Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

Küresel Düzenlemeler Kripto Endüstrisini mi Baskılayacak Yoksa Yeni Kullanıcıları Teşvik mi Edecek?

Dünya çapında finansal düzenleyiciler, inovasyonu sınırlamadan gözetim yetkilerini genişletmeye çalışıyorlar.

24 Ağustos 2022 10:29

Güncellenme: 24 Ağustos 2022 13:47

Avustralya hükümetinin pazartesi günü, kripto parayı düzenlemek için yeni bir rejim ilan etmesiyle ve Birleşik Krallık hükümetinin stabil coinler için yeni düzenlemeler getireceğine ilişkin olarak nisan ayında çıkan haberlerle birlikte, tüketicileri koruma kisvesi altında, hızla ilerleyen dijital varlık endüstrisini izlemek ve kontrol etmek için dünya çapında adımlar atılıyor.


Avustralya Hazine Bakanı Jim Chalmers yaptığı bir açıklamada, "Hazine, kripto varlıkların ve ilgili hizmetlerin nasıl düzenlenmesi gerektiğini belirlemeye yardımcı olacak ‘token haritalama’ çalışmalarına 2022'de öncelik verecek" dedi. (Haritalama, bir varlığın sınıflandırılmasında kripto para birimlerinin temel kodunu ve gerçek kullanımını hesaba katacak bir strateji olup, teoride, Avustralya'nın dijital varlık gözetiminde daha esnek bir yaklaşım benimsemesine imkan tanıyor.)


Geçtiğimiz nisan ayında Birleşik Krallık Ticaret Bakanı Rishi Sunak, “Yarının işletmelerini - ve yaratacakları iş imkanlarını – Birleşik Krallık'ta görmek istiyoruz. Etkili bir düzenleme yaparak onlara uzun vadeli düşünmeleri ve yatırım yapmaları için ihtiyaç duydukları güveni sağlayabiliriz” demişti.


Dünya çapında düzenleyiciler, inovasyonu baskılamadan açık kaynak kripto paraların kullanılabileceği tüm farklı yolları hesaba katacak kurallar yazma hususunda zor durumda.


Örneğin Birleşik Krallık Hazinesi, ödemeler için stabil coin düzenlemesini açıklığa kavuşturmak ve stabil coinleri Birleşik Krallık'ın bir "kripto merkezi" haline gelmesine imkan sağlayacak düzenleyici bir çerçeveye oturtmak amacıyla, hükümetin Finansal Yönetim Otoritesi (FCA) gibi makamların üzerindeki denetleme yetkisini artıracak bir mevzuat çıkarmayı planlıyor.


Bu yılın haziran ayında ise, Avrupa Birliği uzun zamandır beklenen Kripto Varlık Piyasaları (MiCA) tasarısını sundu. Bu yeni mevzuat, gerek dijital varlıkları gerek stabil coinleri düzenlemeye yönelik tasarlanmış olup dijital varlık şirketlerinin platformlarında gerçekleşen tüm kripto işlemleri kamuya açıklamalarını gerekli kılıyor.


Bu düzenleme, Nisan ayında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC), önde gelen kripto varlık borsalarının SEC'e kaydolmalarının ve ilgili tüm finansal ticaret yasalarına uymalarının sağlanması gerektiğine ilişkin açıklamasının yer aldığı haberlerin hemen ardından geldi.


Dünyanın dört bir yanındaki yetkililer, bu adımların tüketicileri korumak ve çeşitli hükümet organlarının sürekli değişen dijital varlık dünyasına yol göstermeleri için atıldığı konusunda ısrarcılar. Bununla birlikte, blok zinciri meraklıları ve profesyonelleri, bu yeni kuralların, blok zinciri teknolojisini bu denli başarılı kılan inovasyonu baltalayabileceğini ve koruduklarını öne sürdükleri tüketici güvenliğini aslında tehdit edebileceğini düşünüyorlar.


Özellikle AB'nin MiCA tasarısı, bazı maddelerinin başta gizlilik ve kişisel verilerin güvenliği olmak üzere, dijital varlık sahiplerini esasen riske attığı iddiasıyla 46 önde gelen kripto firmasının eleştirilerine hedef oldu. Buna ek olarak, 46 firma AB maliye bakanlarına yazdıkları ortak mektupta, yasaların Avrupa Birliği'ni diğer ülkelerle anlaşmazlığa düşüreceğini, kripto girişimleri için çok daha az rekabetçi hale getireceğini ve böylece üst düzey teknoloji yeteneklerinin AB ülkelerinde faaliyet göstermesini engelleyeceğini öne sürdü.


İronik bir şekilde, Bitcoin'in yaratılmasına ilham veren ve dünya çapında dijital varlık piyasalarının son dönemdeki göz kamaştırıcı büyümesini körükleyen şey, itibari para ihraççıları olarak hükümetlerin geleneksel rolüne duyulan güvensizlikti. Kripto para, NFT ve diğer dijital varlıkları benimseyenlerin sayısındaki inanılmaz artış, kullanıcıların bu volatil piyasadaki risklerden rahatsız olmadıklarını gösteriyor.


Ne yazık ki, mesele daha çok bu kısıtlayıcı kurallar ve yasaların yürürlüğe girip girmeyeceğiyle değil, artık "ne zaman" gireceğiyle ilgili.


Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: ETF Onayı Sonrası ETH'deki Değişim Oldukça Az

23 Temmuz 2024 17:11

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk