Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

Sürgün Edilen Rus Muhalefet Lideri, Putin'in Galibiyeti Üzerine Blok Zinciri Tabanlı Referandum Başlattı

Arbitrum destekli yeni araç, Putin'i eleştiren Ruslara memnuniyetsizliklerini anonim olarak dile getirme imkânı sağlıyor.

10 Mayıs 2024 10:52

Güncellenme: 10 Mayıs 2024 11:06

Vladimir Putin beşinci kez Rusya cumhurbaşkanı olacak, ancak %87'lik seçim zaferinin “önceden ayarlanmış bir saçmalık” olduğu söyleniyor.


Sürgün edilen muhalefet lideri Mark Feygin, Ruslara Putin'e karşı bir "protesto oyu" verebilmeleri için anonim ve blok zinciri destekli bir çabaya öncülük ediyor.


Bu çabanın sonucu elbette yasal bir değişikliğe yol açmayacak ve Putin'in başkanlığını sona erdirmeyecek, ancak referandum teorik olarak hükümeti devirme çabalarına halkla ilişkiler desteği verebilir. Ayrıca bu çaba Ruslara, muhalefetin sonuçlarının katı olabileceği bir ülkede eleştiriyi dile getirmenin bir yolunu sunuyor. Muhalefet lideri Alexei Navalny, kısa süre önce bir Kuzey Kutbu ceza kolonisinde hapisteyken hayatını kaybetti.


Oylama, Arbitrum blok zincirini ve sıfır bilgi kriptografisini kullanacak ve seçmenlerin kimliklerini izlenemez hale getirecek olan Rarimo'nun Freedom Tool (Özgürlük Aracı) kullanılarak oluşturulan Russia2024 adlı bir uygulamada gerçekleştirilecek.


Feygin, yaptığı açıklamada şunları söylüyor: "Rusya'daki muhalefet olmak gittikçe riskli hale geliyor ve kamuoyunu takip etmek zorlaşıyor. Protesto ve oylama için güvenilir, gözetime dayanıklı yollar sağlamamız çok önemli. Russia2024 ve altında yatan teknoloji bunu mümkün kılıyor."


Uygulama aracılığıyla yalnızca Rus pasaportu sahipleri oy kullanabilecek. Yaklaşık 34,6 milyon Rus'un geçerli pasaportu bulunuyor.


Kullanıcıların Russia2024 uygulamasını indirmeleri ve pasaportlarını telefonlarıyla tarayarak vatandaşlıklarını kanıtlamaları gerekiyor. Pasaportlarda, aracın seçmenin kimliğini doğrulamak ve anonim oylamayı kolaylaştırmak için kullandığı biyometrik bir çip bulunuyor. Kişilerin akıllı telefonu yoksa, kişiler başka vatandaşların telefonlarını kullanabiliyor.


Oylama yaklaşık iki hafta boyunca sürecek ve aracın destekçileri, oy vermenin güvenli olduğundan ve seçmenlerin tepkilerden korkmasına gerek olmadığından "son derece emin".


Daha önce devlet mülklerinin özelleştirilmesini dijitalleştirmek için Ukrayna hükümetiyle iş birliği yapan Freedom Tool'un kurucu ortağı Lasha Antadze, şöyle söylüyor: "Navalny'nin ölümünden sonra bile insanlar dışarı çıktı ve protesto etti. Merkeziyetsiz oylama ve Freedom Tool, saldırılara ve engellemelere karşı gelebilecek şekilde tasarlandı. Bitcoin'i hack’leyemeyeceğiniz gibi bunu da hack’leyemezsiniz."


Ukrayna savaşı

Antadze'nin Ukrayna ve Gürcistan pasaportları da bulunuyor. Putin'in zaferinin kendisine Ukrayna'ya karşı savaşını sürdürme imkânı vermesi bekleniyor.


Teknolojinin Ukrayna’nın çıkarları uğruna olup olmadığı sorusuna "Açık kaynak teknolojisini herkese ulaştırıyoruz. Sadece Ukraynalılar veya Gürcülere değil" şeklinde cevap veren Antadze, "Anonim mektuplar aracılığıyla çok sayıda Rus kriptografi profesöründen destek aldık. Yaptıklarımız, savaş zamanı savunma teknolojisi olarak kullanılmaya çok uygun."


CoinDesk'e konuşan Antadze, Russia2024 uygulamasının Apple uygulama mağazasından kaldırıldığını, ancak bugün itibarıyla tekrar yayına alınmasını beklediklerini söyledi. Uygulama, şu anda Google'ın uygulama mağazasında mevcut.


Daha Fazla Oku

    rusyavladimir putinukraynaArbitrum

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Amitoj Singh

Amitoj Singh, CoinDesk'in Hindistan ile ilgili konulardan sorunlu ve düzenlemeler konusunda uzman muhabiridir. Daha önce CNN, Al Jazeera, Business Insider, Columbia Global Reports için yazmıştır. Daha önce, dünya çapında Hintliler için haber ağı olan NDTV'de (New Delhi Television Ltd.) Baş Sunucu ve Haber Editörüydü ve öncü haber organizasyonunda 12 yıl geçirdi. Amitoj, az miktarda Bitcoin ve Ether'e sahip.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Grayscale CEO'su Michael Sonnenshein İstifa Etti

20 Mayıs 2024 18:28

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk