Politika
İsrail Merkez Bankası, Stabil Coin'ler İçin Yüzde 100 Rezerv Şartı Önerdi
Banka ayrıca, ödemelerde yaygın kullanılmaları durumunda algoritmik stabil coin'lerin yasaklanmasını da istiyor.
23 Şubat 2023 10:21
Güncellenme: 23 Şubat 2023 10:29
İsrail Merkez Bankası, ülkedeki stabil coin temelli faaliyetleri düzenlemeye yönelik ilkeler yayımlayarak ABD doları gibi diğer varlıkların değeriyle bağlantılı kripto para birimlerini denetlemeye ilişkin önerilerini paylaştı.
Kasım ayında ülkenin Maliye Bakanlığı, dijital varlıkların düzenlenmesine dönük bir yönerge yayımlamıştı. Bankanın önerilerinin yer aldığı açıklamada, önerilerin amacının, ülkede stabil coin kullanımının önünü açmak, ancak, “bu olanağın doğasında içkin riski yönetmek ve tüketiciyi koruyacak tedbirler ile ihtiyati gereklilikleri belirlemek” olduğu kaydedildi.
Açıklama, algoritmik stabil coin terraUSD'nin Mayıs ayındaki çöküşünü, düzenleme önerilerinin ardındaki motivasyon unsuru olarak ifade etse de bu öneriler, algoritmik coin'leri değil, diğer varlıklarla bağlantılı ve teminatla destekli stabil coin'leri hedef alıyor. Merkez Bankası, terraUSD gibi algoritmik stabil coin'lerin ödemelerde yaygın şekilde kullanılmadığını, ancak popüler hale gelmeleri durumunda bunların yasaklanabileceğini belirtiyor.
İbranice yapılan açıklamada, “Bu tür bir para biriminin ortak ödeme aracı haline gelmesi halinde ihraççıların tam teminat tutmaları gerekeceği ve algoritmik bir istikrar mekanizmasına sahip olsa bile ihracının yasaklanacağı” kaydediliyor.
İsrailli Banka, stabil coin ihraççılarının, "coin sahiplerine karşı yükümlülüklerinin yüzde 100'ünü” kapsayacak şekilde, dolaşımdaki kripto miktarı kadar rezerv tutmaları gerektiğini belirtiyor. Sözkonusu öneriler, önümüzdeki Haziran ayına kadar varlık destekli stabil coin'leri düzenlemeyi planlayan Hong Kong gibi diğer yargı alanlarının tutumlarıyla da uyumlu.
Banka ayrıca, verimliliği artırmak amacıyla denetleyici rollerin birkaç düzenleyici arasında dağıtılabileceğini ve stabil coin ihraççılarının lisans almaları gerektiğini de kaydediyor. Anılan açıklamada, "sistemik öneme" sahip olabilecek daha büyük stabil coinlerin ihraççılarına Bankacılık Denetleme Departmanı tarafından lisans verilmesi, diğerlerinin ise Sermaye Piyasası Otoritesi tarafından denetlenmesi gerektiği de belirtiliyor.
Banka, ödeme odaklı stabil coin'leri, "ödeme sistemleri gözetim fonksiyonuyla kendisinin denetlemesinin lüzumlu olduğunu" öne sürüyor.
Önerilen kurallar 15 Mart'a kadar kamuoyunun görüşlerine sunulacak. Ardından Banka, gerekli değişiklikleri yaparak hükümete mevzuat önerisinde bulunacak.
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak kişisel verileri koruma politikamızı onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele