Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Şirketler

ÖZEL RÖPORTAJ: Capital Sports Media CEO’su Timothy Mangnall

CoinDesk Türkiye’ye özel konuşan Mangnall’la Türk spor kulüplerinin NFT’lere bakış açısını, taraftar token’larıyla spor NFT’leri arasındaki ayrımı ve kulüplerin bu konuya dair yaklaşımlarını konuştuk.

23 Temmuz 2022 16:43

Güncellenme: 25 Temmuz 2022 15:52

Spor sektöründeki 20 yıllık kariyerinin ardından 2017’de kurduğu Capital Sports Media’yla UEFA, FIFA, F1 ve PGA gibi spor medyası hak sahipleriyle ilişkiler kuran Timothy Mangnall, ticari ekipleriyle doğrudan çalışarak gelir artırımı elde eden ve marka bağlantıları aracılığıyla yeni ortaklıklar kuran bir isim.

Türkiye’de ve Galatasaray, Beşiktaş, Göztepe ve Sivasspor gibi kulüplerin medya işlerini üstlenen Mangnall, 2019’da ise NFT dünyasına adım atıyor. Capital Sports Media’nın iştiraki Capital Block’la kulüplere NFT alanında danışmanlık veriyorlar. CoinDesk Türkiye’ye özel konuşan Capital Sports Media CEO’su Timothy Mangnall’a Türk futbol kulüplerinin NFT’lere dair yaklaşımını sorduk.



Yaptığınız işi nasıl anlatırsınız? Türkiye’de hangi kulüplerle çalışıyorsunuz? 

Capital Sports bir spor ajansı. Türkiye’de Galatasaray, Beşiktaş, Göztepe ve Sivasspor gibi kulüplerle çalışıyoruz. Medya işlerini yapıyor ve sponsorluk anlaşmalarına yardımcı oluyoruz fakat Capital Block bir NFT ve Web 3.0 danışmanlık şirketi. Bu konuyla alakalı Türkiye’de Galatasaray ve Trabzonspor’un yanı sıra Avrupa’da AS Monaco gibi birçok kulüple çalışıyoruz.


Örnek vermek gerekirse, Galatasaray’la nasıl bir iş birliği içindesiniz?

Galatasaray’ın NFT stratejilerini kurguluyor ve burayı nasıl yöneteceklerine dair yardımcı oluyoruz. Kulübün işine yarayacak doğru blokzincir ortaklarını ve NFT pazar yerlerini bulmalarını sağlıyoruz. Yaptığımız iş, Web3 dünyasına adım atan futbol kulüplerine baştan sona kadar bütün stratejilerini kurguluyoruz. Neyi yapıp ne yapmamaları gerektiğine dair yol çiziyoruz. Hangi NFT’yi ne zaman çıkaracaklarını ve buna ne kadar değer biçilip biçilmeyeceğini gösteriyoruz. Keza tasarım sürecine de el atıyoruz. NFT çıkarmak isteyen kulüplere taraftarıyla olabilecek en iyi şekilde nasıl etkileşim kurmaları için en doğru yolu gösteriyoruz. Bizim nezdimizde NFT’ler sadece bir gelir yaratma kanalı olmamalı; taraftarlarla etkileşimi artırmanın en büyük yolu. Kulüplerin bir tane NFT satıp arkasından bu işi ertelemelerini ya da kenarda bırakmalarını istemiyoruz. Bizim için bu, yepyeni bir süreç. Herkesin odaklanması gereken yepyeni bir alan burası.


Galatasaray, NFT dünyasına adım atan ilk kulüplerden biri.


Capital Block olarak kendinize ait bir NFT pazar yeriniz yok değil mi?

Kulüplere bu konuda yol göstermek dışında NFT’ye dair bir pazar yeri kurma gibi düşüncemiz yok. Fakat kulüplere kendi NFT pazar yerlerinin açmalarını tavsiye ediyoruz. Trabzonspor’a da tam olarak bunu uyguladık. Eğer Trabzonspor’un web sitesine girerseniz, NFT’leri bizzat orada satın alabileceğiniz platformu görürsünüz. Minting seviyesine dek tüm süreç Trabzonspor markasıyla yapılıyor. Aslında her şey daha çok tüketici yolculuğunu çizmekte. NFT satın almak isteyen taraftarlara bunu kolay bir şekilde yapabilmelerini sağlamak ve bunu Trabzonspor çatısı altında hayata geçirmek bizim için çok önemliydi.


Galatasaray’la ne zamandır çalışıyorsunuz?

Capital Sports olarak Galatasaray’la yaklaşık dört yıldır, iki yıldır da NFT stratejilerini kurgulamak için beraber çalışıyoruz. Yaklaşık 10 ay kadar önce de ilk NFT projelerini piyasaya sürdük.                


"Spor NFT'si satıp bir gecede milyon dolarlar kazanamazsınız"


Türk futbol kulüplerinin NFT’ye bakışını nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce uzun vadeli mi düşünüyorlar yoksa bu sadece geçici bir hevesten mi ibaret?

Sadece Galatasaray ya da Trabzonspor değil, bu konuyla ilgili tüm dünyada bir yanlış anlama söz konusu. NFT’ye atılmak isteyen kulüplerin hepsi tek bir gecede buradan çok büyük paralar kaldırıp, bunun çok basit olduğunu düşünüyor. Ancak durum bundan ibaret olmamalı. Bu daha çok uzun vadeli bir strateji uygulamakta. Taraftarlarla sürekli bir şekilde etkileşime girecekleri günbegün işleyen bir operasyon. Galatasaray’ın NFT piyasaya sürmesi başarılıydı. 59 saniyede tüm NFT’leri sattık. Trabzonspor’unki de oldukça iyiydi fakat şunu belirtmekte fayda var: Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada bu kavramın anlaşılmasında bir sıkıntı söz konusu. Temelde bir değişim var ve kulüplerin buraya ayak uydurması gerekirken, kulüpler NFT’nin tam olarak potansiyelini kavrayamamış durumdalar. Birçok kulüp NFT’yi sadece para kazanma alanı olarak görüyor ve biz de bu zihniyeti değiştirmek adına eğitimler veriyoruz. Belki de NFT sözcüğünden vazgeçip bunlara dijital varlık demeliyiz. Bu NFT’leri satın aldığınızda bir üyelik açıyor ve size özel erişimler de söz konusu olabiliyor. Spor NFT’lerinin daha çok taraftara odaklanması bir mecburiyet. NFT işini doğru düzgün biçimde yapan kulüpler, yeni bir taraftar neslini de beraberinde getiriyorlar. Dijitale öncelik veren bir kitleden bahsediyoruz. Uzun vadede bu kulüpler anlık NFT satışlarından çok daha büyük gelirler elde edebilirler. Taraftarla konuşmanın ve etkileşim kurmanın yepyeni bir yolu. Fakat daha birinci günden yaptıkları NFT satışından yarım milyon dolar para kazanacağını düşünenler bu işi doğru yoldan yapmıyor demektir.


Ayı Piyasası koşullarında NFT işine giren kulüplerden olumsuz tepkiler alıyor musunuz?

Bitcoin 1 milyon dolar ya da 1 dolar olsun bu durum, spor NFT’leri çıkaran kulüpler için bir anlam ifade etmemeli. Ancak kulüpler bir NFT sattıklarında hemen sonrasını, bu NFT’nin ikinci el piyasasında ne kadar değerlemeye ulaşacağını hesaplamaya başlıyorlar. Ancak dediğim gibi spor NFT’lerinde odak noktası taraftarlarla etkileşim olmalı. Eğer ben Galatasaray taraftarıysam ve renklerine bağlandığım kulübün NFT’sini alıyorsam, bunun bana oyuncularla tanışma imkanı sunması gerekiyor. Satın aldığım dijital bir ürün sevdiğim kulüple etkileşimi artırıyor. Bütün NFT’ler aynı değil. Spor NFT’lerini, Bored Yacht Club’dan aldığınız NFT’yle eş tutamazsınız. Bir spor NFT’si aldığınızda Boğa Piyasası ya da Ayı Piyasası fark etmez, piyasa koşulları ne olursa olsun bir gecede milyoner olamazsınız.


"Taraftar token'larının değeri piyasa koşullarıyla doğrudan ilişkili, spor NFT'lerinde ise uzun vadeli düşünmek gerek"


Tıpkı spor NFT’lerinde olduğu gibi taraftar token’larında da benzer vaatler (oyuncularla tanışma, forma numaralarında söz sahibi olma vb.) söz konusu. Bu bağlamda, taraftar token’ları ve spor NFT’leri arasındaki ayrımı nasıl yapıyorsunuz?

Taraftar token’larının bir değeri var. Sonuçta bir token alıyorsunuz. 10 dolara aldığınız token’ın değeri Bitcoin’in fiyat dalgalanmalarıyla doğrudan ilişkili. Evet, taraftar token’ları da taraftarlarla etkileşim vadediyor. Öncelikle taraftar token’larında fayda sağlayan hizmetler gelişmiş değil. İkincisi, eğer bir taraftar olarak kulübünüzün yeni transferinin kaç numaralı formayı giyeceğine siz karar veriyorsanız evet bu, oldukça hoş bir durum. Fakat satın aldığınız token piyasalar çöktüğünde birdenbire yüzde 90 değer kaybettiğinde, bu kararı alıp almamak çok da umurunuzda olmaz. Fakat spor NFT’si aldığınızda size bunun belirli bir süre içerisinde yükselip düşmeyeceğine dair vaatlerde bulunmuyoruz. Evet, bu spor NFT’lerinin de değeri artabilir ya da düşebilir ama buna uzun vadeli yaklaşmak gerekiyor. Bundan 20-25 yıl önce futbolcu sticker’ları alırken değerleneceğini düşünmüyordunuz fakat şu anda oldukça değerli koleksiyonlardan bahsediyoruz. Spor NFT’siyle de durum çok benzer. Taraftar token’ları ise piyasayla ya da daha doğrusu Chiliz’in blokzinciriyle doğrudan ilişkili.



NFT dünyasına adım atmak isteyen Türk spor kulüplerinin karşılaşacağı fırsatlar ve zorluklar neler? 

Buradaki en büyük fırsat yolun henüz çok başında olmamız. Çok yeni bir pazardan bahsediyoruz. Türk kulüpleri dünyada gördüğüm en ateşli taraftarlara sahip. Türk kulüplerinin taraftar kitlelerinin ne kadar büyük olduğunu biliyoruz. Taraftarlarıyla iletişim kurma imkanı hiç bu kadar yakın olmamıştı. Bunun çok büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Zorluk ise NFT kavramının henüz tam anlamıyla idrak edilememesinde. En büyük zorluğun bu konuya dair eğitimsizlik olduğunu düşünüyorum. Eğer bu zihniyeti değiştirebilirsek, spor NFT’leri konusunda en büyük adımı atacağımızı düşünüyorum.


Türkiye pazarındaki işleriniz nasıl gidiyor? 

Capital Sports ve Capital Block’taki işlerimiz oldukça iyi. Türkiye’deki her bir kulübe dokunmak istiyoruz. Sadece futbol değil diğer spor dallarında da varız. Dört yıldır burada faaliyet gösteriyoruz ve hiçbir yere gittiğimiz yok. Türkiye pazarındaki ekibimizi büyütüyoruz. Gelecek oldukça parlak.


Önümüzdeki yıla dair büyüme hedefleriniz neler?

Şu anda yedi kulüple çalışıyoruz ve bu sayıyı yıl sonunda 11’e çıkarmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki üç yılda ise çalıştığımız kulüp sayısını 70’e çıkarmak istiyoruz.


 

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Alp Börü

Alp Börü CoinDesk Türkiye'de kripto piyasaları, şirketler ve stratejiler üzerine çalışmalar yapan editördür. Daha öncesinde Bloomberg BusinessWeek Türkiye'de dijitalleşme, teknoloji ve kripto sektörü konusunda haberler ve röportajlar gerçekleştirmiştir.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Bitcoin 64 Bin Doların Üzerinde Sabit, ETF Çıkışları 200 Milyon Dolara Ulaştı

26 Nisan 2024 11:45

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk