Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

WEF Finans Lideri: Kripto Endüstrisi Hala 'Embriyonik'

Dünya Ekonomik Forumu Finansal ve Parasal Sistemlerin Geleceğini Şekillendirme Başkanı Matthew Blake kriptonun geleceği ile ilgili öngörülerini ve Forum'un endüstriye bakışını anlatıyor.

21 Haziran 2022 22:21

Güncellenme: 22 Haziran 2022 11:06

Dünya Ekonomik Forumu'nda finansın (diğer şeylerin yanı sıra) geleceğine bakan Matthew Blake ile bu yılki toplantıda endüstrinin görünürlüğü hakkında konuştum.


Yıllık toplantıda kriptonun rolü bir tür sinyaldi. Sektörün varlığı yüksek sesle, görünür haldeydi ve Zürih'te uçaktan indiğiniz andan itibaren "Hey, biz buradayız!" demeyi amaçlıyordu. Finansal ve parasal sistemlerin geleceğinin başkanı Matthew Blake, bu yıl sektörde neler gördüğünü ve sektör katılımının ilerlemesini nasıl gördüğünü anlattı. 

 

Nikhilesh De: Bizimle olduğunuz için çok teşekkür ederiz. Sahneyi kurmama izin verin, burada Forum’da bir dizi kripto paneli var. Ve Promenade'de dışarı çıkarsanız, herhangi bir kripto şirketi görmeden 50 metreden fazla yürüyemezsiniz. Bu yüzden, gerçekten fikrinizi almak istiyorum, bu geçmiş yıllara göre çok fazla bir katılım mı? Ve [bu şirketler] Forum'un kendisiyle ilgileniyor mu? Verimli konuşmalar oluyor mu?

 

Matthew Blake: Evet, soruyu takdir ediyorum. Bence bu, özünde bir endüstrinin olgunlaşma hikayesi. Gelişen kripto endüstrisi ile ilişki kurduk. Açıkçası, birçok yönden hala embriyonik ve biz bunü izliyoruz. Gelecekte onlarla büyümeyi dört gözle bekliyoruz. Bence Dünya Ekonomik Forumu Forumu’nda devam bir dizi farklı girişim ile bu şirketlerle çok yakın çalışıyoruz. San Francisco merkezli blockchain ve dijital varlıklara adanmış bir ekibimiz var. Orada büyük bir büyüme gördüğümüzü düşünüyorum. Forumun o sektöre getirebileceği tarafsız platform türü, çok paydaşlı [görüşmeler] için gerçek bir iştah var. Protokollerini ve sosyoekonomik konulara yaklaşımlarını daha da geliştirip formüle edip tasarlarken, politika yapıcılar, akademisyenler ve sivil toplum yapıları ile ilişki kurmaya çalışıyorlar.


Söylediğiniz gibi, bu konuşmaların birçoğunun Forum'da yapıldığını gördük, kriptonun karbon etkisi ve merkez bankası dijital para birimleri hakkında konuşmalar yapıldı – bu konuların önümüzdeki yıllarda nasıl gelişeceğini düşünüyorsunuz? Bu paneller sırasında gerçekten vurgulanmasını istediğiniz belirli konular veya sorunlar var mı?


Statik bir organizasyon değiliz ve aslında yapabilseydim bir tahminde bulunurdum. [Önümüzdeki yıllarda] gündemde kripto ile ilgili konuların olması için artan bir iştah göreceğimizi düşünüyorum. O yörüngeye doğru ilerliyoruz.


Bu yıl, harika bir konu seçimi yaptığımızı düşünüyorum. Büyük bir aşinalık var, ancak birçok insan için uzun bir öğrenme eğrisi var; değil mi? Genel olarak o kadar çok yenilik var ki, bu eğri oldukça dik. Yani yapmaya çalıştığımız sektöre yardımcı olmak ve aynı zamanda paydaşlarımızın geniş notlarında, kriptonun nüanslarını daha iyi anlamalarına yardımcı olmak. 


Sanırım, çoğu zaman kriptonun medyada nasıl tasvir edildiğini ve ortak bilginin gerçekten resmin tamamına değil, sadece belirli dinamiklere odaklandığını takdir edersiniz. Resmin tamamının hakkını vermeye çalışıyoruz. Henüz orada değiliz ancak bunu bölümlere ayrılmış bir şekilde yapıyoruz ve bence evrimsel bir şekilde ilerliyor. Sonuç olarak, bu konuda daha fazlasını görüyoruz.


Kriptonun kendisinden bahsedersek; Ekonomik Forum deneyiminize ve yıllar içinde gördüklerinize bakarak, kriptonun kendisinden ne anlıyorsunuz? Sizce kendisi için belirlediği hedeflere ulaşıyor mu ya da küresel bir ödeme sistemi haline gelmesi için ne olması gerekiyor?


Burada muazzam bir potansiyel olduğunu düşünüyorum. Sermaye piyasaları bağlamında blockchain teknolojisinin çeşitli yönlerini inceledik. Yıllar boyunca bu cephede çok fazla çalışma yaptık. Bu günlerde, gerçekten kripto ve ESG [çevresel, sosyal ve yönetişim] arasındaki bağlantıya bakıyoruz, aslında CoinDesk olarak sizinle CISA’da birlikte yapıyoruz bunu. 


Ayrıca, daha geniş kripto benimsemesinin makroekonomik etkilerine bakan bir çalışmamız var. Bu bizim için, sektör için ve aynı zamanda politika yapıcılar için gerçekten sıcak bir konu. Bu yüzden bu tartışmalara küresel olarak katkıda bulunuyoruz.


İşimizin gerçekten ilginç olduğunu hissediyorum. Ve büyümek istediğimiz yönler olacak. Kurum olarak zamanımıza, enerjimize ve bağlılığımıza yatırım yaptığımızı söylemek bence çok doğru. Forumu, toplumla daha fazla ilişki kurma ve sektörün iş yaratmada oynayabileceği anlamlı rolü daha fazla bilemelerine yardımcı olma yolu olarak gördükçe, bazı oldukça zorlu sosyo-ekonomik sorunlarla endüstrinin kendisinden gelen ilginin karşılık buldupunu görüyoruz. 


Bunu düzenleyiciler cephesinden biraz açarsak, kripto endüstrisine katılım hakkında konuştuk. Düzenleyiciler veya forum sektörle kripto konularında da ilgileniyor mu?


Evet. Tematik ve araştırma bazında yaptığımız her şeyin çok paydaşlı bir özelliği var. Bu, çalışma şeklimizin bir nevi özü ve cevap kesinlikle şu: Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankalarından yoğun ilgi gördüğümüz kilit alanlardan birinin [merkez bankası dijital para birimi] bazında olduğunu düşünüyorum. Biraz önce bahsettiğim düzenleyici bileşende de gördük, dünyanın her yerinde milletvekilleri, merkez bankacılığı yetkilileri, maliye bakanları vb. ile görüşmeler yapıyoruz. 


Bence bu alanın evrimini anlamaya çalışmanın ve onun üzerinde durmanın bir kombinasyonu var. Bir adım geri atıp kendinizi politika yapıcıların yerine koyarsanız, bunlar zor işler. Çünkü bir yandan finansal istikrarı sağlamak ve müşterileri korumakla ilgili bir sorumlulukları var ve bu büyük bir iş. Öte yandan, inovasyonun faydalarına ve ne zaman müdahale edecekleri ve ne zaman bırakacakları arasındaki dengeyi sağlayan bir ekonomik görüşe sahipler.

            

Forum bence çok iyi bir konuma sahip. Çünkü sosyalleşmeye ve her kesimden insanları eğitmeye, kripto endüstrisine karşı politika yapıcıların endişelerine veya tam tersine katkı sunabiliriz. Bu haliyle çok simbiyotik. Bu gerçekten yapmaya çalıştığımız türden bir iş. Sağlamaya çalıştığımız platform bu. Bu konuda da başarılı olduğumuzu düşünüyorum.


Bahsettiğiniz endişelerden biri iklim ve karbon etkileriydi. CISA hakkında daha önce söylediklerinize geri dönersek – bunun nasıl geliştiğini görüyorsunuz?


Proof-of-stake ile proof-of-work arasındaki tartışmayı ve tartışmanın vahşetini hissedebilirsiniz. Ama aynı zamanda, konunun burada tekrarlayıp durduğum bir temaya geldiğini düşünüyorum, o da şu ki; insanlar olarak buraya ve şimdiye odaklanıyoruz Ama bu çok gelişen bir hikaye. Farklı konsensüs mekanizmaları, sahip olduğumuz ve kanıtladığımız şey, bugün bildiğimiz şey, üç yıl, beş yıl, 10 yıl sonra, büyük olasılıkla çok daha fazlası olacak. Bence buradaki anahtar cevap çevresel kaygının gerçekliği. Yine kurum olarak 180 farklı sektörle çalışıyoruz.


Net sıfıra doğru giderken çevresel etkinin azaltılması zor sektörlerin birçoğuyla çalışıyoruz. Yani havacılık, otomotiv, kimya, çelik sadece bazıları.  Kripto endüstrisini hasıraltı etmek istemem; onların da zorlukları var. Sanırım orada olumlu bir şey söyleyebileceksem, o da hala embriyonik bir sektör olduğudur. Bu konunun çok farkındalar. Ve bence bu, çevreye karşı çok hassas bir şekilde uyum sağlamaları için iyiye işaret. Bir şekilde, daha eski bir bagaja ve geçmişe sahip olan diğer sektörler, daha zorlayıcı.


Sonraki adımlarda ne görüyorsunuz? Bundan bir yıl sonra veya bir sonraki Ekonomik Forum'da ne görmek istersiniz? CISA ile ilgili veya genel olarak sadece kripto ile ilgili ne görmeyi umuyorsunuz?


Bence bu yıl hala bir seviye belirleme aşamasındayız. Buradaki katılımcılara hem zengin hem de kripto alanının teknik nüanslarıyla ilgili olarak dengeli bir gündem sunmaya çalışıyoruz. İçine batmış olanlar için de teknik bir alan, değil mi? Kendi sözlüğü var, hızla değişiyor. Parçaları erişilebilir bir şekilde yerleştirmeye çok dikkat ediyoruz. Bunun sektöre faydası olduğunu düşünüyorum. 


Yeterince açık sözlü olabilirsem, sanırım jargon ve nüanslara çok fazla odaklanmak [erişilemez kılıyor.] Çoğu insan teknoloji uzmanı değil, bu yüzden sahneyi oraya şekilde kurmamız gerekiyor. Sorunuzu yanıtlamak için, daha ayrıntılı bir şekilde çalıştığımızı, bu nedenle nüanslarda daha derine indiğimizi, ekosistemin farklı parçaları arasında ayrımlar çizdiğimizi ve gerçekten üyelik tabanını aldığımızı ayrıca bu yolculuk için yıllık toplantıdaki katılımcılarımızın olduğunu görüyorum. Ve bu sadece bu ortamda değil, yılda 365 gün. Bunu takım olarak, kurum olarak taktiksel olarak yapıyoruz.

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Nikhilesh De

Nikhilesh De, CoinDesk'in düzenleyicileri, yasa koyucuları ve kurumları kapsayan küresel politika ve düzenlemelerden sorumlu yönetici editörüdür. BTC'de 50 dolar ve ETH'de 20 dolar'dan fazla varlık sahibi. 2020'de Kriptopara Gazetecileri ve Araştırmacıları Derneği tarafından Yılın Gazetecisi seçildi.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Haftaya Bakış: Yıkıcı Değil Kapsayıcı Bir Kripto

7 Ekim 2024 19:25

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk