Şirketler
"Yasanın Asıl Kapsamı SPK’nın Getireceği İkincil Düzenlemeler Sonrasında Görülecek"
BtcTurk | Kripto CEO'su Salim Karaman Kripto Varlık Yasası ve ardından gelen FATF kararını değerlendirdi.
19 Temmuz 2024 16:45
Güncellenme: 19 Temmuz 2024 16:59
26 Haziran 2024 tarihinde Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, yaygın bilinen tanımıyla "Kripto Varlık Yasası" TBMM’den geçti. Teklif, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Yasaya göre, kripto varlıkları alım satımına aracılık eden platformların SPK tarafından lisanslanması ve düzenleme kapsamına alınması amaçlanıyor. Bu sayede, müşteri varlıklarının saklanması ve platformlar ile müşteriler arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi güvence altına alınacak. Yasa teklifinde vergilendirme konusunda herhangi bir hüküm bulunmamakla birlikte, SPK ve TÜBİTAK kripto hizmet sağlayıcılarından belirli oranlarda gelir elde edecek. SPK ve TÜBİTAK, bu gelirlerin %1'ini kripto hizmet sağlayıcılarından alacaklar.
Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force - FATF), 28 Haziran 2024'te Singapur'da gerçekleştirdiği toplantıda Türkiye'nin gri listeden çıkarılması kararını aldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, toplantı öncesinde sosyal medya hesabından "Başardık" mesajını paylaşarak kararı duyurdu.
FATF'nin yayımladığı dökümanlara göre, Türkiye ile birlikte Jamaika da gri listeden çıkarıldı. FATF, Ekim 2021'de belirtilen stratejik eksikliklerin giderilmesi ve kara para aklama ile terörizmin finansmanıyla mücadele etkinliğinin artırılması yönünde Türkiye'nin kaydettiği ilerlemeleri vurguladı.
Tüm bu sıcak gelişmeler ışığında BtcTurk | Kripto CEO'su Salim Karaman'a görüşlerini sorduk.
26 Haziran 2024 tarihinde, yaygın bilinen adıyla "Kripto Varlık Yasası" olarak anılan Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Bu yasa teklifinin hazırlanma süreci ve yasanın mevcut hali hakkında ne düşünüyorsunuz?
Kripto Varlık Yasası, yasa yapıcıların aslında 3-4 yıldır üzerinde çalıştığı bir konuydu.
Bu süreç boyunca gerek basında gerekse de sosyal medyada çeşitli taslak metinler dolaştı. Mevcut yasaya bakıldığında, daha önceki taslaklara kıyasla son derece pozitif, standartları belirleyen, kullanıcıyı önceliklendiren bir çerçevenin çizildiğini görmekten memnuniyet duyuyoruz. Kripto Varlık Yasası için mesai harcayan kamudaki yetkililerin, hem kripto varlık piyasasının kendisine has dinamiklerini iyi analiz ettiğini hem de Türkiye’de yerleşik hizmet sağlayıcıların ve topluluğun görüşlerini önemseyerek dinamik ve inovatif bir yapı oluşturduklarını görmek de ülkemiz adına sevindirici.
Kripto Varlık Yasası’nın çizdiği genel çerçeve, sektörde faaliyet gösteren katılımcıların uyması gereken temel standartları belirlediği için ülkemizdeki rekabet düzeyini daha sağlıklı bir noktaya getirebileceğine inanıyoruz. Bu çerçevenin detayları ise SPK’nın ikincil düzenlemesinde net olarak görüleceği için ikincil düzenlemeler sonrasında, sürecin daha net ve ayrıntılı şekilde değerlendirilebilmesi mümkün olacaktır.
28 Haziran 2024 tarihi itibariyle Türkiye, FATF'in gri listesinden çıkarıldı. Bu gelişmenin kripto yasasıyla olan ilişkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
1 Mayıs 2021 tarihinde MASAK’ın kripto varlık hizmet sağlayıcılarına yönelik çıkartmış olduğu düzenlemelerden bu yana FATF’ın öngördüğü standartlar ülkemizde zaten uygulanmaktaydı.
BtcTurk | Kripto olarak MASAK’ın düzenlemeleri doğrultusunda bu standartları karşılıyor ve otoritelerden talep edilen her türlü bilgiyi ve yardımı sağlıyoruz.
Kripto Varlık Yasası, Türkiye’de yerleşik kripto hizmet sağlayıcılarının iş yapma kurallarını düzenlemeye yoğunlaşan bir yapıda bulunuyor. Dolayısıyla gri liste konusunun MASAK düzenlemeleriyle sağlandığı kanaatindeyim.
Türkiye kripto ekosisteminin, mevcut bireysel yatırımcılar ve global paydaşlar açısından, bu sıcak gelişmeler ışığında nasıl bir görünüm sergilediğini düşünüyorsunuz?
Kriptopara sektörünün dinamik ve inovatif yapısı nedeniyle ülkelerin düzenleme yapması oldukça zorlu bir süreç haline gelebiliyor.
Mevcut yasanın genel çerçeveyi başarılı bir şekilde oluşturduğunu görmek hepimiz için sevindirici. Yasanın asıl kapsamı ise SPK’nın getireceği ikincil düzenlemeler sonrasında görülecek. BtcTurk | Kripto olarak bizim beklentimiz; diğer piyasalardan farklı dinamiklere sahip olan 7/24 aktif ve yüksek rekabete sahip kriptopara piyasasının, kendi dinamiklerine uygun düzenlemelerle, Türkiye’de yerleşik hizmet sağlayıcıların global alanda rekabet edebileceği bir altyapının oluşturulmasıdır.
Ekosistemin önemli bir paydaşı olarak, bu gelişmeler doğrultusunda yeni yılda gerçekleştireceğiniz planlar ve açılımlar nelerdir? Ajandanızda neler var?
Ajandamızın ilk sırasında, platformumuzu geliştirmek için sürdürdüğümüz çalışmalarımıza hız kesmeden devam etmek ve kullanıcılarımıza global standartların üzerinde bir hizmet sağlamayı sürdürmek bulunuyor.
Kripto Varlık Yasası için konuşmak gerekirse, kanun mevcut haliyle halihazırda faaliyet gösteren kripto varlık hizmet sağlayıcılarının ikincil düzenlemelere kadar bir aksiyon almasını gerektirmiyor. Dolayısıyla şu anda biz ikincil düzenlemelerin getirilmesini bekliyoruz.
Detaylar belli olduktan sonra gerekli lisans ve izinler için başvurumuzu gerçekleştirecek ve ilk günkü gibi kullanıcılarımıza servis vermeye devam edeceğiz.
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak kişisel verileri koruma politikamızı onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele