Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Teknoloji

Birleşme Ethereum'un Kullanım Senaryolarını Artıracak ve Yatırım Hikayesine Yön Verecek

Daha fazla verimlilik ve ölçekleme çözümleri, Ethereum'u üzerine inşa edilebilecek ve yatırım yapılabilecek daha çekici bir platform haline getirebilir.

19 Ağustos 2022 09:26

Güncellenme: 19 Ağustos 2022 11:55

Kullanımı en yaygın blok zinciri Ethereum, önümüzdeki ay içinde iş kanıtından (proof-of-work) hisse kanıtına (proof-of-stake) geçerek protokolünde büyük bir yükseltme yapmaya hazırlanıyor. 

Yükseltme, Ethereum ağına önemli değişiklikler getirecek ve popüler blok zincirinin yatırım görünümünü muhtemelen değiştirecek.

Bu nedenle, danışmanlar müşterilerini geçiş konusunda eğitmeye hazır olmalı. Bu eğitim süreci, ağın arkasındaki bazı temel altyapılar da dahil olmak üzere önce Ethereum'un ne olduğu, daha sonra ise geçişin mevcut kripto varlıkları nasıl etkileyebileceği hususlarını kapsıyor.

Ethereum nedir?

Bitcoin'den (BTC) sonra en büyük kripto para birimi olan Ethereum'un (ETH) güncel piyasa değeri 180 milyar doların üzerinde.

Ethereum, kendi para birimi ether tarafından desteklenen merkeziyetsiz bir blok zinciri. Merkeziyetsiz finans (DeFi), merkeziyetsiz uygulamalar (dapps) ve değiştirilemeyen tokenler (NFT) gibi en önemli kripto girişimlerinin çoğunu çalıştıran akıllı sözleşmelerin oluşturulmasından sorumlu.

Ethereum halihazırda ağ katılımcılarını rastgele matematiksel bulmacaları çözmeye teşvik eden bir iş kanıtı (PoW) konsensüs mekanizmasıyla çalıştırılıyor ve güvenliği sağlanıyor. Mevcut PoW sistemi altında, Ethereum madencileri işletilen blok başına yaklaşık olarak her 10-19 saniye arasında 2 ETH kazanıyor. 

Birleşme ne getirecek?

Birleşme, Ethereum güvenlik mekanizmasını iş kanıtından (PoW) hisse kanıtına (PoS) kaydıracak ve blok zincirinin tokenomiklerini büyük ölçüde etkileyecek.

Hisse kanıtı, ağdaki yeni işlemleri doğrulama işlevi karşılığında coinlerini "stake" eden kullanıcılar tarafından desteklenen ve halihazırda Cardano gibi birçok protokol tarafından kullanılan bir konsensüs mekanizması. Ağın gereksinimleri validatörler tarafından karşılandığında, yeni bir blok oluşturuluyor ve katılımcılara ağın güvenliğinin sağlanmasına yardımları için native tokenler veriliyor.

Yeni PoS mekanizması kapsamında Ethereum'un güvenliği madenciler yerine validatörler tarafından sağlanacak. Bu validatörler, blok zinciri tarafından seçildiğinde ve diğerleri tarafından teyit edildiğinde sırasıyla ağın güvenliğini sağlamaya yardımcı olacak ve bloklar yaratacaklar. Ağa yeni bir blok eklendiğinde, ödüller her bir validatörün hissesiyle orantılı şekilde ETH olarak dağıtılacak.

Bir Ethereum validatörünü çalıştırmak kaydadeğer miktarda teknik bilgi gerektirse de, validatör, bir havuzda "staking" yoluyla veya üçüncü bir tarafın yardımıyla birçok yatırımcının erişimine açılacak. Ağ, bir validatörün doğrulama mekanizmasına katılabilmesi için 32 ETH "stake" etmesini şart koşacak.

Ethereum'un güvenliği, etherlerini “stake eden” validatörler tarafından sağlanacak. Ağ validatörü olmak için yalnızca 32 ETH gerekirken, validatörün ağ tarafından seçilme şansı, ne kadar çok ETH stake ederse o kadar artacak. Bir validatör ağ tarafından seçildiğinde, "stake" eden, işlem ücretleri aracılığıyla oluşturulan bir ödül kazanacak. 

Validatörlere ödenen işlem ücretleri, kullanıcıların blok zincirinde işlem yapmak için ödedikleri “gas ücretleri"dir. PoS'a geçiş sürecinin bir bölümü, işlem hızını artırmak ve ağ ücretlerini azaltmak için Ethereum ağını farklı parçalara bölen ve teknik bir yükseltme olan "sharding"i içerecek. "Sharding"in, maliyetleri düşürmesi ve işlem hızını artırması bekleniyor. 

Birleşme arzı nasıl etkileyecek?

Yatırımcılar uzun süredir, mevcut herhangi bir itibari para biriminden farklı olarak, Bitcoin'in 21 milyon BTC'lik arz sınırının en popüler kripto para biriminin en güçlü özelliklerinden biri olduğuna inanıyor. Genellikle Bitcoin'i “dijital altın” olarak adlandırıyor ve tokenomisi ile arz şeffaflığına güvenerek Bitcoin'e sermaye tahsis ediyorlar.

Ethereum bu yönüyle Bitcoin'den farklı. Birçok kripto meraklısının Ethereum'un olumsuz bir özelliği olarak sıklıkla vurguladığı mevcut ether enflasyon oranı projenin lansmanından bu yana durmadan artıyor.

Ethereum bugüne kadar Bitcoin'den çok daha yüksek enflasyon oranına sahipti ve toplam arzı üzerinde teorik olarak bir sınır yoktu. Planlanan yükseltme ile Ethereum'un temel prensiplerinin değişmesi muhtemel.

Ethereum yükseltmesi büyük olasılıkla toplam ETH arzını azaltacak ve sahiplerine tokenlerini "stake" etme fırsatı sağlayacak. Stake yoluyla "beklenen getiri" sayesinde, bir yatırımcı ETH'lerini elinde tutarak gelir yaratmaya katılabileceğinden dolayı, piyasanın Ethereum'a ilgisinin artması ihtimal dahilinde.

Toplam ETH arzındaki azalma, ikinci büyük kripto para birimi için muhtemelen olumlu bir değişiklik olarak görülecek.

Galaxy Digital'in araştırma analisti Christine Kim, “Arz zaman içinde artmak yerine azalmalı. Bence bu, bir değer saklama ve enflasyona karşı korunma aracı olarak Ethereum'un yatırım öyküsüne büyük bir destek" diyor.

Artan katılım

Bir PoW blok zincirinde başarılı şekilde madencilik yapmak için, bir kişinin önemli miktarda sermaye tahsis etmesi gerekir. Bir PoW madencilik operasyonu genellikle donanım satın almayı, güç kaynağı yükseltmeleri ve lojistik çözümler gerektiren maliyetli bir süreç.

PoW'dan PoS'a geçiş, birçok yeni piyasa katılımcısının ETH'lerini "stake" etmesine ve ağın güvenliğinin sağlanmasında yardımcı olmasına imkan tanıyarak Ethereum'un güvenliği için gereken sermaye miktarını azaltacak. 

Bir Ethereum "node"u çalıştırmanın güncel maliyeti (güncel fiyatlara göre) yaklaşık 36 bin ABD doları ve bu miktar perakende yatırımcıların etherlerini bir havuzda toplamalarına ve "stake"den kar elde etmelerine olanak tanıyor.

Birleşme enerji verimliliğini nasıl etkileyecek?

Birleşme Ethereum ağının verimliliğini artıracak.

PoS yükseltmesi, Ethereum blok zincirinin enerji gereksinimlerini ve dolayısıyla ağın genel enerji tüketimini önemli ölçüde azaltacak.

Ağı güvence altına almak isteyenlerin artık pahalı ve enerji verimsiz madencilik donanımlarını kullanmaları gerekmeyecek, bunun yerine bir validatör düğüm çalıştırabilecekler.

PoW blok zincirleri, ağ perspektifinden bakıldığında bir hayli güvenli olsa da, PoW konsensüs mekanizması madencilerin muazzam miktarda enerji kullanmasını zorunlu kılıyor. Ethereum kurucu ortağı Joseph Lubin tarafından faaliyete geçirilen blok zinciri yazılım şirketi ConsenSys'e göre, Bitcoin blok zincirini güvence altına almak için gereken elektrik miktarı, birçok küçük ulus devletle karşılaştırılabilir oranda bir karbon ayak izine sahip.

Birçok çevre dostu yatırımcı, PoW blok zincirlerinin enerji tüketimine karşı çıkıyor. ÇSY (Çevresel, Sosyal ve Yönetimsel - ESG) yatırım tipinin giderek popüler hale gelmesiyle birlikte, birçok yatırımcının çevre veya iklim üzerinde olumsuz etkisi olan projelere yatırım yapmasına kolay bir şekilde izin verilmiyor. PoS blok zincirleri kaydadeğer oranda daha verimli ve PoW blok zincirlerini güvence altına almak için kullanılan enerjinin yalnızca az bir kısmına ihtiyaç duyuyor. Birleşme, Ether'e yapılan bir yatırımın, katı çevresel gereklilikler çerçevesinde yatırım yapanlar tarafından daha olumlu bir şekilde görülmesine de olanak sağlayacak.

Bağış fonları, aile ofisleri ve emeklilik fonları gibi büyük kurumsal yatırım şirketleri de dahil olmak üzere birçok yatırımcı kripto paraya aşırı ilgi duyuyor. Bu oluşumlar çevreye duyarlı yatırım standartları (ESG) ile yönetiliyorlar ve PoW ağlarının enerji gereksinimleriyle ilgili endişelerini dile getiriyorlar. PoW ağları güvenli olsa da, Ethereum'un PoS'a yükseltilmesi muhtemelen katı ESG koşullarını karşılayacak ve piyasaya yeni girişlere olanak sağlayacak.

Birleşmenin kullanım senaryosu faydaları

Birleşmenin kripto piyasası üzerinde birçok önemli etkisi olacak. Ethereum'un PoW'dan PoS'a geçişi, merkeziyetsiz ve ruhsatsız bir ağın enerji verimli bir şekilde çalışabileceğini kanıtlayacak. PoW'a başarılı bir geçiş, Ethereum ağının üzerine inşa etmeyi amaçlayan Web3 projelerine muhtemelen yeniden ilgi duyulmasına yol açacak.

Kripto piyasalarında genel tabloya baktığımızda, şu anda Web3'e yönelik muazzam bir ilgi görüyoruz. Kripto fiyatlarındaki genel ayı piyasasına rağmen, değiştirilemez tokenler (NFT), merkeziyetsiz finans (DeFi) ve merkeziyetsiz uygulamalar (dapps) önemli ölçüde çoğalıyor. Web3'e yönelik risk yatırımları, birçok geliştiricinin blok zincir alanına girmeye devam etmesiyle hızlanıyor.

Web3 'ün gelişimini yavaşlatan iki büyük endişe var: (1) üzerine inşa edilecek kadar güvenli ve merkeziyetsiz enerji verimli blok zincirler ve (2) bu iddialı projeleri hayata geçirmeye yardımcı olmaları için bu alanda yetenekleri ve geliştiricileri istihdam etmek.

Başka bir deyişle, mevcut Ethereum blok zinciri, yüksek işlem ücretleri ve mevcut PoW mekanizmasının belirlediği çevresel endişeler nedeniyle yüksek hacimli ilave projeleri kaldıramıyor.

Ethereum yükseltmesi muhtemelen bu endişeleri PoW ağlarının yapamadığı bir şekilde çözecek ve birçok Web3 şirketinin, projelerini inanılmaz derecede verimli ve güvenli bir ağ üzerinde oluşturmasını mümkün kılacak. Ağın artan verimliliği, üzerine inşa edilebilecek şekilde sağlam ve verimli bir temel sağlayacak.

Birleşme, Ethereum blok zincirinin neredeyse tüm metriklerini geliştirecek ve uygulamalar ile denemelerin ilerideki yeniliklerinin önünü açacak. Ethereum'un akıllı sözleşme yetenekleri binlerce dapp oluşturmak amacıyla kullanıldı, milyonlarca kullanıcıyı cezbetti ve yatırımcılar ile kullanıcılar için milyarlarca dolarlık getiri yarattı.

Ethereum'un yetenekleri sayesinde, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok önemli projenin yaratılışına tanıklık ettik:

Merkeziyetsiz özerk kuruluşlar (DAO)

Merkeziyetsiz finans (DeFi)

İlk coin arzları (ICO)

Güvenlik tokeni arzları (STO)

Değiştirilemez tokenler (NFT)

Stabilcoinler

Yatırımcılar nasıl hazırlanabilir?

Ethereum'un PoS mekanizmasına geçişi, çeşitliliğini artıracak, tokenomiklerini değiştirecek ve enerji gereksinimlerini azaltacak.

Ether ile Bitcoin'in tokenomiklerini karşılaştırırken, Ethereum yükseltmesinin hala tam olarak teyit edilmediğini belirtmek önemli. Yükseltme yıllardır planlanıyor ve daha fazla gecikme kesinlikle mümkün.

Yatırımcılar, bu yükseltmenin inanılmaz derecede karmaşık ve ertelenmesinin ihtimal dahilinde olduğunu, ayrıca ortaya çıkabilecek muhtemel sorunlar bulunduğunu anlamalı. Yeni erteleme duyuruları sadece Ether'in fiyatını değil, aynı zamanda Bitcoin ve diğer kripto paraları da etkileyebilir.

Bitcoin, kıyasla, inanılmaz derecede şeffaf ve var olan en güvenli blok zincir. Yükseltme öncesinde daha az volatilite tercih eden yatırımcılar Bitcoin'i daha güvenli bir yatırım aracı olarak görebilir.

Yatırımcıların yükseltmeden önce kendilerini ETH'de konumlandırarak fayda sağlayıp sağlamayacakları, genel piyasa şartları başta olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı. Danışmanlar, yatırımcıları bu riskler konusunda eğitmeye hazır olmalı.

Bununla birlikte, Ethereum'da başarılı bir yükseltme yaşanacağını varsayarsak, birçok özellik önemli ölçüde değişmiş olacağından, yatırımcıların Ethereum'a yapılan bir yatırıma eskisine nazaran daha farklı bir mercekten bakmaları gerekecek. 

Ethereum şu anda, Bitcoin'in arkasında piyasa değeri bakımından en büyük ikinci kripto para. Ayrıca akıllı sözleşmeyle etkinleştirilmiş en büyük ve en köklü kripto para. Ethereum, Solana ve Cardano gibi birçok rakip blok zincire sahip. Bu programlanabilir akıllı sözleşme ağları halihazırda PoS mekanizmasını benimsemiş durumda ve çoğu Ethereum'dan ayrılan yeni kullanıcıları çekmeyi amaçlıyor.

Birleşme, sağlam bir katman 2 veya refakatçi için ağın üstüne ekosistem kurulmasına izin verirken, Ethereum'u diğer katman 1 ağlarıyla doğrudan rekabet edecek şekilde konumlandıracak. Birçok kez ertelenmiş olsa da yükseltmenin başarılı bir şekilde uygulanması Ethereum'un öncü akıllı sözleşme ağı olarak kalmasını ve gelecekteki büyüme için konumlandırılmasını sağlayacak.

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin Son 24 Saatte Yüzde 5 Arttı

26 Temmuz 2024 17:12

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk