Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Bankacılık Krizi Kriptonun Güvenli Görülmesine Yetmez

Silicon Valley Bank’in batışı sonrasında oluşabilecek hasarı engelleyen bir sistem vardı. Kriptoda aynı durum söz konusu olmayabilir.

19 Mart 2023 14:00

Güncellenme: 19 Mart 2023 14:00

Amy Caiazza

Amy Caiazza, Wilson Sonsini Goodrich & Rosati'nin Washington, D.C. ofisinden menkul kıymetler ve blok zincirinden sorumlu ortaktır.

Dikkat spoiler içerir: “Superman: The Movie” filminde Superman dünyanın etrafında hızla uçarak zamanı geri aldı ve bir nükleer bombanın San Andreas fayını tetiklemesini önlemeyi başardı. 


ABD hazine Bakanlığı, Merkez Bankası ve FDIC 12 Mart’ta açıkladıkları sıra dışı önlemler ile Silicon Valley Bank çöküşü sonrasında ABD bankacılık sektörüne olan güveni güçlendirme adımları atınca hepimizde yaşanan rahatlama hissi de benzer bir sahne oluşturuyordu. 


Kripto sektöründe bu tür bir tanrı vergisi sistem mevcut mu? Ya da mevcut olmalı mı? Her ne kadar Silicon Valley Bank olayında kriptonun bir günahı olmasa da bu olay kripto topluluğu açısından önemli dersler içeriyor. Özellikle de bankacılık sektöründe öne çıkan sorunların merkeziyetsiz finans ile çözülebileceği iddiası ortada dururken bu dersler daha da önem kazanıyor.


Hazine, Fed ve FDIC günü kurtardı

SVB’ye 10 Mart’ta Kaliforniya Finansal Koruma ve İnovasyon Kurumu tarafından el koyuldu ve FDIC’ye aktarıldı. O Pazar günü açıklanan önlemler arasında FDIC’nin “tüm mudilerin tüm parasını geri almalarına yönelik destek vereceği ve tüm hesaplara 13 Mart’tan itibaren erişim sağlanacağı” vurgusu önemliydi. 


Bu önlem sayesinden FDIC’nin 250.000 dolar sınırını aşan mevduatlar bile güvence altına alınmış olacaktı. Aynı gün New York Finansal Hizmetler Kurumu tarafından el koyulan Signature Bank de FDIC’ye devredilerek benzer önlemlerle güvence altına alındı. 


FDIC’nin sigorta fonundan bu hesapları desteklemek için yapılacak olan harcamalar bir şekilde bankalardan karşılanacak. Yani diğer bir deyişle SVB’nin ve Signature’ın müşterilerinin kurtarılmasının maliyeti bankacılık sektörüne yüklenecek. Bu para vergisini veren vatandaşlardan çıkmayacak. Yani düzenleyiciler devreye giriyor ama burada sorumluluğu özel sektörün üzerine atıyorlar. 


Pazar günü açıklanan başka bir önemli önlem daha vardı. Merkez Bankası bankaların mudilerinin ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini garantilemek için yeni bir borç/fon verme mekanizması kuruluyordu ve destek için 25 milyar dolarlık bir kaynak ayırılıyordu. Bu mekanizma üzerinden bir yıla kadar uzayan vadelerle ve belirli varlık sınıflarına yönelik (özellikle ekonomik nedenlerden dolayı değeri değişen Hazine tahvilleri ve devlet destekli mortgage tahvilleri) destekler sağlanıyordu. Daha da önemlisi bu varlıkların piyasa değeri değil yüz değeri esas alınacaktı. Yani bir banka nakit oluşturmak için elindeki uzun vadeli kağıtları zararına satmak zorunda kalırsa bu fondan borç alarak sıkıntıdan kurtuluyordu.


Fed bu likidite mekanizmasını kurgulayabildi zira bu özel bir sitemdi. Fed de her şirket gibi bir tarafında aktiflerin bir tarafında pasiflerin olduğu bir bilanço yapısına sahip. Ancak Fed’in elinde normal şirketlerin sahip olmadığı imkânlar var ve bunlar üzerinden bilançosunu genişletebiliyor. Ayrıca merkez bankası olarak ABD’deki ödeme sistemlerinin bütününe yönelik de önemli bir otorite olması avantajı var.


Kripto için dersler

Pazar günü açıklanan bu önlemlerin yatırımcıları, mudileri ve genel anlamda piyasayı tamamen yatıştırıp yatıştırmadığını göreceğiz. Tüm bunlar ABD’deki bankacılık düzenleme çerçevesi için bir dönüm noktası olduğu kadar kripto için de bir dönüm noktası. 


Dikkate alınması gereken bir durum söz konusu: Fed’in kendine has olan ve ABD devleti tarafından desteklenen güçlerinin benzeri bir etki kripto dünyası için teknoloji tarafından oluşturulabilir mi? 


Belki bir dereceye kadar oluşturulabilir. Kayıpların nasıl yönetileceğine dair net ve etkin bir çerçeve oluşturmak için bir merkez bankasına veya bir bakana muhtaç değilsiniz. Aslına bakarsanız ödeme sistemleri dünyasında olası bir sıkıntılı durumda karşılaşılacak öngörülemez nitelikteki kayıpların karşılanmasın sorumluluğunun kullanıcılarda değil hizmet sağlayıcılarda olması gerektiği genel kabul görmüş bir yaklaşımdır. Kripto dünyası da zararın karşılanmasına dair temel, açık ve hayata geçirilebilir bir sistemsel kural bütünü oluşturmalıdır. 


Ancak bu yaklaşım öyle tarı vergisi bir güç de getirmez ve hatta kriptonun özündeki merkeziyetsizlik hedefleri ile felsefi noktalarda çelişebilir. Her ne kadar bankacılık sektörü ile kripto finansal hizmetler dünyasında rakip gibi görünseler de her iki dünyanın gerçekleri birbirinden çok daha farklıdır. Terra ve FTX çöküşleri sonrasında ortaya çıkıp her şeyi temizleyecek bir Superman yoktu. 


Yaşanan kayıplar topluluk dışındaki kişilerin kriptoya olan güvenini zedeledi. Kripto ekosisteminin, bunu gidermek için bir araya gelmesi, güçlü ve disiplinli olması ve bunu yapmak için de sağlam kurallar, standartlar ve protokoller ortaya koyması gerekli. Kriptonun momentum kazanması ve ana akım yaygınlığa ulaşması için bunu yapması elzemdir. 




Daha Fazla Oku

    SVBSignaturekriptoDüzenlemeler

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Amy Caiazza, Wilson Sonsini Goodrich & Rosati'nin Washington, D.C. ofisinden menkul kıymetler ve blok zincirinden sorumlu ortaktır.

Amy Caiazza, Wilson Sonsini Goodrich & Rosati'nin Washington, D.C. ofisinden menkul kıymetler ve blok zincirinden sorumlu ortaktır.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Floki Geliştiricileri, Kullanıcılara Dijital Bankacılık Hesabı Sunmayı Planlıyor

23 Mart 2024 12:54

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk