Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Yuga Labs’in Bitcoin NFT’leri Benimsemesi Neden Önemli?

Ordinal gibi uygulamalar tüm eleştirilere karşın Bitcoin’in yaygınlaşmasında bir sonraki sıçrama tahtası olabilir.

8 Mart 2023 13:47

Güncellenme: 8 Mart 2023 14:46

Aubrey Strobel

Aubrey Strobel bitcoin alanında faaliyet gösteren bir yaratıcı, yazar ve danışmandır.

Twitter'da Takip Et:

@aubreystrobel

Bitcoin için daha enteresan bir dönem olamazdı. 


Bored Ape Yacht Club NFT sersinin arkasında olan 4 milyar dolar değerindeki Yuga Labs, Bitcoin üzerinde Ordinals protokolünü kullanarak yaptığı ilk NFT açık artırmasında 16,5 milyon dolar elde etti. TwelveFold adlı koleksiyonun parçası olan bu 288 NFT, topluluk içerisinde önemli bir hareketlenme oluşturdu. 


Şirket bu projeyi hayata geçirmeye dair planlarını geçen hafta açıkladı ve bu önemli bir adım olarak görülmeli. Yuga Labs NFT dünyasında bir devdir. Şu anda en değerli on NFT koleksiyonundan üçünü hayata geçiren Yuga Labs, birçok farklı koleksiyonun telif haklarını da elinde bulunduruyor. Şirket, bugüne dek Ethereum dışında başka bir blok zinciri üzerinde bir koleksiyon yayınlamadı. Yani Yuga Labs’in Bitcoin hamlesi son derece büyük bir adım. 


Durgunlukta hareket

Kripto sektörü durağan bir dönemdeyken Bitcoin alanında gelişmelerin olması ilginç. Bu hafta Bitcoin üzerinde ZK (zero knowledge) rollup’ların hayata geçirilmesi konuşuldu, Ordinals projesi gündemi işgal etti ve Bitcoin Lightning ödemelerini kullanan merkeziyetsiz sosyal medya protokolü Nostr momentumunu yükseltti.


Peki tüm bu gelişmelerin başlangıç noktası neydi? İnsanlar uzunca bir süredir dünyanın en büyük dijital parası olan bitcoin’i anlamakta zorlandı. Aslında bunun nedeni teknolojinin tasarımının dikkatlice yapılması ve ortaya koyduğu amaçtı. Bitcoin bildiğimiz para gibi olmalıydı ve bu konuda iyi bir yol kat edildi. Ancak bu sırada kişiler ve şirketler şunu sorgulamaya başladılar: “Acaba Bitcoin daha büyük bir hale gelebilir mi?”


Her ne kadar Counterparty ile birlikte NFT’ler Bitcoin üzerinde yapılmaya başlamış olsa da geçtiğimiz boğa piyasası döneminde çok da popüler olamadılar çünkü Bitcoin akıllı sözleşmelerle pek de uyumlu değildi. Bu ağ zerinde bir şeyler inşa etmek akıllı sözleşmeleri çalıştırmaya yönelik tasarlanmış ağlara kıyasla daha zordu. Ordinals, NFT’leri daha güvenli biçimde tutmaya imkân veriyor çünkü mutabakatlar Bitcoin zinciri üzerinde sonsuza kadar duruyor. Diğer birçok popüler NFT projesinin Yuga’nın adımlarını takip ederek Bitcoin ağında projeler yapması muhtemel.


Bitcoin canlanacak

Aslına bakarsanız Ordinals’ın yaratıcısı Casey Rodamor Ethereum üzerindeki bir NFT serisini yok edip bunu Bitcoin üzerinde yeniden yayınlamaya izin veren ve “yakım adresi” olarak tanımlanan bir özellik geliştirmiş. İnsanların ve sermayenin Bitcoin için Ethereum’dan ve Solana’dan tamamen vazgeçip geçmeyeceğini göreceğiz ancak bu gelişmelerin Bitcoin için yeni bir fırsat olduğu bir gerçek. Bitcoin tutulmaktansa daha fazla kullanılır hale gelebilecek.


Yuga’nın Ordinals’ı benimsemesi yanmakta olan ateşi besleyen bir diğer katalizör. Örneğin geçen yıl bitcoin ekosisteminde geliştirmeler yapan bir startup olan Trust Machines, bitcoin ürünleri ortaya koymak için 150 milyon dolarlık bir fon aldı. Counterparty, Liquid, Stacks, RSK, Lightning ve diğerleri insanların parasal işlemler yaptığı sistemler ortaya koyabildiler. 


Elbette ki bu projelerin bir kısmı ciddi eleştirilerle ve tereddütlerle karşılandı. Ordinals’a yönelik ya sev ya nefret et reaksiyonu da bundan kaynaklanıyor. Bir tarafta, Bitcoin’in geliştirme ve anlamsız projeler için bir test ortamı gibi kullanılmaması gerektiğini düşeneler var. Diğer tarafta ise Ordinals, Nostr ve diğer projelerin Bitcoin’in yaygınlaşması için bir sonraki sıçrama tahtası olduğuna inananlar…


Bitcoin topluluğu şu anda bir çatallanma (metaforik olarak) noktasında zira Ordinals kısa sürede yok olmayacak. İnsanlar Bitcoin üzerinde bir şeyler inşa etmek istiyorlar ve açık kaynaklı bu ortamda istediklerini yapabilirler. Bu bizi en önemli konulardan biri olan zincir üstü deliller konusuna getiriyor. Glassnode verilerine bakıldığında Ordinals projesinin Bitcoin adreslerinin sayısını 44 milyona çıkardığına dair istatistiği göremezden gelemeyiz. 


Bitcoin’in geleceğinin nasıl olacağını zaman gösterecek. Yuga’nın Bitcoin’i benimsemesi geleceğin parlak olduğuna dair önemli bir sinyal ve bu dinamik ve heyecan verici sektörde henüz keşfedilmemiş çok şey var. 




Daha Fazla Oku

    nftOrdinalsBitcoin

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Aubrey Strobel bitcoin alanında faaliyet gösteren bir yaratıcı, yazar ve danışmandır.

Twitter'da Takip Et:

@aubreystrobel

Aubrey Strobel bitcoin alanında faaliyet gösteren bir yaratıcı, yazar ve danışmandır.

Twitter'da Takip Et:

@aubreystrobel

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
P2 Ventures, Polygon Ekosistemindeki Girişimcilere 50 Milyon Dolar Taahhüt Etti

17 Nisan 2024 17:26

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk