Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

Litvanya, Kendi Kripto Lisans Rejimini Başlatmak Konusunda Sabırsız

Litvanya, AB’nin adım atma sürecinde geç kalmasından korkuyor

6 Haziran 2022 12:33

Güncellenme: 6 Haziran 2022 14:52

Litvanyalı bakanlar CoinDesk'e verdikleri demeçte, Litvanya’nın Avrupa Birliği'nin kendi kripto lisans rejimini oluşturarak acele etmeye çalışan en son sabırsız üyesi olduğunu çünkü AB yasalarının sektörün itibarını korumak için çok geç kalabileceğini söyledi.


Maliye bakan yardımcısı Mindaugas Liutvinskas, CoinDesk'e yaptığı açıklamada, “Brüksel'in dönüm noktası niteliğindeki yasası olan Kripto Varlıklar Düzenlemesinde Piyasalar (MiCA) potansiyel olarak 2025 yılına kadar yürürlükte olmayacak, bu nedenle Litvanya kendi ödevini önceden yapmak istiyor”dedi.

 

Ancak ülke parlamentosunda görüşülmesi planlanan yasanın planları, Litvanya merkezli bazı şirketleri gelecekleri için endişelendiriyor.


Avrupa Birliği (AB), MiCA müzakerelerinin son aşamalarında bulunuyor. MiCA, 27 ülkeden oluşan blok için tek yetkilendirme rejimi olarak yıllardır bekleniyor ve işletmelerin bu büyük pazara girmesine izin vererek sektörü dönüştürebilme gücüne sahip. Ancak bazı ülkeler, gelişen sektörden paylarını almak için sabırsız durumdalar.


AB'nin yönetim organı Avrupa Komisyonu, ilk olarak 2018 Mart ayında mevcut düzenlemelerin kripto için nasıl uygulanacağı konusunda tavsiye istemişti. O zamandan bugüne kadar kripto alımı artış kaydetti ve daha sonra Diem olarak adlandırılan Facebook destekli Libra gibi tüm girişimler çok fazla yaşayamadılar.


Milletvekilleri, Libra benzeri stablecoin'lerin, NFT’lerin ve merkeziyetsiz finansın nasıl ele alınacağı gibi yasadaki son pürüzleri ortadan kaldırdıktan sonra dahi, MİCA’NIN yürürlüğe girmesinden önce iki yıl kadar bir geçiş dönemi yaşanacak.


Mindaugas Liutvinskas, açıklamalarının devamında “MiCA yaklaşmakta olan en büyük şey, bu iyi bir karar ancak biz oraya varmadan önce 2024 ya da 2025’in sonuna kadar hala epey zamanımız var” dedi.


Görüntü Sorunu


Liutvinskas, hızlı hareket etmedikçe, daha az dürüst olan şirketlerin sektörün imajını yıkabileceği konusunda endişe ediyor.


Estonya'daki düzenleyiciler gibi, Liutvinskas da sağlam şirketleri olumlu bulduğunu, fakat buradaki ayrımın yalnızca ülkede kayıtlı olanlarla başka yerlerden faaliyet gösteren firmalar arasında olacağını belirtti.


Önerilen yasanın ana metni taslak halinde yayınlandı ve yaz başında meclise sunulacak. Şartnamede125.000 Euro (133.000 dolar) sermaye bulundurmak ve kara para aklamayla mücadele personelinin fiziksel olarak ülkede yerleşik olması için MiCA tarzı gereklilikler mevcut. 


Başkent


Liutvinskas, en azından AB tarafındaki çalışmalar net olmadığı için kara para aklama kimlik kontrollerini hemen uygulamamayı zaten kabul etti. 


Litvanya merkezli ödeme ve ticaret şirketi CoinGate’in hukuk danışmanı Agnė Smagurauskaitė, CoinDesk’e gönderdiği e-posta notunda sanal varlık hizmeti sağlayıcılarının (VASP'ler) müşterilerini en küçük işlemler için bile tanımlama ihtiyaçlarının mantıklı olmadığını söyledi.


Smagurauskaitė, “Diğer yargı bölgelerindeki VASP'ler, veri paylaşımı için onlarla işlem yapmayı neredeyse imkansızlaştıranla aynı yükümlülüğe sahip olmayacak” ifadelerini kullandı.


İnce Ayarlar


Liutvinskas'ın henüz tamamen vücut bulmadığını kabul ettiği bir yasa için daha fazla ince ayar olabilir. Ancak diğer endüstri temsilcileri, bu yılın sonlarında yürürlüğe girebilecek yeni mevzuatın ülkenin kripto statüsüne herhangi bir zarar vermeyeceğini düşünüyor.


Danışmanlık şirketi Ecovis ProventusLaw'dan avukat Kęstutis Kvainauskas, şirketlerin daha katı kuralların getirilmesinden genellikle hoşlanmadığını söylerken "Litvanya’nın ihtiyaçları hala oldukça liberal olarak kabul ediliyor” dedi.


Birleşik Krallık Göçmenleri


Kęstutis Kvainauskas’a göre Litvanya, Birleşik Krallık'ın mali düzenleyicisinin mevcut geçici kayıt rejimini genişletmek istemediği görülen Estonya veya Birleşik Krallık gibi yerlerden kaçan şirketler için bile çekici bir alan olduğunu kanıtlayabilir


Liutvinskas, “Litvanya yenilikçi bir fintech dostu yargı alanı. Sağlam iş modelleri olan tüm yenilikçi işletmeleri memnuniyetle karşılıyoruz” ifadelerini de sözlerine ekledi.


Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Jack Schickler

Jack Schickler, Belçika'nın Brüksel kentinde kripto düzenlemelerine odaklanan bir CoinDesk muhabiri. Daha önce MLex haber sitesi için mali düzenlemeler hakkında yazıları yayımlandı. Avrupa Komisyonu ve Birleşik Krallık Hazinesi'nde konuşma yazarı ve politika analisti olarak görev yaptı. Herhangi bir kripto varlığı yok.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
ABD Eylül TÜFE’si Beklenenden Daha Hızlı Artarak Hayal Kırıklığı Yarattı

10 Ekim 2024 19:30

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk