Politika
Yasal Düzenlemeler Işığında Kripto Varlıklar
Kripto varlıklara dair ilgi ve çeşitlilik artarken yasal düzenlemeler ve uyum daha da öne çıkıyor.
8 Kasım 2023 13:56
Güncellenme: 8 Kasım 2023 13:58
Blok zinciri dünyasında ve kripto ekonomisinde en önemli konuların başında düzenlemeler ve yasal zemin geliyor. Son iki yılda yaşanan olaylara bakıldığında bu önermenin ne kadar haklı olduğunu görmemek mümkün değil. Bir yandan küresel etkiye sahip düzenlemelerin çerçevesi şekillenirken diğer yandan yerel düzenlemeler ve kanunlar da ciddi bir etki ortaya koyabiliyor. Özellikle kripto varlıklara dair düzenlemelerin ve yasal çerçevelerin merkeziyetsiz dünyanın ivmesine doğrudan etki ettiğini hepimiz yakından biliyoruz.
Türkiye’de de düzenlemelere ve yasalara yönelik hareketlenmeler artıyor. Binance BlockChain Week İstanbul 2023 etkinliğinin inovasyon sahnesinde bir konuşma yapan Pacta Hukuk & Pacta Law Firm Ortağı Av. Dr. Davut Gürses, konuşmasına kripto varlıkların, hukuki bir düzenlemeye konu olup olamayacağı ve olacaksa nasıl olacağı sorularının cevabının bu konudaki “hukuk politikasına bağlı olduğunu belirterek başladık. Bu doğrultuda 4 temel yaklaşımın altını çizdi: nötr, yasaklayıcı düzenleme, özgürlükçü düzenleme ve karma düzenleme.
Kripto varlıklar için bir düzenlemeye ihtiyacımız var mı sorusunun kolay bir cevabı olmadığını vurgulayan Gürses, bu soruya dair 2 farklı bakış açısı sundu. Evet diyenlerin tüketicilerin korunması, vergi yükümlülüğü, kara para ve terörizmin finansmanı gibi noktalarda endişeli olduğunu; bunun aksini savunanların ise yenilikçi gelişimin engellenmesi, rekabetin bozulması ve kripto varlıkların ülke dışına kaçması gibi kaygılara sahip olduklarını anlattı.
Regülasyonların kısa sürede çoğu sorunu çözemeyeceğini belirtirken kriptonun aynı zamanda tüm sorunları da çözemeyeceğini ekledi. Bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu savunan Gürses, iyi regülasyonlara ulaşmanın da zaman alacağının ama günün sonunda güveni artıracağının altını çizdi.
Düzenlemenin teknolojiden bağımsız olması, çerçeve sunması, ayrı bir otorite tarafından geliştirilmesi gerektiğini belirtirken kripto okur yazarlılığının geliştirilmesi gerektiğinin de altını çizdi. Düzenleme ile güven, hızlı büyüme, yeni ürünler ve geleneksel finans kuruluşlarıyla işbirliği yapma gibi noktalarda getiriler olacağını da vurguladı.
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak kişisel verileri koruma politikamızı onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele