Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

Merkez Bankası Dijital Para Birimi Piyasalara Nasıl Entegre Olacak?

Günümüzde merkez bankalarının yüzde 90’nın dijital para çalışması bulunuyor.

22 Ağustos 2022 15:35

Güncellenme: 22 Ağustos 2022 18:20

Hafta sonu düzenlenen kripto para borsası ICRYPEX'in etkinliğinde söz alan Dr. Bora Erdamar ve Şant Manukyan merkez bankaları dijital paraları (CDBC) hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 


  • Neredeyse tüm merkez bankalarının dijital para çalışmaları bulunuyor ve dünyadaki trendleri yakından takip ediyorlar. Bu sürecin ilk başlarında hem merkez bankaları hem de regülasyonlar tarafından blok zinciri teknolojisinin önemi ve merkeziyetsizliği kavrama aşaması üzerinde oldukça duruldu. Ancak bir süre sonra bu söylemler daha uyarıcı cümlelere döndü ve “karanlık taraf” vurgusu yapıldı; proof-of-work ile ilgili dünyada enerji problemlerine neden olduğuna dair propagandalar yapıldı.

  •  Burada gösterilen ilk refleks, kripto paraları tanımlamak oldu. Merkez bankaları kripto parayı, emtia, para ve menkul kıymet şeklinde kategorize etmek için çeşitli seçenekleri göz önünde bulunduruyor. Tanımlamak için gösterilen uğraş sadece bir akademik tanımlama çabası değil. Kripto paralar hangi kategoriye dahil edilirse ona göre bir regülasyon oluşturulacak. Eğer sermaye piyasası aracı olarak gösterilirse o zaman Türkiye’de SPK, ABD’de ise SEC bu konudan sorumlu hale gelecek. Eğer para olarak nitelendirilirse de merkez bankaları yetkili merci haline gelecek. 

  • Aslında kripto paraları tek bir kategoriye indirmenin imkanı yok. Kripto para nasıl programlanırsa öyledir. Kripto paraların ve blok zincirin finans sistemine getirdiği en önemli yenilik, tek bir sepete konamayacak kadar çeşitlilikte ihtiyaca, inovasyona, sisteme, mevcut ekosisteme, mevcut sektörlere farklı finansal ürünler programlama imkanı tanıması. Bunların bir kısmı para gibi davranıyor, bir kısmı menkul kıymet gibi davranıyor. Hiçbir kategoriye girmeyen NFT’ler var bir de.

  • Dijital paralar kripto paralardan yapı gereği oldukça farklı. Dijital para projesi merkezi bir projedir ve özellikle de para arzı konusu merkezi bankalarının kontrolünde olacaktır. Dijital merkez bankasının düşüncesi tehlikeli noktalara da gidebilir. Aslında burası, çok net bir şekilde kontrol edilebilir dünyanın kapısını da açıyor.

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Elif Gökçe Yetişkol

Daha önce Harvard Business Review Türkiye'de teknoloji, fintech, finansal yönetim gibi konularda haberler yapan Elif Gökçe Yetişkol lisans eğitimini hem İstanbul Bilgi Üniversitesi hem de London School of Economics'te tamamlamıştır.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Bitci, Bodrum’da Bitci Summer ile Yeni Yol Haritasını Paylaştı

24 Temmuz 2024 16:55

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk