Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Güney Kore Metaverse’e Neden Para Akıtıyor?

Güney Kore'nin "Dijital Yeni Plan"ı, 2 milyon yeni iş yaratma umuduyla ülkenin teknoloji endüstrisine milyarlarca dolarlık hibe aktarıyor.

25 Ağustos 2022 18:58

Güncellenme: 25 Ağustos 2022 21:25

Cheyenne Ligon

Cheyenne CoinDesk'te haber ekibinin bir üyesidir. genelde kripto düzenlemeleri ve dolandırıcılıklarını araştırır.

Twitter'da Takip Et:

@cheyenneligon

Güney Kore, son yıllarda Samsung, LG ve Hyundai gibi endüstri devlerini dünyaya sunan küresel bir teknoloji gücü olarak ortaya çıktı. Ülkedeki hükümet eğer başarabilirse, Kore'den çıkan küresel güçler dalgasının bir sonraki büyük olayı bir metaverse şirketi olabilir.


Kore hükümetinin bu yılın başlarında, yerli "metaverse ekosistemine" 224 milyar Kore wonu (yaklaşık 200 milyon dolar) akıtmayı planladığını duyurması manşetlere çıkmıştı. Kaynak olarak aktarılması düşünülen para, metaverse platformlarının inşası, eğitim ve sanal gerçeklik (VR)/artırılmış gerçeklik (AR) ve hologram teknolojilerinin geliştirilmesi de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda çalışan üniversitelere ve özel şirketlere hibe şeklinde dağıtılacak.


Amaç? Bilim ve IBT Bakanlığına göre, söz konusu fon Kore'de 40.000 metaverse profesyonelinin eğitilmesi ve yetiştirilmesine yardımcı olacak, metaverse alanında faaliyet gösteren 200'den fazla şirketin sayısını artıracak ve 2026'ya kadar ülkeyi kullanıcı sayısına göre en büyük beşinci metaverse pazarına dönüştürecek.


Bakan Park Yun-gyu, açıklamasında, "Genişletilmiş sanal dünyayı güçlü bir şekilde teşvik etmek için bir başlangıç noktası olarak dünya standartlarında genişletilmiş bir sanal dünya ekosistemi oluşturmak önemli" dedi.


Fon, Kore'nin önceki cumhurbaşkanı Moon Jae-In döneminde başlayan ve ülkenin teknoloji endüstrisinin genişlemesine yardımcı olmayı amaçlamış ülke çapında bir girişimi olan "Dijital Yeni Plan" adlı yeni iddialı stratejisinin önemli bir parçası. Ülke, yapay zekadan 6G'ye ve metaverse’e kadar çeşitli teknoloji girişimlerine 8,7 milyar dolar akıtarak yaklaşık 2 milyon yeni iş yaratmayı umuyor.


Kore hükümetinin metaverse’i benimsemesi biraz sıra dışı: Çin de dahil olmak üzere diğer hükümetler aynı sanal sulara ucundan-kıyısından çekinerek girerken, Güney Kore doğrudan suyun ortasına atlayan tek ülke oldu.


Teknoloji gazetecisi ve "Paralel Metaverse’ler" adlı kitabın yazarı Nina Xiang, "Güney Kore, metaverse’ün gelişimini iteleyerek de olsa teşvik eden en agresif ve kararlı hükümet olarak görünüyor. Diğer Asya ülkelerinde ne ölçek ne de kapsam olarak Güney Kore hükümetininkine benzer metaverse programları var." diyor.


Metaverse’de başarıya hazır mısınız?


The Sandbox metaverse’ünün arkasındaki blok zincirinin arkasındaki güç olan Animoca Brands'in Hong Kong merkezinin yöneticisi Yat Siu, Kore'nin metaverse’i bu derece erken benimsemesinin, ülkenin gelişmekte olan bir ekonomiden bir nesilde ciddi bir ekonomik güç haline yükselişini gören insanlar açısından şaşırtıcı olmadığını söylüyor.


Siu, ülkenin 90'larda yüksek hızlı geniş bant interneti de erken benimsediğini hatırlatıyor. Bu yatırım, dinamik bir internet kültürü ve giderek artan sanal K - pop müzik endüstrisi de dahil olmak üzere çevrimiçi oyun ve sanal eğlenceye alışkın son derece teknoloji meraklısı bir nüfusu ortaya çıkardı.


“Kore, Savaş'tan sonra çok kısa bir sürede sanayisini geliştirdi. Ve Koreliler büyüme yönünde değişime alışkınlar" diyen, metaverse hakkında birkaç kitabı bulunan Kyung Hee Üniversitesi profesörü Dr. Sankgyun Kim "Kore hükümeti ve metaverse alanındaki şirketler, yalnızca donanım sektörüne değil, metaverse platformuna ve içeriklerine de hakim olmaları gerektiği konusunda bir fikir birliği içindeler." diye belirtiyor.


Samsung ve diğer yarı iletken üreticilerinin varlığının hakim olduğu ülkenin güçlü yerli donanım endüstrisi, Güney Kore'nin metaverse hayallerini de daha gerçekçi hale getiriyor.


Cep telefonları, bilgisayarlar ve XR (genişletilmiş gerçeklik)/VR (sanal gerçeklik) gözlükleri de dahil olmak üzere metaverse platformlarına erişmek için gereken ekipmanı üretmek, Güney Kore'nin önde geldiği bir endüstri olan bu yarı iletken üretimi işinde güçlü bir temele sahip olmayı gerektiriyor. Ülkenin en büyük ihracatı olan yarı iletkenler, 2020 'de Güney Kore'nin ihracatının yaklaşık %17' sini oluşturmuş durumda.


Karmaşık bir siyasi ortam


Tabii Güney Kore, metaverse’i inşa etme hedefinin ülkede -büyük ölçüde- partiler üstü bir konu olmasının da faydasını görüyor.


“Kore hükümetinin metaverse’e yönelik yatırım planı bir önceki cumhurbaşkanının döneminde başladı. Göreve yeni başlayan başkan cumhurbaşkanı (Yoon Suk-Yeol) 110 adet "ulusal ödev" duyurdu—bunların yaklaşık 10’u metaverse’le ilgili" diyor Dr. Kim.


“Metaverse, hem eski hem de mevcut cumhurbaşkanlarının önemli gördüğü bir konu. Yoon hükümeti, metaverse’le ilgili yasalar çıkararak ve ekonomik faaliyetleri teşvik edecek metaverse hizmetleri geliştirerek ekosistemi canlandırmayı planlıyor” diye ekliyor.


İnsanlar metaverse üzerine düşünceleri açısından farklı kamplara ayrılmasalar da, ülkenin kripto ile ilişkisi yine de epey çetrefilli.


Güney Koreli finansal düzenleyiciler önceki Liberal parti yönetimi süresince kripto endüstrisine büyük sınırlamalar getirerek ülkedeki iç borsaları tümden etkileyen kapsamlı düzenlemeleri yürürlüğe koydu. Sadece 2021'de yaklaşık 70 Kore borsası kapatıldı, sonuçta sadece birkaç borsa ayakta kaldı.


Mevcut cumhurbaşkanı Yoon, kripto endüstrisini serbestleştirme vaatleri üzerine kampanya yürüttü. Ancak çok sayıda düzenleyici yasal işlem, dava ve soruşturmalara yol açan Terra'nın çöküşünün ardından bu vaatlerin yerine getirilmeleri çok zor olacak gibi görünüyor.


Siu, "Adil olsun ya da olmasın, Do Kwon bir örnek haline geldi. Kore'nin yargı sistemine dair az bir bilgisi olan herhangi birisi... Do Kwon'un kişisel olarak epey sıkıntı çekeceğini tahmin ediyordur." diyor.


Siu CoinDesk'e verdiği röportajında, Terra'ya yönelik kamuoyu öfkesine rağmen Güney Kore'deki diğer kripto ve metaverse endüstrilerinde bir zincirleme etki görmediğini belirtiyor:


"İnsanlar hâlâ metaverse’e karşı olumlu bir bakış açısına sahip".


Metaverse için çeşitli kullanım senaryoları


Metaverse teknolojisi için potansiyel kullanım senaryolarına dair Bilim ve IBT Bakanlığı tarafından ana hatları çizilen geniş liste, (Seul'deki belediye hizmetlerine erişmek ve dil dersleri almak gibi) sıradan başlıklardan tutun (sanal turizm ve kültürel etkinlikler gibi) daha heyecan verici olanlara kadar değişik konuları içeriyor.


Hükümetin metaverse geliştirmeye yönelik dağınık yaklaşımları, özel sektördeki çabaların bir yansıması.


Geçtiğimiz yıl, Kore'nin üçüncü büyük aile şirketi SK Group'un telekomünikasyon kolu SK Telecom, sosyal bir metaverse platformu olan Ifland'ı piyasaya sundu.


Ocak ayında, Kore'de "chaebol" namıyla bilinen aile holdinlerinden ve ülkenin en büyük perakendecilerinden biri olan Lotte Group'un teknoloji saplantılı başkanı metaverse’de bir yönetim kurulu toplantısı düzenledi ve grubu metaverse odaklı bir perakendeciye dönüştürme sözü verdi. Lotte, yerli bir metaverse girişimi olan Caliverse'ü geçen yıl satın almış olması sayesinde bu yaz sonuna kadar bir metaverse alışveriş platformu başlatmayı planlıyor.


Lotte Group'un metaverse konusundaki ihtirasları sadece alışverişle sınırlı değil: Holding, arama motoru devi Naver tarafından oluşturulan uluslararası popüler bir metaverse platformu olan Zepeto'daki popüler Lotte World tema parkının sanal bir kopyasını da oluşturdu.


Koreli mesajlaşma şirketi Kakao'nun blok zinciri kolu Klaytn da metaverse’e işine girme yönündeki çabalarını iki katına çıkarıyor.


Klaytn iletişim yöneticisi Kimberly Kok, "Metaverse’ün toplumu yeniden tanımlama potansiyelini kabul eden Klaytn, tüm platformunu meta evrensel kullanım senaryolarını destekleyebilecek şekilde dönüştürüyor" diyor.


Kok ayrıca, Klaytn'ın oyun geliştiricilerinin ve metaverse geliştiricilerinin ağ üzerinde inşa etmelerini kolaylaştırmak için çalıştığını—ve hatta metaverse projelerine sermaye sağlamak için tasarlanmış 500 milyon dolarlık bir hibe programı başlattığını—da belirtiyor.


Ancak metaverse’e hızlı dalış yapanlar sadece chaeboller ve teknoloji devleri değil, Kore'deki küçük girişimler de—metaverse ortak çalışma alanları geliştirmekten tutun yapay zeka destekli metaverse performansçıları yaratmaya kadar—farklı metaverse teknolojilerini deniyorlar.


Busan'da bir fiyasko


Hükümet ve sektör metaverse konusunda benzer ölçülerde hevesli görünse de, coşku her zaman başarıya dönüşmüyor.


2019 'da Güney Kore hükümeti, ülkenin güneyinde büyük bir liman kenti olan Busan'ı "Blockchain Şehri" ilan etti. Hükümet, katı kripto düzenlemelerinin bazılarını biraz daha serbestleştirerek ve yeni teknolojileri test etmek için endüstri oyuncuları için bir kum havuzu kurarak, ülkenin en büyük ikinci şehrini bir "kripto inovasyon yuvası" yapmayı umuyordu.


Ancak Güney Kore'nin çabalarına rağmen, sonuçlar şu ana kadar yetersiz kalmış halde.


Busan Araştırma Enstitüsü'nün 2020'de (projenin başlatılmasından bir yıl sonra) hazırladığı bir rapor, Busan'daki şirketlerin ezici çoğunluğunun blockchain teknolojisini işletmelerine entegre etme planlarının olmadığını—ve ankete katılan şirketlerin %62'sinin bu konuda hiçbir şey bilmediğini söylediğini—gösteriyor.


Dr. Kim'e göre, projenin hâlâ başarılı olmamasının iki ana nedeni var:


“Birincisi; Kore'de, Seul ve büyükşehir bölgesi dışında, yüksek teknoloji endüstrilerinin geliştirildiği sadece birkaç yer var. Metaverse ve blok zinciri BT alanında çok fazla insan gücü gerektiriyor ve bu tür insan gücünü yerel şehirlerde istihdam etmek kolay değil.


"İkincisi ise; [girişimden] yararlanmak isteyen şirketler tarafından önerilen iş modelleri, mevcut blockchain şirketlerinin iş modellerinden önemli ölçüde farklı değildi".


Ancak Kim, “Blockchain Şehri” Busan girişiminden sorumlu ajansların mevcut başkanlarının seçimle gelen kişiler olduğunu ve yakındaki seçimde değişeceklerini de belirtiyor ve ekliyor:


"Busan şehri bu işten henüz vazgeçmiş değil, bu yüzden sonuçlarını biraz daha izlemek istiyorum".


Fran Velasquez bu habere katkıda bulundu.



Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Cheyenne CoinDesk'te haber ekibinin bir üyesidir. genelde kripto düzenlemeleri ve dolandırıcılıklarını araştırır.

Twitter'da Takip Et:

@cheyenneligon

Cheyenne CoinDesk'te haber ekibinin bir üyesidir. genelde kripto düzenlemeleri ve dolandırıcılıklarını araştırır.

Twitter'da Takip Et:

@cheyenneligon

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Aptos, Microsoft, Brevan Howard ve SK Telecom ile DeFi Ortaklığı Kuruyor

18 Nisan 2024 18:18

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk