Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

Kripto 2024: Sırada Ne Var? - "En önemli husus kriptolarla yapılan ödemelerin yasağının kaldırılmasıdır"

Özel serinin bu bölümünde GlobalB Law&CryptoFemale Kurucusu "Av.Sima Baktaş" ile 2024 yılına dair öngörülerini konuştuk.

30 Aralık 2023 15:10

Güncellenme: 30 Aralık 2023 15:21

Bu röportaj Consensus Magazine - Kripto 2024: Sırada Ne Var? serisinin bir parçasıdır.


1) 2024’e dair genel beklentileriniz neler? Yeni yılı hangi dinamiklerin şekillendireceğini düşünüyorsunuz?


Öncelikle Türkiye açısından gündemin çoğunluğunu yeni düzenleme olarak gündemde olan Kripto Yasası belirleyecek.


Bu düzenlemenin gidişatına göre Türkiye kripto dostu bir ülke mi yoksa kripto'ya mesafeli bir ülke mi olacak, hep birlikte göreceğiz. Türkiye'nin bu tutumu yabancı yatırımcıyı da doğrudan etkileyecek. Tabii ki temennim Türkiye'nin kripto dostu bir ülke olarak kripto merkezi olmasıdır. Böylece milyonlar değil, milyarlarca dolarlık yatırımın burada legal zeminde gerçekleşmesinin yolu açılacak. Ayrıca, kripto paranın yaygınlaşmasıyla birlikte Türkiye'nin ekonomik büyüme potansiyeli de artacak. 


Bu durum, iş imkanlarının ve girişim fırsatlarının da artmasına yol açacaktır. 


Türkiye'nin kripto dostu bir ülke olarak tanınması, uluslararası alanda daha fazla yatırımcının dikkatini çekecektir. Bu da Türkiye'nin ekonomik ve finansal sektöründe büyük bir gelişmeye yol açabilir. Türkiye'nin kripto merkezi olmasıyla birlikte, teknoloji alanında da büyük ilerlemeler kaydedilebilir. Kripto para projeleri ve blockchain teknolojisi üzerine çalışan Türk girişimciler, dünya çapında tanınacak ve uluslararası işbirlikleri için daha fazla fırsat elde edebileceğini düşünüyorum.

 
2) 2024'te düzenlemeler konusunda beklentileriniz neler?


Beklentim şu şekildedir: Türkiye'de yatırım yapmış ve şirketini kurmuş, aynı zamanda Türk hukukuna uyum sağlamış global şirketlerin faaliyetlerine izin verilmesi, ancak rekabete aykırı olan diğer şirketlerin bu şekilde kısıtlanması düşünülebilir.


Sadece kripto borsaları değil, aynı zamanda girişimcilerin de Türkiye'de şirket açmasının önü açılmalı, vergi avantajlarından yararlanabilmeleri sağlanmalı ve hatta bu sektör için Dubai benzeri teşvik bölgeleri belirlenmelidir. Ayrıca, en önemli husus kriptolarla yapılan ödemelerin yasağının kaldırılmasıdır.


  • Uluslararası Uyuma Uygun Yasal Bir Düzenleme yapılması: Türkiye'nin uluslararası düzenlemelere ve standartlara uyumlu bir çerçeve oluşturması, global şirketlerin Türkiye'ye güvenle yatırım yapabilmesini sağlayabilir. Bu aynı zamanda uluslararası işbirliklerini ve Türk şirketlerinin yurt dışına açılmasını kolaylaştırabilir.

  • Teşvik Bölgeleri Kurulmalı (SandBox) : Girişimciler için teşvik bölgeleri ve vergi avantajları oluşturulması yanında, Türkiye'nin start-up ve teknoloji ekosistemini destekleyecek mentorluk, eğitim ve finansman gibi kaynaklara da yatırım yapması önemlidir. Yenilikçi finansal teknolojileri test etmek ve geliştirmek için düzenleyici sandbox (deneme alanları) oluşturulabilir, girişimcilerin yeni ürün ve hizmetleri hukuku güvence ortamında teknik destek alarak hayata geçirilebilir.

  • Rekabet Politikaları ve Şeffaflık: Rekabete aykırı davranışların sınırlanması, sektörde adil bir rekabet ortamı oluşturulmalı, Şeffaf ve adil düzenlemeler ile hem yatırımcıların hem de kullanıcıların güvenini artırır ve piyasa istikrarına katkıda bulunmalı.

  • Ödeme Sistemleri ve Finansal Altyapı: Kripto para ile yapılan ödemelerin yasaklarının kaldırılması gerekir. Böylece finansal altyapının güçlendirilmesi ve dijital ödemelerin entegrasyonu ile desteklenmelidir.

  • Eğitim ve Farkındalık Programları: Hükümetin ve özel sektörün, kripto para ve blockchain teknolojisi hakkında eğitim ve farkındalık programları sunması, toplumun bu yeni teknolojilere adaptasyonunu ve güvenli kullanımını teşvik edilmeli. En son Gençlik Bakanlığı Blockchain zirvesi düzenlendi bu oldukça önemli bir gelişme. Buna benzer birçok etkinliklere ev sahibi olmaya devam edilmelidir.

 
3) Yeni dönemde hangi projelerin, dikeylerin ön plana çıkacağını düşünüyorsunuz?


Daha önceki 2017 Boğa sezonunda ICO'lar büyük bir ses getirdi ve kripto para dünyasında önemli bir etki yarattı.


2020'de ise NFT'ler ve DEFi projeleri ön plana çıktı ve bu alanda büyük bir ilgi gördü. Boğanın son dönemlerinde ise GameFi projeleri, oyun dünyası ile finansı birleştirerek büyük bir popülerlik kazandı. Ancak, 2024 boğa sezonunda beklenen ise Yapay Zeka ağırlıklı projelerin yükselişi olacağını düşünüyorum. Ayrıca, SocialFi kavramının da daha fazla gündemde olacağını ve son zamanlarda oldukça popüler olan Meme Coin'lerin de büyük ilgi göreceğini düşünüyorum.


4) Sizler 2024’te hangi projelerle ve yaklaşımlarla fark oluşturmayı hedefliyorsunuz? 2024’e dair planlarınızın genel çerçevesi nedir?


Ben daha çok Yapay Zeka ve SocialFi projelerine daha yakınım.


Ancak bu projelerin sürdürülebilir olması çok önemlidir. Yapılacak düzenlemelerle scam projelerin biraz daha azaltması söz konusu olabilir. Gelişen profesyonel yapay zeka ile teknoloji okur yazarlığının ne kadar gelişmiş bireylerin dahi ayırt edemeyeceği scam projelerin daha da artmasından endişe ediyorum. 


Bu nedenle, projelerin incelenmesi ve değerlendirilmesi için daha fazla zaman ve kaynak ayrılması gerektiğini düşünüyorum. Yapay zeka ve teknoloji alanında uzman kişilerin bu projeleri gözden geçirmesi ve riskleri belirlemesi önemlidir. Bu şekilde, topluluk olarak daha güvenilir ve başarılı projelere odaklanabiliriz. Bu nedenle, herkesin bu konuda çok dikkatli olması gerektiğini düşünüyorum.


Daha Fazla Oku

    Sima BaktaşGlobalBCryptoFemale

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Başak Çetinbülüç

İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu olan Başak, yaklaşık 3 yıldır kripto paralar, blok zinciri teknolojisi, NFT'ler ve Web3 alanlarında çeviri ve yazarlık yapıyor.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Tether, Blackrock Neurotech'in 200 Milyon Dolarlık Çoğunluk Hissesini Satın Aldı

29 Nisan 2024 18:17

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk