Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Şirketler

Craig Wright, Satoshi Olduğunu İspatlayacak Bir Kriptografik Delil Göstermeyecek

Wright’ın avukatları kendisinin akademik çalışmalarının, kişisel geçmişinin ve hepsinden öte Gavin Andresen’i Satoshi’nin özel anahtarlarını elinde bulundurduğuna ikna etmesinin yeterli olduğunu söylüyorlar.

14 Eylül 2022 09:41

Güncellenme: 14 Eylül 2022 13:15

Wright’ın avukatları kendisinin akademik çalışmalarının, kişisel geçmişinin ve hepsinden öte Gavin Andresen’i Satoshi’nin özel anahtarlarını elinde bulundurduğuna ikna etmesinin yeterli olduğunu söylüyorlar.


Bitcoin’in mucidi olduğu iddiasıyla tanınan Avustralyalı bilgisayar bilimcisi Craig Wright’ın avukatları, Bitcoin yatırımcısı Hodlonaut ile olan davada Wright’ın Satoshi olduğuna dair herhangi bir yeni kriptografik delil sunmayacaklarını açıkladılar. Söz konusu dava Pazartesi günü Oslo’da görülmeye başladı.


Norveç’te açılan bu dava konuyla ilgili iki mahkeme sürecinden birini oluşturuyor. Hodlonaut, Mart 2019’da attığı bir dizi tweette Wright’ın Satoshi olduğuna dair şüphelerini dile getirmiş ve Wright’ın “düzenbaz” ve “sahtekâr” olduğunu iddia etmişti. Gerçek hayatta Magnus Granath olarak bilinen Hodlonaut Norveç’te bir dava açarak yaptığı paylaşımın anayasal bir fikir özgürlüğü kapsamında olduğunu ispat etmeye ve Wright’ın İngiltere’de açtığı itibarsızlaştırma davasına karşı bir zemin oluşturmaya çalışıyor. 


Wright’ın avukat ekibinin lideri Halvor Manshaus Salı günü yaptığı açılış konuşmasında tek vurgularının Wright’ın Satoshi’nin özel anahtarlarına sahip olduğu olmadığını söyledi. 


Manshaus mahkemeye hitap ederek, “Craig Wright’ın özel anahtarı kullanarak bir blok imzalaması Satoshi olup olmadığına delil teşkil etmez. Burada tek bir yeterli delil söz konusu değildir bir dizi farklı delile ihtiyaç vardır” dedi.


Manshaus, Andrew O’Hagan’ın 2016’da yazdığı The Satoshi Affair makalesinden birçok pasaj okuyarak Wright’ın, kendisini eleştirenlerin fikrinin değiştirilmesi için herhangi bir kriptografik delil yeterli olmayacağına inandığını ve Satoshi olduğunu ispat etmenin psikolojik yükünü hissettiğini belirtti. 


Manshaus, The Satoshi Affair makalesinden bölümler paylaşarak Wright’ın insanlara güvenmekte sorun yaşadığını ve 2016’da Bitcoin geliştiricisi Gavin Andresen ile yaptığı ve Satoshi’nin özel anahtarlarına sahip olduğunu göstermeyi amaçladığı imzalama sürecinin ardından ciddi duygusal acı ve tükenmişlik yaşadığının altını çizdi. 


Kriptografik delil olmadan Satoshi’yi belirlemek

 

Manshaus kriptografik delil sunmak yerine farklı deliller üzerinden müvekkilinin Satoshi olduğu konusunda mahkemeyi ikna etmeye çalıştı. Bu deliller arasında Bitcoin’in yaratım süreciyle Wright’ın kişisel geçmişinin arasındaki paralellik de bulunuyordu. Manshaus’un açılış konuşmasında Andresen’in 2016’da yaptığı ve Wright’ın Satoshi olduğuna inandığını belirttiği açıklamalar da yer aldı. 


Tüm bunlara karşın Manshaus, Andresen’in daha sonra bu görüşlerini geri çektiği gerçeğini dile getirmedi. Wright’ın eski arkadaşı Dave Kleiman hakkında açtığı davada ifade veren Andresen Wright tarafından kandırıldığını söylemişti. 

 

Wright ile özel bir görüşme gerçekleştirdikten sonra “How I Met Satoshi” başlıklı bir blog yazısı yazan Bitcoin Foundation’ın eski direktörü Jon Matonis’in destekleyici ifadeleri, Wright’ın hukuk ekibi tarafından açılış konuşmasında kullanıldı.


Manshaus, Matonis ve Andresen gibi isimlerin ikna olmasının Wright’ın Satoshi olduğuna dair yeterli bir delil olduğunu belirtti. Özellikle Andresen’in bu konuda çok önemli bir isim olduğunun altı çizildi. 


Manshaus, Wright’ın özel toplantılarda sunduğu delillerin yanı sıra Wright’ın Avustralya’da geçen çocukluğunu da öne çıkardı. Wright çocukluğunda dedesi Yüzbaşı Ronald Lynam ile birlikte yaşamış, ondan kod yazmayı öğrenmiş ve aile çiftliklerindeki bir radyoyu yönetmişti.


Manshaus mahkemeye verdiği diğer bilgilerde Wright’ın uzun zamandır Japon kültürüne takıntılı derecede hayranlık duyduğunu ve bu nedenle takma adını Japoncadan seçtiğini söyledi. 


Manshaus’un söylediğine göre Satoshi Japoncada kül anlamına geliyor. Wright bunu özellikle seçmiş çünkü mevcut konvansiyonel finansal sistemin yanıp kül olmasını ve bu küllerden yepyeni bir sistem doğmasını hayal etmiş. Manshaus’a göre bu takma ismi seçmesinin bir nedeni de Pokemon karakteri Ash Ketchum’dan etkilenmesiymiş. (Not: CoinDesk bu iddiaları araştırdı ve Satoshi kelimesinin hangi kanji kullanılarak yazıldığına bağlı olarak birkaç farklı anlama gelebileceğini belirledi. Ancak bunların hiçbiri kül anlamına gelmiyor. Ayrıca Ash Ketchum isminin Pokemon’un yaratıcısı Satoshi Taijiri’nin adından esinlenerek kurgulandığı iddia ediliyor. Taijiri’nin Satoshi kelimesi için kullandığı yazım “bilgi” veya “bilgelik” anlamına geliyor.)


Wright’ın Bitcoin’i yaratmak için gerekli, bilgi ve becerilere sahip olduğunu kanıtlamak için kendisinin akademik başarıları ve askeri kariyeri de öne çıkarıldı. Ancak her ikisinin de biraz abartıldığı söylenebilir zira Wright halka açık kayıtlara göre dokuz yıllık subaylık programına kabul edilmesinden bir yıl sonra terhis edilmiş. 


KMPG raporu

 

Hodlonaut’un avukatları, yaptıkları açılış konuşmalarında denetim firması KPMG’yi görevlendirdikleri ve Wright’ın sunduğu delillerin gerçekliğini değerlendirttiklerini ifade ettiler. Raporun Wright’ın sunduğu delillerin bir kısmının manipüle edilmiş veya sahte olduğunu belirtmesi bekleniyor ve raporun bulgularının Cuma günkü oturumda tartışılması planlanıyor.


Bu 73 sayfalık rapor genele açılmamış olsa da, Wright’ın avukatları Salı günkü oturumda bu raporun da manipüle edildiğini iddia ettiler.


Norveç’te görülen bu dava Wright’ın sahte deliller kullandığının iddia edildiği ilk mahkeme değil.


Kleinmak ve Wright arasında geçen Kasım ayında görülen davada karşı tarafın avukatları Wright’ın iş yapma biçimi konusunda görüş bildiren tanıklar konuşturmuşlar ve Wright’ın sahte imza ve geriye dönük belgeler düzenlediğini iddia etmişlerdi. Ayrıca Wright’ın Avustralya Vergi İdaresi (ATO) ile olan konusunu dile getirmişlerdi. ATO uzun bir araştırma sonucunda Wright’ın eskiye dönük belgeler düzenlediğine ve vergisel konulardan kaçınmak için Satoshi gibi davrandığına hükmetmişti. (Wright ATO’nun hacklendiğini ve sahte belgelerin yerleştirildiğini iddia ediyor.)


Wright’ın İngiliz podcast sunucusu Peter McCormack’e açtığı davada bir yargıç kötü niyetle bir dava açtığına ve sahte deliller gösterdiğine hükmetmiş ve onu bir poundluk sembolik bir cezaya çarptırmıştı. (Wright CoinDesk’e avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada bu karara itiraz edeceğini zira mahkemenin delillerini yanlış anladığını belirtti.)


Etiket dilemması

 

Manshaus’un üzerinde durduğu bir diğer önemli konu da Hodlonaut’un Mart 2019’da attığı tweetleri #CraigWrightIsAFraud etiketi altında toplamasıydı. Manshaus’a göre Hodlonaut böyle bir etiket oluşturarak Wright’a karşı olan eleştirileri teşvik etmiş ve benzer tweetlerin etiket altında atılmasına zemin hazırlamıştı.


Manshaus, “Hodlonaut’un bu yaklaşımı insanların Craig Wright’a benzer biçimde ve benzer bir dil kullanarak saldırmasına imkan verdi. Wright’a karşı toksik ve hızlı bir saldırı oluşmasını sağladı” dedi.


Manshaus Twitter’a söz konusu etiket hakkında şikayette bulunduktan sonra söz konusu hesapların silindiğini belirtti. Ayrıca Wright’a yönelik eleştirilerin diğer mecralara da yayıldığını ve özellikle Telegram’da “Bitcoin Pelbs” grubu gibi yapılar sayesinde köpürtüldüğü ifade etti. Bitcoin Pelbs, 400’e yakın üyesi üzerinden borsalara baskı yapan ve bazı shit coinlerin listeden çıkarılmasını amaçlayan bir grup. 


Manshaus bu olayda Holdonaut’un dahli olduğuna dair somut delil olmadığını ifade etse de mahkemede şöyle söyledi:


“Holdonaut’un bu insanlarla hiçbir alakası da olmayabilir. Ancak yine de Hodonaut’un bu gruplarla ilgisi olduğuna ve hatta birinin içinde bulunduğuna ve inisiyatif aldığına inanıyoruz…”


Manshaus “BSV hadisesine” de değindi. Bu olay Wright tarafından oluşturulan Bitcoin çatalı Bitcoin Satoshi’s Vision’ın  (BSV) Bitcoin Plebs tarafından eleştiriye uğramasından sonra birçok borsa tarafından listeden çıkarılmasıyla sonuçlanmıştı.


Binance ve Kraken gibi borsaların da dahil olduğu BSV’yi listeden çıkaran borsalar bunu Wright’ın ifşacı yaklaşımları ve Holdonaut’u mahkemeye vermesi gibi olaylar sonrasında yaptıklarını ifade ettiler.


Tanıkların dinlenmesine geçiliyor

 

Açılış konuşmalarının tamamlanmasıyla birlikte Çarşamba günü tanık ifadelerinin alınmasına geçilecek. Wright ve Holdonaut’un da ifade vermesi bekleniyor. 


Mahkeme Perşembe ve Cuma günleri ilave tanıkları dinlemeyi sürdürecek. Bunlar arasında Wright’ın kuzeni Max Lynam, raporun bulgularını paylaşacak bir KPMG yetkilisi, Wright’da otizm kaynaklı ASD olduğu teşhisini koyan Dr. Ami Klin, Wright’ın iş ortağı Stefan Matthews da olacak.


Andresen’in ve Matonis’in ifade vermesi beklenmiyor. 

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Bitci, Bodrum’da Bitci Summer ile Yeni Yol Haritasını Paylaştı

24 Temmuz 2024 16:55

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk