Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Teknoloji

UST Algoritmik Sabit Coinlerin Sonu Olmayacak

Algoritmik sabit paralar Terra'nın çöküşüne rağmen devam ediyor. Bu konuda ne yapacağız?

17 Mayıs 2022 11:56

Güncellenme: 27 Mayıs 2022 15:44

Bu algoritmik sabit coinin sonu mu? 


1 dolar değerini temsil etmesi beklenen dijital varlık UST, geçen hafta muhteşem bir şekilde patladı. Bir zamanlar 18 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip olan sabit coin, şimdi 60 sentten daha az bir fiyatla işlem görüyor. Dolar karşısında daha iyi durumda. Sistemi inşa eden ve yaklaşık 3 milyar dolar değerinde bitcoin dağıttığı iddia edilen Terraform Labs, blok zincirini duraklattı, UST'nin kardeş tokeni LUNA ile ağını kurtarmak için değişken durumdan yararlanan arbitrajcılara ödeme yapmaya çalıştı. 


Bu pahalı kumarlar başarısız oldu ve UST'nin baş mimarı Do Kwon's bile, bir zamanlar olduğu gibi ağın kurtarılamayacağını söyledi. Terra, “küçük” token sahipleri için bir geri ödeme planı üzerinde çalışıyor. 


Bu makale, CoinDesk'in blockchain ve kripto haberlerindeki en önemli hikayeleri günlük olarak topladığı The Node'dan alınmıştır. Haber bülteninin tamamını almak için buradan abone olabilirsiniz. 


Tüm bunlar sektör için çok önemli iki soruyu gündeme getiriyor: Tüm “algolar” veya algoritmik sabit coinler sonunda öldü mü? Ve benzer bir felaketi önlemek için bir mevzuat düzenlemesi yapılmalı mı? 


En az bir kişi bunun algoritmik sabit coinlerin sonu olmadığını düşünüyor. Katman 2 ağı olan Aztec Network'ün büyüme başkanı Jonathan Wu, kripto para podcast yayıncısı Laura Shin'e tam da bunu söyledi. 


Geçen hafta "Unchained" podcast bölümüne konuk olan Wu, “Algoritmik sabit coin kutsal bir kâsedir. Yetersiz teminatlandırılmış, algoritmik bir sabit coin'in ne olduğunu düşünürseniz, hiç yoktan para basıyor. Bence bu hayalin peşinden giden sermaye her zaman olacak," dedi. 


Bir kişi bunu düşünüyorsa, biraz anlaşılabilir nedenlerle diğerleri de düşünüyor olabilir. 


Wu, şu vurguyu yaptı: 


“Kriptonun oynaklığını yumuşatmak için sabit coinler gereklidir ve bunu yapmanın daha ucuz bir yolu varsa, insanlar bunu deneyecektir.”


Temelde iki sabit coin modeli var; teminatlandırılmış ve teminatsız. USDC veya tether gibi teminatlı sabit paralar, bu sentetik dolar sahiplerinin bir noktada onları gerçek para için kullanabilmelerini sağlamak için banka hesaplarında para veya tahvil gibi finansal rezervleri tutar.


Algoritmik sabit coinler bu güvenlik açığından vazgeçer ve sabnitliğini diğer finansal yollarla korumaya çalışır. UST, değişen arz ve talebe dayalı olarak UST'nin değerini desteklemesi beklenen bir zincir üstü ödeme aracı ve ilgili token olan LUNA’yı kullandı. UST dolar karşısında yükselirken veya düşerken LUNA yok edildi veya üretildi.


Amaç, tamamen veya kısmen teminatlandırılmış bir seçenekten daha ucuz olacak, sansür direnci gibi blok zincirlerin varsayılan tüm avantajları ile birlikte “kripto-yerli” bir dolar yaratmaktı.


Wu'nun basit hesabı, UST kullanıcılarının yaklaşık 20 sent karşılığında Terra'da sentetik bir dolar basabileceğini gösteriyordu. Wu, bunu MakerDAO tarafından sağlanan ve kullanımı 2 dolara mal olan aşırı teminatlı kripto rezervlerine sahip blok zinciri tabanlı bir sabit coin olan dai ile karşılaştırdığını söyledi.


Wu, “Şimdi bir risk sermayedarıysam veya herhangi bir sermaye sağlayıcısıysam, buna bakıyorum ve alternatiften 10 kat daha verimli sermayeli bir para sistemi yaratabileceğimi söylüyorum. Bu hayalin peşinden tekrar tekrar gitmeye hazırım” dedi. Wu, “toplamda, bir ekosistem olarak, bu rüyayı tekrar tekrar kovalamaya istekli olduğumuzu ve DeFi (merkezi olmayan finans) pazarlarında sistemik toksisite riskini taşıdığımızı gösterdik” diye ekledi.


Sadece değer yaratmayı düşünün. 


Peki ya yok edilen değer?


Yaygın riskler


UST geçen haftaki çöküşünden önce, 85 sente düştüğü Aralık 2020’de ve 94 sente düştüğü Mayıs 2021’de sabit fiyatından iki kez önemli ölçüde sapmıştı. Bir diğer deyişle, Terra az çok söz verildiği gibi işlediği sürece çalıştı. 


Ancak bu sırada, Calgary Üniversitesi profesörü Ryan Clements gibi isimler alarm zilleri çaldı. Ekim ayındaki Wake Forest Üniversitesi Hukuk İncelemesi’nde Clements, tümalgoritmik sabit coinlerin ölüme mahkûm olduğunu iddia eden bir makale yazdı.


Bunlar, itibari para gibi değerlenen varlıklardır, çünkü kararlı bir grup insan öyle olduğunu söyler. Sorun şu ki, Terra'nın kullanıcı tabanı zorunlu olarak ABD ekonomisinden çok daha küçük. "Çılgın" hayranları olsa da blok zincirinin bir ordusu yoktu.


Talep sorununun yanı sıra Clements, Terra'nın başarısız olmaya başladığında algoritmasından kâr edebilecek “kendini düşünen” yatırımcılara güvendiğini kaydetti. Geçen hafta gördüğümüz gibi bu sorun, bir satışı hızlandıran “sürüye benzer” bir satış baskısı ile birleşiyor. 


Clements, magic internet money (MIM), frax (FRAX) ve neutrino usd (USDN) gibi diğer algoların güvenilir olmaktan uzak olduğunu savundu. Değişken varlıklar tarafından desteklendikleri ve sürü davranışına eğilimli oldukları için, algoritmik sabit coinler "sürekli bir kırılganlık durumunda bulunur" diye yazdı.


Daha bugün, Deus Finance'in dei (DEI) adlı algoritmik sabit coini, Avrupa işlem saatlerinde 54 sente kadar düştü, bu düşüş kısmen sabit coin ticaretindeki oynaklıktan kaynaklandı. Kwon'un önceki projesi Basis Cash, algoritmik sabit coin IRON'dakine benzer şekilde patladı ve bu da yatırımcı Mark Cuban'ın sabit coin için regülasyon çağrısında bulunmasına neden oldu.


Cuban, eylül ayında “Algoritmik bir sabit coin nedir? Kararlı mı? Alıcılar risklerin ne olduğunu anlıyor mu? Standartlara ihtiyacı var” diye tweet attı. 


Cuban, o sırada ikiyüzlülük ve risk almaktan kaçınma ithamları ile alay konusu oldu. Ancak düzenleme kesinlikle tüm bunların işaret ettiği yer. Zincir üstü mekanizmaların kendi fiyat kontrollerini sürdürmeleri mümkün değilse, standartları belirlemek için başka bir kuruluş devreye girecektir.


CoinDesk'ten Nikhilesh De, uygun gözetim ihtiyacı hakkında yazdı ve bu fikirde yalnız değil. Hazine Bakanı Janet Yellen da geçen hafta UST krizi hakkında yorum yaptı. Soru şu: Regülasyon nasıl olacak?


Kuralları yazmak


Maalesef kripto endüstrisi hazırlık süreçlerine katılsa da kendi kurallarını yazamayacak.


Endüstriye şüpheci yaklaşan Bennett Tomlin, The Node'a yazdığı özel mesajda “Düzenlemenin, yönetişim tokenlerini menkul kıymet gibi değerlendirmesini bekliyorum [Yönetişim tokenleri] varlıklara ve nakit akışına karşı talepte bulunur ve düzenleyiciler için en kolay hedeftir” dedi.


Ne yazık ki, düzenleyiciler için herkes bir kripto sistemi oluşturabilir. Bu, finans polislerinin sağlayıcılar ile köstebek oynamaya devam ettiği ve muhtemelen devam edeceği anlamına gelen bir süreç. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, geniş uyarılar yayınlayarak ve kripto uygulama kanadının boyutunu iki katına çıkararak sektöre baskı yapmaya başladı. Net kurallar olsa bile, Kwon gibi sistemi alt etmeye istekli bazı anarşistler olacak.


Bir risk sermayedarı ve CoinDesk köşe yazarı olan Nic Carter, benzer nedenlerle resmi rehberliğin de yardımcı olduğunu düşünmüyor. Ancak zaten sabit coinlere karşı oldukça şüpheci olan sektör, kendi kurallarını uygulayabilir. 


Carter, "Artı token, paycoin veya onecoin veya diğer benzer şemaları düzenleyebileceğinizden daha fazla, UST gibi şeyleri proaktif olarak düzenleyebileceğinizi sanmıyorum" dedi. UST'nin "gerçek amacı LUNA'yı pompalamak" olduğu için asla "sabit coin kelimesine yakışmadığını" da ekledi.


“Dolayısıyla 'USDC'yi nasıl düzenleriz' ve 'UST/Luna hakkında ne yaparız' soruları tamamen farklı. İkincisi, daha çok büyük ölçekli finansal dolandırıcılığın gerçekleşmesini nasıl durduracağınızla ilgili.” 


Sabit coinlerin daha çok bankalar gibi görünmesini ve çalışmasını sağlamak için kurallar geliyor. Benzer kurallar kripto endüstrisinde kendi kendine uygulanabilir. 


Carter, yabancı para birimleri için döviz kurlarını koruyan para otoritelerine atıfta bulunarak, kullanıcılar algoritmik sabit coinler veya “ortodoks bir para kurulu” gibi bir şey için bile güçlü rezervler talep edebilirler. Böyle bir sistemin mümkün olup olmadığı ve bu yetkililerin giderek daha fazla menkul kıymet gibi görünen tokenleri kullanıp kullanmayacağı açık sorular. 


Ancak, birçok yatırımcı için bir ders, gelecekte teminatlısabit coin'leri seçmek gibi görünüyor. Bu tercihin ne kadar süreceği veya UST'nin patlamasının hatırasının ne kadar akılda kalabileceği başka bir mesele. Wu'nun dediği gibi, algoritmik sabit coinler “kutsal kâse”dir. Veya Tomlin'in dediği gibi, "İnsanların denemeye devam etmesinin ana nedeni, bedava paranın ortaya çıkmasıdır."


Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


CoinDesk Türkiye

CoinDesk, gelişmekte olan kripto ekonomi ve finansal sistemin dönüşümü ile büyüyen küresel topluluk için en etkili ve güvenilir platformdur. 2013 yılında kurulan CoinDesk, kripto varlıklar ve blok zinciri teknolojisi ile ilgilenen milyonlarca müşteriye haber, analizler, podcast yayınları, canlı yayınlanan TV programları, araştırma raporları, canlı etkinlikler ve indeks, veri ve analitiğin birleştiği araçlar sağlamaktadır.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
"Yasanın Asıl Kapsamı SPK’nın Getireceği İkincil Düzenlemeler Sonrasında Görülecek"

19 Temmuz 2024 16:59

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk