Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Teknoloji

Türkiye Blokzincir Üniversite Kulüpleri Listesi (İ-M)

Türkiye'de blokzincir üzerine aktif olarak çalışan üniversite kulüpleri.

26 Ekim 2022 08:30

Güncellenme: 26 Ekim 2022 12:05

İstanbul Teknik Üniversitesi Blockchain Kulübü: İTÜ Blockchain

Kuruluş Tarihi: 2018
Üye Sayısı: 2500+
Sosyal medya: @ITUblockchain


                                                                            İTÜ Blockchain


  • İTÜ Blockchain Kulübü, 2018 yılının Şubat ayında Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi içerisinde Türkiye’nin ilk blokzincir kulübü olarak kuruldu. Blokzinciri keşfetmek isteyen herkesi bu teknoloji hakkında bilgilendirmeyi ve kendilerini geliştirebilecekleri bir ortam yaratmayı hedefliyoruz. İTÜ Blockchain, kazandığı uluslararası yarışmalarla, kurduğu partnerliklerle ve ürettiği içeriklerle her geçen gün topluluğunu büyüterek serüvenine devam ediyor. Kulübümüze katılmak için herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Blokzincir ekosisteminin felsefesine dayanarak aramıza katılmak isteyenler kimliklerinden bağımsız olarak topluluğumuzda yer alabilirler.
     
  • Kulübümüzün şu an aktif olarak görev alan 50 üyesiyle birlikte 2500’den fazla üyesi bulunuyor. Kurulduğumuz yıldan itibaren toplumun hem kripto paralara ve blokzincir teknolojisine karşı olan merakının artmasıyla hem de okul içinde ve dışında başarıyla gerçekleştirdiğimiz etkinlikler sonucunda topluluğumuzdaki büyüme her geçen yıl artarak devam ediyor. Özellikle bu büyümedeki etkenlerden bazıları, büyük kapsamlı yarışmalardaki başarılarımız ve kulübümüzün aktif sosyal medya kullanımı olarak da gösterilebilir.
     
  • Kulübümüz kurulduğu günden beri yalnızca okulumuz öğrencilerini değil toplumu blokzincir teknolojisi hakkında bilgilendirmeyi ve bu teknolojik ve finansal devrimin uygulamalarının günlük hayatımıza uyarlanmasını hedefliyoruz. Bununla birlikte kulübümüz vizyonu dahilinde blokzincir teknolojisine farklı bir açıdan bakılmasına yardımcı olmak, blokzinciri teknik açıdan incelemek, yeni kariyer fırsatlarına kapı açmak ve alandaki tabuları yıkmak da yer alıyor. Artık hedeflerimiz arasında kulübümüzün küresel çapta da tanıtılması ve sahip olduğumuz ağı genişletmek bulunuyor.

Düzenlediğimiz etkinlikler, ortaklıklar ve başarılarımız:


Twitter Spaces - Blockchain Nights

  • Blockchain alanındaki gelişmelerden veya misafirlerimizin projelerinden ekosistemi haberdar etmek amacıyla Twitter Spaces etkinlikleri düzenliyoruz. Bu etkinlikler bazen blockchain alanında teknik konuları ele alsa da bazen sadece yeni gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduğumuz sohbetlere dönüşüyor. Önceki Blockchain Gecelerinde; TransferChain’den Tuna Özen, Tobbykitty, Orientus Prime, Eren Yecan ve Pera Ekibi, Mina Protokol'den Emre Tekişalp, Crypto Kemal, Celil Öztürk ve Nansen'den Onur Erkin Sucu konuklarımızdı.


Introduction to WASM Contracts

  • Polkadot ekosistemi içerisinde yer alan projelerden biri olan Gear ile WebAssembly temelli akıllı kontratların geliştirilmesi sürecini katılımcıların deneyimleyebileceği nitelikte bir atölye çalışması yaptık. Yüz yüze gerçekleştirdiğimiz çalışmada Polkadot ekosistemini ve akıllı kontrat geliştirme sürecininde yaşananları öğrenebilmelerini sağladık.

Chaintalks

  • Blokzincir ekosistemindeki değerli isimleri okulumuzda ağırladığımız Chaintalks etkinlikleri düzenliyoruz. Katılımcılarımızın deneyimlerini ve fikirlerini paylaştığı bir ortam oluşturuyoruz. Sorularımıza beraber yanıt aradığımız bu etkinlik serimizde Muhabbit Capital’den Alp Işık , Heroes Chained'in Co-Founder'ı Ersin Taşkın, Batuhan Özcan, İstanbul Blockchain Women'dan Başak Burcu Yiğit ve Ayşegül Şensoy, Transferchain'den Mert Başer, BiLira'dan Aybars Dorman davetlimizdi.


Podcastler

  • İTÜ Blockchain olarak belirli akşamlarda samimi ve keyifli olma kaygısıyla yola çıktığımız sohbet serisi Blockchain Nights başta olmak üzere birçok kaydı derledik ve takipçilerimiz için podcast haline getirdik.


Medium Yazıları

  • Üyelerimizin ilgisini çeken ve araştırmak istedikleri konularda derledikleri makaleleri paylaştığımız bir Medium sayfamız da bulunuyor. Bu yazılar sayesinde üyelerimiz içerik üretimi sırasında diğer üyeler ile bilgi alışverişi yapma imkanına sahip oluyorlar. Bu sayede Web 3 ekosistemi için bir ürün oluştururken aynı zamanda kendilerini geliştirme imkânı buluyorlar. Yayımlanan makaleler bazen derin altyapı bilgileri sağlarken bazen de en temel bilgileri aktarıyor. Böylece herkese hitap eden bir arşiv oluşturuyoruz.


Telegram Resources Kanalı

  • Ekip üyelerimizin faydalı buldukları içerik ve kaynakların kısa açıklama eşliğinde üye ve takipçilerimizle paylaşıldığı telegram arşivimiz.

Genesis News Haftalık Haber Bülteni

  • Ocak 2020'de yayınlanmaya başlayan "Genesis News" haftalık blokzincir bülteni, blokzincir ile ilgilenen kişilere ulaştırılmak üzere üyelerimiz tarafından yazılıyor. Bu bültende blokzincir alanındaki bazı yeniliklere ve haberlere yer veriyoruz.

 

Biz Bize Eğitimler

  • "Biz Bize" konseptimiz Blockchain 101 ile başlayıp gittikçe daha komplike konuların anlatıldığı eğitim serimizdir. Süreç, ekip üyelerimizin anlatılacak konu üzerine sunum ve dökümanlar hazırlamaları ile başlar. Sonraki aşamalarda bu hazırlanan içerikler eşliğinde belirlenen konulara değinilir ve sunum sonunda ise katılımcıların soruları cevaplanır.


Javascript + Solidity Eğitimleri

  • Var olan içerikleri incelediğimizde akıllı kontrat geliştirmek ve Javascript üzere Türkçe içeriklerin yetersiz ve düzensiz olduğunu fark etmemiz üzerine youtube üzerinde ücretsiz akıllı kontrat geliştirme ve Javascript eğitimi yayımlamaya başladık.

 

  • Tasarım ekibimiz, düzenlediğimiz etkinliklerin afişlerinin yanı sıra sweatshirt ve hackathonlara özel çıkardığımız t-shirtlerimizi tasarladılar. Ayrıca hackathonlarda yaptığımız projelerin tasarımları da (özellikle Avalanche İstanbul Hackathonunda yaptığımız P2E kart oyunumuzdaki NFT tasarımları) büyük ilgi gördü.


Başarılarımız

Ethereum Mexico 2022 Hackathonu Kazananı


  • Bir blokun kasıtlı olarak sansürlenmiş olabileceğini bildiren Ethereum'daki kamu yararına oluşturulan, Ethereum Uncensored projesi ile ETH Mexico 2022 Hackathonu kazananı olduk. Bu proje ile topluluğun bu kasıtlı saldırılara karşı önlem alması mümkün kılınıyor.


Avalanche Barcelona Hackathonu Ödülleri


  • Avalanche tarafından düzenlenen Barcelona Hackathonu, birden çok kategorinin bulunduğu Avalanche tarafından düzenlenen en büyük yüz yüze hackathondu. Kategorilerin ana konseptinin Avalanche Subnetleri olmasının yanında farklı kategoriler de bulunmaktaydı. Subnet’lerin çok yeni olmasından dolayı hali hazırda subnetler arası bir iletişim protokolü bulunmamasından dolayı LayerZero ile entegre çalışan subnetler arası trustless ve permissionless bir token ve NFT bridge protokolü geliştirerek LayerZero En İyi NFT Projesi ödülünü kazandık. Hackathonun ardından ise bütün projelerin arasında Coinbase tarafından En İyi Takım ödülüne layık görüldük. İki ödülünde sahibi olarak en büyük ödülü alan ekip olduk.


Avalanche İstanbul Hackathonu İkinciliği


  • GameFi konseptiyle gerçekleştirilen hackathonda, soulbound konseptli kart oyunu projesi ile ikincilik ödülünü aldık. (Fun Fact: Bu hackathondan 3 ay sonra da Vitalik Buterin Soulbound Tokenlar üzerine bir yazı yayımladı. Ardından da çok konuşulan bir konu haline geldi.)


Akbank ReFi Hackathonu Üçüncülüğü


  • Akbank LAB tarafından Avalanche teknolojisiyle düzenlenen Akbank ReFi Hackathon yarışmasında onarıcı finans konusunda yenilikçi çözümler üretmek adına yer aldık. DAO'laşma sürecindeki erken aşama topluluklarca, üyelerinin sağladığı katkıların derecelendirilip bu üyelerin çeşitli faydalara ulaştırılmasında kullanılabilecek, şeffaf ve doğrulanabilir bir operasyon mekanizması şeklinde tasarladığımız projemiz ile üçüncülük ödülünü aldık.

Algorand Reach Hackathonu Birinciliği


  • Algorand sponsorluğunda gerçekleşen Reach Global Online Hackathonu’nda Pokechain adlı blockchain tabanlı oyun ile birincilik ödülünün sahibi olduk.


Algorand Reach Hackathonu İkinciliği


  • Algorand sponsorluğunda gerçekleşen Reach Türkiye Online Hackathonu’nda “Diminishing NFT” adlı algorand üzerinde ilk defa geliştirilen NFT kontratı ile ikincilik ödülünün sahibi olduk.

  • Gelecek dönemlerimizle birlikte önceden de yaptığımız haftalık bilgilendirici sunumları, sektörden yetkin bireylerle gerçekleştirdiğimiz Twitter Space etkinliklerini tekrarlamayı, Ethereum Foundation tarafından desteklenen Youtube’daki ilk kapsamlı Türkçe Solidity “Developer bootcamp” oynatma listemizi sürdürmeyi planlıyoruz. Küresel çaptaki hedeflerimizi de gerçekleştirmek adına önümüzdeki süreçte çeşitli yarışmalar ve etkinlikler ile İTU Blockchain kulübünü, uluslararası faaliyet gösteren ve içerik üreten bir topluluk haline getirmeyi amaçlıyoruz.

  • Bunların yanı sıra İTÜ Blockchain kulübü bünyesinde aktif olarak değer üretmiş ya da bu faaliyetler ile kendilerini geliştirmiş kişilerin blokzincir ekosistemine katkı sağlayacak projeler üretmesini ve bu süreçte aradıkları desteği topluluğumuz bünyesinde sağlamayı hedefliyoruz.

Kadir Has Üniversitesi Blockchain Kulübü: Haschain

Kuruluş Tarihi: 2021
Üye Sayısı: 250
Sosyal medya: @blockchainkhas


                                                                                  Haschain


  • Kulübümüz Haschain adı altında, blokzincir teknolojisinin bilinirliğini yaygınlaştırmak ve farkındalık kazandırmak amacıyla Kadir Has Üniversitesi'nin bünyesi altında 2021 yılında kuruldu.

  • Kulübümüze katılmak için herhangi özel bir şart bulunmuyor. Blokzincir ve Web3 teknolojilerine ilgisi olan her seviyeden öğrenciye açık.

  • Hali hazırda kulüpte 250’den fazla üye bulunuyor. Kulübümüze olan ilgi ve öğrencilerin blokzincir eğitimine verdikleri önem giderek artıyor. Kulübümüzün tanıtım günlerinde ve daha sonra yaptığımız etkinliklerde öğrenciler ile olan her buluşmamızda bu ilgiyi bir kere daha fark ediyoruz.

  • Kulübümüz herkesi blokzincir konusunda bilgilendirmek ve bu alanda geliştirmek, teknik gelişim altyapısı sunmak, blokzincir teknolojisi ve kripto paralar ile ilgili toplumu bilinçlendirmek, bu alanda herkesin ulaşabileceği ortak çalışma ortamları yaratmayı amaçlıyor. Blokzincir ve Web3 teknolojisinin okur-yazarlığının arttırılması ve bu teknolojilerin geleceğinin sürdürülebilirliği adına çeşitli çalışmalar yapıyoruz.

  • Bu doğrultuda çeşitli eğitimler, network etkinlikleri ve kariyer günleri düzenliyoruz. Ayrıca sosyal medya üzerinden bilgilendirici paylaşımlar yapıp, içerikler üretiyoruz. Araştırma ekiplerimiz ile blokzincir hukuku ve yazılımı konularında da projeler geliştirip topluluk olarak farklı deneyimlerin kazanımına da önem veriyoruz.

  • Ulusal ve uluslararası önemli birçok etkinliğe davetler alıyoruz ve bu etkinliklere katılım göstererek okulumuzu ve ülkemizi temsil ediyoruz.

  • Şimdiye kadar 10 civarında eğitim etkinliği düzenleyerek topluluk olarak eğitim seferberliği başlattık. Birçok farklı kariyer etkinliğine katıldık ve kariyer imkânlarını topluluğumuz ile paylaştık.

  • Bu dönemde de yine aynı şekilde eğitim, network ve kariyer odaklı etkinliklerimize devam edeceğiz. Ayrıca ETH Devcon ekibini İstanbul’a getirmek amacıyla yapılan çalışmalara da destek verip ayrıca organizasyonlar planlayacağız.

Marmara Üniversitesi Block Zinciri Kulübü: Marmara Blokchain

Kuruluş Tarihi: 2022
Üye Sayısı: 600
Sosyal medya: @MarmaraBChain


                                                                         Marmara Blockchain

 

  • Marmara Blockchain Kulübü 2022 yılı başlarında Ekonomi ve Yatırım Kulübünden evrilerek kuruldu. Üniversite genelinde blokzincir ile ilgilenen öğrencilerin bir araya gelmesi ile bu karar alındı. Blokzincir teknolojisini öğrenmek ve geliştirmek isteyen tüm öğrenciler kulübe katılabiliyor.

  • Marmara Blockchain Kulübünde 600’e yakın üye bulunuyor. Yaptığımız çeşitli etkinliklerde zaman zaman katılım sayısı 1000 kişiye ulaştı. Bu dönem içerisinde aktif üye sayımızı arttırmak ana hedeflerimizden biri.

  • Marmara üniversitesi genelinde blokzincir topluluğu kurarak sektör ile öğrenciler arasında köprü oluşturmak hedeflerimizden biri. Bu teknolojiyi öğrenmek isteyen öğrenciler için çeşitli eğitim program ve etkinlikleri oluşturuyoruz. Geliştirici tarafında yer almak isteyen öğrenciler için ise sektördeki gerekli kurumlar ile işbirliği halindeyiz.

  • Önümüzdeki dönemde sektörde etkin ve yetkin olmayı hedefliyoruz. Bunun için ekip arkadaşlarımızla yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Marmara Üniversitesinde bir zirve yaparak üniversiteleri ön plana çıkarmak istiyoruz. Geçen sene yaptığımız Drop 1.0 NFT sergisinin bu sene Drop 2.0 olarak ikincisini planlıyoruz. Fintech alanına önem vererek çeşitli etkinlikler yapacağız. Etkinlikleri yaparken dikkat ettiğimiz noktalar eğlenceli ve kaliteli olması olacak.

Medipol Üniversitesi Blockchain Kulübü: Medipol Blockchain

Kuruluş Tarihi: 2021
Üye Sayısı:110
Sosyal medya:
@medipolchain


                                                                        Medipol Blockchain


  • Medipol Blockchain Kulübü, 2021 yılında İstanbul Medipol Üniversitesi'nde Blockchain teknolojisini kampüsünde yaygınlaştırmak ve yazılım ekipleri oluşturmak amacıyla kuruldu. Medipol Blockchain, bünyesindeki yazılımcı ekibiyle katıldığı çeşitli blokzinciri yarışmalarından derecelerle döndü, toplam 15 kişilik yönetim kadrosuna sahip ve 2022 yılında Yeklabs adıyla şirketleşi.

  • Kulüpte 110'a yakın üye bulunuyor.

  • Kulübü kurarken blokzinciri öğrenmek isteyen ve bilen insanlarla biraraya gelip eğlenmek, gelişmek ve bildiklerimizi insanlara aktarmak istiyorduk. Bunu da büyük ölçüde gerçekleştiriyoruz. Hedeflerimiz arasında şirketleşmek vardı. Yaklaşık iki ay önce şirketleştik ve hayallerimizden birini daha gerçekleştirdik. Bundan sonraki hedeflerimiz Avrupa' da Türk ekosistemini tanıtmak ve Avrupa'da başarılar elde etmek.

  • Bugüne kadar bir çok ismi okulumuzda ağırladık (Volkan Korkmaz, 0xcFloki, Devrim Danyal...) misafirlerimizin blokzincir alanına katılış süreçlerini hayat hikayelerini dinleyip kendimize dersler çıkardık. Birçok etkinlikte boy gösterdik. Örnek vermek gerekirse; Crypto Boat, Kripto Cuma, Cypto Monday gibi etkinliklerde bulunduk. 2021 Aralık ayında Avalanche'ın NFT tabanlı oyun geliştirme Hackathon'unda 2. olduk. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun Bilişim Vadisi’nde düzenlediği Blockchain, NFT ve Metaverse hackathonu’nda IoT ve Blockchain entegrasyonlu soğuk tedarik zinciri projesiyle 1.olduk. Son olarak da Akbank ve Avalanche'ın ortak düzenlediği ReFi Hackathon'unda Sosyal Kalkınmanın sürdürülebilirliği konulu projemizle 3.lüğe hak hazandık.

  • Gelecek dönemde okulumuzda birçok atölye etkinliği yapıp insanları biraz da işin alım-satım tarafından çıkarıp geliştirici tarafına dâhil etmek istiyoruz. Aynı zamanda vize problemlerini çözdükten sonra davet aldığımız ama gidemediğimiz bir çok Avrupa Hackathonuna artık katılım sağlamak istiyoruz. Bu etkinliklerde kendimizi test etmek ve yeni tecrübeler kazanmak istiyoruz.

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


CoinDesk Türkiye

CoinDesk, gelişmekte olan kripto ekonomi ve finansal sistemin dönüşümü ile büyüyen küresel topluluk için en etkili ve güvenilir platformdur. 2013 yılında kurulan CoinDesk, kripto varlıklar ve blok zinciri teknolojisi ile ilgilenen milyonlarca müşteriye haber, analizler, podcast yayınları, canlı yayınlanan TV programları, araştırma raporları, canlı etkinlikler ve indeks, veri ve analitiğin birleştiği araçlar sağlamaktadır.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Stripe, Stablecoin Platformu Bridge’i 1,1 Milyar Dolara Satın Aldı

21 Ekim 2024 20:29

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk