Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

“Milletvekilleri Dijital Euro’yu Veto Edebilir”

Merkez bankası, CBDC’nin evrensel olarak kabul edilmesini ve hesap gerekmeksizin de kullanılabilmesini amaçlıyor.

25 Nisan 2023 10:59

Güncellenme: 25 Nisan 2023 14:55

ECB yönetim kurulu üyesi Fabio Panetta’nın Pazartesi günkü açıklamasına göre, milletvekillerinin merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) değerine dair artan şüphelerini dile getirmesiyle birlikte Avrupa Parlamentosu üyeleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) dijital euro çıkarmasını hâlâ durdurabilir.


ECB’nin dijital Euro ile devam edilip edilmeyeceğine yılın ilerleyen zamanlarında karar vereceğini açıklamasına rağmen yönetim kurulu üyesi, parlamentonun Ekonomik ve Parasal İşler Komitesindeki açıklamalarında siyasi muhalefetin hâlâ belirleyici bir engel oluşturabileceğini kabul eder gibi göründü.


Panetta şunları dile getirdi: “Dijital euro’nun çıkarılmasına yönelik önce bir politik karar alınmalı, daha sonra merkez bankası buna ilişkin cevabını verecektir.”


Panetta, eğer Avrupa Parlamentosu’ndan veya üye ülkeleri temsil eden Avrupa Birliği Konseyi aracılığıyla “Politik seviyede bir veto kararı çıkarsa, ECB’nin özerk bir şekilde devam kararı almasına ihtimal vermiyorum” dedi.


Panetta, ECB'nin halihazırda maliye bakanlarıyla görüştüğü, dijital ödemeleri kabul eden tüccarların da CBDC'yi almak zorunda kalacağı konusunu ima ederek milletvekillerini dijital euro’yu yasal para haline getiren yeni yasaları geçirmeye davet etti.


Panetta, komiteye “Biz her durumda ve koşulda, bütün Avrupa vatandaşlarının her yerde ucuz maliyetlerle güvenli ve etkili bir şekilde ödeme yapmalarına imkân verecek bir çerçevemiz olacağından emin olmak istiyoruz” dedi. CBDC’nin en önemli özelliğinin vatandaşlara her yerde ödeme kolaylığı sağlamak olduğunu belirten bir ECB araştırmasından da bahsetti.


Panetta’nın söylediklerine göre ECB ayrıca, kimlik kontrolleri için postaneleri, çevrimiçi ya da diğer aracıları kullanmak da dahil olmak üzere bir banka hesabı olmayan ya da açmak istemeyen yaklaşık yüzde 5’lik nüfusa da erişebilmenin yollarını değerlendiriyor.


Müzakere sırasında Jonás Fernández de girişimin amacını sorgulayan milletvekilleri kervanına katıldı.


Merkez-sol Sosyalist ve Demokratlar partisi komitesinin kıdemli üyesi Fernández, "Onu diğer ödeme yöntemlerinden ayırt etmek bu kadar zorken, bazı insanlar dijital bir euro’ya sahip olmanın gerekliliğini sorguluyor" dedi. “Bu projenin, devam etmek istememizi sağlayacağını düşündüğünüz artıları neler?”


Yine de Panetta, pazartesi günü erken saatlerde Brüksel'deki bir dinleyici kitlesine milletvekillerinin yorumlarını şüphecilikten ziyade fikirlerinin nazikçe değerlendirilmesi olarak gördüğünü söyleyerek olumsuzluklara aldırmamış gibi görünüyor.


Panetta: “Açıkçası, detayları anlamak konusunda çok istekli olduklarını düşünüyorum… eğer hata yaparsak büyük bir hasar oluşabilir.” “Hata yapmayacağız, ama diğer insanların bunu kontrol etmesi bence hoş bir şey.”


Daha Fazla Oku

    Dijital Eurocbdcecb

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Jack Schickler

Jack Schickler, Belçika'nın Brüksel kentinde kripto düzenlemelerine odaklanan bir CoinDesk muhabiri. Daha önce MLex haber sitesi için mali düzenlemeler hakkında yazıları yayımlandı. Avrupa Komisyonu ve Birleşik Krallık Hazinesi'nde konuşma yazarı ve politika analisti olarak görev yaptı. Herhangi bir kripto varlığı yok.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Fatih Otluoğlu, BitHero'nun CEO'su Oldu

23 Nisan 2024 11:49

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk