Şirketler
“Tether'in USDT'si Kripto Piyasalarının Ötesinde Kullanımlara Sahip”
Şirketin CEO’su, özellikle yaygın enflasyon ve sıkıntılı bir finansal altyapıya sahip ülkelerde stablecoin'lere daha fazla ihtiyaç olduğunu söylüyor.
2 Ekim 2024 11:20
Güncellenme: 2 Ekim 2024 11:27
Tether CEO'su Paolo Ardoino, Bullish CEO'su Tom Farley ile yaptığı röportajda, Tether'in USDT'sinin bir kripto para birimi olarak başlamış olsa da, bugün piyasa değerine göre en büyük stablecoin'in dünyanın en çok kullanılan dijital doları olduğunu bildirdi.
Değeri gerçek dünyadaki bir varlığa sabitlenmiş kripto para birimleri olan stablecoin'ler, kripto ticaretinin bel kemiğini oluşturur. Bitcoin (BTC) gibi kripto para birimlerinin dalgalanmaları hakkında endişelenmeden kripto para piyasasında değer saklanmasını sağlarlar.
Ancak Ardoino, USDT'nin kripto piyasalarından daha fazlası olduğunu söylüyor. Stablecoin’ler Arjantin ve Türkiye gibi ülkelerde değişken ulusal para birimlerine önemli bir alternatif oluyor. USDT'nin yaygın olarak benimsenmesinden önce, enflasyondan etkilenen ülkelerdeki insanlar dolar almak için karaborsaya başvurmak zorunda kalıyordu diyebiliriz.
"USDT, ABD dışında çok daha fazla iş görüyor" diyen Ardoino, şöyle devam ediyor: "ABD'de, ABD dolarını taşımak için 15 farklı seçenek bulabilirsiniz. Bankalar, kredi kartları, banka kartları, Venmo, PayPal, Cash App ve daha pek çok şeye sahipsiniz... Ancak durum her yerde böyle değil."
Bu durum USDT'nin neden yalnızca yaklaşık 120 milyar dolarlık piyasa değeriyle en büyük stablecoin olmadığını, aynı zamanda neden üçüncü en büyük kripto para birimi olduğunu açıklıyor. Bitcoin (BTC) ve ether (ETH)’in hemen arkasında yer alan USDT, kendisine en yakın rakibi Circle’ın 35,6 milyar dolarlık USDC’sini üçe katlıyor.
USDT'nin yarısından fazlası (61 milyar dolar) Tron blok zincirinde, 54,3 milyar doları ise merkeziyetsiz finans (DeFi) ile en çok ilişkilendirilen blok zinciri Ethereum'da bulunuyor. Ardoino, bunun nedenini Tron'da işlem yapmanın önemli ölçüde daha ucuz olması olarak açıklıyor.
Etherscan verilerine göre, Ethereum'da basit bir takas işleminin bile işlem maliyeti ortalama 14,60 dolar civarındayken, Tron'da bu ücret 20 sente yakın.
"Haiti'de yaşayan ve günde 1,34 dolar kazanan birini hayal edin. İşlem ücretleri için nasıl 5 dolar ödesin?" dedi. "Bu piyasalar, Ethereum veya başka bir zincirde işlem başına beş, altı dolar ödemeyi göze alamaz."
Ardoino, stablecoin'lerin ve jeopolitiğin kesiştiği başka bir unsuru daha tartıştı: Hazine bonoları.
ABD devlet borcunun en büyük ikinci sahibi olan Çin, ABD Hazine bonolarını azaltmaya devam ederken, Tether gibi stablecoin ihraççıları bunları satın aldı ve bonolar 100 milyar doların üzerinde değer kazandı.
Veriler, Tether bir ülke olsaydı Almanya'ya eşdeğer varlıklara sahip olacağını ve hatta Güney Kore'ye yaklaşacağını gösteriyor.
Ardoino, "ABD dolarının mülkiyetine esneklik sağlıyoruz. Artık tek bir ülkeye, aynı anda yüz milyarlarca T-bono satabilecek tek bir karar vericiye sahip değilsiniz" dedi. "USDT ve Tether, ABD dolarının başına gelen en iyi şeylerden biri."
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak kişisel verileri koruma politikamızı onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele