Teknoloji
Restaking Protokolü EigenLayer, Kendi Token’ı EIGEN’ı Tanıttı
Projenin lideri Sreeram Kannan, daha önce EIGEN token’a dair bir plan olup olmadığı sorusunu yanıtlamayı reddetmişti.
30 Nisan 2024 12:46
Güncellenme: 30 Nisan 2024 13:30
15,7 milyar dolarlık mevduat toplayan restaking protokolü EigenLayer, Ethereum blok zinciri ekosisteminin kullanıcıları için yılın en çok beklenen airdrop’larından biri olması muhtemel olan EIGEN token’a dair planlarını doğruladı ve bir teknik inceleme yayımladı.
Protokolü destekleyen ve kâr amacı gütmeyen Eigen Vakfı tarafından yazılan blog gönderisine göre, EIGEN token’ın arzı toplamda yaklaşık 1,67 milyar olacak ve bunların %45'i EigenLayer topluluğuna aktarılacak. %45'lik kısım ise her biri %15'lik olacak şekilde stakedrop'lar, gelecekteki topluluk girişimleri ve ekosistem geliştirme için üçe ayrılacak.
Aylardır EigenLayer'ın kendi token'ını geliştireceğine dair spekülasyonlarda bulunan trader’lar, erken kullanıcı olabilmek adına birkaç hafta önce protokole para yatırmaya başlamışlardı. EigenLayer, kullanıcıların Ethereum blok zincirinde teminat olarak yatırılan ve "stake edilen" ether (ETH) token’larının, ek ağları veya protokolleri güvence altına almak için yeniden kullanılabilmesi anlamına gelen "restaking" trendinin merkezinde yer alıyor.
Bu ayın başlarında yayına alınan EigenLayer’ın ödül sistemi ve “slashing” mekanizması da dahil olmak üzere projeyi dikkate değer kılan temel özelliklerin çoğu henüz etkinleştirilmemiş durumda.
Eigen Vakfı, bugün yaptığı açıklamada, ilk stakedrop’da token arzının yaklaşık yüzde 5'inin kullanıcılara 15 Mart 19437000 numaralı Ethereum bloğundaki stake faaliyetlerine göre dağıtılacağını açıkladı. 10 Mayıs'ta açılacak olan başvurular 120 gün sürecek.
Vakfın açıklamasına göre, token arzının %29,5'i yatırımcılara, %25,5'i de erken katkıda bulunanlara tahsis edilecek. Her iki grubun da token’ları üç yıl kilitli kalacak.
Buna ek olarak, EIGEN token'ın piyasaya sürülmesiyle birlikte, kullanıcılar Eigenlayer'ın veri kullanılabilirliği için AVS (Actively Validated Service) olan EigenDA'yı EIGEN token'larıyla güvence altına alabilecekler. Vakıf, diğer AVS'lerin de katılmasını bekliyor.
Protokol, gelişmenin bir parçası oladak, "özneler arası hataları" desteklemeyi amaçlayan ve "özneler arası çatallanma" olarak da bilinen yeni bir teknolojik tasarım sunacak.
Blog gönderisine göre, "Özneler arası hatalar, zincir üzerinde nesnel olarak tanımlanamayan yanlış davranış örnekleridir, geçerli olan herhangi iki gözlemci cezanın hak edildiği konusunda hemfikir olmalıdır."
Vakıf, sistemin AVS'leri "bugün mümkün olandan çok daha geniş bir yelpazede güvenilir taahhütlerde bulunmaları için güçlendirecek ve EigenLayer üzerine inşa edilebilecek olasılıkları önemli ölçüde genişleteceğini" bildirdi. "Kullanım senaryoları arasında işlem sıralaması, veritabanları, tahmin piyasaları, depolama hizmetleri, oracle'lar, yapay zeka ve çok daha fazlası yer alıyor."
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak kişisel verileri koruma politikamızı onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele