Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Bitcoin, Tüm Zamanların En Büyük ESG Yatırımı Olabilir mi?

Bitcoin, yatırımcılar için sadece çok büyük getiriler sağlamıyor. Ayrıca, kullandığı enerjiyle ilgili yaygın endişelere rağmen, harika bir ESG yatırımı da olabilir.

15 Nisan 2023 10:30

Güncellenme: 15 Nisan 2023 10:30

Brett Munster

Brett Munster, eski risk sermayedarı ve uzun süredir kripto meraklısı. 2014 yılında kripto varlıklara yatırım yapmaya başladı ve son yıllarda, gelişmekte olan on-chain analitiği alanının öğrencisi oldu.

Geleneksel finansla (TradFi) ilgili bilgi sahibiyseniz, ESG yatırımlarını bilirsiniz. Çevresel, sosyal ve yönetişim anlamına gelen ESG, sosyal açıdan bilinçli yatırımcıların potansiyel yatırımları bulmak amacıyla kullandıkları bir dizi standardı ifade ediyor. ESG'lere yatırım yapan insanlar genellikle, dünya üzerinde olumlu etki yaratan yatırımları kadar kazançlarıyla da ilgileniyorlar. 


Tüm bu faktörleri göz önünde bulundurduğunuzda, bitcoin'in (BTC) tüm zamanların en büyük ESG yatırımlarından biri olabileceği mantıklı geliyor. Bitcoin, yatırımcılarının sadece çok büyük getiriler elde etmelerini sağlamadı. (Bu yazı kaleme alınırken BTC 2023'te yüzde 71, son üç yılda yüzde 342, son 10 yılda ise yüzde 44,404 artmıştı.) Aynı zamanda, küresel ölçekte çok büyük olumlu etkiler de yarattı. 


Daha fazla bitcoin, daha az fosil yakıt


Bitcoin hem ABD'de hem dünyada, kömürü birincil enerji kaynağı olarak tüketmeyen birkaç sektörden biri. Yakın tarihli bir rapor, BTC madenciliğinin büyük kısmının şebeke dışı güç kaynaklarını kullanması nedeniyle, Bitcoin ağının yüzde 52,2'sinin sıfır emisyonlu enerjiyle çalıştığını ortaya çıkardı.


 En az 29 kripto madencilik şirketi yüzde 90-100 sıfır emisyonlu enerji, diğer 12 madencilik şirketi ise negatif emisyonlu kaynaklar kullanıyor.


Bunu, sağladığı elektriğin yalnızca yüzde 36,7'sinin sıfır emisyonlu kaynaklardan temin edildiği, ABD'deki ana elektrik şebekesiyle karşılaştırın. Bu, ABD'deki hemen hemen her büyük endüstrinin, verdiği elektriğin neredeyse üçte ikisi fosil yakıtlardan elde edilen bir şebekeye dayandığı anlamına geliyor.



Bitcoin ayrıca enerji şebekemiz için de iyi. Sürekli elektrik tüketen bitcoin madenciliği, üretilen fazla enerjiyi kullanarak elektrik şebekesini dengeliyor, böylece enerji santrallerinin operasyonel verimliliğini artırıyor ve tüketiciler için enerji fiyatlarını düşürüyor.


Artan enerji verimliliği


Bitcoin ağı, çoğunlukla temiz enerji kullanmanın yanı sıra, eski finansal sistemlerden çok daha fazla enerji verimi sağlıyor. Bitcoin madenciliği, küresel enerjinin yüzde 0,2'sinden daha azını tüketiyor ve dünyadaki karbondioksit (CO2) emisyonunun ise yalnızca yüzde 0,09'una sebep oluyor. 

Genellikle değer saklama aracı altınla kıyaslanan Bitcoin, madencilik için daha az enerji harcıyor ve altın madenciliği gibi ağır metal kirleticiler üretmiyor. Altını veya eski finansal sistemi bitcoin standardıyla değiştirmek, çevre için olumlu ve muazzam bir gelişme olacaktır.



İnovasyonun teşviki


Bitcoin'in en büyük çevresel etkisi, inovasyonu ve temiz enerji kaynaklarının benimsenmesini teşvik etmesi. Metan gazı çevre için karbondioksitten (CO2) yaklaşık 25 kat daha tehlikeli ve İklim ve Temiz Hava Koalisyonu'na göre "metan gazının engellenmesi, önümüzdeki 25 yıl boyunca iklim değişikliğini yavaşlatmak için sahip olduğumuz en güçlü araç." En fazla metan üretenlerin ikisi petrol ve çöp sahaları. Bitcoin madenciliği, bu sorunların çözümüne yardımcı oluyor.  


Bitcoin madenciliği şirketi Vespene, çöp sahalarından yayılan metanı bitcoin madenciliğinde kullanılan teçhizatlar için çevre dostu enerji sağlamak üzere elektriğe dönüştürmek ve böylece bu metan emisyonlarını sonlandırmak amacıyla bir yöntem geliştirdi. Ayrıca, metan havalandırmalı enerji kullanan bitcoin madenciliği, karbon emisyonlarını azaltmada sahip olduğumuz diğer yenilenebilir enerji kaynaklarından çok daha etkili. Aslında metan havalandırmalı Bitcoin madenciliği, kömürün çevrede neden olduğundan 13 kat daha fazla emisyon azaltımı sağlıyor.


Birkaç yıl içinde bitcoin madenciliğinin, ağa güç sağlamak için gerekli elektrik üretilirken salınan karbondan daha fazlasının atmosfere girmesini önlemesi mümkün.


Sosyal ve yönetişim dahil, bitcoin'in ESG yönleri hakkında daha fazla bilgi edineceğiniz raporun tamamını okumak için buraya tıklayın.





Daha Fazla Oku

    BitcoinesgçevremadencilikTradFi

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Brett Munster, eski risk sermayedarı ve uzun süredir kripto meraklısı. 2014 yılında kripto varlıklara yatırım yapmaya başladı ve son yıllarda, gelişmekte olan on-chain analitiği alanının öğrencisi oldu.

Brett Munster, eski risk sermayedarı ve uzun süredir kripto meraklısı. 2014 yılında kripto varlıklara yatırım yapmaya başladı ve son yıllarda, gelişmekte olan on-chain analitiği alanının öğrencisi oldu.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Kamala Harris Meme Coin’i Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesine Yükseldi

22 Temmuz 2024 10:58

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk