Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Şirketler

Polygon’un Sırrı: DraftKings’e Milyonlar Ödemek

Blok zinciri verileri, kripto projesinin DraftKings’e ayrıcalık tanıdığı halde halka bunu yansıtmadığını gösteriyor.

1 Aralık 2023 11:37

Güncellenme: 1 Aralık 2023 12:07

Polygon Labs, 2022’nin başlarında teknoloji altyapısı için “önemli bir dönüm noktası” olan DraftKings’i duyurmuştu. Ağ doğrulayıcılarından birini çalıştıracak olan platform, ilk kez halka açık büyük bir firmanın blok zinciri yönetişiminde aktif bir rol alacaktı.


Polygon’un açıklamaya eklemeyi ihmal ettiği şey ise spor bahisleri şirketinin bu işi alışılmadık derecede kazançlı ve uygun koşullarda yapmasına izin verecek olmasıydı.


Yirmi ay sonra, işlevlerini yerine getiremeyen bir doğrulayıcıya ödenek sağlamak için milyonlar ödendi. 


CoinDesk, şirketlerin daha önce bildirilmemiş finansal düzenini anlamak için Polygon'un doğrulayıcı programıyla ilgili düzinelerce kayıt inceledi, Polygon'un staking ekosistemine aşina olan eski çalışanlar ve doğrulayıcı operatörlerle görüştü.


On-chain veriler, DraftKings'in Ekim 2021'de "stratejik blok zinciri anlaşması" adına doğrudan Polygon'dan milyonlarca dolarlık kripto aldığını ortaya koyuyor. (DraftKings'in bu 2,5 milyon MATIC token için Polygon'a ödeme yapıp yapmadığı belli değil.) Daha sonra şirket, Polygon ağındaki çoğu doğrulayıcının faydalanamadığı bir staking avantajıyla milyonlarına milyon katıyor.


Web3 şirketlerinin, pazarlama ortaklıkları veya teknoloji kurulumları yoluyla kripto ekosistemlerinde yer almaları için ana akım markalara ödeme yapması duyulmamış bir şey değil. Ancak, bu ana akım adaptasyon imajını oluşturmak için harcadıkları hazineyi kamuoyu önünde tartışmaktan çekiniyorlar. Polygon'un DraftKings'e gösterdiği muamele de buna iyi bir örnek olarak karşımıza çıkıyor.


Polygon ve DraftKings temsilcileri, gizlilik anlaşmalarını gerekçe göstererek doğrulayıcı anlaşmasının finansman tarafını tartışmayı reddetti.


DraftKings’in Polygon doğrulayıcısı

Polygon ağında doğrulayıcı olmak, sorumlulukları da beraberinde getirir. Tasarımı gereği, yalnızca yaklaşık 100 kuruluş (şirketler, staking hizmetleri, kripto borsaları ve diğerleri) bilgi işlem güçlerini aynı anda paylaşabilir. Ağ da bu yardımları şirketlere MATIC ödeyerek ödüllendirir.


Doğrulayıcılar, iyi bir iş çıkarmalarına karşı teminat olarak MATIC'i stake ederler. MATIC token stake ederek daha fazla MATIC ödülü de kazanabilirler. Kendi doğrulayıcılarını çalıştırmayan MATIC sahipleri, token’larını kullanan diğer kişilere devredebilir. Çoğu Polygon doğrulayıcısı, bu devredilmiş token’lardan kazanılan ödüller üzerinden yüzde 5-10 komisyon alır. 


Ancak DraftKings’in doğrulayıcısı bu oranlardan farklı işledi ve yüzde 100 komisyon aldı.


Şirketin doğrulayıcıları Polygon ağının öne çıkanları arasında yer aldı. En büyük temsilcisi Polygon’du: Proje, DraftKings'in daha fazla stake ödülü kazanmasına yardımcı olmak için 60 milyon MATIC token devretmişti.


DraftKings ödenekleri

Staking endüstrisine aşina olan kişiler, Polygon Foundation'ın veya herhangi bir blok zinciri yöneticisinin yerel token’ını diğer doğrulayıcılara devretmesinde olağandışı bir şey olmadığını söylüyor.


Polygon'da doğrulayıcı işleten kripto staking şirketi Stakin'in kurucu ortağı Edouard Lavidalle, "Vakıflar doğal olarak blok zincirlerinin yerel token’larının büyük bir kısmına sahip" diyor. "Performansa ve merkeziyetsizliğe önem verirken bunları stake etmeleri ve hisseleri çeşitlendirmeleri gerekiyor."


Ancak Polygon'un DraftKings'e devrettiği hissenin büyüklüğü, DraftKings'in ödüllerin yüzde 100'ünü almasıyla birleştiğinde oldukça sıra dışı bir durum ortaya çıkıyor.


14 Kasım'da (DraftKings'in doğrulayıcısının ağdan kaldırılmasından bir ay sonra), Polygon Foundation tarafından kontrol edilen tek bir cüzdan, ağda stake edilen tüm MATIC'lerin yaklaşık yüzde 13'ünü kullanıyordu. Bu cüzdan, 26 doğrulayıcıya 454 milyon token dağıtıyordu ve token’ların yüzde 50'sinden fazlası doğrulayıcılardan komisyon almıyordu. Geri kalanların çoğu, yüzde 10'a varan oranlarda ayarlandı. MATIC sahibi yalnızca bir doğrulayıcı (Stake Capital) yüzde 100 ödül aldı ve devredilen hissesi, DraftKings'in hissesinin çok küçük bir kısmıydı.



DraftKings doğrulayıcısı, geçtiğimiz yılın büyük bir bölümünde yüzde 91'i Polygon tarafından devredilen 65,5 milyon MATIC token stake ediyordu. Geri kalanların çoğu DraftKings'in kendi MATIC'iydi: Staking ödüllerinden kazandığı 3 milyon ve Mart 2022'de ilişkinin başlangıcında stake ettiği 2,5 milyon.


Blok zinciri verileri, DraftKings'in bu MATIC'leri Ekim 2021'in başlarında Polygon Vakfı'ndan aldığını gösteriyor. Daha sonra ikili, DraftKings'in Polygon tabanlı NFT pazarına ev sahipliği yapacağını duyuruyor.


Beş ay sonra ise DraftKings, yatırımcılarına Polygon ağında ödüller kazanmak için "hazinesinde tuttuğu dijital varlıkları stake edeceğini" söylüyor. Ancak iki taraf da bu token’ların Polygon tarafından gönderildiğini belirtmiyor.


Özel bir ilişki

Polygon'un kurucu ortağı Sandeep Nailwal, 7 Mart 2022'de yaptığı basın açıklamasında, "DraftKings, mevcut doğrulayıcılar arasında şartlar eşit bir topluluk üyesi olarak yer alacak ve merkeziyetsiz, topluluk tarafından işletilen fikir birliğiyle ağı büyütme hedefimizi sağlamlaştıracak" dedi.


Açıklamada, Polygon'un milyonlarca token’ı DraftKings'e devretme stratejisinden bahsedilmedi. O sırada doğrulayıcı için 10 milyon MATIC ayrılmıştı, daha sonra ise bu meblağ 60 milyon MATIC'e yükseldi.


Kasım 2022'de doğrulayıcının Ekim 2023 itibarıyla faaliyetlerini sonlandıracağını bildiren DraftKings, mevcut fiyatlarla değeri 2 milyon doların biraz üzerinde olan toplam 3,2 milyon MATIC çekti. Bu süre zarfında diğer tüm doğrulayıcılardan daha fazla ödül topladı. validator.info'dan alınan verilere göre, bu 60 milyon MATIC token olmasaydı, DraftKings kazandığının yalnızca yüzde 4'ünü kazanabilirdi.


DraftKings'in kazançları, Polygon ekosistemindeki diğer tüm staker'ların haklarını zedeledi. Ağ, staking gerçekleştiren platformlara sınırlı sayıda MATIC ödülü verdiğinden DraftKings’in yüzde 80 oranına ulaşmasıyla diğer doğrulayıcılar beklenenden daha azına sahip oldular.


Sona doğru yaklaşma

DraftKings'in Polygon doğrulayıcısının bu duruma nasıl ve neden geldiği belli değil. Ancak on-chain veriler, şirketlerin altyapı ilişkisinin bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce değişmeye başladığını gösteriyor.


7 Kasım 2022'de tüm kripto endüstrisi kaosun eşiğindeydi. Kripto borsası FTX'te büyük bir finansal boşluk olduğuna dair söylentiler dönüyordu. Birkaç gün içinde şirket iflas edecek, kurucusu Sam Bankman-Fried tutuklanacak ve daha sonra dolandırıcılıktan hüküm giyecekti.


Bu noktada DraftKings, MATIC ödüllerini almaya başlamıştı. Sekiz ay içinde doğrulayıcının token hissesi yüzde 120 artarak 5.578.691 MATIC'e (o sırada 6,3 milyon dolar) ulaştı. Bu süre zarfında başka hiçbir Polygon doğrulayıcısı bu kadar çok para kazanmamıştı. Öte yandan, diğer doğrulayıcıların hiçbiri Polygon tarafından dağıtılan token’lardan yüzde 100 komisyon almıyordu.


validator.info verilerine göre DraftKings, getirilerini artırmak adına yeni MATIC ödüllerini neredeyse her gün stake ediyordu. Bunu 7 Kasım 2022'de sonlandırdı. O andan itibaren, DraftKings yalnızca ödüllerini çekmeyi seçti.


DraftKings doğrulayıcısı, düşük performans göstermeye başladığı eylül ayına kadar bir yıl boyunca işlevini sürdürdü. 


Polygon'un DraftKings ile yaptığı NFT anlaşması ise geçerliliğini koruyor.



Polygon, 19 Ekim'de DraftKings'i doğrulama programından çıkardı ve kripto borsası Upbit'e devretti. 60 milyon MATIC token’ı, 9 Kasım'da DraftKings'in feshedilmiş doğrulayıcısından sıfır ücretle farklı bir doğrulayıcıya taşındı.


DraftKings ekibinde yer alan bir geliştirici, şu açıklamayı yaptı: "Tüm Polygon doğrulayıcılarının uyması gereken standart prosedürlere bağlı kalarak doğrulayıcımızın eski haline getirilmesi adına üçüncü taraf sağlayıcılarla çalışmaya devam ediyoru


Daha Fazla Oku

    PolygonMATICdraftkings

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Danny Nelson

Danny, CoinDesk'in işletme editör yardımcısı konumundadır. Daha önce Tufts Daily için soruşturma yürütüyordu. CoinDesk'te yaptığı vuruşlar şunları içerir (ancak bunlarla sınırlı değildir): federal politika, düzenleme, menkul kıymetler yasası, borsalar,

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Bitcoin’in 63 Bin Dolara Yükseldiği Sırada TON ve RNDR %13'ten Fazla Arttı

10 Mayıs 2024 18:13

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk