Politika
IMF Sermaye Kontrolünün Kriptoyu Kapsaması Gerektiğini Söylüyor
Finansal stabiliteyi denetleyen kuruluş, dijital varlıkların Rusya'ya uygulanan yaptırımları delmek için kullanılacağından endişe ediyor.
20 Nisan 2022 09:42
Güncellenme: 25 Mayıs 2022 17:39
Ukrayna’da yaşanan savaş nedeniyle uygulanan yaptırımların delinmesi konusunda kaygılar arttıkça tedbirli yaklaşımlar da artıyor. IMF, yaptığı bir açıklamayla, devletlerin geleneksel varlıkların yanı sıra kripto varlıklarında da sermaye kontrolleri uygulayabilecek gücü edinmesi gerektiğini belirtti.
Bunun anlamı şu: Gelecekte, krizlerden mustarip olan ülkelerin vatandaşlarının aynen ATM’den para çekme veya döviz alma gibi konularda yaşanan kısıtlamaların benzerlerini bitcoine erişimde de görmeleri mümkün olabilir.
IMF, geçtiğimiz günlerde yayımladığı finansal stabilite raporunda “Yabancı para ve sermaye akışlarına dair kanunlar ve düzenlemeler gözden geçirilmeli ve gerekirse kripto varlıklara dair eklentiler yapılmalı” tavsiyesini veriyordu. Üstelik bu tavsiye bitcoinin resmi olarak bir para birimi veya finansal varlık olarak tanınmadığı bir ortamda veriliyordu.
Yaptırımların kriptolar üzerinden delinmesinin daha da genişleyebileceğine dikkat çeken raporda ayrıca “Ukrayna’daki savaş düzenleyicilerin yaptırımlar ve sermaye akışı yönetimine dair sınırlamalar uygulaması noktasındaki meydan okumaları daha da su yüzüne çıkardı” tespitinde bulunuyordu.
IMF kripto para bordaları üzerinden çok büyük hacimli transferler yapmanın pratikte çok zor olduğunu belirtse de daha küçük hacimlerde işlemlerin veya mikserler gibi bazı gizlilik tekniklerinin kullanımının söz konusu olabileceğini ifade ediyordu.
IMF’ye göre kripto madenciliği, gelişmekte olan ülkelerin enerji karşılığında bitcoin alıp vermesini mümkün kılıyor. Bu da devletlerin finansal türbülansların olduğu dönemde para çıkışlarını sınırlandırma yetilerini azaltan bir durum oluşturabiliyor.
Raporda IMF tarafından ekim ayında yapılan bir uyarı da hatırlatılıyor. Bu uyarıya göre kriptoların yeterince düzenlenmemesi stabiliteyi bozabilir ve yolsuzluklara neden olabilir. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde gibi bazı merkez bankacılar yeterince delil olmamasına karşın Rusya’ya getirilen finansal yaptırımların delinmesinde kriptonun kullanıldığını ifade etmişlerdi.
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak kişisel verileri koruma politikamızı onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele