikisi de (Dmitry Buterine ve Natalia Amelin) kripto endüstrisinde çalışıyor. Ameline, Ethereum layer-2 ağı Metis'in oluşturulmasına yardımcı oluyor.

4 - Bitcoin'den de öncesine meraklı: Buterin, 2011 yılında Bitcoin ile tanıştığı sıralarda, gelişen teknoloji hakkında öğrenebileceği her şeyi öğrenmek adına şu anda kullanılmayan ve ilk kripto para birimi olan Bitcoin Weekly hakkında yazmaya başladı. O yılın sonuna doğru Bitcoin Magazine'in kurucularından biri oldu ve yerel akıllı sözleşmelerin tanıtılması ve zincirin ikincil katmanlar yoluyla ölçeklendirilmesi gibi Bitcoin için halen tartışılan fikirleri ele alıp düşünen en üretken yazarlardan biri oldu.

5 - Alçakgönüllülükte sınır tanımıyor: Forbes dergisinin 30 Yaş Altı 30 Başarılı İsim ve Fortune dergisinin 40 Yaş Altı 40 Başarılı İsim listelerinde yer alan Buterin, fahri doktora aldı ve birçok dergiye konu oldu. Hiç kimse Buterin'in para ya da şöhret için bu işin içinde olduğunu söyleyemez.

6 - Ekonomi disiplinine katkıları: Buterin, Glen Weyl ve Zoe Hitzig ile birlikte ikinci dereceden oylama adı verilen, merkezi bir karar vericiye ihtiyaç duymadan fonların adil bir şekilde dağıtılmasına yönelik mekanizmanın geliştirilmesine yardımcı oldu. Bu sistem şimdilerde özellikle kamu malları için finansman sağlayan merkeziyetsiz uygulama Gitcoin olmak üzere birçok kripto para üzerinde çalışıyor.

7 - Sadece zaman değil, para konusunda da cömert: Buterin son yıllarda yapay zeka güvenliği, insanın uzun ömürlü olmasına yönelik araştırmalar ve diğer pratik konular da dahil olmak üzere çok sayıda hayır amaçlı bağışta bulundu.

8 - Yardımlarıyla öne çıkıyor: Shiba Inu'nun arkasındaki ekip, 2021'de köpek token'larının ilk çıkışı sırasında bariz bir pazarlama stratejisiyle Buterin'e dolaşımdaki SHIB arzının yaklaşık %5'ini gönderdi. Buterin, değeri o dönemde 1 milyar doların üzerinde olan bu parayı Hindistan'ın Covid yardım fonuna bağışlamaya karar verdi.

9 - İnandığı şeylerin sonuna kadar arkasında: Buterin, Rusya'da doğmuş olmasına rağmen kendi ülkesinin Ukrayna'yı işgaline karşı çıktı, hatta olayların ilk başladığı sırada "Ethereum tarafsız ama ben değilim" diye tweet attı.

10 - Basit şeylerin adamı: Buterin'in Twitter hakkında bölümünde, "mi pinxe lo crino tcati" yazıyor ve bu, Lojban dilinde "Yeşil çayı severim" anlamına geliyor. Aybı zamanda yeşil çayı kırmızı şarapla karıştırdığı da biliniyor.

11 - Kusursuz moda anlayışı: İster tek boynuzlu bir tişört, ister tüylü bir takım elbise, ister Matrix'ten fırlamış bir gözlük olsun, Vitalik kesinlikle nasıl bir görünüm yaratacağını biliyor.

12 - İnsanların ne düşüneceğinden çekinmiyor: Kendisi, Kanada'daki Edcon 2018'in açılış töreninde “Porsuk Dansı” yapmıştı.

13 - Kendine has bir sesi var: The Simpsons'taki Profesör ile Kurbağa Kermit arasında bir yerde olan Buterin'in benzersiz ses tonu, tarih kitaplarında yer alacak türden.

14 - Düşüncelerinin gelişmesine izin veriyor ve kendisine meydan okumaktan korkmuyor: Buterin, bir Tweet dizisinde daha önce söyleyip yazdığı pek çok şeyi eleştirdi. Tabii bu kendisine dair ne ilk ne de son eleştirisi oldu.

15 - Kahramanlarını eleştirmekten korkmuyor: Buterin de dahil olmak üzere birçok kripto lideri, James Dale Davidson ve William Rees-Mogg'un “Egemen Birey” adlı kitabını favori kitap olarak gösteriyor. Buna rağmen Buterin, 2020'de kitabın temel kavramlarına ve bunların yayın tarihinden yaklaşık 30 yıl sonra günümüz dijital dünyasına nasıl uygulanacağına ilişkin ayrıntılı bir açıklama yazdı ve bunların hangilerinin doğru hangilerinin yanlış olduğunu açık bir şekilde tartıştı.

16 - Erişilebilirliğin savunucusu: Ethereum yalnızca internet bağlantısı olan herkese açık ve erişilebilir olacak şekilde tasarlanmakla kalmıyor, Buterin sürekli olarak ücretleri düşürmenin, erişimi artırmanın ve kullanımı sübvanse etmenin yollarını düşünüyor. Tabii bunlara diğer blok zinciri savunucularının kullanabileceği bazı tartışmalı yöntemler de dahil.

17 - Nasıl kutlama yapılacağını biliyor: Karadağ'da kripto ve uzun ömürlülük araştırmalarıyla ilgilenen kişiler için bir haftalık inziva olan Zuzalu'ya katılan herkese deneyimlerini sorabilirsiniz.

18 – Vadettiğini uyguluyor: Farcaster gibi sosyal medya uygulamalarından Gitcoin gibi bağış protokollerine kadar merkeziyetsiz uygulamaların en sık kullanıcılarından biri olan Buterin, örnek bir Ethereum katılımcısı.

19: Rakip zincirlere yaklaşımı: Solana, Sam Bankman-Fried ve şirketleriyle yakından ilişkili olması sebebiyle tepki toplarken, Buterin şöyle bir paylaşımda bulunmuştu: "Akıllı insanlar bana Solana'da yetenekli geliştirici topluluğu olduğunu ve artık fırsatçı, para odaklı insanlar silinip gittiğine göre zincirin parlak bir geleceği olduğunu söylüyor. Dışarıdan bunu söylemek benim için zor ama umarım topluluk yeniden gelişmek için adil bir şansa sahip olur." Durumu abartmak istemem ama bu tek tweet, rakip bir projeye olan inançtan da öte bir şeydi. Bana göre Buterin, diğerleri yere düştüğünde tekme atmıyor, bunun yerine elini uzatıyor.

20 - Tekno-iyimser olmasına rağmen, pratikte dikkatli: Dünkü blog gönderisinde yapay zeka ve kriptonun etkileşime girebileceği yolları ele alan Buterin, doğru yapılması en kolay olduğunu düşündüğü alanlara, yani yapay zekada "temel mekanizmanın eskisi gibi tasarlanmaya devam ettiği" on-chain çalışmalara büyük önem verdiğini belirtiyor.

21 - Yeni terimler kazandırmada oldukça iyi: Merkeziyetsizlikten 'blok zinciri trilemma'sına kadar pek çok teknolojik sürecin insanlar tarafından benimsenmesine katkıda bulunan Buterin, ortak bir dil benimsenmesini önceliyor.

22 - Biraz anarşist (iyi anlamda): Buterin, Ethereum yaratmanın yanı sıra Cody Wilson'ın "sansüre dayanıklı" DarkWallet'ı da dahil olmak üzere bir dizi radikal projeye katkıda bulunuyor.

23 - İlkelere bağlılık: -Bazıları bunun orta çağda beşinci element olarak bilinen ve Buterin'in Wikipedia gezinirken karşılaştığı "ether" kelimesinden türetildiğini söylese de- Ethereum kelimesinin Ethernet'ten, yani internetin temelinden geldiği söyleniyor.

24 - Kendisi geliştirmeye zaman bulamıyorsa fikri başkasına veriyor: Burada en büyük merkeziyetsiz borsa Uniswap'i ele alabilirsiniz.

25 - Usta bir geliştirici: Bu he kadar açık bir tanım olsa da bir örneğe ihtiyaç duyarsanız “Uçuşun ortasında uçağın motorunu değiştirmek” tanımına bakabilirsiniz.

26 - Ethereum "sosyal katmanının" en iyi yönlerini bünyesinde barındırıyor: Buterin, kötü şöhretli DAO saldırısının ardından zincirin yeniden aynı şeyleri yaşamaması için başlangıçta Ethereum soft fork’unu savundu. Topluluk ise bazı teknik zorluklar nedeniyle zincirin Ethereum ve Ethereum Classic olmak üzere iki versiyonunun ortaya çıkmasını sağlayan "hard fork"u tercih etti. Bu an kripto tarihinde çok önemliydi çünkü kodun her zaman kanun olmadığını, insanların bir projenin nasıl gelişmesi gerektiği konusunda nasıl söz sahibi olabildiklerini gösterdi.

27 - Para her zaman ikinci planda: Buterin, yakın tarihli bir blog yazısında kripto endüstrisinin ne kadar para odaklı hale geldiğinden yakındı ve Ethereum Cypherpunk'ı yeniden yaratmak istediğini söyledi.

28 - Mizah anlayışı: Buterin'in Ethereum gelişiminin gelecek aşamalarını tanımlamak için Merge, Verge, Surge, Purge ve Splurge terimlerini kullanacağından oldukça eminim.

29 - Bazı durumlarda intikam yanlısı: Ethereum'un yaratılmasına yönelik teşvik edici olayın, Buterin'in World of Warcraft'taki büyücü karakterinin kendi deyimiyle "zayıflaması" olduğu bilinen bir gerçek. Anlatılana göre oyunun geliştiricisi Blizzard, Buterin'in en sevdiği Siphon Life büyüsünün yeteneklerini zayıflattıktan sonra Buterin, insanlara dijital yaşamları üzerinde kontrol sağlamanın yollarını düşünmeye başlamıştı.


30 - Vitalik, kriptonun her zaman ihtiyaç duyacağı bir lider: Bitcoin'in kurucusu Satoshi Nakamoto'nun bulunmadığı bu ortamda, birisinin merkeziyetsizlik, sansüre karşı direnç ve güvenilir tarafsızlık ahlakını canlı tutması gerekiyordu. Buterin, günümüzün en güçlü kurumlarının çoğuna ters düşen bir teknoloji geliştirirken ilgi odağı olmak gibi zorlu bir görevle karşı karşıya kaldı. Son gönderisinde de belirttiği gibi, Buterin bunu doğru olduğunu düşündüğü, açık kaynak ve açık erişim teknolojilerinin amaçlarının eninde sonunda dünyaya fayda sağlayacağına inandığı için yapıyor. 


Kısacası, kripto kısmen de olsa iyiyse bunun bir sebebi de Vitalik.




Daha Fazla Oku

    VitalikButerinEthereum

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Daniel Kuhn, CoinDesk Layer 2 için haber muhabiri ve yardımcı yazarlar editörüdür. Ayrıca The Node haber bülteni için günlük haber özeti ve haftada iki kez köşe yazarlığı yapmaktadır. Gazetecilikten önce, lisans öğrencisi olarak felsefe, lisansüstü okulda İngiliz edebiyatı ve bir NYU profesyonel programında işletme ve ekonomi muhabirliği okudu. Onunla Twitter ve Telegram @danielgkuhn üzerinden bağlantı kurabilir veya onu Urbit'te ~dorrys-lonreb olarak bulabilirsiniz. BTC ve ETH'nin sahibidir.

Twitter'da Takip Et:

@DanielGKuhn

Daniel Kuhn, CoinDesk Layer 2 için haber muhabiri ve yardımcı yazarlar editörüdür. Ayrıca The Node haber bülteni için günlük haber özeti ve haftada iki kez köşe yazarlığı yapmaktadır. Gazetecilikten önce, lisans öğrencisi olarak felsefe, lisansüstü okulda İngiliz edebiyatı ve bir NYU profesyonel programında işletme ve ekonomi muhabirliği okudu. Onunla Twitter ve Telegram @danielgkuhn üzerinden bağlantı kurabilir veya onu Urbit'te ~dorrys-lonreb olarak bulabilirsiniz. BTC ve ETH'nin sahibidir.

Twitter'da Takip Et:

@DanielGKuhn

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Scroll Up İstanbul'da: Ethereum Ekosistemine Köprü

29 Nisan 2024 11:53

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk