Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Web3 Girişimcilerinin ChatGPT’nin Başarısından Alabilecekleri Üç Ders

GPT-4 dünya çapında bir fırtınaya dönüşürken kriptonun yapay zekâ dünyasının kullanıcıların ilgisini çekme yaklaşımından öğrenebilecekleri var.

19 Mart 2023 10:46

Güncellenme: 19 Mart 2023 10:51

Bonnie Cheung

Bonnie Cheung Sending Labs'in strateji üst yöneticisidir.

VC’ler tarafından ciddi alınmak ve yeni kullanıcı çekmek isteyen bir girişim için ilk intiba çok önemlidir.


Peki projeniz ya da sektörün tamamı kötü bir başlangıç yapmışsa ne yapabilirsiniz? Birçok Web3 projesi geçen yıl yaşanan metaverse çılgınlığı döneminde ve Facebook’un markasını Meta Platforms olarak değiştirdiği dönemlerde kendilerini duyurmaya başlamıştı. Ne yazık ki bu girişimlerin büyük bir kısmı blok zinciri uygulamalarını öne çıkarmak yerine beklenti balonunun cazibesine kapıldı.


Kripto sektörü çok önemli hatalar yapan, sektördeki paydaşların ağızda acı bir tat bırakan ve şişirilmiş beklentiler tuzağına düşen birçok projeyle, protokolle ve şirketle dolup taşıyor. 


Bugün artık girişimcilerin OpenAI tarafından geliştirilen ve yapay zekanın gelişim paradigmasını değiştirecek kadar başarılı görülen ChatGPT’den örnek alma şansı var. Genel anlamda Wewb3 ve yapay zeka benzer bir algıya (özensiz inovasyon ve fütursuzca para harcama) sahip olsalar da kripto geliştirme süreçleri ve ilgi çekme noktasında ChatGPT’nin yaklaşımından esinlenebilir. 


Ayrışan yollar

Günümüzde Web3 için en temel engellerden biri aracı gerektirmeyen bir bilgi-işlem ve finans ortamı kurmaya dair ulvi hedefinin pratik ve kullanıcı odaklı bir geliştirme yaklaşımını gölgede bırakmasıdır. Amacın arkasındaki teknolojiye dair heyecan daha düşük kalıyor.


Kripto dünyasında girişim kuran ve geliştirme yapanların çoğunluğu bu “Kuzey Yıldızına” sadık kalsalar da yine birçoğu aşırı şişkin beklentilerin veya boğa piyasasının cazibesine kapılıp bir ürün geliştirmenin en önemli kısmının insanların seveceği ve kullanmak isteyeceği bir şey ortaya çıkarmak olduğunu unutabiliyorlar. 


Geçmişteki birçok yaygınlaşma örneğine bakıldığında birlikte çalışma ve kullanıcı deneyimi (UX) gibi parametrelerin bir araya gelmemesi durumunda geniş bir adaptasyon yakalanamadığı görülüyor. Potansiyel kullanıcıların teknoloji hakkındaki hisleri ve algıları özellikle de yapay zekâ ve Web3 gibi yeni nesil teknolojiler söz konusu olduğüunda önem kazanır. 


Tüketicileri Google aramaları veya Netflix önerileri üzerinden bir süredir yapay zekâyla haşır neşir oluyorlar, çoğu zaman da bunu farkında olmadan deneyimliyorlar. Ancak ChapGPT ile birlikte jeneratif yapay zekânın ne kadar çekici olabileceği de somut biçimde ortaya çıktı. 


Buna karşın Web3 o kadar somut ve net değil. İnsanların büyük çoğunluğu Web3 uygulamalarını göremiyor ve kullanamıyor. Bu da projelerin sadece ilgili kişilere erişebilmesine neden oluyor. 

GPT-4’ün hayata geçtiği bu günlerde Web3 dünyasının alabileceği üç temel ders olduğunu düşünüyorum:


1. Sıfırdan başlamaktansa sektörün içinden bir ürün geliştirin

 

Web3’ün ne olması gerektiğine dair ulvi bir vizyon sahibi olmak önemlidir ancak her şirket bir sektörün yükünü sırtında taşıyabilecek durumda değildir. Niş ya da “kahraman” bir ürün üzerinden tüm ekosisteme anlamlı bir katkı yapmak diğerlerine de bir model oluşturabilir. 


En son yaşanan blok zinciri rüzgârı sırasında çok fazla sayıda proje bankaları veya hâkim blok zincirlerini tamamen yerinden edecek ve onların yerini alacak “her şeyi içeren” çözümler geliştirmeye odaklandı. Elbette ki tek bir şirketin yüz yıllara dayanan tecrübelerle şekillenen bir bir sektörü bir çırpıda ikame etmesi fikri pek de akla yatkın değil. Web3 ekonomik gerçeklikten kopuk olmamalı.


Diğer tüm sektörlerde olduğu gibi Web3’te de girişimcilerin başlangıç noktasının gerçekçi biçimde doldurabilecekleri bir boşluğa odaklanmak olması gerekir. Örneğin Sending Labs’i kurma motivasyonu kurucu ekibimizin Web3’de özellikle de grup seviyesinde kapsamlı bir iletişim altyapısı olmamasını fark etmesinden gelmişti. 


Buradan yola çıkarak Web3’deki geniş bağlam çerçevesinde bu sorunu çözmek üzere harekete geçtik. Tamamen sıfırdan bir sitem kurmayı da tercih edebilirdik. Ancak işin temelleri blok zinciri cüzdanlarında zaten atılmıştı ve insanların halihazırda kullandıkları bir şeyin üzerine bir şeyler inşa etmek daha fizibl olacaktı. 


2. Satış vaadiniz sektörünüzün kendisi olmasın

 

Eğer ürününüzün ana vaadi blok zincirinin kendisi ise büyük ihtimalle kendi ayağınıza sıkıyorsunuz. Nasıl ki insanlar ChatGPT’nin arkasında çalışan mekanizmadan -habersizler ve bunu göremiyorlarsa blok zincirinin ne olduğunu bilmek ve anlamak zorunda da değiller. Bir ürünün arakasındaki teknolojinin bir sır veya gizem olması gerektiğini söylemiyoruz ancak dışarıdan gelenlerin blok zinciri süreçleri hakkında ansiklopedik bilgiye sahip olmadan da ürünün keyfine varması gerekli. 


Satıştaki değer önermeniz sektörünüzün kendisi ise ürününüzün arkasındaki teknolojiyi tam olarak anlamayanları dışlama riski oluşur. Eğer blok zincirini kullanıcılar için somut bir fayda üretmek için kullanıyorsanız kullanıcılar ürünü kullanarak bu faydayı elde etmeliler. Bunun için blok zincirinin devrimselliğine dair yazdığınız belgeleri anlamak zorunda değiller. 


Ürününüzün bir yandan faydayı net biçimde sunarken diğer yandan merak edenler için öğrenme imkânı sağlaması kullanıcıların ürünle bağ kurmasını kolaylaştırır. OpenAI kullanıcıları bir yapay zekanın nasıl işlediğini bilmeden sadece bir satıra yönlendirmeler yazarak mükemmel hikâyeler yazdırabiliyorlar. 


3. Her Web3 projesi kriptoya yabancı olan kitleleri hedeflemek zorunda değil


Müşteri odaklı blok zinciri projelerinin çoğu ana akıma erişecek bir yaygınlığı yakalamayı hayal eder. Ancak öncelikle ana akım kullanıcılara seslenmeden evvel blok zincirine aşına olan veya bu dünyayı iyi bilen kitlelere de hitap etmek gerekir. 


Bir kripto projesi geniş kitlelere yönelik “mahremiyet odaklı” bir alternatif internet hizmeti sunuyorsa bu doğru bir hedef kitle tanımı olmayabilir. Zira hayatında hiç bitcoin almamış birisi böyle bir şey duymamıştır bile. Bu tuzağa düşüp işi daha başında tıkanmaya götürmemek gerekli.


Yenilikçi girişimciler Web3 ile ilgili kitlelerin de bazı ihtiyaçlarını görmeli ve bunlara çözüm getirmeli. Ürününüz halihazırda kripto dünyasında olanlar için bir fayda sunuyorsa ve etkin bir çözüm oluşturuyorsa bunu anlatmanız daha kolay olacaktır. 


Bu tür bir uzman seviyesinde ve kulaktan kulağa yayılan adaptasyon yaklaşımı yeni bir sektörde veya yeni bir teknolojide görülebilir. Şöyle bir düşünün: Yeni bir yatırım uygulaması indirmek istediğinizde muhtemelen yatırım ve finans dünyasına aşina bir arkadaşınıza danışır ve birçok farklı uygulamayı görmüş olan bu kişinin tavsiyesine uyarsınız. Wrb3’e dışarıdan insan çekmek için de aynı yaklaşım uygulanabilir. 


Teknolojinin durdurulamaz momentumunun önündeki engel insandır

Web3’ün kapsamlı bir ekosistem olmaya yönelik tasarımı girişimlere tüm Web3 dünyasına hitap edecek ürünler yapma gibi bir meydan okuma getiriyor. Henüz tren yolunun rayları döşenirken bir tren üretmek o kadar da kolay olmasa gerek.


Hen treni yaptığınızı hem de rayların döşenmesine katkı verdiğinizi düşünün. Muazzam bir disipline ve odaklanmaya ihtiyacınız olacaktır. Bu tür bir gelişim modeli sürdürülebilir olmaktan uzaktır çünkü ya kaynaklar yetersiz kalır ya da projeler tek bir konu yerine sektörün bütün dertlerini çözmeye çalışırken aşırı açılırlar. 


OpenAI ChatGPT’yi dünyanın tüm sorunlarına çözüm sağlasın veya herkesin nöral ağları anlamasına yardımcı olsun diye geliştirmedi. Kimsenin kullanmak için bir şeyler öğrenmesine gerek olmayan, bir satırlık bir komut alanıyla başladı ve böylelikle kitlelerin bu basit komut alanını kullanarak hayatlarının nasıl kolaylaşabileceğini gösterdi. Web3 kullanıcıları da bu kolaylığa kavuştuğunda Web3 için doğru zaman gelmiş demektir. 


Web3’ün yaygınlaşmasında sosyal medyanın da rolü olabilir ve buna dair yapısal sistemler halihazırda mevcut. Merkeziyetsizlik doğrudan mesajlaşma, grup iletişimi gibi alt alanlar için bir omurga işlevi görebilir ve blok zincirinin erişim değeri pozitif katkı sağlayabilir.


Sıfırdan bir ekosistem ve altyapı oluşturmak Web3 girişimleri için çok zor ve meydan okuyucu bir yöntem. Tekıolnojik olarak havalı bir ürün ortaya koymak yeterli olmaz. ChatGPT’den örenebileceğimiz en önemli ders yaygınlığın kullanıcıların ütünü eğlenceli ve etkili görmeleri durumunda gerçekleştiğidir. 




Daha Fazla Oku

    yapay zekaChatGPTkripto

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bonnie Cheung Sending Labs'in strateji üst yöneticisidir.

Bonnie Cheung Sending Labs'in strateji üst yöneticisidir.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Bitcoin Dominansı Düşerken Ethereum Yükselişte: Yeni Ralli Kapıda mı?

2 Aralık 2024 09:43

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk