Şirketler
“Kripto Varlık Platformlarının Yasal Varlığını ve Yükümlülüklerini Tanımlayan, Yatırımcıyı Koruyan Bir Yasa”
Kripto Varlık Yasası ve ardından gelen FATF kararını Bitget Global Türkiye Ülke Müdürü Serhat Erman değerlendirdi.
28 Haziran 2024 14:50
Güncellenme: 28 Haziran 2024 17:16
26 Haziran 2024 tarihinde Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, yaygın bilinen tanımıyla "Kripto Varlık Yasası" TBMM’den geçti. Teklif, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Yasaya göre, kripto varlıkları alım satımına aracılık eden platformların SPK tarafından lisanslanması ve düzenleme kapsamına alınması amaçlanıyor. Bu sayede, müşteri varlıklarının saklanması ve platformlar ile müşteriler arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi güvence altına alınacak. Yasa teklifinde vergilendirme konusunda herhangi bir hüküm bulunmamakla birlikte, SPK ve TÜBİTAK kripto hizmet sağlayıcılarından belirli oranlarda gelir elde edecek. SPK ve TÜBİTAK, bu gelirlerin %1'ini kripto hizmet sağlayıcılarından alacaklar.
Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force - FATF), 28 Haziran 2024'te Singapur'da gerçekleştirdiği toplantıda Türkiye'nin gri listeden çıkarılması kararını aldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, toplantı öncesinde sosyal medya hesabından "Başardık" mesajını paylaşarak kararı duyurdu.
FATF'nin yayımladığı dökümanlara göre, Türkiye ile birlikte Jamaika da gri listeden çıkarıldı. FATF, Ekim 2021'de belirtilen stratejik eksikliklerin giderilmesi ve kara para aklama ile terörizmin finansmanıyla mücadele etkinliğinin artırılması yönünde Türkiye'nin kaydettiği ilerlemeleri vurguladı.
Tüm bu sıcak gelişmeler ışığında Bitget Global Türkiye Ülke Müdürü Serhat Erman’a görüşlerini sorduk.
26 Haziran 2024 tarihinde, yaygın bilinen adıyla "Kripto Varlık Yasası" olarak anılan Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Bu yasa teklifinin hazırlanma süreci ve yasanın mevcut hali hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yasanın hazırlanış sürecini en başından beri detaylı şekilde takip ediyorduk; hukuk ve uyumluluk birimlerimiz başta olmak üzere, yasanın global kripto varlık borsaları için ön gördüğü her türlü uyum şartını ve yasal gerekliliği sağlamak üzere hazırlıklarımızı en iyi şekilde yapmıştık.
Yasanın mevcut halinin hem kripto varlık platformlarının yasal varlığını ve yükümlülüklerini tanımlamakla beraber yatırımcıyı da korumaya yönelik bir yasa olduğunu düşünüyor ve Bitget Global olarak destekliyoruz.
28 Haziran 2024 tarihi itibariyle Türkiye, FATF'in gri listesinden çıkarıldı. Bu gelişmenin kripto yasasıyla olan ilişkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’nin FATF’ın gri listesinden çıkarılması kripto yasası ile zaten doğrudan ilişkiliydi. Bu iki mühim gelişmenin hem Türkiye açısından, hem yerel kripto ekosistemi hem de yatırımcı açısından son derece olumlu olacağı görüşündeyiz.
Ülkemizin FATF'in gri listesinden çıkmasının etkilerini nasıl öngörüyorsunuz?
Öncelikle uluslararası itibarın güçlenmesi ve kredi derecelendirmelerinin iyileşmesi ve bu doğrultuda yabancı yatırımların artması gibi orta ve uzun vade olumlu etkilerini öngörüyoruz.
Türkiye kripto ekosisteminin, mevcut bireysel yatırımcılar ve global paydaşlar açısından, bu sıcak gelişmeler ışığında nasıl bir görünüm sergilediğini düşünüyorsunuz?
Özellikle yatırımcı açısından haklı olarak şüphe ve endişeyle takip edilen, olası yasak ve kısıtlamalar konusunda çekincelerin fazlasıyla öne çıktığı bir iklim söz konusuydu.
Yasanın ardından yine ufak belirsizlikler söz konusu olsa da, özellikle kullanıcılarımızdan aldığımız geri bildirimler bu endişelerin biraz daha azaldığını gösteriyor. Global paydaşlar nezdinde de yerel ekosisteme dahil olma ve işbirliği özgürlüğünün sekteye uğraması yönünde bazı şüpheler vardı, yine yasayla beraber bu şüphe ve korkuların kayda değer şekilde azaldığını gözlemliyoruz.
Ekosistemin önemli bir paydaşı olarak, bu gelişmeler doğrultusunda yeni yılda gerçekleştireceğiniz planlar ve açılımlar nelerdir? Ajandanızda neler var?
Bitget Global olarak yerel iştirakimiz Bitget TR bir süredir kullanıcılarımıza sorunsuz bir şekilde hizmet veriyordu.
Yasadan sonra karşımıza çıkacak her türlü senaryoya en uygun şekilde uyum gösterip aksiyon alma konusunda yerel paydaşlarla iş birliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bitget Global olarak sadece Türk kripto yatırımcısına değil, Türk Milli Sporcularına halihazırda verdiğimiz destek, kadın ve gençlere ayırdığımız eğitim fonları ve kültür-sanat alanına yapacağımız yatırımlarla da Türkiye’ye verdiğimiz değeri ajandımızın en üst sırasına koymaya devam edeceğiz.
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak kişisel verileri koruma politikamızı onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele