Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

Kripto 2024: Sırada Ne Var? "Gelişimin düzenlemeler tarafından sekteye uğratılmaması için çaba harcayacağımız bir yıl olacak"

Özel serinin bu bölümünde İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nurullah Dündar'ın 2024 yılına dair öngörülerini işledik.

25 Aralık 2023 18:20

Güncellenme: 25 Aralık 2023 19:38

Bu röportaj Consensus Magazine - Kripto 2024: Sırada Ne Var? serisinin bir parçasıdır.


1) 2023 sizin perspektifinizden nasıl geçti? Piyasaların yoğun olarak zorlu dönemine gelen bu yıla dair değerlendirmeleriniz nasıl?

2023 iş geliştirme, ürün geliştirme süreçleri konusunda daha çok çaba harcadığım bir yıl oldu. 


Eğitim konusunda da bu yıl oldukça verimli bir dönem geçirdik. Üniversitelerin, kamu kurumlarının blockchaine olan ilgisinin arttığı bu yıl adeta tohum ektiğimiz bir dönem oldu diyebilirim. Ayrıca özellikle kamu tarafında regülasyon konusunun artık kaçınılamaz bir gerçek olduğu ve çalışmaların yoğunlaştığına da hep birlikte şahitlik ettik.


2023, kripto varlık piyasaları için oldukça zorlu bir yıl oldu. Dünya’da yaşanan birçok olay, kripto varlıklar tarafında fiyatlara olumsuz yansıdı. Yıl sonuna doğru fiyatların bir nebze de olsa hareketlenmesiyle birlikte, tekrardan ilgi odağı haline gelmeye başladı.Kripto varlık ekosisteminde, özellikle fiyat hareketlerinin düşük olduğu dönemler nitelikli blockchain projelerinin geliştirilmesi açısından oldukça verimli oluyor. Bu sebeple hem ülkemizde hem de global anlamda birçok nitelikli blockchain projesi geliştirilmeye devam etti.


Türkiye’de, her geçen gün kripto varlıklara olan ilginin artışı ve bu varlıkların ekonomik belirsizlikler karşısında bir değer saklama aracı olarak görülmesi, piyasanın dinamiklerini olumlu yönde etkiledi. Ayrıca bankacılık sektörü de kripto varlıkları gündemine aldı. Birçok banka hem saklama hizmeti verme hem de borsa açma girişimlerinde bulundu. Bu da ekosistemimiz için oldukça önemli bir gelişmeydi.


2) 2024’e dair genel beklentileriniz neler? Yeni yılı hangi dinamiklerin şekillendireceğini düşünüyorsunuz?

Kripto varlıkların gelişiminin yasal düzenlemeler tarafından sekteye uğratılmaması için ciddi anlamda çaba harcayacağımız bir yıl olacak. 


2024 beklentim; şeffaf, adil ve yenilikçi bir regülasyon çerçevesinin oluşturulması yönünde. Bu çerçeveyi, piyasa katılımcılarının haklarını koruyan ve aynı zamanda inovasyona alan açan bir yapı olarak düşünüyorum. Umarım kanun koyucuları bu hassasiyetleri göz önüne alırlar. Türkiye'de, bu tür bir yasal düzenlemenin, kripto varlık piyasalarının güvenle büyümesini sağlayacağını ve yatırımcıları koruyarak ekosisteme da katkıda bulunacağını ümit ediyorum.
 

2024 bankaların ve diğer finansal kuruluşların blockchain ve kripto varlıklara olan ilgisinin oldukça arttığı bir yıl olacak. Yasal düzenlemelerin bankacılık sektörüne getireceği yükümlülüklerden dolayı bankalar özellikle kripto varlık saklama hizmeti ve alım-satım platformları kurarak pazarda da yer edinmek isteyecekler. 


SEC tarafından Bitcoin ETF’lerine yönelik verilecek onayın, yıl ortasına doğru gerçekleşecek halving gibi gelişmelerin kripto marketine de pozitif yönde katkı sunacağını dolayısıyla yeniden fiyatların hareketleneceği bir yıl olacağını düşünüyorum.


3) 2024'te düzenlemeler konusunda beklentileriniz neler?

Bildiğiniz üzere, uzun zamandan beri ekosistemimizin önde gelenleriyle birlikte, regülasyonların kamu yararına, kullanıcı dostu ve dijital dönüşüme uygun olması için çaba harcıyoruz. 


Tabi burada devletimizin de beklentilerinin farkındayız. Hem kamu yararına hem de kullanıcı dostu bir yasal düzenleme şart. 2024'te düzenlemeler alanında beklentim, küresel ve yerel yasal çerçevelerin, kripto para piyasalarının olgunlaşmasına ve stabilizasyonuna katkı sağlayacak şekilde geliştirilmesi yönünde. Türkiye'de de dijital varlıkların yasal statüsünün netleştirilmesi ve kripto para borsaları için güçlü düzenleyici standartların belirlenmesi gerektiğine inanıyorum. Bu, blockchain projelerinin sağlıklı bir şekilde gelişimine ve uzun vadede piyasanın daha iyi bir yere gelmesine olanak tanıyacaktır.



4) Yeni dönemde hangi projelerin, dikeylerin ön plana çıkacağını düşünüyorsunuz?

Blockchain projeleri özelinde, NFT ve Metaverse alanlarına ilginin daha azaldığı, daha doğrusu gerçek kullanım alanlarının ön plana çıkacağı, yaşamın içine pratize edilebilecek projelerin daha çok ilgi göreceği bir yıl olacağını düşünüyorum.


Özellikle De-Fi ve Zk alanında yapılan çalışmalar bu yıl daha da önemli olacaktır. Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik odaklı blockchain projelerinin de öne çıkacağını düşünüyorum.

Bu tür projeler, hem yasal düzenlemelerin olumlu etkisini gösterecek hem de uzun vadede sektörün imajını ve kabulünü iyileştirecek. Kripto varlıkların iyileşmesi ve boğa sezonunun olumlu geçmesi için bu tarz projelerin ve düzenlemelerin kilit rol oynayacağını öngörüyorum.


5-) Sizler 2024’te hangi projelerle ve yaklaşımlarla fark oluşturmayı hedefliyorsunuz? 2024’e dair planlarınızın genel çerçevesi nedir?

İlk hedefim yasal düzenlemeler konusunda kamu tarafına doğru ve işlevsel bir çalışma yapılabilmesi için elimden gelen katkıyı sağlamak olacak. Bu zorlu süreç ancak sektörün önde gelenlerinin katkılarıyla sağlıklı bir hale gelecektir. 


Ayrıca, Türkiye'nin dijital dönüşüm hedeflerine paralel olarak, blockchain tabanlı girişimleri destekleyecek yerel start-upları güçlendirmeye ve genç girişimcileri bu alanda teşvik etmeye yönelik programlara katkı sunacağım. Bu programlarla, ülkenin inovatif potansiyelini harekete geçirmeyi ve global blockchain arenada Türkiye'nin konumunu güçlendirmeye bir nebze de olsa katkı verebilirsem ne mutlu bana. 



Daha Fazla Oku

    Nurullah DündarKripto 2024: Sırada Ne Var?Özel Röportaj

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Ali Yüksel

CoinDesk Türkiye'de ürün yöneticisi olarak yazılım, tasarım ve içerik ekibiyle doğrudan çalışmaktadır. Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümü mezunu olan Ali, uzun süredir ürün yönetimi alanında çalışıyor. Daha önce medya, eğitim teknolojileri, dijital tarım ve mobil uygulama zekası dikeyinde çözümler üreten teknolojilerde ürün yöneticisi olarak sorumluluk aldı. Aktif bir YGA gönüllüsü olarak insanlığa faydalı, çift kanatları gençler yetiştirme motivasyonuyla Bilim Seferberliği projesini destekliyor.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Hong Kong Onaylı ETF'lerin Beklentiyi Karşılamamasıyla BTC Yeniden Düşüyor

30 Nisan 2024 17:40

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk