Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

Hindistan, Üç Ay İçinde Bir Milyon CBDC Kullanıcısına Ulaşmayı Hedefliyor

Ülkenin merkez bankasına ait dijital para birimi, aralık ayında başlatılan deneme sürecinde yaklaşık 100 bin kullanıcıya ulaştı.

6 Nisan 2023 15:02

Güncellenme: 6 Nisan 2023 16:17

Hindistan’ın merkez bankasına ait dijital para CBDC-R’nin mimarları, dijital rupinin kullanıcı tabanını bir milyon kullanıcıya ölçeklendirmeyi hedefliyor. Ayrıca geliştiriciler, çevrimdışı bir sürüm oluşturmaya çalışıyor.

Hindistan Merkez Bankası (RBI) yetkilileri, daha önce temmuz ayına kadar 500 bin kullanıcıyı hedeflediklerini belirtmiş olsa da aslında bu sayının iki katını görmeyi istiyorlar.

Anonim bir kaynak, bir milyon kullanıcıya ulaşmak için gereken tahmini sürenin üç ay olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Hindistan’ın dünyanın en büyük nüfusuna sahip olduğu göz önünde bulundurulduğunda, 1 milyon kullanıcıya kolayca ulaşılabileceğini düşünüyoruz.”

RBI, şu anda hem perakende hem de toptan CBDC denemeleri yürütüyor. Perakende CBDC denemesinde 13’ten fazla banka en az 15 şehirde aktif durumda. 1 Aralık 2022’de başlayan pilot uygulama, dört ay içinde 100 binden fazla müşteri katılımına tanık oldu.

Hindistan’ın dijital rupisi, Bengaluru’da ev sahipliği yaptığı G-20 toplantısında büyük ilgi gördü. RBI Valisi Shaktikanta Das, perşembe günü düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “CBDC’nin tasarımını uluslararası finans sektöründen bir kişi üstlendi. Bu kişi, CBDC’nin fiziksel paradan tek farkının yeni para kokusu olduğunu belirtti.”

RBI, dijital paranın ölçeklenebilirliğini ve işlemlerin hızını artırma, aynı zamanda çevrimdışı işlemleri etkinleştirme çözümleri için 2023 yılının başında bir hackathon başlatmıştı.

Başka bir kaynak ise bu üçlünün imkansız olduğunu söyledi: “Tıpkı geçmişteki örneklerde olduğu gibi, yalnızca iki hedefe ulaşmak mümkün. Ancak, tabii ki yeni teknolojilerin bu sorunu ele almasını umuyorum.”

Çevrimdışı işlemlerin gerçekleştirilebileceği bir dijital para biriminin, Hindistan gibi gelişmekte olan ekonomilerde finansal katılımı iyileştirebileceği düşünülüyor.

Hindistan Merkez Bankası da çevrimdışı işlemler için banka ve kredi kartlarını, bluetooth teknolojisini ve akıllı telefon kullanımlarını test etmek istiyor. Bankanın çözüm bulmak istediği diğer bir konu ise çift harcama (double spending).

Anonim bir kaynağa göre RBI, 24 Mart 2023 günü, çevrimdışı işlem çözümleri için 50’den fazla teklif aldı.

Ayrıca RBI, henüz herhangi bir blok zinciri ile bir ortaklık kurmamış olsa da ölçeklenebilirliği iyileştirmeye yönelik çözümler için şirketlerle görüşmelerine başladı.

RBI, CBDC’yi piyasaya sürmek için henüz kesin bir tarih açıklamadı fakat yıl sonunu hedeflediğini belirtti.


Daha Fazla Oku

    Hindistancbdcdijital rupiRBIHindistan Merkez Bankası

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Amitoj Singh

Amitoj Singh, CoinDesk'in Hindistan ile ilgili konulardan sorunlu ve düzenlemeler konusunda uzman muhabiridir. Daha önce CNN, Al Jazeera, Business Insider, Columbia Global Reports için yazmıştır. Daha önce, dünya çapında Hintliler için haber ağı olan NDTV'de (New Delhi Television Ltd.) Baş Sunucu ve Haber Editörüydü ve öncü haber organizasyonunda 12 yıl geçirdi. Amitoj, az miktarda Bitcoin ve Ether'e sahip.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin Son 24 Saatte Yüzde 5 Arttı

26 Temmuz 2024 17:12

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk