Teknoloji
Web3 Oyunlarının Geniş Kitleler Tarafından Benimsenmesi Yakın Gelecekte Mümkün Gözükmüyor
Coda Labs tarafından yapılan çalışmaya göre gamer’ların sadece yüzde 3’ünün NFT’si var ve büyük bir çoğunluğu kriptoya sıcak bakmıyor
5 Ekim 2022 18:22
Güncellenme: 5 Ekim 2022 22:53
Web3 oyunlarına büyük miktarda para akıyor. Kripto sektörü tarafından gaming’in geleceği olarak görülen bu alanı harekete geçirmek için geçtiğimiz yıl yüzlerce milyon dolarlık yatırım yapıldı. Ancak harekete geçmek için sermaye hazır olsa da ortada tek bir sorun var: Gamer’lar konuya ilgi göstermiyor.
Coda Labs tarafından düzenlenen yeni bir ankete göre gamer’ların (ayda en azından iki defa bilgisayar oyunu oynadıklarını söyleyen kitle) kripto ve gaming konularına dair yüksek bir farkındalığı söz konusu: Yüzde 89’u Bitcoin’in varlığından haberdar, yüzde 51’i ise NFT’lerin. Ancak çoğunluğunun bu varlık sınıfları özelinde olumsuz fikirleri var: Gamer’lar kriptoya 10 üzerinden 4,5, NFT’lere de 10 üzerinden 4,3’le puan veriyor.
Gerçek bir Web3 oyunu oynama konusunda ise gelen cevaplar çok daha iç karartıcı: Ankete katılanların yüzde 52’si Web3 oyunlarına kavramsal olarak aşina olduğunu söylerken, gamer’ların sadece yüzde 12’si şu ana dek Web3 oyunu oynadığını ifade ediyor.
Ankete göre gamer’lar söz konusu ilgisizliklerini, Web3 oyunlarının nasıl çalıştığına dair bilgi eksiklikleri gibi pratikte karşılaştıkları zorluklara dayandırıyor. Web3 oyunlarına aşina olup bu alanı tercih etmeyen gamer’larsa dolandırıcılıklar ve başlangıçtaki maliyetlere ilişkin endişeleri dile getiriyor.
Fakat ankette gamer’lar için dönüşüm ihtimaline de dikkat çekiliyor. Gamer’lar denedikten sonra Web3 oyunlarına daha sıcak baktıklarını ifade ederken, 10 üzerinden 7,1’lik puan veriyorlar.
Söz konusu anketin düzenleyicisi Coda Labs’in CEO’su Şekip Can Gökalp, “Düzenli oyun oynayan gamer’lar şans verdikleri takdirde Web3 oyunlarına daha sıcak bakmaya meyilliler” diyor.
Anket aynı zamanda gelişmekte olan ekonomilerdeki gamer’ların kriptoya dair daha olumlu yaklaştığını ortaya koyuyor: Amerikalılar, İngilizler ya da Japonlara kıyasla Güney Afrikalılar ve Brezilyalılar söz konusu varlık sınıfına çok daha sıcak bakıyor.
Büyük Oyun Stüdyoları NFT’lere Şans Verecek mi?
Her ne kadar söz konusu ankette kripto ve NFT’lere oyun sektörünün bir parçası olması için küçük de olsa bir yol çizilse de yeni gaming paradigmasında büyük çapta başarısızlıkla sonuçlanan ilk girişimin ardından oyun stüdyoları bu riski almaya hazırlar mı?
Ubisoft geçen yıl piyasaya sürdüğü Ghost Recon: Breakpoint adlı oyununda ilk defa NFT’leri de dahil etti ancak zincir üstü verilere göre sadece birkaç yüz dolarlık token satıldı ve 100’den az transfer gerçekleşti.
Ubisoft ardından “gerçek manadaki metaverse’ü hayata geçirme yolundaki iddialı vizyonumuzun yapı taşı” olarak duyurduğu Quartz adındaki ilk NFT platformunu piyasaya sürdü.
Ancak oyun stüdyosunun NFT’lere dair hevesi, şirketin CEO’su Yves Guillemot’un yakın zamanda verdiği bir röportajda söz konusu teknolojiye dair “araştırma safhasında” olduklarını söylemesiyle sönmüş durumda.
Guillemot, “Video oyunları evreninde NFT’lere dair ne yapmamız gerektiğini ve nasıl kullanılacağına dair daha fazla bilgi sağlayacak birkaç şey denedik. Bazı oyunların pilot çalışmasını yürütüyoruz ve oyuncuların ihtiyaçlarına gerçekten cevap verip vermeyeceklerini bu şekilde göreceğiz” diyor ve ekliyor: “Daima yeni şeyler deneyen bir şirket olarak VR teknolojilerine ve Wii’ye erkenden girmiştik. Bazen işe yarıyor ve bazen yaramıyor ancak oyunculara inovatif ve ilginç yeni deneyimler getirdiğimizden eminiz.”
Guillemot’un üzerinde durduğu VR oyunları niş bir pazara dönüşürken, Nintendo Wii ise büyük bir ticari başarıya imza attı.
VR teknolojisi 2016’da “hantal” bir şekilde yolculuğuna başlarken, her geçen yıl büyüme kaydetti ancak milyonlarca kurulu sistemde yer almasına rağmen PC oyuncularının sadece yüzde 2’si söz konusu donanımları bilgisayarlarında tercih etti.
Bir diğer tarafta Wii ise Nintendo için başlarda risk teşkil ederken söz konusu hareket kontrolü teknolojisi gamer’lar tarafından benimsendi ve tüm zamanların en çok satan oyun konsolları arasına girdi.
Öyleyse burada yöneltilmesi gereken soru Web3 oyunlarının bir ‘VR’ mı, bir ‘Wii’ mi yoksa ikisinin arasında bir yerde mi konumlanacağı olmalı. Güncel veriler, Web3 oyunlarının gaming pazarında niş bir segment dışında var olmakta zorlanacağını gösteriyor.
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak kişisel verileri koruma politikamızı onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele