Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

SEC Düzenleyici Netlik Sağlıyor, Ama Hiç Kimsenin İstediği gibi Değil

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu geçen hafta, neden dokuz kripto para birimini "menkul kıymet" olarak kabul ettiği konusunda oldukça netti ve bu aynı netlikte bir açılış salvosuydu.

27 Temmuz 2022 17:08

Güncellenme: 29 Temmuz 2022 09:40

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), bazı tokenlerin menkul kıymet olup olmadığı konusunda bir test süreci başlattı. Bunun üzerine Coinbase geri adım atmadı ve SEC'e meydan okudu.


Meydan okuma süreci 

Olayın hikayesi


Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), dokuz kripto para biriminin menkul kıymet olduğunu iddia ediyor. 


Bu neden önemli

SEC'in bir kripto para birimini menkul kıymet olarak tanımlaması yeni bir hadise değil. Yeni olan şey, bunu, tokenleri çıkaranları doğrudan muhatap almayan bir hukuki süreçle yapması. Düzenleyici, kripto ticaret platformlarını kontrol alanına daha fazla dahil etmek için zemin hazırlıyor gibi görünüyor.


Detaylara inelim

Peki, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, denetimi altında bulunan ve halka açık bir şirket olan Coinbase'in, bir içerden bilgi sızdırma şikayet dilekçesinde yer aldığı üzere, uygunsuz hisselerin yasadışı şekilde ticaretini yaptığını duyurmuş mu oldu?


(*Pazartesi gecesi editi: Lol. Daha fazlası için aşağıya bakın.)


SEC, bilgi sızdırmaktan tutuklanmış üç kişiyle ilgili bir davada adı geçen ve Coinbase'de birkaçı işlem gören dokuz kripto para biriminin menkul kıymet olduğunu açıkladı (Adalet Bakanlığı da aleyhte dava açtı, Coinbase'in bu davaların hiçbirinde sanık olmadığını belirtmekte fayda var).


Tam listede, Flexa's amp (AMP), rally (RLY), Rthe rari governance token (RGT), derivaDAO (DDX), XYO (XYO), LCX (LCX), powerledger (POWR), DFX finance (DFX) ve kromatikanın (KROM) isimleri yer alıyor. 


Bu herkesi şaşırtmışa benziyor.


CoinDesk ile paylaşılan bir açıklamada, bir Flexa sözcüsü şikayet dilekçesi yayımlanmadan önce "SEC'in şirketle iletişime geçmediğini" ve "şirketin kafasında, AMP'ye yönelik yapılan çıkarımlarına ilişkin önemli soru işaretleri" olduğunu ifade ediyor.


LCX'in CEO'su twitterdan, LCX tokeninin hukuk müşaviri tarafından onaylandığını ve ABD dışında menkul kıymet harici bir varlık olarak kabul edildiğini duyurdu (Bir varlığın, ABD dışında menkul kıymet olmasa bile, ABD'de menkul kıymet olabileceğini dikkate almak gerekir).


SEC'in bu aşamada yeni bir adım daha atmayı planladığı yönündeki beklenti mantıklı görünüyor. Bu, Coinbase'e veya ihraççılara karşı bir yaptırım eylemi olabilir. Ancak bu iddianın temelinde, bu dokuz kripto para biriminin tescil edilmemiş menkul kıymetler olduğu hususu var. SEC yaptırım ekibinin kafasını çevirerek başka bir şey yapmadan “görev tamamlandı, gitme zamanı” dediğini düşünmek zor.


Yasal bir kavga yaşanması muhtemel.


Coinbase, Baş Hukuk Sorumlusu Paul Grewal'in yazdığı ve "SEC'in bu menkul kıymet dolandırıcılığı suçlamalarını mahkemeye taşıma kararına katılmadıklarını ve suçlamaların doğru olmadığını iddia ettiklerini" belirttiği bir blog paylaşımını yayımladı.


Coinbase bir adım daha attı. Grewal, "SEC'in suçlamalarına konu edilen dokuz kripto para biriminden yedisinin Coinbase'de işlem gördüğünü ve bunların hiçbirinin menkul kıymet olmadığını" vurguladı.


SEC'in şikayet dilekçesinde, avukatlarının her bir kripto parayı nasıl "Howey Testi"ne tabi tuttuğunu açıklayarak bu varlıkların neden menkul kıymet olduğu kanaatine vardığını ortaya koyduğunu belirtmekte fayda var. Coinbase, bu varlıkların neden menkul kıymet olmadığı yönündeki iddiasını – en azından şimdiye kadar – detaylandırmadı.


Bundan sonra ne olacağı ucu açık bir soru. SEC belirli bir varlığın menkul kıymet olduğunu belirtirse, genellikle bunu ya ihraççıya yaptırım uygulayarak ya da ihraççıyla uzlaşmaya giderek yapar. 


Bu sefer böyle olmadı.


Normal şartlar altında borsaların, hakkında ithamlar bulunan menkul kıymetlere işlem tahtasını kapatmak veya ticari işlemlerini askıya almak için acele ettiğini görürsünüz.


Bu da olmadı.


SEC, Coinbase'e meydan okuyor, Coinbase de kendi adına SEC'e meydan okuyor. 


SEC ile ilgili sıkça dile getirilen bir şikayet, sektör için net düzenleyici yönergeler sunmaması. Karşıt görüş ise, Howey Testi ve diğer mevcut yasa ve yönetmeliklerin aslında menkul kıymet yasalarının dijital varlıklara nasıl uygulanabileceği veya uygulanması gerektiği sorularına cevap verdiğini savunuyor.


Geçen haftaki olay, SEC'in ikinci görüşü desteklemeyi sürdürdüğünü gösteriyor. Yine bu olayın dikkat çekici yönlerden biri de SEC'in şikayet dilekçesinin birkaç sayfasını, kendi görüşüne göre, adı geçen varlıkların neden menkul kıymetler olduğunu açıklamaya ayırması.


SEC Başkanı Gary Gensler son hamlesiyle ilgili oldukça net. Kripto para borsalarının (yani, örneğin Coinbase) SEC'e ulusal menkul kıymet borsaları olarak kaydolmasını istiyor.


Halihazırda borsada işlem gören varlıkları belirlemek, Coinbase'i kendisini tescil ettirmeye teşvik için oldukça etkili bir adım (okuyun: zorlama).


Perşembe günkü olayların tuhaflığına ek olarak, Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu'ndan (CFTC) iki yetkili de kurumlarının yasal işlem başlatabileceğini öne sürdüler. 


Komisyon Yetkilisi Caroline Pham yaptığı açıklamada tokenlerin menkul kıymet olmayabileceğini öne sürmeden önce, SEC'İ "yaptırımla düzenleme" konusunda hedef tahtasına bile koydu.


Pham açıklamada, "SEC şikayet dilekçesinde, fayda tokenleri (utility token) ve/veya merkeziyetsiz özerk kuruluşlarla (DAO'lar) ilgili muayyen tokenler olarak tanımlanabilecekler de dahil düzinelerce dijital varlığın menkul kıymet olduğunu iddia ediyor" diyor. 


(Bildiğim kadarıyla, diğer ülkeler bir "fayda tokeni"nin ne olabileceğini ayrıntılı olarak açıklasa da, ABD şimdiye kadar bir tokenin fayda tokeni olma ihtimalini resmi bir şekilde kabul etmedi.)


Pham daha sonra kişisel twitter hesabından, CFTC'nin içeriden bilgi alma yetkisine de sahip olduğunu söyledi.


Diğer yetkili Kristin Johnson da yaptığı açıklamada, benzer şekilde farklı finansal piyasa düzenleyicilerinin "dayanışma içinde olduğunu" ifade etti.


Johnson, "Kötü aktörlerin önemli politikalar ve düzenlemelere ilişkin tartışmalardan yararlanmalarını önlemek ve bireysel yatırımcılar ile finansal sistemimizin güvenliğinin ve sağlamlığının korunmasını sağlamak için hükümetin konuya ilişkin tutumunu tüm yönleriyle uygulamak amacıyla işbirliği içinde çalışmaya devam etmeliyiz" dedi.


İtiraf etmeliyim ki, sadece birkaç yıldır olan biteni dikkatlice takip ediyorum, ama daha önce bir devlet kurumundan yetkililerin başka bir kurumun yaptırım eylemiyle bu derece ilgilendiklerini görmemiştim.


Bu arada, tesadüfmüş gibi, Coinbase, mevcut menkul kıymet yasalarının dijital varlık altyapısına tam olarak uymadığını öne sürerek SEC'e düzenlemelerine açıklık getirmesi talebiyle resmi başvuru yaptı.


Pazartesi gecesi Bloomberg, SEC'in menkul kıymetleri borsasında işlem tahtasına dahil etme ihtimali çerçevesinde Coinbase'i incelemeye tabi tuttuğunu bildirdi. Acaba, SEC'in yaptırım biriminin hedefinde belli bazı varlıklar mı var, merak ediyorum?


Biden'ın Dönemi

 Kadro Değişimi



[Kurumlar sırasıyla Hazine, SEC, CFTC, OCC (Para Birimi Denetleme Ofisi), FinCEN (Mali Suçları Araştırma Ağı), OFAC (Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi), Fed (ABD Merkez Bankası), FDIC (Federal Mevduat Sigorta Kurumu), CFPB (Tüketici Mali Koruma Bürosu), NCUA (Ulusal Kredi Birliği İdaresi)]


Michael Barr, FED'in denetimden sorumlu başkan yardımcısı olarak yemin etti. Jaime Lizárraga'nın de geçen hafta yemin etmesinden sonra SEC'in artık komisyon üyeliği için bir tam aday listesi oldu.


Ayrıca:

- Celsius İlk İflas Duruşmasında Madencilik Odaklı Yeniden Organizasyon Planını Açıklıyor: Kripto borç verme şirketi Celsius, ilk iflas duruşmasında yeniden organizasyon planını açıkladı. Birçok şey başarılı bir madencilik işine bağlı.


- Celsius İflas Dosyaları, Şirketin Başarısızlığının Ceremesini Bireysel Müşterilerin Çekeceğini İma Ediyor: Cheyenne Ligon, Celsius'un iflas dosyalarını inceledi. Paylaşılan rakamlar müşterileri için harika görünmüyor. Aslında Celsius, hiçbir şekilde güvence altına alınmamış 1,2 milyar dolarlık bir borca sahip, ki bu miktar, varlıklarının değeri hakkındaki varsayımlarının doğru olduğunu gösteriyor.


CoinDesk Dışında:

- (FCC) Federal İletişim Komisyonu telekom hizmeti sağlayıcılarının datalarını ve gizlilik uygulamalarını inceliyor.


- (Bloomberg) Bloomberg'deki bir grup önde gelen muhabir, Three Arrows Capital hedge fonunun bu yılın başlarındaki iflasının ardından kurucuları Su Zhu ve Kyle Davies'le ilk röportajı gerçekleştirdi.



Gelecek hafta hangi konuyu ele almam gerektiği hususunda düşünceleriniz ve sorularınız veya paylaşmak istediğiniz başka bir geri bildirim varsa nik@coindesk.com adresine e-posta göndermekten veya Twitter@nikhileshde adresinden beni bulmaktan çekinmeyin.


Telegram'da grup sohbetine de katılabilirsiniz.


Haftaya görüşürüz!

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Nikhilesh De

Nikhilesh De, CoinDesk'in düzenleyicileri, yasa koyucuları ve kurumları kapsayan küresel politika ve düzenlemelerden sorumlu yönetici editörüdür. BTC'de 50 dolar ve ETH'de 20 dolar'dan fazla varlık sahibi. 2020'de Kriptopara Gazetecileri ve Araştırmacıları Derneği tarafından Yılın Gazetecisi seçildi.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Bitci, Bodrum’da Bitci Summer ile Yeni Yol Haritasını Paylaştı

24 Temmuz 2024 16:55

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk